Onweerskansen 6 september 2013
Afgelopen dagen stonden in het teken van opstuw van subtropische lucht uit de omgeving van Afrika. Boosdoener van dit warm intermezzo was een lagedrukgebied nabij Ierland. Dat zal zich de komende 24 uur richting het zuidwesten uitbreiden met de ontwikkeling van een thermisch laagje boven Frankrijk. Hiermee groeit de onstabiliteit wat op vrijdag 6 september resulteert in onweerskansen.
TIP: het werd 32.7°C in Waregem op 5 september 2013
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit op de voet via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Onweerskansen op vrijdag en zondag
De exacte details blijven bij iedere situatie met onweer onbekend. Door de onzekerheid wat zonneschijn betreft op vrijdag 6 september 2013 blijf ik dan ook redelijk voorzichtig. Stel dat het kwik (actuele temperaturen) in de voormiddag nog snel richting 25 tot 30°C kan klimmen, dan verandert de hele synoptische situatie. Indices zoals CAPE worden dan groter en ook de CIN kan sneller doorbroken worden. Daarom gebruik ik vandaag de weerkaartjes van de laatste GFS run (12:00).
De temperatuur kan morgen vooral in het centrum en het oosten sterk stijgen. Op dat moment bevindt deze regio zich nog steeds in een warme sector met op 850 hPa (1499 m) temperaturen tot 16°C. In het westen van België ruimt de wind al snel van het zuiden naar het zuidwesten tot westen waarbij de temperatuur opnieuw zal dalen (vanaf de middagperiode volgens weermodellen).
Elders blijft het langer opwarmen en kan het gemiddeld 27°C warm worden. Deze waarde lijkt nipt onvoldoende om buien te laten ontstaan puur op basis van de temperatuur. Het moet dus van iets anders komen..
Zo blijkt ook uit de quote van het KNMI.nl (Nederland)
Deze buien kunnen ontstaan in de warme lucht, mogelijk ook getriggerd door convergentie onderin. Harmonie, en in minder mate HiRLAM, laat de meest felle buien ontstaan in het zuidoosten en noordoosten van het land. Gezien de synoptische situatie en de temperatuur verdeling morgen lijkt Harmonie het meest realistisch.
TIP: gids over bepaalde parameters voor onweer
Volgens de laatste weermodellen lijkt het dan ook vooral te lukken boven het oosten van België en Nederland. Elders zou het gaan om minder intensieve onweersbuien (ook al geef GFS een flink neerslagsignaal voor het westen van beide landen). Ik ga voorlopig uit van het eerste scenario.
Onweerskansen 6 september
Zondag zijn er nieuwe kansen op onweer doordat er tijdelijk een nieuwe opstoot is van warme lucht boven het Franse grondgebied. De ontwikkeling van een MCS (cluster met onweders) in die omgeving wordt dan vrij groot. Exacte details volgen in de loop van het weekend of via onze Facebookpagina.