6 januari 2015 - 3 min. lezen 9 reacties

Terwijl wij op dit moment geplaagd worden door vrieskou in de ochtend en weinig tot geen opklaringen maken de weergoden zich de komende dagen klaar om wat vaart in de atmosfeer te brengen. Door een nadrukkelijk hogedrukgebied nabij de Azoren en een fors lagedrukgebied ter hoogte van IJsland wordt een enorme gradiënt gecreëerd. Het één en ander zal zich vertalen in een fors windveld vanaf donderdag en een straalstroom die piekt richting 300 km/h op 250 hPa (11 kilometer hoogte).

Straalstroom haalt op vrijdag tot 300 km/u.

De straalstroom bepaalt het Europees weerbeeld, zoveel is duidelijk. Een sterk zuidelijke straalstroom (richting Portugal) is voor winterweer veelal interessant omdat er dan mogelijkheden ontstaan tot een blokkade van hogedrukgebied boven het Europees continent. Echter, de straalstroom kan ook volledig onder stoom komen vanuit westelijke richting.

In dat geval mag de winterliefhebber iedere hoop op sneeuw en vrieskou weken in de kast opbergen. Logisch als je weet dat er vanuit het westen veelal zachte lucht wordt aangevoerd (temperatuur Atlantische Oceaan is hoger dan wanneer een luchtsoort over het land wordt getransporteerd). Meteen ook het antwoord op veel van jullie vragen waarom het zo moeilijk tot fors winterweer komt in de Lage Landen…

forse straalstroom op vrijdag

Forse straalstroom ideaal voor stormweer

Deze snelweg van wind is voor meteorologen altijd een goede indicatie geweest voor het weer op de langere termijn. Hebben we een zwakke straalstroom en weinig verschillen in luchtdruk, dan zijn blokkades altijd mogelijk. Kan de straalstroom echter op volle toeren komen, dan is een langdurige periode met zacht weer en regelmatig regen aan de orde.

Begin januari kunnen we dus vrij gemakkelijk uitmaken welke optie we voorgeschoteld krijgen (de tweede).

Naast een indicator voor het weerbeeld is een sterke straalstroom ook verantwoordelijk voor de snelle uitdieping van lagedrukgebieden/depressies. Deze weersystemen liften op de snelweg en winnen ondertussen sterk aan kracht. We zien dit trouwens ook gebeuren komende dagen waarbij het noorden van het Verenigd Koninkrijk opnieuw vol in de vuurlinie komt te liggen van een stormdepressie.

stormweer verenigd koninkrijk

Vrijdag windstoten boven Benelux

De vraag is natuurlijk of ook België en Nederland zich aan stormweer mogen verwachten. Daar gaan we met veel ervaring nu nog geen uitspraken over doen. De situatie wordt het best de komende dagen nauwgezet opgevolgd vooraleer een conclusie te trekken.

De potentie tot stormweer is er zeker en vast waarbij de kansen voor Noord-Nederland het hoogst zijn. De rest van Nederland en België moet rekening houden met rukwinden tot 90 km/h. Aan de kust is een lokale 100 km/h niet uitgesloten.

windstoten boven de Noordzee

Weersverwachting in detail voor mijn locatie

Het gebeurt nog steeds erg veel: ‘wat voor weer mag ik verwachten voor mijn locatie?’ Daar hebben wij sinds de zomer van 2014 een oplossing voor. Via het weer op uw locatie kan je voor ruim 800.000 locaties in Europa het weerbeeld tot in detail gaan bekijken. Er zijn zelfs weerkaarten te bekijken alsook de weersverwachting voor de eerstvolgende 15 dagen.

Probeer ook de zoekfunctie op deze weerblog

Op onze blog hebben we bijna de kaap van 1000 artikels geschreven. Elk uniek en met een interessant onderwerp. U vindt de zoekfunctie bovenaan rechts deze website. U voert uw trefwoord in: ‘shelfcloud’ om daarna op ENTER te drukken. U krijgt meteen onze artikels te zien gerelateerd aan het woord shelfcloud.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken