13 mei 2013 - 3 min. lezen 14 reacties

Na relatieve rust in de atmosfeer met vooral in het begin van deze maand temperaturen rond 20°C houden we ons beter maar vast aan de takken van de bomen. Of in dit geval, de ijzers van de rioolputten. Er gaat zich de komende 2-3 dagen een grote atmosferische verandering manifesteren met grote neerslaghoeveelheden in het westen van Europa. De precieze details leest u hieronder.

Blijf ons ondertussen volgen via Facebook (NoodweerBenelux). Dat kan met één simpele klik op ‘vind ik leuk’. Op die manier krijgt u automatisch en gratis onze laatste statussen te lezen! Doen.

Grote neerslagsom tussen vrijdag – zondag

Een kern van lagedruk zal zich de komende dagen vanaf het noorden van de Atlantische Oceaan richting het zuidwesten van Europa verplaatsen. Aan de voorzijde wordt warme lucht over het centrum en oosten van Europa getransporteerd. Wij, de Benelux bevinden ons aan de scheidingslijn met later de ontwikkeling van een afzonderlijke depressiekern. Deze blijft tot overmaat van ramp stationair in onze omgeving. Regenval met significante intensiteit, eventuele onweersbuien en koele temperaturen zijn daarvan een niet te onderschatten gevolg.

luchtdruksituatiemei2013
Op deze weerkaart heb ik de twee hoofdrolspelers voor het weekend aangeduid. Het laagje L1 zorgt er in eerste instantie voor dat het vanaf donderdag toenemend wisselvallig wordt boven het westen en later ook het zuidwesten van Europa (Portugal – Spanje).

Aan de voorzijde ontstaat een nieuw lagedrukgebied L2. Dit zorgt vanaf zaterdag voor (extreem) nat weer in de Lage Landen. Zo verwacht het gelijknamig Amerikaans weermodel (GFS) neerslaghoeveelheden tussen 40 en 70 liter/m² …

Kletsnat weekend op de weerkaarten

totale neerslaghoeveelheden (kletsnat weekend)
Op deze weerkaart heb ik België omcirkeld. Als de weerdata vandaag op het juiste spoor zit, mogen we ons komend weekend klaarmaken voor een waterballet.

Wie feestjes of buitenactiviteiten heeft gepland, kan dus maar beter onze berichtgeving raadplegen (iedere dag een update in dit artikel).

TIP: raadpleeg iedere dag de regenradar !

Niet alleen veel regen,..

Wie gedacht had dat de hoeveelheid neerslag de enigste spelbreker was van het weekend heeft het mis. Ook de temperatuur scheert met gemiddeld 11 tot 12 graden geen hoge toppen. Bijkomende factor om in de gaten te houden is de windsnelheid. Aan de noordwestelijke flank van L2 wordt een sterk windveld – stormveld gecreëerd. Op volle Noordzee kunnen de windstoten pieken richting 90, lokaal 100 km/h !

veelwindzaterdag
Er wordt een sterk windveld verwacht in de loop van zaterdagnamiddag – avond. De windstoten pieken boven land tot 60 – 70 km/h.

Aan de kust en vooral boven de Nederlandse kust gaan ze richting 80 tot 90 km/h. De volgende bulletins zullen de nodige verfijning in de forecast meegeven !

TIP: situaties met wateroverlast in 2012 – december 2012

Er staat ons de komende werkweek dus een behoorlijk interessant weertype te wachten. Twee lagedrukgebieden die de Benelux kunnen bestoken met grote neerslaghoeveelheden en mogelijks ook veel wind uit het noorden. Daar wij in eerdere runs (vorig weekend) andere uitkomsten hebben gezien, zijn en blijven we zeer voorzichtig met een definitieve outlook. Blijf de updates dus iedere dag volgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen