17 mei 2015 - 3 min. lezen 4 reacties

Het weerbeeld is enigszins wisselvallig buiten. Wat vooral opvalt is dat er her en der wat geklaagd wordt over het (te) koele weer. Als we de statistieken er op na laten, dan zien we eigenlijk helemaal geen reden tot paniek. De gemiddelde temperatuur pendelt al vanaf het begin van 2015 rond normaal. Het is dat we de afgelopen jaren zo gewend zijn geraakt aan bovennormale temperaturen en een warm voorjaar. Het loopt nu gewoon eens anders.

Gelukkig ook maar want anders zouden we ons echt zorgen gaan moeten maken over het klimaat. Voor de warmteaanbidders onder ons, heb geduld. Warm weer voor een langere periode komt er echt nog wel. Zo ook de stijgende kansen op een (warmte-) onweer. Het onweersseizoen is namelijk pas geopend en loopt van mei tot september.

Onweer op dinsdag en woensdag?

lagedrukgebied UK GFS
temperatuur 5 km hoogte GFS

Ondanks het fris weertype neemt de kans op onweer vooral op dinsdag en woensdag toe. Hier spreken we niet van een warmteonweer, maar onweer dat ontstaat door een hele koude bovenlucht, getriggerd door een lagedrukgebied boven de UK. Daarmee is er genoeg onstabiliteit die nog eens extra gevoed kan worden bij het oplopen van de temperatuur. Want hiermee neemt het contrast toe tussen de door de zon opgewarmde lucht boven land en de heel lage temperaturen op grote hoogte.

De temperatuur op 500 hPa zakt namelijk naar een waarde van omstreeks -32°C (5 km hoogte). Dat zijn best wel spectaculaire waardes. Lucht stijgt dan sneller op waarmee de bewolking makkelijker en heftiger gevormd kan worden. U kunt dan ook mooie wolkenluchten verwachten van de soort cumulus die uitgroeien tot cumulonimbus.

In de winter zorgt deze luchtsoort makkelijk voor winterse buien. Nu kunnen we genoegen nemen, dankzij de kracht van de zon, met een middagtemperatuur van 13 tot 15 °C. Tussen de buien door schijnt namelijk de zon.

Cape dinsdag GFS

Door het oplopen van de temperatuur overdag, door de dagelijkse gang, neemt ook de capewaarde toe. Deze is juist in de middag het hoogst. Spectaculair is het allemaal niet, maar het wordt toch oppassen geblazen voor een eventuele donderslag. Dit geldt voor komende dinsdag en woensdag want de weerkaarten liggen dan nagenoeg onveranderd. Houd de berichtgevingen maar even in de gaten.

De onstabiliteit is namelijk genoeg aanwezig. Het moeilijke is altijd in deze situaties om te voorspellen waar de buien vallen. Daarvoor is het zaak om de regenradar nauwlettend in de gaten te houden. De meeste weermodellen laten het wel meevallen qua neerslag, maar bij buien treden vaak sterk plaatselijke verschillen op en met zo’n koude put voor je neus hoef je geen mooi, stabiel weer te verwachten.

Donderdag weersverbetering

donderdag weersverbetering GFS

Vanaf donderdag herstelt het weer zich. Een uitloper van het Azorenhoog brengt dan meer zon en droger weer. De temperatuur gaat weer wat omhoog, maar met een westelijke aanvoer laat echte warmte voorlopig nog op zich wachten. Of dit weerbeeld ook in het weekend gehandhaafd kan blijven, daar kom ik later op terug. Wie ondertussen meer updates over het weer wil ontvangen, kan ons een vind ik leuk geven op NoodweerBenelux.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen