7 september 2013 - 3 min. lezen 0 reacties

Komende 24 uur wordt ons weerbeeld bepaald door een depressie boven het Verenigd Koninkrijk. Gisteren zorgde datzelfde systeem voor onweders in de provincie Oost-Vlaanderen. Deze website had het snel in de gaten en trok richting de Vlaamse Ardennen. De foto’s kunt u onderaan dit artikel bekijken, want graag wil ik eerst de kletsnatte 24 uur toelichten voor het oosten van België.

Plaatselijk veel neerslag in het oosten (30 mm)

De actuele satellietbeelden (zie foto 1) en voorspelde hoogtekaarten (zie foto 2) hebben heel veel met elkaar gemeen. Aan de oostelijke flank van de depressiekern wordt een regenzone in stand gehouden die later vannacht zal activeren door golfvorming (met dank aan de sterke straalstroom).

actieve regenzone

De rode pijl symboliseert de neerslagzone die parallel loopt aan de zuidelijke straalstroom. Door de positie van de regenzone wordt het oosten van België en Nederland constant voorzien van neerslag. Vrijwel alle weermodellen laten dan ook grote neerslaghoeveelheden genereren in dat gebied. De blauwe zone in de Benelux zal de omgeving worden waar het minst neerslag gaat vallen.

lagedrukgebied uk

De hoogtekaart komt op dit moment (12:30) goed overeen met de actualiteit. Dat doet het vertrouwen stijgen dat er weldegelijk grote neerslagsommen mogelijk zijn boven delen van Nederland en België. Merk trouwens op dat centraal Europa en vooral ook Italië de komende uren tijdelijk tropisch warm worden (rode kleuren = hoge temperaturen op 850 hPa – 500 hPa).

Veel neerslag volgens diverse weermodellen

Hieronder geef ik de neerslagkaartjes vrij van Alaro (weermodel dat ook het KMI gebruikt), GFS (Amerikaans weermodel) en ECMWF (Europees weermodel). De actuele neerslag is altijd te volgen op deze weerradar.

veel neerslag alaro
veel neerslag gfs
veel neerslag ecmwf

Felle onweersbuien op 6 september 2013

Het begon kort na de middag in Waregem. De radarbeelden na 12:30 werden dermate interessant met opkomend onweer in de streek rond Lille. Algauw werd de lucht dreigend in de omgeving van Kortrijk en even later ontstond er een prachtige shelfcloud (lijnenspel in de wolken). Snel de camera nog wat opgeladen en daarna vertrokken richting Nokere. Eénmaal ter plaatse werd al snel duidelijk dat de meeste ontladingen van het onweer in de bui verscholen zaten. Het begon toen ook te regenen.

Daarna de weg verdergezet richting Vlaamse Ardennen waar een nieuw onweer ontstond. Snel een rustig plaatsje gezocht en vervolgens camera opgesteld en smartphone iedere 5 minuten de bliksemdetectie laten registreren. Het werd een heel mooi schouwspel met mammatus, wolkbreuk, intra-cloud – cloud cloud en cloud ground ontladingen. U kan deze later dit weekend bekijken in de videofilmpjes.

U kunt de weerfoto’s bekijken op onze Facebookpagina: NoodweerBenelux

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken