23 oktober 2022 - 4 min. lezen
35 reacties 35

De komende dagen ziet het ernaar uit dat het uiterst zacht oktoberweer nog even zal aanhouden. Het weerpatroon blijft geblokkeerd en we blijven onder invloed van zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstromingen. Mogelijk bereikt ons in het tweede deel van de week erg zachte subtropische lucht met temperaturen die ruim boven 20°C kunnen klimmen. Vooral op maandag zijn er buien, de dagen nadien lijkt het overdag vaak droog te blijven. Enkele zwakke storingen lijken vooral ‘s nachts nog te passeren.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Op de Europese weerkaart zien we een geblokkeerd weerpatroon ontstaan met een diepe trog die zich zal vormen over de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied op het Europese vasteland. Maandag zijn we nog onder invloed van de lagedruk met storingrestanten die overtrekken en onstabiel weer. Dinsdag zal een uitloper van het hogedrukgebied ons weer op de meeste plekken wat gunstiger beïnvloeden. Woensdag en donderdag zien we stilaan de stroming kantelen en krijgen we meer en meer aanvoer van zeer zachte subtropische lucht uit het zuiden. We komen in een brede warme sector terecht, waardoor de temperaturen vlot naar 20°C en meer kunnen gaan klimmen op veel plekken. Af en toe passeert tussendoor nog een zwakke storing, maar dat lijkt vooral tijdens de nachten te gebeuren.

Onstabiel op maandag

Maandag is de invloed van het lagedrukgebied nog vrij groot en zien we ook dat storingrestanten nog over onze regio’s passeren (occlusie(s)). Dat zorgt voor onstabiel weer met verspreid buien. Initieel zijn de buien vooral voor de westelijke regio’s, later zullen ze meer verspreid zijn, bij een wisselend tot soms zwaarbewolkt weerbeeld met stapelwolken en buien. Lokaal kunnen dat felle buien zijn met onweer erbij. Tussen de buien zijn er ook drogere perioden met zonneschijn. Er passeren van tijd tot tijd ook hoge sluierwolken. De maxima liggen tussen 15 en 19°C en de wind waait stevig door uit een zuidwestelijke richting. De wind is meestal vrij krachtig, maar neemt ietwat af later op de dag.

Neerslag op maandag volgens ICON.
Temperaturen op maandag volgens ICON
Maximale windstoten op maandag volgens ICON.

Droger op dinsdag

Dinsdag zien we stilaan een wat meer gunstige invloed van het hogedrukgebied met een uitloper boven onze contreien. Dat zal over het algemeen zorgen voor een droger weerbeeld. We zullen de dag nog starten met een overwegend bewolkt weerbeeld met lage wolkenvelden en stapelwolken en verspreid enkele buien, maar vanuit het zuiden wordt het droger met meer ruimte voor zonneschijn en opklaringen. Vooral in Nederland blijft de kans op enkele lokale buien bestaan in België wordt het droog met meer en meer zonneschijn en vooral ook nog hoge wolkenvelden. Het kwik zet tijdelijk een stapje terug met maxima tussen 13 en 17°C De wind zal het ook kalmer aan doen i.v.m. maandag.

Verwachte neerslag volgens ICON dinsdag.
Temperaturen op dinsdag volgens ICON.

Zeer zachte lucht in het tweede deel van de week

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag passeert er een systeem van storingen (warmtefront en koufront). Op woensdag komen we daarachter met een droger weerbeeld. De temperaturen klimmen opnieuw wat hoger naar waarden tussen 15 en 19°C.

Temperaturen op woensdag volgens ICON.

Op donderdag komen we achter een warmtefront in een brede warme sector terecht. We komen dan terecht in zeer zachte en vochtigere lucht. Mogelijk verschijnen er met de passage van het front tijdelijk enkele buien op het toneel, maar over het algemeen ziet het weerbeeld er vrij droog uit. In de warme sector klimt het kwik vlot naar waarden tussen 16 en 22°C. Dat is erg zacht voor eind oktober!

Temperaturen op donderdag volgens ICON.

De dagen daarna lijkt het zachte weer nog aan te houden, door het geblokkeerd weerpatroon met zuidelijke luchtstromingen. Op de pluim zien we mooi de stijgende trend richting het einde van de week. Vanochtend kwam het weermodel GFS zelfs met lokaal 25°C. Dat was wel een uitschieter in het ensemble. Benieuwd of het echt zover zal komen! Zeer zacht wordt het zeker…

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken