3 december 2013 - 2 min. lezen 20 reacties

Terwijl wij de afgelopen dagen heel wat aandacht hebben besteed aan de winterse drukverdeling moeten we ook waarschuwen voor een storm die donderdag Nederland zal teisteren. Volgens de jongste weerkaarten kunnen de windstoten in het noordwesten van het land pieken richting 110 tot lokaal 130 km/h. Bekijk de waarschuwing van onze collega’s bij het KNMI.

Storm met orkaankracht

De komende 24 tot 48 uur wordt boven het noorden van Europa een belangrijke depressie heel interessant. Er ontwikkelt zich in deze koude lucht een nieuwe depressiekern die vooral over het noorden van de Benelux voor flink wat wind gaat zorgen. Volgens het Amerikaans weermodel daalt de luchtdruk op donderdag tussen 15:00 – 21:00 naar zo’n slordige 968 hPa. Dit is een uit de kluiten gewassen stormdepressie met windstoten die orkaankracht bereiken (120 km/h).

storm met orkaankracht nederland
Bovenstaande weerkaart simuleert de windsnelheden op donderdagnamiddag (tussen 15:00 en 21:00). De wind piekt op volle Noordzee richting 10 / 11 Beaufort. Schade in het noorden van Nederland valt niet uit te sluiten.

Langdurig veel wind

Het gaat niet alleen stevig waaien, maar ook de duurtijd van de storm lijkt niet van de poes. Het stormveld lijkt aan te houden gedurende enkele uren met geregeld windvlagen tot 100 km/h of meer. Vooral tijdens de buien op het koufront lijkt de uitwisseling optimaal voor enkele serieuze windstoten. Op en net na de doortocht van het koufront draait de wind verder richting het noorden met winterse buien. In het zuidoosten van Nederland en op de toppen van de Ardennen worden dat onvervalste sneeuwbuien (met een tijdelijk sneeuwdek in de nacht).

Relevante artikelen rond stormweer

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken