15 oktober 2013 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Orkanen, wervelwinden en tornado’s zorgen bij veel mensen voor verwondering en ook angst. Om de werking van een orkaan te begrijpen is het belangrijk om eerst te kijken hoe een tropische depressie ontstaat. Deze weersystemen situeren zich meestal rond de Evenaar en profiteren van een hoge temperatuur van zeewater. Bij gemiddeld 26°C kunnen dergelijke systemen uitgroeien tot orkanen. Ze trekken namelijk veel vocht en warmte uit de omgeving naar het centraal punt: het oog.

Het oog is een speciaal fenomeen bij de werking van een wervelstorm. Het is het fundament van dit natuurfenomeen omdat het pal in de kern zo’n 10 graden warmer is dan aan de buitenkant van de orkaan. We weten ook door satellietopnames dat het daar meestal rustig en aangenaam vertoeven is. Meestal voor slechts enkele uren.

Onderverdeling van tropische stormen

Iedere tropische depressie – cycloon – typhoon – orkaan wordt onderverdeeld in categorieën. Dit is een handig systeem om snel en op een éénduidige manier de kracht in te schatten van dergelijke systemen. Er wordt hiervoor gekeken naar de windsnelheid die het systeem produceert.

atmosfeer sandy (wervelwinden)

Orkanen worden onderverdeeld in categorieën

  • CAT 1 heeft winden tot en met 152 km/uur.
  • CAT 2 tot en met 176 km/uur.
  • CAT 3 tot en met 208 km/uur.
  • CAT 4 tot en met 248 km/uur.
  • CAT 5 is groter dan 248 km/uur.
https://www.youtube.com/watch?v=BwIlmUOsU9M
Hoe sterk kunnen orkanen uithalen? Zeer interessante video!

Opmerkelijke feiten rond orkanen

Tussen 2 en 5 september trok één van de krachtigste orkanen over het zuidoosten van Noord-Amerika. Labor Day had windstoten aan boord van gemiddeld 320 kilometer per uur. Met een snelle activatie net ten zuiden van Florida vernietigde het alle apparatuur om de precieze windsnelheid te meten. Er vielen ruim 400 doden en de golven piekten aan de kust richting 6 meter. Bijzonder: deze orkaan had een luchtdruk van 892.3 hPa !!

Een andere opmerkelijk orkaan – typhoon was Tip. Met een diameter van + 2000 km was het één van de grootste orkanen uit de geschiedenis. De luchtdruk in het systeem viel terug naar 870 hPa met windstoten tot 300 km/h.

Opmerkelijk: in het oog van deze orkaan werd het tropisch warm met gemiddeld 30 graden. Een flink contrast met het woeste weerbeeld net buiten deze zone!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen