24 mei 2017 - 4 min. lezen 201 reacties

Wie wenst te profiteren van een zomers gevoel, kan maar beter in de Benelux blijven. Via een lagedrukgebied ten NW van Portugal worden komende dagen warme luchtmassa’s naar het noorden gestuwd. Vanwege de vrij droge condities ten zuiden van de Lage Landen kan deze luchtsoort sterk opwarmen en zelfs tropische hitte veroorzaken in een groot deel van onze regionen. Vanaf zaterdagavond echter, groeit de kans op gedonder vanuit Frankrijk. In dit artikel blikken we vooruit op de onweerskansen voor het weekend.

Opbouw latente onstabiliteit

Mensen die NoodweerBenelux al een geruime tijd volgen zijn op de hoogte van de parameters die onweer in de hand werken. We hebben zowel onstabiliteit nodig om het onweer te voeden als een trigger om het onweer te laten ontstaan. Aan die voorwaarden lijken we te voldoen zaterdagavond over het uiterste ZW van de Benelux.

Vanuit Frankrijk komt een gebied met SBcape/MLcape opzetten dat voor de eerste warmteonweders kan zorgen. De grootste kansen reserveren we vandaag voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Namen (België).

onweerskansen zaterdag 27 mei 2017
Hoge temperaturen brengen zaterdag onstabiliteit met zich mee over het ZW van de Benelux.

Belangrijk bij deze vooruitblik is te weten dat er komende 48 uur nog wat zal wijzigen aan de intensiteit van de diverse parameters. Indien de temperatuur hoger is berekend, zal ook de latente onstabiliteit in de vorm van CAPE (J/kg) gaan toenemen. Ook de positie van kleinschalige verstoringen in de buurt van de Benelux (onder de vorm van fronten, thermische voren en/of thermisch laag) spelen een cruciale rol in de onweerskansen.

onweerskansen zondag 28 mei 2017
Tropische maxima verspreiden zich zondag over de Benelux. De kans op onweer zal zich dan ook uitbreiden over de rest van de Benelux.

Tropische hitte in het weekend

Op onderstaande hoogtekaart van 500 hPa (5,5 km vanaf grondniveau) zien we de tropische setting mooi ontstaan. Via een tijdelijke blokkade in de vorm van de Griekse letter Omega worden warme tot tropische luchtmassa’s uit het noorden van Afrika naar het noorden gestuwd. Regenzones en koudere luchtsoorten bereiken de Benelux niet. We vertoeven namelijk onder de beschermende vleugels van dit hogedrukgebied.

omgeblokkade zorgt voor tropische hitte
Via het hogedrukgebied over het westen van Europa worden regenzones vakkundig naar het noorden van ons continent getransporteerd. Ook Spanje en Frankrijk profiteren komende dagen van droog en tropisch weer.

Op grondniveau vertaalt dergelijke blokkade zich in zomerweer. Door het huidig jaargetijde mogen we bij de temperaturen op 850 hPa (1,5 km) gemakkelijk 15 tot 17 graden extra tellen. Zeker door de droge voorgeschiedenis is de instraling van de zon quasi maximaal. Dat is één van de redenen waarom we op dit moment GFS (Amerikaans weermodel) wantrouwen in de maxima. Dit weermodel berekent die instraling namelijk te weinig in haar meest recente runs. In principe zou het dus nog warmer kunnen worden dan voorzien.

hoge temperaturen op 850 hPa
Zaterdagavond wordt een luchtsoort van 16°C op 850 hPa getransporteerd naar de Benelux. Aan de grond zijn daardoor maxima mogelijk van 30 tot 32°C.

Zo verwachten we op zaterdag maxima tussen 28 en 31°C, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. In de late avond is er een onweerskans aanwezig over het westen van België. Elders blijft het op een lokaal warmteonweder na droog. Op zondag hebben we te maken met een moeilijke weersverwachting. We zullen dan ook in dit artikel geregeld nieuwe updates neerschrijven in de reacties.

tropische hitte op zaterdag
GFS kiest voor een zinderend weertype op zaterdag. Op veel plaatsen wordt de tropische grens van 30 graden bereikt.
afkoeling op zondag
Op zondag komen wolken opzetten vanuit Frankrijk. Vooral over het westen van België kunnen die gauw zorgen voor een teleurstellend en onweerachtig weerbeeld. De regio’s in het oosten van de Benelux kunnen het langst profiteren van zonnige perioden en tropische hitte.

Wat voor weer krijgen we na het weekend?

Een traditionele vraag die we zien terugkeren op onze website en sociale media is: “Wat krijgen we dan na deze tropische periode?” Simpel, we evolueren opnieuw naar ‘normale’ temperaturen voor de tijd van het jaar. Op maandag is het vooral over het oosten van België, Nederland en ook Luxemburg nog sterk onweerachtig.

Vanuit het westen naderen koelere luchtsoorten met temperaturen vanaf dinsdag veelal tussen 20 en 25°C. Prima weer om enkele buitenactiviteiten te plannen, echter rekening houdend met de nodige verfrissing ;-).

na het weekend opnieuw frisser met westcirculatie
Na maandag verplaatst de kern van hogedruk zich naar het oosten van Europa. Over het VK en de Lage Landen stroomt koelere lucht. Ondanks dit scenario blijft de straalstroom op de Atlantische Oceaan erg zwak en verwachten we niet meteen een structurele omslag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken