0

Fiona heeft op Puerto Rico de afgelopen dagen al voor de nodige problemen gezorgd. Er viel daar zeer veel neerslag met overstromingen tot gevolg. Toen was dat nog een tropische storm, nu is dit systeem uitgegroeid tot een categorie 4 orkaan. De verwachting is dat deze, in afgezwakte vorm, de oostkust van Canada bereikt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Orkaan Fiona categorie 4

Het National Hurricane Center is de instantie die de tropische systemen in de Atlantische Oceaan observeert en benoemt. Op dit moment schat deze in dat Fiona een gemiddelde windsnelheid heeft van 115 knopen (ongeveer 213 km/u) en dat is nipt het criterium voor een categorie 4 orkaan. Zeer gezond lijkt het systeem op dit moment echter niet te zijn. Het oog is niet mooi symmetrisch en ook de structuur van de orkaan lijkt beïnvloed te worden door wat schering uit het zuidwesten. Dit zorgt voor een tijdelijke verzwakking van het systeem. Binnen afzienbare tijd zal het systeem dan een categorie 2 of 3 orkaan worden.

Tijdelijke verzwakking van Fiona

Trekrichting en intensiteit orkaan Fiona

Een tropisch systeem kan enkel naar het noorden bewegen als er een opening ontstaat tussen twee hogedrukgebieden in. Hier is dat een hoogtetrog die Amerika verlaat. Normaal gezien worden orkanen geleidelijk zwakker naarmate ze noordelijker trekken. De oceaan is minder warm en door een toename van schering, gaat de structuur van de orkaan vaak verloren. Zo gaat een orkaan over in een post-tropische depressie. Op onderstaande verwachting is duidelijk te zien dat het systeem geleidelijk overgaat in een post-tropische cycloon (zwarte bol naar witte bol).

Echter, onder invloed van een jetstreak, samenhangend met een trog die Amerika verlaat, blijft Fiona in een gunstig regime zitten om verder uit te diepen. Het systeem is tegen zaterdag geen orkaan meer, maar onder invloed van een rechteringang van de jetstreak diept het systeem nog verder uit. In die regio treedt immers divergentie op hoogte op die als goede afzuigkap dient voor Fiona. Weermodellen voorspellen zelfs drukwaarden rond 930 hPa of zelfs iets lager! Daarbij neemt ook het windveld in grootte toe. Tegen zaterdag maakt Fiona dan landfall in Nova Scotia (Canada). In de ruime regio worden dan ook hevige rukwinden verwacht (meer dan 130 km/h, lokaal zelfs 170 km/h of meer) en veel neerslag. Er kan in 24 uur tijd meer dan 100 mm neerslag vallen!

Niet alleen de neerslag en wind worden gevaarlijk voor Nova Scotia en omstreken, ook de golven (meer dan 10 meter) en de opstuwing van het zeewater (valt net samen met hoogwater) kunnen problemen opleveren in die regio. Het wordt een gevaarlijk weekend aldaar!

Golfhoogte volgens het Amerikaanse weermodel

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen