30 december 2017 - 4 min. lezen
0 reacties 0

2017 nadert haar einde. Tijd om eens te kijken welke artikelen jullie het afgelopen jaar het meest gelezen hebben. De selectie werd gemaakt aan de hand van unieke bezoekers van elk artikel. We beginnen met nummer 10 en dalen zo verder richting het absoluut meest gelezen artikel. Opvallend, in onze selectie zitten heel wat artikelen die gaan over winterweer. Ook het aantal reacties op desbetreffende artikelen is enorm te noemen.

Nummer 10: Sneeuw of regen? Beiden!

Deze weersituatie begin 2017 werd gekenmerkt door een vrij koud intermezzo. Door een strakke en zuidelijke straalstroom konden enkele depressiekernen zich ten zuiden van de Benelux ontwikkelen. Het aanzuigen van koude lucht uit het noorden heeft gezorgd voor een winterse verrassing in het zuidoosten van Nederland en het uiterste westen van België!

Nummer 9: Winterweer met stormsituatie

De start van 2017 kon haast niet beter voor de liefhebbers van stormweer en flinke sneeuwkansen. Stormdepressie Dieter maakte haar opwachting en trok met windstoten tot 90 km/u over de Lage Landen. Aan de achterzijde van het lagedrukgebied stroomde koelere lucht binnen waardoor de neerslag op veel plaatsen overging in sneeuwval. Dagen daarna was het afwachten of het winters intermezzo uitbreiding ging krijgen. Bekijk de weerpluim in het artikel.

Nummer 8: Winterse signalen deel 4

Dit artikel verscheen op het einde van de maand november 2017. Lander Van Tricht focust zich op de weerkaarten en de winterse aspiraties die daarmee gemoeid gaan. Dankzij een fel verzwakte Polar Vortex, sterke meanderen van de straalstroom en heel wat hogedruk op de Atlantische Oceaan kon dit artikel rekenen op + 2000 reacties van forumleden.

Nummer 7: Weersverwachting augustus 2017

Tussen alle winterartikelen door vinden we ook dit artikel met een uitgebreide weersverwachting van de volledige maand augustus. Iedere week analyseerden we de weerkaarten en kwamen we geregeld in contact met onweerssituaties. Maxima schommelden in de maand vaak rond een zomerse grens van 25°C met op 15 augustus 2017 stevige onweerskansen.

Nummer 6: Aanloop winter 2017-2018

Een maandje eerder dan de winterse signalen deel 4 waren we al uitgebreid bezig met het kijken naar de startpositie van de winter. In dit artikel hadden we het onder meer over de zonneactiviteit, temperatuur van het zeewater en de SAI-INDEX (de parameter waar onze goede vriend en meteoroloog Judah Cohen zo’n grote fan van is). Op vlak van de Polar Vortex hadden we minder positieve feedback. Er was een afkoeling merkbaar richting een gezonde PV.

Nummer 5: Winterse signalen in West-Europa deel 5

Het gaat crescendo in onze lijst. Met ruim 5000 reacties van de forumvrienden kunnen we spreken van een populair artikel. De AO- en NAO-index duiken naar beneden, er is sterke hogedrukvorming op de Atlantische Oceaan en de huidige weerkaarten zijn vrij fris te noemen met geregeld kans op winterse neerslag rond de maandwisseling. Zou het de voorbode kunnen zijn van een winterprik in december? We weten allemaal het antwoord ondertussen 😉

Nummer 4: Nieuwe sneeuwkansen maandag

Kan u zich maandag 11 december 2017 nog herinneren? Met ruim 1000 km file en een flinke bak sneeuw over het westen van België en zuiden van Nederland behoort het vermoedelijk tot de dag met de meeste sneeuwval in de Benelux in het weerkundig jaar. Het winters weer werd veroorzaakt door een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk richting Duitsland trok. Aan de westelijke flank transformeerde regen later op de dag in droge sneeuwval. Dat leverde grote problemen op!

Nummer 3: Winterdiscussie februari 2017

We zijn aanbeland bij de top 3 van de best presterende artikelen in 2017. Met de start van de nieuwe wintermaand februari keken meteorologen en weerliefhebbers uit naar wat komen zou. Er was immers een forse opwarming voorzien door het Amerikaans weermodel GFS. Deze WAVE 1 opwarming duwde de Polar Vortex in de stratosfeer naar het oosten en werd fors verzwakt. De uiteindelijke effecten werden voorzien voor later in februari en maart 2017, maar dat winterweer bleef sterk beperkt!

Nummer 2: Winterse signalen in West-Europa deel 6

Op nummer 2 staat een welverdiende winterartikel. Met bijna 9000 reacties van de forumvrienden van NoodweerBenelux kunnen we spreken over een bijzonder populair artikel. AO- en NAO-index waren daar vermoedelijk wel de trigger voor, want die bleven uiterst negatief. De situatie met hogedruk op de Atlantische Oceaan en kleine lagedrukgebieden die sneeuw zouden brengen, was een extra motivatie voor iedereen om iedere avond zijn/haar mening te verkondigen!

Nummer 1: Winterdiscussie januari 2017

De absolute winnaar van 2017 is het discussietopic van januari 2017. Met iets meer dan 7000 reacties in dit bewuste artikel doen we qua activiteit iets minder dan nummer 2. Wat de unieke bezoeken betreft, overstijgen we fors alle andere artikelen. Eind december 2016 werd een prachtige weersituatie geschetst met een mooie ‘vinger’ naar IJsland en instroom van polaire, arctische lucht uit het noorden van Europa. Echter, op 7 januari 2017 (de dag dat dit artikel werd geschreven) bleek niks meer over te schieten van de mooie weerconfiguratie.​

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken