28 juni 2021 - 4 min. lezen
101 reacties 101

Een zuidelijke luchtstroming aan de oostkant van een hoogtelaag bij Bretagne zorgt voor de aanvoer van warme en onstabiele lucht naar de Benelux. Dit zorgt zowel op maandag 28 juni als op dinsdag 29 juni opnieuw voor onweerskansen. Grootste risico’s zijn veel neerslag op een korte tijd en hagel. Vanaf woensdag lijkt de atmosfeer te stabiliseren. Volg onze onweerradar komende dagen goed mee.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Synoptische situatie

Een hoogtelaag (te herkennen aan de gele kleur te midden van rode kleur op onderstaande kaart) ligt over Bretagne op maandagmiddag. Dit hoogtelaag trekt komende 48u traag door naar het oosten. Op hoogte wordt er aan de oostkant hiervan warme lucht vanaf het zuiden (tegen de wijzers in!) aangevoerd. In Nederland ontwikkelt zich op maandagmiddag een thermisch lagedrukgebied door differentiële opwarming.

Een hoogtelaag bepaalt het weerbeeld.

Een tak van de straalstroom krult zich rond het hoogtelaag waardoor de aanvoer op hoogte zuidelijk is. Warme en vochtige lucht stroomt naar het noorden, over de Benelux. De linkeruitgang van een jetstreak boven het noorden van Frankrijk bevordert de divergentie op hoogte (en dus convergentie aan het oppervlak), wel met een geringe snelheid (70-80 kt).

De straalstroom krult rond het hoogtelaag.

Warme en vochtige lucht

De Theta-W waarde is een goede maatstaf voor de warmte en vochtigheid van de atmosfeerkolom. Deze piekt op maandag 28 juni vooral boven Nederland op 17-18°C. Behoorlijk hoog en zeker genoeg om voor onweer te zorgen.

De Theta-W waarde piekt op maandag 28 juni boven Nederland op 17-18°C.

Vore over de Benelux

Op dinsdag 29 juni schuift het hoogtelaag iets dichterbij. Overdag zorgt de aanwezigheid van een vore (of covergentiezone) boven de Benelux voor een nieuwe onweerskans.

Op dinsdag 29 juni ligt een vore over de Benelux.

Waar is de kans op onweer het grootst?

Maandag 28 juni

Op maandag 28 juni trekt een buiengebied vanaf de Franse grens over de Benelux naar het noorden. Boven België is de onstabiliteit meestal onvoldoende en zullen dit veelal gewone regenbuien zijn. Maar, naarmate de buien verder naar het noorden trekken komen ze in een meer onstabiel regime waardoor de kans op onweer toeneemt. Bovendien zal het thermische laag dat overdag vormt voor extra trigger zorgen boven (het oosten van) Nederland.

Een onstabiel profiel voor Apeldoorn op maandag 28 juni.

De waterinhoud (PW) is hoog met waarden tussen 35 en 40 mm. De CAPE stijgt tot gemiddeld 1000-2000 J/kg in Nederland. Samen met een windschering van 20-30 kn zijn dat waarden die leiden tot georganiseerde multicell onweersbuien. Grootste risico’s zijn forse windstoten op de outflow van de buien, overvloedige neerslag (uursommen tot 40 mm), en hagel. De buien kunnen ontstaan zodra de convectietemperatuur bereikt wordt (rond 25°C) en worden geholpen door de convergentie van het thermische laag, boven Nederland.

Fell buien boven Nederland op maandagnamiddag.

Tegen de avond valt de voornaamste bron van de buien, de zon, weg en zullen buien snel afzwakken. Tijdens de nacht op dinsdag zal vanaf de Franse grens de kans op enkele onweersbuien weer toenemen, geholpen door een zwak koufront en de aanwezigheid van MLCAPE (400-800 J/kg).

Dinsdag 29 juni

Op dinsdag tonen de weermodellen een indicatie voor felle onweersbuien op en ten zuidoosten van de vore. Daar bevinden de warme en vochtige luchtmassa’s zich met opnieuw een grote hoeveelheid CAPE. De windshear is wel beduidend kleiner (10-15 kn) en er staat op hoogte zeer weinig wind door de nabijheid van het hoogtelaag. Dit zal vooral leiden tot singlecell en pulse buien die kunnen zorgen voor wateroverlast. De buien blijven namelijk zeer lang boven eenzelfde plaats hangen. Uursommen tot 40 mm lijken weerom zeker mogelijk. In tegenstelling tot maandag zullen de buien nu ook actiever zijn boven België. Het noordwesten van Nederland lijkt gespaard te blijven.

Een zeer onstabiel profiel voor Brussel met weinig DLS0-1 km, veel CAPE en weinig wind om de bui vooruit te duwen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

15 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen