0

Het Atlantisch orkaanseizoen 2023 komt langzaam dichterbij de piek. Dat merkten we in de afgelopen twee weken, toen er al diverse tropische stormen tot ontwikkeling kwamen. Het bleef echter niet bij alleen tropische stormen, want inmiddels zijn er twee orkanen actief, Franklin en Idalia. Daarvan vormt vooral de laatste een groot gevaar. Orkaan Idalia trekt op woensdag 30 augustus over Florida en zal daar ongetwijfeld voor veel schade gaan zorgen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Derde orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen

Orkaan Idalia ontstond de afgelopen dagen uit een gebied met buien dat vanaf Centraal-Amerika boven de warme wateren van de Caribische Zee terecht kwam. Langzaam bewoog het systeem zich naar het noorden, waar het op 26 augustus in de buurt van het Mexicaanse schiereiland Yucatán terechtkwam. Daar is het zeewater zeer warm met een temperatuur van ongeveer 30°C. Al snel was er sprake van een tropische depressie, de tiende al van dit seizoen.

Het zeewater in de Golf van Mexico is erg warm en biedt voor tropische cyclonen een perfecte voedingsbodem. (tropicaltidbits.com)

De tropische depressie bleef een tijdje ongeveer op dezelfde plek hangen. Al gauw kwam er meer convectie in het systeem en nam ook de windsnelheid toe. Op 27 augustus werd de tropische storm omgedoopt tot tropische storm Idalia.

Vanaf de 28e begon Idalia zich noordwaarts te verplaatsen. Daar werd het zeewater geleidelijk nóg warmer. De ocean heat content is er dit jaar erg hoog, want de zeewatertemperatuur ligt in vrijwel de gehele Golf van Mexico tussen 1,5 en 3 graden hoger dan normaal.

Ook de windschering, die eerst nog vrij aanwezig was, nam steeds verder af, waardoor de tropische cycloon zich in een symmetrisch patroon kon ordenen. Gaandeweg werd Idalia steeds krachtiger, en terwijl ze op 29 augustus langs het westen van Cuba trok, werd Idalia een orkaan. Na Franklin (op hetzelfde moment actief) en Don (in juli 2023) is ze de derde orkaan van dit Atlantisch orkaanseizoen.

Levensgevaarlijke stormvloed op komst in Florida

Nadat orkaan Idalia Cuba was gepasseerd, bewoog ze zich verder noordwaarts richting Florida, waar we de hoogste zeewatertemperaturen zien van 31 tot 32°C. Dat zorgde ervoor dat orkaan Idalia zich snel verder ontwikkelt en aan het einde van 29 augustus was ze al een orkaan van de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Vanwege de gunstige omstandigheden wordt Idalia naar verwachting nog een ‘major hurricane’ (categorie 3 of hoger) voordat ze in Florida aan land gaat.

Windsnelheden van 200 km/u of meer zijn een reële optie. De windstoten zullen nog zwaarder uitpakken. De precieze intensiteit is moeilijk te voorzien, aangezien Idalia mogelijk nog een eyewall replacement cycle gaat beginnen. Dit kan in combinatie met extreme regenval voor veel overlast kan zorgen. Echter is er nog een heel urgent probleem voor de westkust van Florida: stormvloed.

De orkaanwinden stuwen veel water op. Rond het oog van orkaan Idalia kan het water wel 3 tot 4,5 meter worden opgestuwd. Grote delen van Florida zijn laaggelegen en de kans is groot dat huizen compleet verwoest worden door de hoge golven. Bewoners van enkele kustplaatsen, bijvoorbeeld Cedar Key, worden geëvacueerd.

Overigens is Idalia niet de enige orkaan die in het Atlantisch bassin actief is. Orkaan Franklin bevindt zich ten oosten van de Verenigde Staten, maar deze vormt slechts een kleine bedreiging. De Bermuda-eilanden krijgen wel te maken met zware windstoten. Echter trekt de kern van Franklin ten noorden langs, waardoor de heftigste buien en wind Bermuda niet bereiken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

4 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen