6 december 2014 - 2 min. lezen 10 reacties

De noordelijke helft van de Atlantische Oceaan maakt zich klaar om de eerste (super) winterstorm van het jaar 2014 te produceren. Sinds enkele dagen gaan weermodellen voor een intens lagedrukgebied om U tegen te zeggen. Met het naderbij komen van de datum (dinsdag, woensdag) zien we de luchtdruk spectaculair dalen tot wel 930 hPa volgens sommige weerkaarten. Het moet gezegd zijn dat Ierland en het Verenigd Koninkrijk de berichtgeving maar beter opvolgen.

Weergoden gaan ruzie maken

Weken aan een stuk werd Europa belaagd door een geblokkeerde configuratie. In België en Nederland resulteerde dat in nauwelijks dynamiek in het onderste stuk van de atmosfeer. De troposfeer hield zich bijzonder kalm met weinig wind een veelal temperaturen boven het langjarig gemiddelde. De weeromslag moet dus van dat kaliber zijn dat het hogedrukgebied boven het oosten van Europa wordt opgeblazen en geloof ons: dat gaat lukken…

forse storm in de maak

Vorig jaar zagen we geregeld depressies (herinner Hercules) ontstaan in de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan. Bijna te vergelijken met een orkaan die ze aan de overzijde van de Atlantische Oceaan krijgen, maar technisch natuurlijk niet te vergelijken. Terwijl een orkaan wordt gevoed door een zeer hoge watertemperatuur gaan de beestjes ten westen van Europa vooral profiteren van een forse straalstroom en tegenstelling tot arctische en warme luchtmassa’s.

Forse storm ook voor België en Nederland?

De details rond een stormsituatie zijn steeds moeilijk in te schatten wanneer we + 72 uur van de werkelijke datum zitten. De grote lijnen zijn echter wel bekend. Op de huidige satellietbeelden zien we nu reeds het systeem geboren worden op de Atlantische Oceaan welke later de voeding vormt voor het ‘grote’ stormsysteem.

2 afzonderlijke depressies zullen samensmelten (via rapid cyclogenesis) en één groot gebied vormen met een lage luchtdruk en forse windstoten tot lokaal 150 kilometer per uur. Ierland ligt hierdoor in de vuurlinie met golven die ruim 15 meter kunnen overschrijden. Bij onze collega’s in het UK wordt er gevreesd voor een black wednesday.

vloedgolven op komst
surfen op hoge golven

© 2014 – Red Bull / Alex Laurel

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken