29 juni 2021 - 3 min. lezen
85 reacties 85

Met een hoogtelaag in de buurt van de Benelux is het momenteel onstabiel weer met regelmatig kans op onweer. Woensdag stabiliseert de atmosfeer door het instromen van koele lucht uit het noorden. Het wordt dan ronduit fris. Donderdag en de dagen daarna schakelen we over op typisch zomerweer met maxima tussen 20 en 25°C. Voorlopig staan er geen tropische temperaturen op het programma.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Synoptische situatie

Dominantie van hoogtelaag

Een hoogtelaag ligt al enkele dagen boven West-Europa en schuift traag door naar het oosten. Op woensdag ligt dit hoogtelaag (een lagedrukgebied op hoogte!) boven Duitsland – Benelux. Aan de westkant stroomt er dan koele lucht vanaf het noorden uit over West-Europa waardoor de temperaturen merkbaar lager liggen. Daarnaast zorgen de bijhorende frontale systemen voor regen en plensbuien. Niet bepaald het beste zomerweer op de laatste dag van juni! Richting het weekend schuift het laag verder op en geraakt het stilaan opgevuld.

Een hoogtelaag ligt over een groot deel van Europa.

Meer zonaal weertype

Het hogedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden schuift door naar Scandinavië en zal zich daar gaan vestigen. Tegelijk zorgt een activerende jetstreak voor het platwalsen van de straalstroom. Het gevolg is dat we vanaf vrijdag overschakelen op een meer zonaal weertype met een grotere invloed van de Atlantische Oceaan. Onderstaande kaart heeft veel weg van een west-circulatie, maar met lagere intensiteit dan in de herfst/winter. In die jaargetijden zijn de temperatuurverschillen tussen Noordpool – Evenaar groter en waait de straalstroom een pak sterker door.

Een meer zonaal weertype tijdens het weekend.

Koele woensdag en donderdag

Voor woensdag, 30 juni, berekenen de weermodellen een ronduit koele dag met maxima die niet veel hoger liggen dan 14-16°C. Dat is het resultaat van de aanvoer van koele lucht en de aanwezigheid van een dik wolkenpakket, samenhorend met een back-bent occlusie. Er valt dus ook regen die in de loop van de dag stilaan verder opschuift naar Duitsland. Op donderdag is het wat droger, maar enkele buien blijven mogelijk. De temperaturen klimmen uit het dal, maar zijn nog steeds lager dan normaal met maxima rond 18-20°C.

Warmer vanaf vrijdag

Vrijdag en de dagen daarna neemt de invloed van de Atlantische Oceaan toe. De aangevoerde lucht wordt weer wat zachter met temperaturen tot 8-10°C op 850 hPa. Met een afwisseling van zon en wolkenvelden levert dat dan temperaturen op tot 21-24°C. Volstrekt normaal zomerweer in de Benelux. De kans op een bui wordt ook kleiner. M.a.w., het blijft vaker droog. Zondagnamiddag en -avond neemt de kans op regen weer toe vanaf het zuidwesten, door het dichterbij schuiven van een depressie. De natuur is content met hoe het weerbeeld tot nu toe verloopt deze zomer!

Typisch zomerweer

Een blik op de weerpluim voor een tendens naar volgende week toont meer van hetzelfde. De temperaturen schommelen tussen 21 en 25°C en tonen geen echte uitschieters. De neerslagpluim toont dagelijks een (kleine) piek wat duidt op een buienkans.

Op de nog wat langere termijn (komende 30 dagen) toont het EC46 model vrij normaal en typisch zomerweer. Uiteraard neemt de onzekerheid op deze termijn snel toe.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken