2 juni 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

In één van onze buurlanden is het vanmiddag en vannacht opletten geblazen voor flink en grootschalig onweer. De weerdiensten Estofex.org en Keraunos.org hebben de situatie al enkele dagen in de smiezen en wanneer we de weermodellen raadplegen, zien we inderdaad hoge waardes verschijnen wat de onstabiliteit betreft!

Kans op onweer met wateroverlast en hagelstenen

Aan de voorzijde van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan wordt vanmiddag warme en onstabiele lucht over het zuiden en centrale deel van Frankrijk geadvecteerd. Hierdoor stijgt de onstabiliteit in de omgeving fel en kunnen we tussen 15:00 en 21:00 waardes noteren van 2000 tot 3000 j/KG als CAPE.

Hevig onweer in Frankrijk

Dat betekent voor Europese normen zeer veel en daarom verwacht ik in de namiddag op meerdere plaatsen flink wat onweer en eventueel noodweer. De weerkaartjes suggereren hagelstenen en een hoge kans op wateroverlast. De streek die hiervoor het meest gevoelig is, is de regio ten zuidoosten van Parijs.

Franse weerdiensten verwachten code rood

Terwijl Estofex met de op één na hoogste waarschuwing voor onweer/noodweer komt opzetten, gaat ook Keraunos flink waarschuwen. Deze weerdienst specialiseert zich vooral in het opmaken van weersverwachting binnen de eigen landsgrenzen, maar ook België en delen van Duitsland kunnen geregeld rekenen op extra weerinformatie. Bij stormchasers in de Benelux is de organisatie dan ook goed gekend.

onweer keraunos

In de C regio wordt er voornamelijk gewaarschuwd voor lokale supercells in het begin van de namiddag en de mogelijke hagelstenen die een diameter kunnen hebben tot 3, lokaal 4 cm. In de avond zouden deze supercells (afzonderlijke buien) met de nodige dynamiek gaan klonteren in een actief onweercomplex (MCS). Aan de voorzijde van dergelijk complex kunnen er zich altijd dynamische fenomenen ontwikkelen in de vorm van een downburst, shelfcloud en/of arcus. Windstoten tot 100 km/h, lokaal nog iets meer mogen we dan zeker in de B en C regio niet uitsluiten!

Conclusie

De onstabiliteit boven het zuiden en centrale deel van Frankrijk is hoog tot zeer hoog. In geval dat er zich buien gaan ontwikkelen, moet je opletten voor flinke hagelstenen met een significante kans op schade. Naarmate de middag vordert, worden de buien nog heviger en gaan ze zich in noordoostelijke richting uitbreiden in een onweercomplex (klonter van onweersbuien). Dit complex wordt gevoed door een sterke jetstreak en warme lucht. Het is dus perfect mogelijk dat het enkele uren hevig kan bliksemen en regenen.

Voor de Belgische regio voorzie ik weinig tot geen problemen. Indien de storing iets noordelijker opschuift, kunnen we in het tweede deel van de nacht ook nog wat bliksems meepikken, maar de kans is eerder klein en dan vooral voorbehouden voor het zuiden van het land.

Bron kaartjes: keraunos.org en estofex.org en wetter3.de

Delen

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen