23 september 2023 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Het Atlantische orkaanseizoen van dit jaar staat de laatste maand zeker niet stil. We zagen ook flinke orkanen tot ontwikkeling komen, zoals Idalia en Lee. Ondanks de El Niño op de Stille Oceaan koersen we af richting een (zeer) actief seizoen in 2023. Momenteel zorgt tropische storm Ophelia voor flink wat overlast. Welke impact gaat Ophelia nog hebben op de VS, en beïnvloeden de restanten ons weer mogelijk later volgende week?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Het orkaanseizoen van 2023 denderde de afgelopen 5 weken flink door. Op 20 augustus ontstond na een lange tijd zonder systemen weer een tropische depressie, die later uitgroeide tot tropische storm Gert. Sindsdien is er vrijwel onafgebroken minimaal één tropische storm of orkaan actief geweest in het bassin en inmiddels telt het seizoen (met Ophelia en Philippe meegeteld) in totaal al zeventien tropische stormen. Ter vergelijking: een gemiddeld seizoen telt 14 tropische stormen. Echter loopt het seizoen (officieel) nog door tot en met 30 november.

Tropische storm Ophelia ontstond op 22 september boven het oceaangebied ten oosten van Florida. Aanvankelijk was het onderdeel van een groter lagedrukgebied, maar aan het einde van een front koppelde de latere storm Ophelia zich los. Vanaf de 21e bewoog het systeem zich geleidelijk naar het noorden en in de ochtend van 23 september kwam tropische storm Ophelia aan land nabij Emerald Isle in de staat North Carolina. Op dat moment kwamen er rond de kern windsnelheden voor van 110 km/u, wat neerkomt op een windkracht 11 Bft. In de staten Virginia, Maryland en North Carolina werd de noodtoestand uitgeroepen vanwege de storm. We zien ook de eerste beelden door schade binnenstromen. Naast schade door wind en regen speelt ook de stormvloed een rol.

Effecten op het weer in Europa?

Ophelia trok op 23 september verder naar het noorden over het oosten van de VS. Vervolgens buigt ze in afgezwakte vorm weer af naar het oosten en de verwachting is dat de restanten van Ophelia daarna zullen worden opgenomen in de straalstroom. Dit maakt de weersverwachting voor Europa onzeker. Tropische systemen brengen namelijk erg veel energie met zich mee en kunnen daardoor de dynamiek van de straalstroom flink beïnvloeden. Dat heeft ook weer zijn uitwerking op het weer bij ons in Europa. Mocht het lagedrukgebied ten noordwesten van ons langstrekken, dan kan het voor de Benelux nog wel eens tot nazomerweer komen onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied in combinatie met een zuidwestelijke stroming. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in oktober 2017. Destijds was er een orkaan, ook met de naam Ophelia actief, die een diepe zuidelijke stroming deed ontstaan. Het werd op grote schaal nog 25°C in de Benelux in midden oktober.

De verwachtingen voor komende week zijn echter nog vrij onzeker vanaf woensdag 27 september. Dat is het moment waarop de restanten van tropische storm Ophelia het westen van Europa zullen bereiken. De kans lijkt momenteel redelijk groot dat het systeem zal uitdiepen en voor onstuimig weer gaat zorgen op of rond de Britse Eilanden. Het weer in de Benelux is afhankelijk van hoe dichtbij dit lagedrukgebied gaat komen. Ofwel krijgen we een veeg mee van de regen en wind, ofwel blijven we onder invloed van een hogedrukgebied boven het continent en houdt het droge en zonnige weer aan.

Opvolger van Ophelia in de maak?

Ophelia zal de komende dagen dus uit het tropische gedeelte van de Atlantische Oceaan verdwijnen. Een nieuwe tropische storm is echter alweer gevormd, namelijk tropische storm Philippe. Deze storm ligt in het centrale deel van de Atlantische Oceaan en komt voorlopig niet in de buurt van bewoonde gebieden. Bovendien wordt de storm gehinderd door verticale windschering en lijkt er weinig potentie voor een nieuwe orkaan.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken