Treft nieuwe storm Sint-Maarten?
Sinds 26 augustus 2017 was het NHC de onweercluster Irma op het spoor. Met een aantal variaties op de intensiteit van de storm werd het uiteindelijk begin september een orkaan van categorie 3. Op 6 september 2017 werd het stormsysteem uiteindelijk een orkaan van categorie 5 ten oosten van de Bovenwindse Eilanden. Dagen daarna bleef de orkaan op volle sterkte door de ideale setting voor dergelijke natuurfenomenen. Treft een nieuwe storm Sint-Maarten? Informatie over de nieuwe storm onderaan in het artikel.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
- Eerder nieuws uit de Caraïben: orkaan Irma, orkaan Jose.
Ideaal patroon voor orkanen
We hebben ten westen van Afrika een ideale setting voor tropische stormen om zich te ontwikkelen tot orkanen. Dankzij een hogedrukgebied ten noorden van deze stormsystemen kon het lagedrukgebied Irma zich amper verplaatsen naar het noorden. De orkaan bleef daardoor in de warme zeewateren van 25 tot 30 graden. Een ideale setting om het afzwakken van de orkaan te blokkeren.
Opvallend aan bovenstaande afbeelding is het ‘recycle’ proces van het oog. Dit oog wordt namelijk voorzien van grote buurcomplexen die het systeem intern van voeding voorzien. Tijdens de normale levensloop van orkanen moet het oog ettelijke keren een ‘recycle’ overleven. Dat betekent dat het oog zich als het ware opnieuw gaat opbouwen met een verbeterde structuur tot gevolg. Sinds de beginfase van deze tropische storm zien we de kleuren variëren tussen groen en paars. Het effect van de heropbouw van het oog is hier goed op te zien.
Here’s a look at #Irma‘s remarkable trek from Africa to the U.S. in a ~1 minute video clip. Satellite imagery begins at :17. pic.twitter.com/ipMiVJ6zpe
— Steve Caparotta (@SteveWAFB) 12 september 2017
Enkele belangrijke weetjes over orkaan Irma
- Irma is de meest intense orkaan voor de eilanden Sint-Maarten sinds het begin van de klimatologie.
- Gedurende 37 uur veroorzaakte orkaan Irma windsnelheden tot +297 km/u. Nog nooit gezien in de Atlantische Oceaan.
- Irma wordt gerekend tot het lijstje van de 5 meest destructieve orkanen.
- Het is de eerste keer sinds 1851 dat twee orkanen (Harvey en Irma) CAT4 hebben bereikt in 1 seizoen.
Greep uit de windstoten tijdens orkaan Irma
- 251 km/u op Barbuda
- 244 km/u op Saint-Barthélemy
- 256 km/u op Ciego de Avilla (Cuba)
- 229 km/u op Naples (Florida)
- 209 km/u op Marco Island (Florida)
- 161 km/u op Miami
Storm treft Sint-Maarten volgens NHC
De afgelopen 24-48 uur heeft een nieuwe storm zich gevormd in de wateren van de Caraïben. Maria belooft zich komende uren verder aan te sterken tot een orkaan. Met een zeewatertemperatuur van gemiddeld 29°C, amper windschering maar ook veel vochtigheid zijn alle ingrediënten aanwezig om orkaan Maria van energie te voorzien.
Qua trekrichting bestaat er ook vrij veel eensgezindheid. Met een westelijke tot noordwestelijke koers zijn de gebieden die eerder getroffen werden door orkaan Irma opnieuw kop van jut. Opvolging zal dus nodig zijn.
Een allerlaatste blik op deze tropische storm (17 september 2017) leert ons dat het systeem nog steeds veel convectie vertoont nabij de kern van het lagedrukgebied. Dat zou een betere organisatie op poten kunnen zetten waardoor het systeem binnen de 24 uur tot een orkaan van categorie 1 kan uitgroeien. Guadeloupe ligt volgens de meest recente berekeningen als eerste op het pad van Maria.