12 februari 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Niet alleen aan de kust of op zee komen golven voor. Deze stromingen komen ook op de oceaanbodem voor.

Hoe ontstaan golven?

Golven op zee ontstaan hoofdzakelijk door de aanwezigheid van de wind. Andere fenomenen die een invloed uitoefenen zijn: aardbevingen op de zeebodem, vulkaanuitbarstingen, maar ook getijden. Deze drie zaken zorgen voor een grote en/of plotse verplaatsing van een grote watermassa. Uiteraard heeft dit ook aan de oppervlakte gevolgen die zich uiten in meer of hogere golven.

Golven op de zeebodem

Op de bodem van de oceaan kunnen torenhoge golven ontstaan. Volgens de universiteit van Washington kunnen die zelfs een invloed hebben op het klimaat. Op de bodem van de Stille Oceaan bevinden zich verschillende bergketens. Nabij de Samoa-eilanden (ten noordoosten van Nieuw-Zeeland) bevindt zich een grote kloof, de Samoan Passage.

Golven op de zeebodem
Golven op de zeebodem (Glenn Carter/UH Honolulu)

Vanuit Antarctica stroomt koud zeewater naar de zuidelijke Stille Oceaan, maar deze Samoan Passage remt deze stroom behoorlijk af. Door het hoogteverschil op de oceaanbodem wordt het water gedwongen om zich een andere weg te banen. Het water verplaatst zich daar met maar liefst zes miljoen kubieke meter per seconde. Door die grote snelheid ontstaan op de bodem golven die tot 250 meter hoog kunnen zijn.

Het is Amerikaanse onderzoekers gelukt om te meten in welke mate het koude zeewater zich in de warmere Stille Oceaan vermengt. Uit de resultaten blijkt dat het zeewater zich 1000 tot 10.000 keer zo sterk vermengt in vergelijking met de omliggende zee. Deze kennis is van belang bij het opstellen van klimaatmodellen.

Bron: WIB

Afbeelding: Glenn Carter/UH Honolulu

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken