Tropische hitte zorgt voor onweer in het weekend
Wie wenst te profiteren van een zomers gevoel, kan maar beter in de Benelux blijven. Via een lagedrukgebied ten NW van Portugal worden komende dagen warme luchtmassa’s naar het noorden gestuwd. Vanwege de vrij droge condities ten zuiden van de Lage Landen kan deze luchtsoort sterk opwarmen en zelfs tropische hitte veroorzaken in een groot deel van onze regionen. Vanaf zaterdagavond echter, groeit de kans op gedonder vanuit Frankrijk. In dit artikel blikken we vooruit op de onweerskansen voor het weekend.
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit live via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Opbouw latente onstabiliteit
Mensen die NoodweerBenelux al een geruime tijd volgen zijn op de hoogte van de parameters die onweer in de hand werken. We hebben zowel onstabiliteit nodig om het onweer te voeden als een trigger om het onweer te laten ontstaan. Aan die voorwaarden lijken we te voldoen zaterdagavond over het uiterste ZW van de Benelux.
Vanuit Frankrijk komt een gebied met SBcape/MLcape opzetten dat voor de eerste warmteonweders kan zorgen. De grootste kansen reserveren we vandaag voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Namen (België).
Belangrijk bij deze vooruitblik is te weten dat er komende 48 uur nog wat zal wijzigen aan de intensiteit van de diverse parameters. Indien de temperatuur hoger is berekend, zal ook de latente onstabiliteit in de vorm van CAPE (J/kg) gaan toenemen. Ook de positie van kleinschalige verstoringen in de buurt van de Benelux (onder de vorm van fronten, thermische voren en/of thermisch laag) spelen een cruciale rol in de onweerskansen.
Tropische hitte in het weekend
Op onderstaande hoogtekaart van 500 hPa (5,5 km vanaf grondniveau) zien we de tropische setting mooi ontstaan. Via een tijdelijke blokkade in de vorm van de Griekse letter Omega worden warme tot tropische luchtmassa’s uit het noorden van Afrika naar het noorden gestuwd. Regenzones en koudere luchtsoorten bereiken de Benelux niet. We vertoeven namelijk onder de beschermende vleugels van dit hogedrukgebied.
Op grondniveau vertaalt dergelijke blokkade zich in zomerweer. Door het huidig jaargetijde mogen we bij de temperaturen op 850 hPa (1,5 km) gemakkelijk 15 tot 17 graden extra tellen. Zeker door de droge voorgeschiedenis is de instraling van de zon quasi maximaal. Dat is één van de redenen waarom we op dit moment GFS (Amerikaans weermodel) wantrouwen in de maxima. Dit weermodel berekent die instraling namelijk te weinig in haar meest recente runs. In principe zou het dus nog warmer kunnen worden dan voorzien.
Zo verwachten we op zaterdag maxima tussen 28 en 31°C, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. In de late avond is er een onweerskans aanwezig over het westen van België. Elders blijft het op een lokaal warmteonweder na droog. Op zondag hebben we te maken met een moeilijke weersverwachting. We zullen dan ook in dit artikel geregeld nieuwe updates neerschrijven in de reacties.
Wat voor weer krijgen we na het weekend?
Een traditionele vraag die we zien terugkeren op onze website en sociale media is: “Wat krijgen we dan na deze tropische periode?” Simpel, we evolueren opnieuw naar ‘normale’ temperaturen voor de tijd van het jaar. Op maandag is het vooral over het oosten van België, Nederland en ook Luxemburg nog sterk onweerachtig.
Vanuit het westen naderen koelere luchtsoorten met temperaturen vanaf dinsdag veelal tussen 20 en 25°C. Prima weer om enkele buitenactiviteiten te plannen, echter rekening houdend met de nodige verfrissing ;-).