Orkaan Ophelia op weg naar Ierland

Het gebeurt niet zo heel vaak dat een tropische storm de eigenschappen bereikt van een orkaan in de buurt van de Azoren. Daarvoor is warm zeewater nodig en een gunstige setting qua windschering. Op deze manier krijgen onweersbuien de kans om zich voldoende te organiseren en een gesloten circulatie te creëren binnen het lagedrukgebied. Orkaan Ophelia is erin geslaagd om dit proces te vervolledigen en trekt de komende dagen richting het noordoosten.

Route van orkaan Ophelia

In de plaats dat deze orkaan het gebruikelijk pad volgt richting de Caraïben is het systeem van plan om via een noordoostelijke route de kust van Portugal en het noordwesten van Spanje te beïnvloeden. Vervolgens wordt het een extra-tropische storm die richting Ierland afbuigt.

Ondanks het verdwijnen van de eigenschappen van een orkaan is het een stormdepressie die de nodige aandacht vraagt. Grote golven en stevige windstoten zijn nog steeds een mogelijk risico voor de betrokken gebieden.

trekrichting orkaan Ophelia

Trekrichting van orkaan Ophelia. (Bron: NHC)

Volgens de laatste berekeningen zal deze orkaan nog iets in kracht toenemen waardoor de windstoten variëren tussen 120 en 140 km/u. De eilandengroep van de Azoren moeten dan ook rekening houden met de randverschijnselen zoals neerslag en een tijdelijke toename in de windsnelheid.

Vervolgens zet Ophelia koers richting het noorden waardoor het Iberisch Schiereiland waarschijnlijk wordt geschampt.

Slechts 2 orkanen bereikten het Iberisch Schiereiland

Pittig detail aan deze weersverwachting is dat slechts 2 volwassen orkanen, sinds het begin van de metingen, het Iberisch Schiereiland hebben bereikt. Een exemplaar in 1842 en een in 2005. Toen kwam tropische storm Vince het mooie weer maken in het zuidwesten van Europa.

satellietbeeld orkaan Ophelia

Een actueel satellietbeeld van orkaan Ophelia. (Bron: NOAA)

Zeer actief orkaanseizoen

Het National Hurricane Center en het NOAA berichten over een zeer actief orkaanseizoen. We tellen 15 lagedrukgebieden die het tot orkaan hebben geschopt. Het orkaanseizoen duurt nog tot 30 november 2017 waarbij de kans dus groot is dat er zich nog enkele tropische stormen kunnen ontwikkelen tot orkaan.

Gevolgen voor de Benelux?

We zien nogal wat ongeruste reacties van mensen op onze Facebookpagina. Dat is helemaal niet nodig. Het is in quasi alle weermodellen niet de verwachting dat orkaan Ophelia ons weer in de Benelux direct zal beïnvloeden. Indirect is een andere vraag, want dergelijke stormdepressies zwiepen een grote hoeveelheid warme lucht richting het noorden. Dat levert in de Benelux en in grote delen van West-Europa een nazomer van formaat op.


Lees ook eens:

 • Marc Mercier

  Een interessante forecast op +60 / +72 u. Ophelia zal dan samensmelten met een naderend baroklinisch front en zich verder ontwikkelen tot een warme secclusie. We zouden kunnen spreken van vorming van een Shapiro-Keyser cycloon https://uploads.disquscdn.com/images/f42dc49080152217711d6dc5871062b7c71c5b32aabf36a75141f5dd2dc877f0.png https://uploads.disquscdn.com/images/8ba6d63d701b06f0fb5561baadeb347a180a4a1e80c9191df957ba8cd9609d7a.png

  • daStar

   Wow dat zou helemaal bijzonder zijn. Wat een apart orkaanseizoen is het dit jaar zeg. Ook is er inmiddels kans op nog een tropische depressie in de buurt van de Bovenwindse eilanden las ik op National Hurricane Center

  • Thomas Verstraete

   Wat voor invloed kan dat geven op het weer in de Benelux?

 • Marc Mercier

  Ophelia is aangesterkt tot een cat 2!

  • daStar

   Dat had ik wel verwacht. T is best warm bij de Azoren. Echt uitzonderlijk wat er gebeurd op t moment

 • dawmast

  Zou wel wat wezen wanneer een tropische orkaan, zij het in afgezwakte vorm, over de Benelux zou trekken. Reken dan maar op zware onweersbuien met enorme hoeveelheden regen, harde wind en hoge temperaturen.

 • Laurenz

  Heeft er hier iemand een analyse van de vijf jaar voor 1962 op weerkundige vlak?

 • Updates over de orkaan Ophelia zijn hier welkom.

  • Marc Mercier

   Het is van 1961 geleden, cat3 orkaan Debbie, dat Ierland vol geraakt werd door een extra-tropische storm. Heb ook gelezen dat er een oorzakelijk verband zou zijn met de oostelijke QBO en het stevige orkaanseizoen dit jaar.

   • Dexy Roelvink

    Waar duidt QBO op?

    • Marc Mercier

     Quasi-Biennial-Oscillation. Stratosferische wind
     rond de evenaar die in een periode van ongeveer om de 14 maanden een westelijke of oostelijke fase heeft. Momenteel dus in zijn oostelijke fase. Deze fase zou ook de straalstroom verzwakken en blokkades kunnen veroorzaken met mogelijks een koude winter tot gevolg.

     • maxim vh

      En dat samen met een weliswaar een kleine canadian warming in de stratosfeer op het einde van de run. Hopelijk nog eens vol raak in de maand december!

     • Jeroen Maes

      Waarom een kleine? Ik vraag het omdat ik maar weinig vind op het internet van een canadian warming. 🙂
      Ik vond wel dat bij een canadian warming doorgaans de temperatuur niet heel veel omhoog gaat ik denk vooral door dat die meestal vroeg in het seizoen valt. In een artikel van nasa over een volgens hun unieke stratosferische warming in 2000 staat dat de opwarming toen 15K bedroeg en het was in wave 1. Nu als ik naar EC +240 ga kijken naar de temperatuur van wave 1 zie ik een stijging van 15K en dan vraag ik mij af waarom dit nu maar een kleine is?

     • Matthias

      De totale fase ( oost+ west) duur 28-29 maand; gezien ook de naam biennial (twee jarig) 🙂 Deze wind start idd op stratosferische hoogte en gaat zo steeds lager in atmosfeer. Hier een link en een kaartje.
      http://www.geo.fu-berlin.de/met/ag/strat/produkte/qbo/qbo.dat
      https://uploads.disquscdn.com/images/d54863875ceecc57062d2ebac906021cb3c3689ab064d008d006c11e605818d7.gif

     • Marc Mercier

      Idd ongeveer 28 maanden voor de totale cyclus. Had gisterenavond net de opgenomen zeer interessante Britse docu ‘What’s wrong with our weather’ bekeken mbt de extreem natte en stormachtige winter van 2015en de extreem koude winters van 2011 en 2013 in het VK. Daarin werden QBO, SSW en arctische amplificatie op een glasheldere manier uitgelegd. De befaamde Britse meteorologe Dame Julia Slingo besprak de QBO Waarbij ze stelde dat deze ongeveer om de 14 maanden van windrichting veranderd. Vandaar mijn uitleg 😉