17 april 2015 - 1 min. lezen 0 reacties

Een vleugje onstabiliteit om de buien te veroorzaken gecombineerd met windschering om rotatie op te wekken en daar heb je het. Indrukwekkende supercells zoals we die alleen in Noord-Amerika kunnen fotograferen (heel zelden in Belgiƫ). Onderstaande stormjager (stormchaser in het Engels) heeft zijn verzameling van supercells gedeeld met grote publiek.

We zien een verzameling van updrafts (stijgstromen in de bui), wallclouds (voetjes onder de basis van de wolk), virga (neerslagstrepen onder de basis van een buienwolk) en als klap op de vuurpijl dat alles nog gecombineerd met een zonsondergang.

Timelapse van een prachtige supercell

Is stormchasen gevaarlijk?

Wie in de ochtend wat CAPE-kaartjes gaat analyseren en dan richting de plek gaat met de hoogste onstabiliteit heeft vermoedelijk weinig kaas gegeten van het stormchasen. Het stormjagen op buien die windhozen of tornado’s kunnen veroorzaken is veel meer dan de onstabiliteit waar te nemen. Ook de windschering en trekrichting van de buien moet goed geanalyseerd worden. Het blijft nog steeds moeder natuur en dat blijft tot in de eeuwigheid onvoorspelbaar. Ook stormjager Tim Samaras kon dit ervaren met de El Reno tornado en liet daarbij helaas het leven.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
23 Prognose

Zacht weer met af en toe neerslag

4 dagen geleden - 4 min. lezen