Winterdiscussie februari 2017

Ons weerbeeld wordt momenteel gedomineerd door een straffe uitstroom van koude lucht nabij Groenland. Dat heeft de straalstroom dermate geactiveerd dat we daar eind januari 2017 de gevolgen van dragen. Een toename van de zonaliteit/westelijke luchtcirculatie is aan de orde waardoor ook depressies hun kans krijgen om zich te ontfermen over West-Europa. Koning Winter heeft zich voorlopig even teruggetrokken richting het oosten. Temperaturen klimmen richting 5-10 graden.

Grote fan van winterweer? Vergeet dan niet deel te nemen aan de dagelijkse weerupdates van weerliefhebbers onderaan dit artikel. Even een account maken via DISQUS of Facebook/Twitter gebruiken en je kan meteen je eigen visie op de weerkaarten delen. Wie ons liever volgt op sociale media kan terecht op FacebookTwitter en Instagram.

Winterdiscussie februari

Wat er zich momenteel afspeelt in de stratosfeer is interessant te noemen met het oog op een volgende winterprik. Die lijkt wederom kansen te krijgen tussen 5 en 15 februari van dit jaar. Effecten zouden dan langzaam maar zeker kunnen doorsijpelen tot in de troposfeer, de zone waarin ons weer wordt gemaakt. Vooral de effecten van zo’n grootschalige opwarming in de stratosfeer werden in de winter van 2012-2013 duidelijk. We kregen tot in maart te maken met koude episodes en sneeuwbuien.

Zal stratosfeer een gunstige rol spelen?

Op dit moment is er een Wave1-opwarming aan de gang op 10 hPa. Er zijn natuurlijk ook nog andere hoogtes binnen de stratosfeer, maar daar komen we later in dit artikel op terug. Deze Wave1-opwarming is fors te noemen en heeft de neiging de windrichting in die hoogte te gaan veranderen van west naar oostelijke sectoren. Bij een downwelling van dit proces van stratosfeer naar troposfeer zal het mogelijk ook de westelijke straalstroom gaan hinderen om vol op gang te komen. Wij verwachten dat dit proces zich zal voltrekken tussen 5 en 15 februari 2017 aangezien zo’n downwelling niet op 1-2-3 gebeurt.

opwarming stratosfeer eind januari

Een flinke opwarming op 10 hPa (30 km) zal uiteindelijk ook haar effect hebben op de troposfeer. De kans op een gunstige blokkade in februari neemt toe wat ons betreft. Hopelijk voor de winterliefhebbers dat Europa deze keer aan de beurt is.

wave1 opwarming stratosfeer

De opwarming is van een Wave1-formaat. Dat betekent dat de vortex zich verplaatst van regio. We zien dat trouwens duidelijk ontstaan als we de 2 afbeeldingen vergelijken. Positie van de vortex kiest een meer oostelijk traject na de opwarming. Tegelijkertijd komt een nieuwe warmte-impuls zichtbaar boven Siberië (final warming?).

Weerbeeld eind januari/begin februari

Wanneer we de weermodellen analyseren op de korte termijn zien we zoals eerder gesteld in dit artikel de invloed van een complex lagedrukgebied toenemen. De kern van dit bolwerk van lage druk situeert zich ten zuidwesten van IJsland. In schril contrast met hoge druk in het zuiden welke de activatie van de straalstroom veroorzaakt. Spoelen we de weerkaarten even door naar 2/3 februari 2017, dan zinspeelt vooral GFS op nieuwe stijgingen van luchtdruk in de omgeving van Noorwegen.

duikende lagedrukgebieden

In GFS 12:00 van 28 januari 2017 zien we meer en meer de neiging van lagedrukgebieden om te duiken. Op deze manier kan hoge druk zich ontfermen boven Scandinavië en eventueel een Scandinavisch hogedrukgebied veroorzaken. Die kans lijkt voorlopig klein door de sterke westelijke invloed van de straalstroom. Later in februari en mede door de fikse opwarming in de stratosfeer kan de hoge druk retrograads gaan (oost-west) en meer tegengas bieden.

Het Europees weermodel laat een gelijkaardige situatie zien met een forse ‘tegendruk’ van hoge druk boven het oosten van Europa. Het moge duidelijk zijn dat de weersverwachting komende 5-7 dagen aan flink wat veranderingen onderhevig zal zijn en het uiteindelijk weer zal neerkomen op de consistentie tussen meerdere weermodellen. Om de duidelijkheid te scheppen in de ‘betrouwbaarheid’ van de weermodellen hebben we nog eens een analyse toegevoegd van de meerwaarde van de individuele modellen.

betrouwbaarheid weermodellen 2

In deze simplistische voorstelling van diverse weermodellen valt op dat ECMWF de kroon spant, gevolgd door UKMO en daarna GFS. Volgens ‘geruchten’ onder weerliefhebbers heeft GFS last van een ‘zonaal’ patroon in het algoritme. Dat zou betekenen dat het weermodel moeilijker een blokkade kan berekenen tot enkele dagen op voorhand.

 

 • Thread gesloten, we gaan verder in https://www.noodweer.be/lentediscussie-maart-2017/

 • Dankzij isothermie. Bij ons hoeven we dit niet te verwachten.

 • Peter

  Zeer harde regen nu in heuvelland, pittig neerslaggebied. Ook wat hagel en natte sneeuwvlokken tussen de regendruppels door. Bij een dalende temperatuur nu nog amper 3.6 graden. Ook windstoten tot ik schat 90 km/h.

 • Michiel

  De regenzone is in het noordwesten van Engeland getransformeerd in een sneeuwzone, dit beeld komt uit Bala https://uploads.disquscdn.com/images/48f8b889c52f1d88debd666729c9540444498746210fd1f680ef4010d6eb9e69.jpg

 • Robin van Hove

  waar blijft de lente discussie van maart ?? februari is al ff voorbij …

 • Boonen guido

  Klopt,Dries,en ik denk dat wij aan een heel lange natte en denk ook frisse periode toe zijn,is dat wat de niet-winterliefhebbers willen hebben:troosteloze bijna winterloze februari,en nu natte en winderige kille maand maart.Hopelijk volgend seizoen 2017/2018 meer winterweer!

 • Dries Denolf

  En zoals je opmerkt in vorige mail: het schuift telkens op in de tijd

 • Bradley Lems

  Klopt, wel nog boven de 200 uur dus verwacht er momenteel eigenlijk niet te veel van. Zware vrieskou gaan we zeker niet meer krijgen in dit tijdsbestek.

 • Jeroen Maes

  Nee? 😉

 • Dries Denolf

  Typisch Belgisch: winterse configuratie in de lente. Zoiets in januari en je hebt echt winterweer.

 • Dries Denolf

  Het valt me inderdaad al enkele dagen op dat de blokkade, die de ganse winter boven het vasteland plaatsnam en we daarom hert Eurohoog noemden, nu plots WEL boven de oceaan kan plaatsvinden. Te laat natuurlijk. Met de huidige configuratie hebben we vrieskou en sneeuw in januari

 • Van Laethem

  Daar zit nu niemand meer op te wachten.

 • Bradley Lems

  Dit staat al dagen in de runs van GFS en schuift maar de hele tijd op in de termijn dus ik zie dat niet gebeuren. Wat wel goed mogelijk is is dat het wat kouder gaat worden. https://uploads.disquscdn.com/images/2b87283741f13b05022ff91bd70da6fddb20cfd522f78fd1481e108a49099a4e.gif

 • Bradley Lems

  Altijd hetzelfde liedje. Twee maanden te laat om een winterse aanval van te maken. Ik zie ook niet direct een polaire inval komen mede door de 240 uur termijn.

 • GFS 00:00 is opnieuw goed te noemen met opties die in de wintermaanden de nodige vrieskou en sneeuw gingen opleveren. Klassiek patroon dat we dat nu in maart en april gaan krijgen met zelfs verlenging tot diep in de lente. Straks eens werk maken van een lentediscussietopic 🙂

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  En zo gaat het verder tot pakweg +234. Toch mss de moeite om het verder op te volgen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Paulus Piet

  Zucht, dat noem jij winter. Weet je wat. Je hebt helemaal gelijk. Ik laat het er hier verder bij.

 • Michiel
 • Paulus Piet

  Ik ga het je nog 1 keer proberen uit te leggen. Jij had het over ECMWF. Als er 1 model GEEN winter laat zien dan is dat ECMWF wel. Al een hele week niet. Dus nogmaals, daarom plaatste men vraagtekens bij jou reactie. Begrijp je het?

 • Michiel

  wat zat ik hier enkele dagen geleden te zeggen? maar iedereen snouwde mijn mond dicht.

 • Paulus Piet

  GEM, GFS en de controle run van het GFS-ENS komen zo rond 10/11/12 maart met een WAA-situatie richting Groenland/Ijsland. Op hoop van zegen, als dit slaagt hebben we misschien nog kans op een maritiem-polaire aanval uit het noorden.

 • Van Laethem

  In de pluimen van GFS en EC zien we inderdaad dat na het weekend van 11 maart het wat kouder wordt. Er is voorlopig niet echt nachtvorst te bespeuren (misschien wel voor Ardennen) en het zou droger worden. Maar zoals gezegd dit is echt nog ver weg.

 • Stephan Valcke

  Eens goed de weermodellen bekijken wat die voorschotelen vanaf 10 maart. Ik zeg dat gezien de ontwikkelingen de kans groter is dat we een koud en nat weertype krijgen dan mooi lenteweer. En zeker eens de moeite doen om de tendensen binnen de ensembles te bekijken
  ,

 • Van Laethem

  Dat is nog veraf @stephanvalcke:disqus en voorlopig ziet dit er niet meteen naar uit

 • Stephan Valcke

  Zou mij niet verbazen dat we een koude 2de helft van maart gaan krijgen. Nachtvorst en winterse buien acht ik waarschijnlijker dan mooi lenteweer.

 • Paulus Piet

  Hey Thomas, bedankt voor de aanvulling. Benieuwd wat het morgen gaat brengen. Dat word “radar staren”. 😉

 • Thomas

  Dag Piet. Dat die LI-waardes achterblijven/laag zijn komt door een geringe hoeveelheid aan beschikbare energie in de atmosfeer. Tussen CAPE en LI is een recht evenredig verband zichtbaar, dus des te hoger de onstabiliteit, des te lager de LI-waardes. De definitie van Lifted Index gaat als volgt: het verschil van temperatuur van het opgestegen luchtpakket en de omgevingstemperatuur op het 500hPa-vlak.

 • Paulus Piet

  Opvallend dat het KNMI al voor een code geel kiest voor de situatie van morgenmiddag. De para’s zijn goed te noemen voor stevig onweer. Shear 0 – 6km blijft gemiddeld zoals Thomas al eerder aangaf gemiddeld tussen de 30 en 35 m/s (daar waar ook Cape-waardes gemeten worden en een negatieve Li-index). Nog altijd meer dan genoeg voor supercells en/of multicells. Maar, ik persoonlijk vind dat de Li-waardes wat achterblijven. En dat moeten we niet hebben. https://uploads.disquscdn.com/images/74add929c0208a06c1b9e10690dc3335d69316d62162cbd56cfc721d6f577276.gif https://uploads.disquscdn.com/images/ff9ca856354776ee079d58bdb4fcd26d99450f3b13a7df980d19fd145a951870.gif

 • Matthias
 • Van Laethem

  Ik zie het morgen niet zo’n vaart lopen.

 • Bradley Lems
 • maxim vh

  Ik ben de weg niet verloren hoor 🙂 Ik vind het leuk om nog dagelijks de reactie’s en discussies hier op het forum te volgen. Heb alleen niet de nood (en tijd) om ook hier over te discuteren, de wintermaanden zijn soms zo intens dat ik de rest van het jaar even moet bekomen 😉 Hopelijk kan vind ik deze zomer terug wat energie en tijd om ook over de onweerssituatie veel bij te leren. Fijn weekend! 😉

 • Willem Schoenmaker

  Het is gedaan het is voorbij. Goodbye winter je was er wel maar ook weer niet.

  Tot volgend jaar iedereen 👋

 • Thomas

  Maandag ziet er nog steeds goed uit qua onweerskansen. Als we de 12z-run van WRF analyseren, dan kunnen we vaststellen dat de kans groot is op onweer. CAPE-waardes lopen op tot gemiddeld 500J/kg. Ook is er een sterke temperatuursgradiënt (= hoge Lapse Rates) aanwezig (dankzij een temperatuur die snel daalt met de hoogte) met een LI die kan pieken tot -3. Shear 0-6 km ligt tussen 30-40 m/s en 0-1 km tussen 10-20 m/s. Kans op multicells en (Low Topped) Supercells is groot te noemen. https://uploads.disquscdn.com/images/da5ea3a65e6a00a36b9717ab7ba26ad183de6e479d25fec6d371b3c1a160c590.png https://uploads.disquscdn.com/images/affebdd5340258a04801d3329c1d905301a8c2129f4b05251754998c2e8e9b01.png https://uploads.disquscdn.com/images/c1ce2431c7a44a984d69d270641fae3ff9d2f82f71e8794b56cf825d18d18001.png

 • Dries Denolf

  Herfstweer in begin maart en een februarimaand die een dikke 0 krijgt als wintermaand. Weinig redenen om als winterliefhebber vrolijke berichten te posten. Zomeronweders interesseren me ook, maar om die te observeren ga ik jaarlijks ter plaatse: een maand naar Centraal-Afrika. Normaal midden maart, maar door omstandigheden, wordt het nu juist na ipv juist voor het regenseizoen.

 • Steven Vd Meulen

  Ze zijn in slaap gevallen 😉

 • Thomas

  Daar lijkt het wel op inderdaad. Aangezien dit een artikel is voor winterdicussies lijkt mij dat ook niet zo vreemd. Daarnaast valt er wel wat te vertellen over een dynamisch weertype met geregeld de nodige hoeveelheid neerslag en ook onweerskansen.

 • Iedereen de weg verloren naar het discussietopic? 😉

 • Rizky Taufik

  Zo zomaar kunnen. Zowel EC als GFS blijven met koude bovenluchten komen vanaf +144 tem +216. UKMO denk ik ook?

 • geert duym

  Toch nog winterse maartste buien einde deze maand dankzij koude bovenluchten…..

 • steve

  Echt winters weer gaan we in ieder geval niet meer krijgen deze winter.

 • Michael

  Nog niet a.u.b.

 • Rizky Taufik
 • Van Laethem

  OK geen probleem, was uit gewoonte om hier te reageren. Misschien winterdiscussie februari afsluiten?

 • Dag Wim, wil je zeker dit soort content in de juiste artikelen zetten? 🙂

 • Van Laethem

  Harmonie komt toch met een behoorlijk windveld voor Nederland (en zeker de kustregio). Zie bijgevoegde kaart, waar er in de kustregio’s tot 11 bft mogelijk is. Op volle zee zelfs 12. Belgie ligt minder in de vuurlinie maar zal ook wat wind en regen te verduren krijgen. https://uploads.disquscdn.com/images/39320ac483d2c1ecc14a6439078ebb081118d706f7a040ca9c485a4f307e6a82.png

 • wim

  Niks abnormaals aan Dries. Storm en 10 graden is niet zo abnormaal voor Februari.

 • steve

  Beste Dries ik heb de winter helemaal al achter me gelaten het is gewoon over en out, een 4.5 op 10 meer krijgt de winter niet, hadden we op het einde een laatste storing zoals in Nederland gehad waar 10cm sneeuw lag voor 1 dag had winter een 6/10 gehad, maartse buien zeggen me niets meer .

 • Michiel

  De winter verlaat ons officieel, dus ik zou zeggen op naar de zomer! Er is (bijna) geen enkele kans meer op sneeuw en koude nu, dus opnieuw een jaartje wachten met hopelijk wat gunstigere omstandigheden en nog meer winter dan dit jaar. Al bij al was deze winter al heel wat beter dan zn voorgangers. Hopelijk volgend jaar nóg beter! Bedankt iedereen voor zn bijdragen en sorry voor degenen die nog hoop hebben, ik heb die niet meer, dus schrijf ik inderdaad bij deze de winter officieel af.

 • Dries Denolf

  Had ook zo’n scenario voor ogen.

 • Dries Denolf

  Is minder variërend mogelijk?

 • Dries Denolf

  Onstuimig weer in februari bij t° rond de 10°, altijd een droom van me geweest.

 • Dries Denolf

  Denk dat de winter vergeten het beste zal zijn,Steve. Vanaf +252 heb je een zuivere oostelijke stroming, maar door gebrek aan kou in de brongebieden, blijven de dubbele cijfers overdag op de kaarten staan. Dus als zelfs dat al nietlukt, schieten er weinig koude alternatieven over.

 • steve

  Daar ben ik ook met eens, in iedere geval het zal een dag zijn voor in de gaten te houden.

 • Bradley Lems

  Klopt, land zal het zo geen vaart lopen maar de kust kan wel richting de 100km/uur gaan als alles meezit. Nederland kan wel eens schade oplopen als het zo een vaart loopt hoe de kaarten er nu voor staan.

 • steve

  Heel misschien aan de kust, ik geloof nooit in 8 beaufort in binnenland , max 6 en dat zal al veel zijn, depressie zit daarvoor niet gunstig genoeg.

 • Bradley Lems

  5/6 beaufort?als dat lagedrukgebied maar 50 km zuidelijker gaat hebben we zeker een 8 beaufort te pakken in belgië. https://uploads.disquscdn.com/images/e55ba5c0d53c118265f59d6c2c86026cd354182aeb10af7123d08a1caff5c309.gif

 • steve

  Das waar alles is beter als een saai Eurohoog, ik hou ook van storm en onweer maar liever ander tijdstip van het jaar.

 • Bradley Lems

  Dat klopt zeker! Andere modellen gaven niks van deppressie op donderdag uitgesloten dan EC en GFS maar GFS was er vroeg bij om die deppressie te voorspellen op de noordzee. Dikke pluim voor GFS om zo consistent daarover te zijn. Valt me op dat GFS toch wel redelijk betrouwbaar is als het om deppressies in onze buurt is.

 • Van Laethem

  Klopt heb ook niet gezegd dat het een superstorm ofzo zal zijn. Maar een meer variërend weerbeeld dan tot nu toe.

 • steve

  Inderdaad maar niet in belgie, zal niet veel voorstellen 5 max 6BF gebeurd wel vaker .

 • Van Laethem

  Als de storm echt doorkomt geef ik wel een flinke pluim aan GFS. Zij hebben het al lang aangekondigd. Het zal toch wel onstuimig worden.

 • steve

  We zullen die winterse 1maart ook maar vlug vergeten, hoewel ik gisteren men kop weer liet zot maken door LT zal dit niet meer gebeuren deze winter, het is gewoon over voor deze winter , ik zou de Eurohogen kunnen vervloeken. op naar het onweer . https://uploads.disquscdn.com/images/aa638c5d156949afeab556533d962a67aacd274f578424c2889ad6b77e03624c.png

 • Thomas Verstraete

  Hoe zit het met de neerslag hoeveelheden ?
  Ik hoorde vanmorgen van Geert Naessens dat er morgen en overmorgen redelijk wat neerslag ging vallen maar ik vind dat niet terug op het weer op mijn locatie.

 • Bradley Lems

  Bij de GFS 12z run is het lagedrukgebied iets zuidelijker waardoor belgië wat meer wind krijgt. Als het nu elke run wat zuidelijker kan zal belgië er niet eens naast grijpen 🙂

 • Dat was sowieso al aan de orde.

 • Van Laethem

  Isobaren liggen ook kort bijeen dus wel wat wind en ook regen. Maar de kern ligt boven Nederland. Kan natuurlijk nog verschuiven, daarmee fijnmazige modellen komende dagen bekijken. Maar EC berekent nog Noordelijker. Als de depressie er volgens de voorspelling van GFS komt, verdienen ze voor mij wel een pluim.

 • Rizky Taufik

  Maw voor Belgie niks aan de hand en een gewone storm op dit moment.

 • Rizky Taufik

  Vooral GFS00 kan mij deze ochtend minder overtuigen, ivgl met de voorgaande 4 runs.

 • Van Laethem

  Iets minder krachtig, maar nog steeds met de focus op Noord Nederland. Daar gaan ze toch een strakke Noordwester krijgen. Komende dagen fijnmazige modellen in de gaten houden. https://uploads.disquscdn.com/images/04c492b1adf278e80cb33f3fa7648b5a3bb99cf591757bc31ea18f49a9fecc4c.png

 • Kim Jaspers

  Minder overtuigende runs voor begin maart maar ik hou toch nog een halfoog open.. dat pak sneeuw mag er nog komen van mij vooraleer de lente begint.

 • Van Laethem

  Als het nog iets Zuidelijker komt te liggen, kan Vlaanderen ook zijn deel krijgen.

 • Rizky Taufik
 • GFS swingt inderdaad de pan uit wat betreft de windverwachting voor donderdag. Voornamelijk focus op NW van Nederland. België en Luxemburg voorlopig geen noemenswaardige problemen. https://uploads.disquscdn.com/images/c81d328dfd8b6e656706df8f1502872f5ae2307446e4c7c562077df1980051e5.png

 • Bradley Lems

  Via pseudopot kan je het in detail zien. Een mooie 970 hpa al op de kaarten in de realiteit kan die sterker uitkomen dan op de kaarten net zoals die in januari. https://uploads.disquscdn.com/images/3ee75b3fe4c24689f5ee41794ab40a700a8f780d0eca3c5a95523a290843f1ee.gif

 • Bradley Lems

  Beaufort 11 staat weer op de kaarten😍. GFS gaat mee met EC gisterenavond qua uitdieping. Nu weer richting 975 hpa.https://uploads.disquscdn.com/images/70924387135f592b1e576feaaeb06401852e20711e903552cbf55213b2d72ef4.gif

 • Boonen guido

  Inderdaad,Wim het venijn zou wel eens in de staart kunnen zitten met nog serieuse vorst en sneeuw,voor half maart-ik zag daarnet bij GFS 8 maart de -10° op 1500m in onze contreien,als deze kaarten de waarheid moesten worden?Van mag het nog-het weer van nu is meer herfst met veel te hoge min-en maximumtemperaturen-gerust een periode winteren,en daarna mag stilaan de lente beginnen,het is tenslotte winter tot rond de 21ste maart.

 • wim
 • wim

  Niks van geschuif, perfect normaal weer volgens ons gematigd zeeklimaat.

 • wim

  Perfect normaal hoor. Jullie doen of dat winterweer de normaalste zaak van de wereld is in ons klimaat.

 • Bradley Lems

  Eind maart richting april zal het dan waterkoud zijn. En de zomer zal dan weer voor halverwege september zijn.

 • steve

  Ik kan geen Eurohoog meer zien , ik zou het de nek kunnen omwringen , wedden dat er in de zomer geen te zien is

 • Dries Denolf

  Gemiddelde blijft zuid tot het einde. Oper en controle zoeken de oosthoek op vanaf +240, wat mijn vrees voor een Eurohoog bevestigt. En vanaf het weekend kurkdroog weer. Dada sneeuw.

 • Van Laethem

  Groot gelijk Dries. Er zit absoluut geen winter in!

 • Dries Denolf

  En welke richting schuift de winter dan wel op, Bradley?

 • Bradley Lems

  Tja had het dit weekend er al over dat de seizoenen opschuiven.

 • Bradley Lems

  Bedoelde niet dat het verdwijnt maar bedoel dat het een rare vorm heeft.

 • steve

  Ik gaf gisteren ook de pijp aan maarten, maar deze ochtend bij kaarten GFS was ik terug verkocht, ik wou dat kaarten op lange termijn uitzichtloos waren want nu laat ik me toch weer vangen

 • Dries Denolf

  Op +144 is het al terug verdwenen.

 • Dries Denolf

  Voor mij uiteraard ook niet Steve, maar als er gen winter in zit, kun je er geen maken. Bekijk de pluimen over een kwartiertje en je zult me gelijk geven.

 • steve

  Ik wil echt nog 1keer sneeuw zien Dries winter is voor mijn nog geen voldoende

 • Dries Denolf

  Als je de temperaturen en neerslagkaarten er naast legt, zie je t° van 5° en regen. Wat een prachtwinter

 • Dries Denolf

  Mijn natte droom, een stevig windveld bij t° rond de 10° in februari: 5° te hoog.

 • Dries Denolf

  Heerlijk, een storm in februari: herfstweer in februari. Waar zijn de seizoenen naar toe? Waar is het winterseizoen in februari?

 • Dries Denolf

  de eerste 2 dagen van maart en dan is het liedje uitgezongen. Het zal voor volgende winter zijn.

 • Dries Denolf

  Pluimen zullen het tegenovergestelde bewijzen. Op het einde van de GFS run zie je terug het Eurohoog verschijnen. Het is al gans de winter van dat, dus waarom zou het nu anders zijn? Je zult wel zien dat de EC pluim op een bepaald ogenblik voor de zuidwest hoek kiest. Ik heb er deze morgen in geloofd, omdat er nergens een Eurohoog te bespeuren was, maar op het einde van de gfs run verschijnt het opnieuw. En je zult wel merken dat naarmate maart nadert, het Eurohoog verschijnt en alle noordelijke depressieactiviteit verdwijnt. Het is het systeem van deze winter en zal in maart niet plots meer veranderen.

 • wim
 • steve

  Nu was jij iets vlugger 🙂 inderdaad goede kaarten en ook bij GFS zelfde ongeveer

 • wim

  hehehehehe.

 • steve
 • wim
 • Bradley Lems

  Inderdaad, maar eens de fijnmazige modellen afwachten wat die te vertellen hebben.

 • wim
 • wim

  GFS12 ziet er terug goed uit met tal mogelijkheden vanaf 1 Maart, al moet ik zeggen dat ik GFS12 “iets minder” vindt dan de 3 vorige run’s. Maar het 1ste deel van Maart zou wel eens winters kunnen uitpakken. Ik denk dat alles afhangt van die depressie die ons eind deze week gaat passeren.

 • Paulus Piet

  Gaat de “goede” kant op. Als dit de koers blijft, dan gaan we toch flink wat meekrijgen van het windveld.

 • Bradley Lems

  EC gaat er wel voor en laat het lagedrukgebied een stuk beter uitdiepen donderdag! https://uploads.disquscdn.com/images/a0c430fcbcbfcc168d8d74943aa74985ef327401f1d3110fc4a94d55012cf783.png

 • Bradley Lems
 • steve

  In juli heet en droog, dan houdt de winter een kwaad betoog.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Wie in juni zijn vel niet brandt, staat later als een bleekscheet op het strand. 😉

 • Michiel

  In mei leggen niet alle vogels een ei, want in april nemen ze de pil ;p

 • steve
 • kjell

  In juni…

 • Bradley Lems

  Voila, mee eens dat we daar op wachten om te kijken hoe stevig die ons zal passeren.

 • Van Laethem

  In Mei leggen alle vogels een ei

 • steve

  Volledig met eens , maar met deze kaarten kun je gewoon niet in winterslaap gaan maar sluit me wel aan dat het onder de 70 uren moet komen en bij elk model er moet inzitten, maar ik volg het terug graag op met kans op slagen. Wie weet maart 2013 ben ik nog lang niet vergeten hoor.

 • Zolang deze weerkaarten niet onder de 70 uur komen, ga ik mij voorlopig koest houden met het tonen van dergelijke settings. Nog niet lang geleden dat we het deksel op de neus hebben gekregen 😉

 • Paulus Piet

  April doet wat hij wil .. 😉

 • Ian Vasquez Badilla

  Maart roert zijn staart 😉

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Idd. De komende dagen herfstweer. Ach ja, zullen wel zien wat maart gaat brengen. Stiekem hoop ik toch nog op enkele sneeuwverassingen.

 • steve

  Ik hoop van wel, weer opnieuw de moeite voor op te volgen.

 • steve

  Ik denk dat ik mezelf iets heb wijsgemaakt, als ik kaarten zie op LT kan ik het gewoon niet laten te hopen dat er nog winter inzit, na minder als 24 uur kom ik terug op men beslissing dat winter game over is 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/c70fe034cce07f44bb55aebca481bd809ee88bdc9f33c8c7390b10a93b995d04.png

 • steve

  Eigenlijk niet , maak mezelf iets wijs altijd 🙂

 • Rizky Taufik

  Ik blijft er ook rustig bij, maar EC kwam deze ochtend ook met gelijkaardige kaarten voor +216 en +240. Trouwens wat aankomend weekend bedreft, was het nu en dan dat het mooie kaarten kwam en zo overtuigend was het allemaal niet en zo toch maar een 1-dagsvlieg zijn. Maar ik beweer hier niet dat het ook zo gaat uitkomen. Momenteel gewoon ter info en zien of het inzin blijft zitten en niet uitgesteld wordt. Het moge duidelijk zijn dat er geen enkel uitzicht is op vroege lente.

 • Paulus Piet

  EC heeft de mooiste kaarten, dat is duidelijk. Maar, onenigheid tussen de modellen voert de boventoon momenteel. Waar, wanneer en hoe sterk passeert de kern de Benelux. De fijnmazige modellen afwachten lijkt me een goed idee.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Vanavond eens zien wat de andere modellen gaan doen, maar ik blijf er toch rustig bij. Verleden week waren er ook mooie kaarten te zien voor het weekend van 24/25. Schiet ook niemeer veel van over.

 • Michiel

  Is er dan toch nog wat winter opkomst??

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  Misschien iets in de trend van maart 2013? GFS00 toont prachtige kaarten en het begint al op +216

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  Er zitten een paar mooie tussen in GFS00, krijgen we een herhaling van maart 2013? Van mij mag het, zolang het geen 21 maart is mag het voor mij nog winteren.
  https://uploads.disquscdn.com/images/ae2748bda4b9b678ba8f21922733821b82b1909ce2acf944e46578c7ce7d961c.png https://uploads.disquscdn.com/images/1388428e8af6a6f9ff4add861c2209ec2c10a3b86e62da736760d644dc7dce32.png

 • geert duym

  En het azorenhoog komt ineens minder op het voorplan na deze depressie , zal maart toch nog een verrassing in petto hebben voor ons? Ik ben toch toe aan wat meer animo en actie op de kaarten dan al die saaie eurohogen…..

 • Bradley Lems

  Eindelijk gaan andere modellen ook voor het lagedrukgebied op de noordzee donderdag. Niet zo stevig dat GFS in eerste instantie had getoond maar dat was te verwachten. GFS heeft het wel bij het rechte eind wat betreft de positie ervan. Toont het al dagen dat het langs de benelux zal passeren. https://uploads.disquscdn.com/images/512afd9a6c709dffa59885fc393a49e03e05d0d837c718ee4d2afcdd616d33f4.gif https://uploads.disquscdn.com/images/106fd0c9f2ad5ab92c4d71f317f6b574c60941e252a04faf69d845ecda8ce139.png https://uploads.disquscdn.com/images/704b02a06b43bd5ecc5fd5e4e2ad84dbc5c2a9d296f68aa150e101d3910f818e.gif

 • Willem Schoenmaker

  Ben jij al wel eens in winterslaap geweest dan? 😂

 • Bradley Lems

  Ik vraag me gewoon af hoe je dat globaal berekent niet dat het onmogelijk is. We weten ook al langer dan vandaag dat het ijs op zen laagste peil zit. Het zal waarschijnlijk ook niet lang meer duren vooraleer het stuk zeeijs van larsen-C afbreekt. Ik verwacht wel geen day after tommorow toestanden maar moeder natuur zal het hier ons niet bij laten. Wat,hoe en wanneer het gebeurt is maar zeer de vraag.

 • Thomas

  Waarom zou je dat niet kunnen als je dat wel kan met de luchttemperatuur? Elke stuk zee heeft ook zijn gemiddelde temperatuur en kan daar ook boven of onder zitten.

 • Bradley Lems

  Hoe kom je aan die cijfers thomas? Het is toch bijna onmogelijk om elk stuk zee individueel te onderscheiden of het warmer of kouder dan normaal is?

 • Thomas

  Inderdaad, maar globaal zit het gemiddelde nog veel te hoog. Ook 90% vanvan al het zeewater heeft een te hoge temperatuur.

 • steve
 • steve

  ik volg je volledig Dries !

 • Jeroen Maes

  Momenteel ben ik er eg blij mee want op de Noordpool zijn de temperaturen eindelijk nog eens erg laag, volgens de cijfers die je laat zien zelfs goed onder normaal wat zich rechtstreeks vertaalt in een boost voor het zeeijs. Het was ongeveer 2 jaar geleden dat de temperatuur rond de Noordpool nog zo laag lag.
  Rond de evenaar (20°N tot 20°Z) zit de temperatuur trouwens ook al een aantal dagen onder het normaal van 1981-2010.

 • Jullie favoriete weerman Mathias Bernaerts heeft zich opnieuw laten gaan in een nieuwe video op YouTube. De invloed van de straalstroom op het West-Europees weerbeeld staat centraal. https://youtu.be/Q_N68CwZdd0

 • Bradley Lems

  Nu moet er niemand meer afkomen bij mij dat er geen klimaatverandering dreigt😜

 • Thomas

  Verontrustend hoeveel delen van de wereld momenteel (veel) te warm zijn voor de tijd van het jaar. Ongeveer 90% van heel Noord-Amerika, met name het centrale deel, is veel te warm voor de tijd van het jaar (10°C-15°C boven normaal). Daar hebben ze momenteel te kampen met een diepe zuidelijke stroming die zijn oorsprong vindt in de Golf van Mexico. De apotheose van die abnormaal hoge temperaturen zou zich moeten voltrekken binnen een tweetal dagen. Daarnaast is Europa, met temperaturen van zo’n vijf graden boven normaal, ook te warm. Heel Rusland, m.u.z. het uiterste noorden en oosten is ook (zeer) warm met temperaturen die pieken tot 10°C boven normaal. China, India, Noordwest-Afrika (voornamelijk Algerije) en het leeuwendeel van Antarctica kampt ook met temperaturen (tot 10°C) boven de norm. https://uploads.disquscdn.com/images/d1ae94bd0070b511bbd013b95f17c2c9e0eab50685d3ba80bd89e651d2482e7d.png https://uploads.disquscdn.com/images/6c462bf765d32274637a47abf4c6b4040c3dd890bf13c095468eb6a2c2bcdc82.png https://uploads.disquscdn.com/images/1da03718abb891c912d1f788304e5ec6a94eef136b3cc679a33d8769ab297e12.png https://uploads.disquscdn.com/images/8f35c9ec4c958fb736c56f20d038e3da501501f341b50597ce7556443078dc01.png

 • Dries Denolf

  Correcte omschrijving. December en januari waren gemidddeld, maar februari is een tegenvaller. Maart kan nog wat tegenspartelen, maar het is erg uitzonderlijk dat we in maart nog echte winter krijgen.

 • Dries Denolf

  Zoals het al gans de winter doet, Piet. Er zit een bepaalde structuur in de winter, waarbij “Eurohoogs” steeds boven het vasteland hebben plaatsgevat ipv boven de oceaan, waarrdoor de blokkade altijd ongunstig lag en arctische lucht nooit tot bij ons kon doordringen

 • Dries Denolf

  Ik vind het ook erg spijtig, Steve, maar het is nu toch wel duidelijk dat we op 24/02 niet meer zullen krijgen dan wat je in bovenstaande mail omschrijft. Je weet nooit of er in maart nog maartse buien vallen, maar voor mij is dit geen winter meer. Nu zeg ik terug bye bye winter maar wel definitief. Omdat ik het zo gezegd had, volg ik nog de kaarten tot half maart, maar met weinig enthousiasme.

 • @dexyroelvink:disqus zijn mening over de recente weerkaarten: https://www.noodweer.be/meteorologische-winter-eindigt-zacht-en-wisselvallig/

 • steve

  Voor mij niet , maar goed ik hoop dat je gelijk hebt ik zie niks liever als sneeuw en hoop dat ik op men beslissing moet terug komen , maar voor mij is het niks meer vrijdag momenteel.

 • Jeroen Maes

  Kansen zijn in mijn ogen groter dan 3 dagen terug. Het is vooral een kwestie of de koude lucht zuidelijk of westelijk genoeg kan komen zodat de hele benelux er goed in zit. Hoe Noordoostelijker je in de benelux zit hoe beter je zit voorlopig.

 • Ian Vasquez Badilla

  Ik vind het heel jammer dat niet iedereen dezelfde leuke situaties hebben kunnen ervaren van deze winter. Ik geef deze winter (voorlopig) een 8/10. Het is gewoon puur geluk dat wij in Gelderland de volle laag kregen van de twee ‘grote’ sneeuwstoringen. Daarbuiten viel er ook hier af en toe natte en droge sneeuw die weer na een dag of twee wegsmolten. In totaal viel er hier op 11 dagen sneeuw van betekenis en dat vond ik best knap. Bovendien zijn er in totaal 28 dagen met een (gebroken)sneeuwdek en dat komt vooral door de koude januarimaand. Ik ben een sneeuwliefhebber dus ik baseer mijn cijfer puur op het aantal sneeuwdagen en leuke sneeuwsituaties. Hopelijk kunnen we overal in de benelux volgend jaar van de winter kunnen genieten ❄️ Of misschien nog deze maart

 • steve

  Jeroen laten we eerlijk zijn, de wind was eerst N -stroming dat zit er al niet meer in Nw dus temperatuur zal niet zo laag zijn, ik verwachte eerst kans op sneeuw na middernacht deze even zou kunnen blijven liggen tot zaterdag minstens, deze kansen zitten er nu niet meer in in mijn ogen, ik verwacht in het beste geval wat natte sneeuw maar zeker geen droge sneeuw daarmee voor mij een grote teleurstelling is, en ook dat de depressie er komt is nog geen 100% zeker en zeker al niet gunstig voor ons.

 • Jeroen Maes

  Hoe kom je tot het besluit dat het volledig over is voor vrijdag? En nog meer hoe kom je erbij dat 7 graden voor vrijdag een vaststaand feit is?
  Ik zie dat de depressie bij GFS en EC er nog steeds in staat, weliswaar minder sterk met een kernwaarde van net onder de 980 hpa. Ook de koude bovenluchten zitten er nog in welke beter zijn bij EC dan bij GFS. Bij GFS zie ik vrijdag voor België zo’n 7-8 graden maar ik zie bij EC temperaturen van zo’n 5 graden met een beetje sneeuwval.

 • steve

  Awel ik hoop er niet meer op, dus ik hoop dat je gelijk hebt Piet maar dat UKMO en ECMW niet meedoen laat me vermoeden dat het niks zal zijn, nogmaals ik hoop dat jij gelijk hebt.

 • kjell

  Idd, het lentegevoel deze week vond ik zalig, dus het moet niet meer voor mij.

 • Paulus Piet

  Aan de andere kant, het Azoren-hoog kan ook alles in een oogwenk te niet doen.

 • Paulus Piet

  Wacht het nog even af, voordat je de handdoek in de ring gooit. Dit soort depressieactiviteit op de oceaan kan soms verrassend uit de hoek komen. Vooral door de toch wel koude boven luchten die meegevoerd worden, kunnen nieuwe kernen plots ontstaan.

 • steve

  Klopt maar Gem ECMW en UKMO doen niet mee, dus zal niks van in huis komen helaas Piet

 • Paulus Piet

  Net het Ensemble van Gfs bekeken. Op 5 na, laten alle andere de depressie van donderdag wel “gunstig” passeren. De 1 in een wat krachtigere vorm dan de ander weliswaar. Maar dit is wel positief te noemen. Ik denk dat Gfs12z nog wel wat gaat bijdraaien.

 • Bradley Lems

  Westcirculatie op en top, had het er al begin van deze week over. Het moest er ook eens van komen want die was heel de winter afwezig.

 • steve

  Inderdaad, niks aan toe te voegen.

 • steve

  Inderdaad, het is gewoon over en uit!

 • steve

  Game over

 • steve

  Voor mij is de winter nu ook gedaan, mijn hoop op een winterse weekend nog is ook voorbij, het gaat gewoon vrijdag 7C worden met misschien een natte sneeuwvlok erbij ,het zal er niet meer inzitten deze winter , ik heb ook geen hoop meer op winters weer in maart, het zal er niet meer van komen, ik heb het lang volgehouden maar ook ik gooi de handdoek voor de winter, voor mij 4/10, het voordeel dat ik heb is dat van onweer ook enorm hou en ook van hitte toestanden, voor mij is er dus heel het jaar wel iets voor op te volgen, ik vrees enorm voor een herfst achtig voorjaar met een WC als gevolg , ik hoop dat dit niet gaat uitkomen.

 • Thomas Verstraete

  Dus geen grote hoeveelheden regen en wind deze week?

 • Van Laethem

  Februari zal (vermoedelijk) geen winterprikje meer brengen. Ook de diepe NW depressie is nu in alle modellen van de kaarten geveegd. We krijgen wisselvallig, winderig en vrij zacht weer deze week. En zo eindigen we de korte maand Februari.

 • kjell

  In de nieuwe gfs is de “storm” ook verdwenen.

 • geert duym

  GFS sluit zich ondertussen al bij de andere modellen aan! Een storm in een glas water toch voor onze gebieden!

 • Bradley Lems

  Inderdaad, ongezien hoe droog de wintermaanden verlopen zijn vergeleken met andere jaren.

 • geert duym

  Met een typische Belgische winter verwacht ik toch wat meer neerslag en depressieweer en meer wind want nu is het erg droog geweest met sterke hogedruk….

 • wim

  Was ook een beetje te verwachten op die termijn. Je ziet ook zo bij EC de hogen het heft terug in handen nemen helemaal op het einde en wordt de aanval van de WC weer afgeslagen. Laat ons vooral hopen dat dit ook niet te trend wordt voor de rest van het jaar, want anders gaan we nog wat meemaken tijdens de zomer en zou alles maar eens duurder kunnen worden in de warenhuizen.

 • wim

  Yep, ook in mijn ogen een net-niet winter. We hebben deze winter gewoon de brute pech gehad dat de puzzelstukjes altijd iets of wat verkeerd kwamen te liggen, waardoor wij de echte winterkou miste. Maar zoals Robin aanhaalt, Uiteindelijk hebben we een typische Belgische winter beleefd.
  Maar er zijn ergere dingen in het leven dan wel of geen winterweer.

 • wim

  De winter krijgt van mij een 4 op 10. Alvast beter dan de vorige winter met 6 sneeuwdagen, enkele ochtenden opgestaan met een sneeuwdekje en 4 ijsdagen.
  Had het front van afgelopen weekend niet over Nederland maar over Belgie getrokken dan had ik het nog een 5 gegeven.

 • Voorlopig geen al te spectaculaire patronen in de vorm van zuidelijke aanvoer en/of polaire luchtmassa’s, maar eerder een traditionele overgang van het winterbeeld naar een voorjaarsachtig regime. Dat de kans op wind van betekenis gaat toenemen lijkt mij conform deze overgang.

 • wim

  Een warme winter zal het niet worden Ian. Deze winter zal perfect normaal verlopen zijn.

 • Van Laethem

  Het Azorenhoog zal bepalend zijn. Hoe sterk en hoe Noordelijk komt het.

 • geert duym

  ukmo deed niet mee met die stormdepressie ,het is ook twijfelachtig dat die wc van deze week lang zal duren vooraleer er een eurohoog komt , ukmo laat volgend weekend weer een azorenkern over ons schuiven, ec en GFS doen dat in een wat later stadium, het was een winter waarin uitzonderlijk weinig diepe depressies dicht langs ons land trokken en zonder dat geen kans op en arctische inval , enkel op 13 JANUARI is dat eens gelukt , volgende week waarschijnlijk weer een kou uitbraak naar de Balkan natuurlijk!

 • Bradley Lems
 • Stephan Valcke

  Laat dit nu net het punt zijn. Westenwinden hebben we nauwelijks gehad. Een wc hebben we niet gekregen. Hogedruk des te meer, jammer genoeg telkens op de verkeerde plaats waardoor andere regio’s (Balkan ) met de winterkou ging lopen. Het was een winter van net niet maar gezien de afwezigheid van een echte WC, een gemiste kans. Jammer.

 • Bradley Lems

  De deppressie op vrijdag staat alleen momenteel bij GFS. Geen een ander model laat hem zien.

 • Bradley Lems

  De natuur geeft en de natuur neemt 🙂

 • Robin van Hove

  voor mij heeft de winter toch beter gescoord dan de voorbije 3 winters … met 5.5 op 10 is de winter maar nipt geslaagd voor mij … we leven in de benelux , hier is het ook normaal dat we niet echt veel winter te zien krijgen … veel westenwinden die de kou overheersen … ik begrijp voor sommige de telleurstelling …. maar de winters gaan weer echt kouder worden de volgende jaren … (al weet je dat nooit natuurlijk)

 • Ian Vasquez Badilla

  We hebben nu al 4 warme winters op een rij. Ik ga helemaal gek worden als de volgende winter weer warm wordt. Dat is gewoon onvoorstelbaar

 • Stephan Valcke

  Mensen die hopen sneeuw te krijgen op vrijdag of zaterdag moeten er niet te veel op rekenen vrees ik. We zullen vooral guur weer krijgen met regen en wind. De stroming is niet noordelijk genoeg om sneeuw te krijgen in de lager gelegen gebieden. Ik denk dat we vanaf nu een periode ingaan van regen en wind. Een WC op volle toeren zeg maar. Daarbij mogen we het boek winter 2016 / 2017 definitief sluiten. Zoals gedacht zal er van vroege lente ook geen sprake zijn. De natuur gaat nu stilaan zijn water tekort inhalen. Op en top herfst dus. Dit betekent dat we nu enkele maanden wat op adem kunnen komen en ons opmaken voor een onvergetelijke winter 2017/2018. In elk geval een winter die hopelijk beter was dan de vorige. Want deze krijgt voor mijn regio toch een dikke onvoldoende.

 • Jeroen Maes

  Opnieuw (na de 12z run) leuke meteofictie. Zoals iedereen weet is het fictie dus onbetrouwbaar maar mooi om te zien!
  https://uploads.disquscdn.com/images/cbd78ab33417a7d0fd3a8771a35502c8fba698b1c7ee50bb05b359002cb325a8.png

 • Boonen guido

  laatste kaart GFS 12u:1ste aprilgrap??

 • steve

  EC gaat mee e Dries , das alvast goede nieuws

 • Bradley Lems

  Voila, kijk maar eens naar het archief van augustus en september 2016 daar duurde de warmte een kleine 3 weken maar doordat het tijdelijk afkoelde was er geen landelijke hittegolf.

 • Bradley Lems

  Wie is hier bezig? Jij blaast alles op man. Als jij alles letterlijk neemt is dat jou probleem. Hier het bewijs dat het uiteindelijk 32 graden geworden is die dag in oostende jaja geen 35 maar als jij alles opblaast voor 3 graden amai zeg. https://uploads.disquscdn.com/images/f9bdb634faccae795319baae3c083437c8e12d7b688691e178bec467707738f4.png

 • steve

  Wim ,Bradley, jullie hebben allebei gelijk, ik was thuis van 22 augustus tot 14 september, het was echt puffen toen in augustus over de 30 C en ook in september toen tussen 30 en 35 das was echt genieten toen hoor, veel mensen waren toen al niet meer in verlof ik toen wel, en was zalig heet toen 🙂 ik ga ook in mei en in november naar Tenerife altijd tussen 25 en 30C zalig 🙂

 • wim

  Effe nagekeken en het werd op geen enkel station 35. En ten tweede moet jij toch altijd je gelijk kunnen halen hoor. Je bent weer goed bezig vandaag. Dit is mijn laatste reactie op deze post.

 • wim

  Ben het volledig met je eens kwa visie. Duimen dat het goedkomt.

 • Bradley Lems

  Ten eerste is de kaart van GFS niet officieel en zijn het die warme dagen warmer uitgevallen dan je ziet en ten tweede neem je ook alles letterlijk op hé? 30 graden volgens de kaart is nog steeds zeer warm voor halverwege september. Hier nog een kaartje op 850 hpa, in die dagen mag je 15 graden bijrekenen dus volgens mij toch een 32/33 graden op 2m. https://uploads.disquscdn.com/images/90d47af4fe75de8a9c9a08b1b8e05148b168abf3e5ae06838f7b95e9166686c4.gif

 • steve

  Het is en blijft spannend voor volgend weekend, GFS geeft zware storm op vrijdag met ook N wind als optie en alles erop en eraan , en ECMW geeft ook een N stroming met mogelijk dus winterse neerslag, het kan zeker een mooi weekend nog worden.

 • Jeroen Maes

  Tja als die druk wat sneller wilt stijgen dan hebben we een erg goede setting zoals GEM gisteren of eergisteren liet zien. Anders eerder een eurohoog zoals EC nu laat zien. (bij +192)

 • wim

  Sorry Bradley, maar met mijn zicht is alles nog in orde hoor – Toen mij eens de 35 op je geplaatste kaart. Maar jij spreekt over 35 en dat zie ik nergens staan op dat kaartje hoor. Mijn geheugen laat mij ook niet in de steek hoor, hahahaha.

 • steve

  Inderdaad in mijn ogen GFS en ECMW goed met N wind en dus zeker kans op winterse neerslag

 • wim

  Ook op die dag blijft de wind uit het noorden waaien als ik dit goed heb bezien en blijven ook langer in de koude bovenluchten zitten.

 • Bradley Lems

  Sorry wim maar mijn geheugen is wel nog in orde. Het was extreem warm rond halverwege september niet echt meer de zomer maar eerder richting herfst. Dat is hetzelfde om op 13 maart -15 te hebben met een halve meter sneeuw wat dus zelden voorkomt. https://uploads.disquscdn.com/images/60a97ce2fa5c3a92213421259ac63c1f631e48ae1b302a3ecdb7cff18836dc0a.gif

 • steve
 • steve
 • steve

  Was weer eerst Wim sorry 🙂

 • wim

  EC +144 komt ook op de proppen met een (tijdelijke) noordstroming. Eens kijken of UKMO dit morgen ook toent, want nu is het enkel GFS en EC die hier mee af komen.

  https://uploads.disquscdn.com/images/d52ce67dff4d5332b5579221d0725d6b50c6a14aea2a58a9bfe0b9c920b66915.png

 • Bradley Lems

  EC toont wel nog steeds de deppressie maar wel minder hevig dan deze ochtend. https://uploads.disquscdn.com/images/68d3610c76be0cdf97365a6f453606938b23734dd53c92640673eba0b4194060.png

 • wim

  Ben jij de hittegolf van eind Augustus vergeten? 35 halverwege September, waar was da? Toch niet hier hoor.

 • steve
 • steve
 • Bradley Lems

  Yup, wel vreemd dat er niets van te bespeuren valt bij GEM en UKMO. Modellen zitten in tweestrijd.

 • Van Laethem

  De depressie op donderdag blijft er ook bij ECMWF in de nieuwe run inzitten.

 • Bradley Lems

  Daarom ook het posten van die kaart. Het kan nog altijd hoor winter maar dan moet het begin maart gebeuren want ik haat koude dagen wanneer het warmer moet worden net zoals ik warmte haat wanneer het kouder moet worden. Halverwege september moest die warmte ook niet meer voor mij maarja het weer doet wat het zelf wil.

 • steve

  Inderdaad met nu het voordeel dat het de dag erna zaterdag is 🙂

 • Bradley Lems

  Umm kaartje van thomas niet gezien waarbij het nog koud was eind april? Zo een kaart was -10 en een halve meter sneeuw geweest in januari maar het was eind april. Ook een natte juni en juli met de meeste dagen 15/20 graden lenteweer dus en halverwege september 35 graden ipv. In juli of augustus wat de zomermaanden in uitstek zijn en dan in oktober en november de koude dagen die we gekregen hebben dat nu in januari of februari veel meer winter zou hebben gegeven. Genoeg bewijs dus vorig jaar dat alles 2 maanden te vroeg of te laat is om het beste er uit te halen.

 • Dries Denolf

  Het was het ook waard, hopelijk herhaling over enkele dagen.

 • Dries Denolf

  Bradley, ik heb altijd mijn reserves gehad over kaarten meer dan 5 dagen vooruit. Maar als er zich in de verre toekomst winterkansen voordeden, bekeek ik het liever positief als winterliefhebber, wel wetend in mijn achterhoofd dat ik er realistisch moest bij blijven

 • wim

  Verleden jaar hadden we toch zomer in de zomer of ben je Augustus vergeten en het 1ste deel van September? En herfstweer komt veelvuldig voor tijdens de wintermaanden, dat is nu en was in het verleden ook het geval hoor.
  En winter in de lente? Hoe kom je daar bij?
  For the record wij leven in een gematigd zeeklimaat.

 • Bradley Lems

  Klopt, opvolgen of die zo sterk zal uitvallen en dat ie op de noordzee zal gaan liggen want dat is bijlange nog geen uitgemaakte zaak.

 • Jeroen Maes

  Kwestie van ligging waarschijnlijk. Bij de oper gaat het ook richting ongeveer 963 hpa maar daar zit de kern net ten noorden van Nederland.

 • Dries Denolf

  Dat bedoel ik net met mijn reactie,n Steve, we zullen het pas op het ogenblik weren als er sneeuwkansen zijn. En dan moeten we nog afwachten waar, afhankelijk van het buiig karakter van de neerslag en temperatuur. Toch boeiend, gezien GFS12

 • Bradley Lems

  Lol, leuk dat je bent ontnuchterd van alle mooie kaarten die er nooit zijn gekomen.

 • Bradley Lems

  Jawadde! Sommige leden van GFS gaan serieus diep met de druk! Een goeie storm zou eens leuk zijn voor de verandering in het saai weer geweest de laatste 3 maanden. https://uploads.disquscdn.com/images/cf09408c8bc028b9a5643110c9618e26aecdc5ec559b715b6a125eeac0dcc850.gif

 • Dries Denolf

  Het kernwoord van deze winter: meteofictie, met de nadruk op fictie

 • steve

  Alles op EC zetten nu se

 • Dries Denolf

  Want als EC niet met meer N-waartse aanvoer komt, krijgen we een koud-regen ipv een sneeuwdag

 • wim

  Toch al ets minder dan de vorige run’s, toen zag ik een 11 staan op die kaart. Maar kan weer verbeteren. Als het dan toch niet meer wilt winteren, dan eens een goede zware storm.

 • Bradley Lems

  Ieder zijn mening, ik vind dat de seizoenen schuiven als jij dat niet vind is dat jou mening. Vorig jaar was dan ook een goed voorbeeld van het verschuiven van seizoenen.

 • Bradley Lems

  Dat gaan we direct zien of dat het geval is bij EC.

 • wim

  Niks speciaals aan hoor. Herfstweer is de dood normaalste zaak van de wereld tijdens de wintermaanden in ons klimaat. Dit is geen geschuif van de seizoenen hoor. Herfstweer kan hier in ons klimaat elk seizoen voorkomen.

 • wim

  Bwa een doodgewone storm, niks extreems.

 • wim

  GFS is erom bekend om nogal wild om te gaan met stormen.

 • wim

  Dat is zeker en vast een mooie kaart. Lente is nog niet in zicht, zowel voor de korte, MLT als de LT.

 • wim
 • Jeroen Maes

  Inderdaad, op die manier mag het zeker nog winteren voor mij. 🙂

 • Van Laethem

  Is ook de stormsituatie die telt, met mogelijks een winters kantje.

 • steve

  Ok das waar maar een situatie als in januari is zeker mogelijk, toen kregen we ook sneeuw tegen middernacht ik weet nog dat we toen samen maar een 2uurtjes hebben geslapen jij moest om 6uur opstaan ik om 5uur 🙂

 • steve

  Bij het Ensemble zitten er ook mooie tussen voor vrijdag, nu ECMW straks meekrijgen https://uploads.disquscdn.com/images/52ea2b83c6825eed5284cbe66c502269563906f0b306448c409ac2d1e4400679.png

 • Bradley Lems
 • Ian Vasquez Badilla

  Ik ben toch een beetje pessimistisch wat betreft deze situatie. Waarschijnlijk krijgen we regen die overgaat in natte sneeuw die nauwelijks blijft liggen.

 • Dries Denolf

  waarde van neerslag pas kort voor het moment zelf kennen. We hebben het vorig WE genoeg gezien.

 • Dries Denolf

  Tot nu toe kwamen de winterimpulsen van EC, maar als ik de pluim van EC bekijk, zie ik geen enkel sneeuwsignaal. Nu komt GFS met betere kaarten en hoewel 24 februari nadert, kun je de precieze waa

 • Bradley Lems

  Tja seizoenen schuiven op hé. Herfst in de winter, winter in de lente, lente in zomer en zomer in de herfst.

 • steve

  Dries de nieuwe GFS is meer winters dan herfst vind ik toch, terug betere kansen op sneeuw

 • Van Laethem

  De betere factoren nu zijn een minder opdringerig Azorenhoog (iets Westelijker) en een tijdelijk hoog nabij Groenland. De depressie gaat hierdoor iets meer zakken. Het zal vooral afhangen van die 2 hogen.

 • Dries Denolf

  Boeiend. Herfstweer in de winter.

 • Bradley Lems

  Raar maar waar, GFS staat alleen met zijn storm aangezien UKMO en GEM de deppressie spoorloos laten op 144 uur. Eens kijken of GFS ons wat wijsmaakt of dat EC ook nog gaat voor de deppressie nabij ons.

 • steve

  Ok bedankt , hopelijk gaat dit er nog inzitten , termijn komt korter en korter en deze depressie gaat niet meer verdwijnen , hopelijk neemt ze nog wat toe 🙂

 • steve

  Bedankt voor jou visie ook, hopelijk geeft ECMW zelfde kaarten straks, het word misschien toch nog een laatste stevige stuiptrekking van de winter

 • Bradley Lems

  DAM waarde is kantje boord voor belgië, in deze run is nederland in betere papieren. Lager dan 524 is genoeg maar ik zie liever 520 om het echt tot sneeuw te laten komen en te laten liggen. https://uploads.disquscdn.com/images/8933edf84801bcdf041ee9fc0c140f0462e5a0520f55caad7b3b9c07c5f60044.gif

 • Van Laethem

  Deze depressie staat echt al een tijdje in de kaarten, dus de kans dat die er komt groeit met de dag. Nu trekt de kern over Noord Nederland en de depressie zelf is behoorlijk fors te noemen. Steviger dan in januari zeker.. maar de details kunnen nog wijzigen. Maar zoals ik hier deze middag al melde zaak om op te volgen.

 • steve

  Dat denk ik dus ook zelfde situatie als in januari een beetje toen met de storm pas tegen de nacht toen overgang naar sneeuw , maar dit is toch wat sterker mijn eerste indruk

 • Bradley Lems

  In eerste geval veelal regen die misschien in de nacht naar zaterdag kan overgaan in sneeuw.

 • steve

  Moeilijk te zeggen, ik focus me enkel op 24 en 25 februari daarna is het over

 • steve

  Ik denk dat hele Benelux de volle laag gaat krijgen

 • Bradley Lems
 • steve

  Inderdaad , en met een eventuele N stroming met pak neerslag, wat kunnen we volgens jou dan verwachten Bradley ?

 • Bradley Lems
 • Willem Schoenmaker

  Noord Nederland krijgt zo te zien de volle laag..

 • steve

  We mogen zeker nog niet zweven maar is toch een flink pak beter geworden, een redelijke ommekeer moet ik zeggen.

 • Van Laethem

  Klopt, betere run.

 • Ian Vasquez Badilla

  Voor hoelang blijft dat laag boven scandinavië hangen?

 • steve
 • steve

  Ook hier toch N-W die meer naar N gaat , dit zie ik graag gebeuren veel betere runs als deze ochtend en gisteren https://uploads.disquscdn.com/images/bb5eec84f17180cce2f4165b10e25c60e8c95d1645997b31361c0cfc7bf737a7.png

 • steve

  Depressie komt redelijk dicht boven ons hangen

 • steve
 • Dries Denolf

  Je merkt het ook aan de pluimen. Een daling, maar niet spectaculair op 24-25/02 door die NW-stroming en dan terug t° rond 10°. Komende week eerst enkele dagen regen en wind, kortom een weekje herfst.

 • Thomas

  Hehe :D.

 • Bradley Lems

  Inderdaad, als de deppressie dicht genoeg in onze omgeving kan komen kan er veel regen en wind zijn. Afwachten of het zo een vaart zal lopen want de meeste kaarten zwakken af naarmate ze dichter in de termijn komen.

 • Thomas verdwijnen van het forum, dat is als een zomer zonder onweer (enja, dat kan) 😀

 • kjell

  Idd, in maart nog wat sneeuw of anders lente. Laat het onweersseizoen maar komen.

 • Bradley Lems

  Groot gelijk. Ik zit eerlijk gezegd ook niet meer te wachten op de situatie van eind april. Als er wat gaat gebeuren dan mag het nu nog en niet in april. Als er niets meer gebeurt tegen halverwege maart mag het lente en eens goed zomer worden.

 • Thomas

  Goedemiddag!
  Vanwege een wat drukkere periode heb ik de afgelopen 3 weken weinig updates geschreven (misschien dat het leek alsof ik van het forum was verdwenen.). Het enigste dat ik nog kan zeggen omtrent winterweer is dat we deze winter geen structureel winterweer meer gaan krijgen. Bovendien lijkt de west-circulatie die afwezig was van oktober tot begin februari er nu in te komen. Met een krachtig Azorenhoog behoren noordwesterstormen (zoals we ze al in de runs bij verschillende modellen voorbij hebben zien komen) tot de mogelijkheid. Echt wekenlang verwacht ik nu ook niet dat de west-circulatie gaat aanhouden (zou ook niet logisch zijn deze tijd van het jaar). Van een Final Warming is op de lange termijn in de weerkaarten nog geen sprake, maar de PV in zowel stratosfeer als troposfeer heeft zijn hoogdagen zeker gekend. Toch lijkt alle opgekropte energie van de depressieactiviteit die er nooit volledig is kunnen inkomen nu vrij te komen. Als ik eerlijk ben, dan mag de lente (of zelfs de zomer) van mij part van start gaan vanaf 1 maart. Ik denk dat niemand zit te wachten op het “eind-april-2016-gevalletje”. Zulke settings hebben we 3 maanden eerder nodig.

  (kaart: situatie eind april 2016)

  https://uploads.disquscdn.com/images/a3d3ecdb2346129a2d4b8a31cd53085d5c6b789c596de3f25b4e86d82a9265d9.png

 • geert duym

  ja ukmo deed weer niet mee en dan kan je het meestal schudden….trouwens ik vind EC met hun prognoes langer dan drie vooruit gebuisd deze winter!

 • Bradley Lems

  De pubrun van GFS is een totale ramp. Hele run door impulsen van het azorenhoog en een WC komt op gang. De kaarten gaan wat mogen verbeteren als we nog sneeuw gaan willen zien.

 • Bradley Lems

  Umm is dat nu de volgende dagen niet zo het geval? Man man wat een ontkenning hier precies?

 • Bradley Lems

  Runs verslechteren met de dag. Wat een paar dagen geleden nog uit het noorden was is nu al west tot noordwest. https://uploads.disquscdn.com/images/711910af7408fef308dcdf21d680a15a16548f456d1f0d618fe2344cf52b78e0.gif

 • Bradley Lems

  Is al meer NW dan N hoor dat bewijst de 00z run. In de 06z run ook totaal verslechterd en wordt het meer NW tot W wat een paar dagen geleden nog puur N was.

 • Van Laethem

  Dat kan. Het is nog een week ver dus koffiedik kijken. Maar het blijft wel consistent terugkomen in de modellen.

 • wim

  Gevolgd door een tijdelijke Noord tot NW-stroming op zaterdag.

 • wim

  Hoe zwaar is nu nog moeilijk in te schatten, het komt veel voor dat naar mate te termijn dichter bij komt dit meestal wordt afgezwakt.

 • wim

  Kijk eens wat een bak kou er bij GEM klaarligt op +240, moest het nu eens goed vallen deze keer dan mogen we ons verwachten aan een zeer oude start van Maart en begin deze maand hat GEM het ook min of meer goed, zij het niet zo extreem.

 • wim

  Afwachten wat het deze avond geeft. Kan deze avond terug strak noord worden hoor zoals de vorige 2 runs. Is nog een week vooruit, dus op die termijn kan dat nog altijd veranderen in positieve zin. Maar we gaan het bijven opvolgen.

 • wim

  En dan ga je zien, dat de WC doorbreekt wanneer iedereen er niet meer op zit te wachten.

 • Van Laethem

  We zien het al een paar dagen terugkomen: een stevige Westelijke depressie zet koers richting West Europa. Van over Schotland komt ze af op de Lage Landen. De recente ECMWF run tekent de depressie behoorlijk Zuidelijk. GFS berekent ze wat Noorderlijker. Belgie en Nederland zullen echter wel wat over zich heen krijgen. Regen, maar vooral behoorlijk veel wind. Op hoogte van 1300 meter op zee zelfs 170 km/u. Na de doortocht zien we zowel in EC als GFS de bovenluchten sterk afkoelen. Ook op menshoogte is dat het geval. Als we donderdag nog meer dan 10 graden halen, doen we het met de helft op vrijdag. Voor details is het nog veel te vroeg. Maar denk toch dat Noodweer dit zal opvolgen.

 • Van Laethem

  Storm ja. Regen en een behoorlijk windveld. Dat tonen de modellen nu toch al een paar dagen.

 • Thomas Verstraete

  Wat mogen we dan verwachten?
  Veel wind en regen? (veel regen?)

 • Steven van Dam

  Storm ?

 • Van Laethem

  Inderdaad en dat is eigenlijk al een aantal runs zo.

 • Inderdaad, gewoon NW luchtcirculatie.

 • Bradley Lems

  Yup, zowel bij GFS als EC. GEM kennen we als buitenbeentje maar hoe dan ook als die kaart uitkomt op de LT je ziet het al mislopen dat het hoog naar het zuiden zakt.

 • steve

  Inderdaad , en het vervolg is ook niet rooskleurig meer

 • steve

  Je hebt gelijk , ik kleed het iets positiever aan 🙂 en wat daarna komt is echt niet positief zeker geen winter meer

 • geert duym

  dat is mijn inziens meer nw dan noord…en de azoren zullen snel die aanvoer afsnoeren met dan zuidwest volgend weekend..

 • Bradley Lems

  Hopelijk maar onwaarschijnlijk. Azorenhoog veel te opdringerig.

 • Bradley Lems

  EC gaat mee met GFS voor de deppressie nabij onze omstreken op 144 uur. Nu nog de rest meekrijgen 🙂 bij EC nog wel een pak dichter bij ons dan GFS dus de runs zullen op zich daarin nog veel verschillen want een positie van een deppressie blijkt altijd moeilijk te voorspellen voor onze omgeving.https://uploads.disquscdn.com/images/8340cc3ef351883e42fd532a5a2cf9d3654a1ba9aad9a6785aec488108fd305a.png https://uploads.disquscdn.com/images/0a9028ac40e26ca6a97405fa808326e0ac1bff15f9421a673cff40d22a5d3a94.gif

 • steve

  Goedemorgen ECMW houd het min of meer bij een N stroming alleen is die iets minder als gisteren , hopelijk nog beter vervolg https://uploads.disquscdn.com/images/5c7ccdd5114a1e9775f5edc04d79c6507eadb5aa6302b0dfbe4f63e76a0913e8.gif

 • geert duym

  We hebben weer ukmo niet mee voor die polaire aanvoer vrijdag maar de depressie zal te noordelijk trekken, GFS blijft maar met eurohogen strooien wel afkomstig van de azoren, het winterpatroon blijft wat mij betreft gehandhaafd in maart:: WC die niet kan doorbreken en dan weer lange hogedrukperiode dus veel te droog maar door de zonkracht zal het snel lente zijn ….

 • Van Laethem

  Serieus windveld

 • Van Laethem

  Had ik al een paar dagen in de gaten!

 • Rob van der Linden

  Ik heb in het verleden van de weerman op Radio 2 (NL) geleerd dat weerpatronen zich in ‘blokken’ van ongeveer 6 weken manifesteren dus even kijken welke week er begonnen is met de eurohoog configuraties en dan 6 12 en 18 weken doortellen….

 • Is wel een kaart waarbij de wc geen lang leven beschoren is zoals de trend van deze winter. Nu denk jij waarschijnlijk meteen weer aan een eurohoog mocht deze configuratie uitkomen…. het kan zomaar. Feit is wel dat de tegenstellingen in de temperatuur tussen de Polen en de evenaar afnemen waardoor de straalstroom in kracht gaat afnemen, dit KAN van invloed zijn op de posities van de drukgebieden.

 • In ieder geval niet alle dagen een westcirculatie!

 • steve

  Das waar maar niet vergeten ECMW zit er wel deze winter boenk op (meestal spijtig genoeg) nu niet indien uitkomt 🙂

 • Dries Denolf

  Ik heb zelfs genoten van vrijdagavond en zaterdag en als het op 24/02 doorgaat hoor je mij niet klagen.

 • Dries Denolf

  Daar wil ik voor tekenen, maar tot nu toe wordt de N-aanvoer alleen maar nog gegeven door EC.
  GFS heeft al afgehaakt. We moeten dus nog even geduld hebben

 • Dries Denolf

  Dat klopt min of meer: ik herinner me toch dat Stephan het enkele dagen over winterse kansen had dit weekend.

 • wim

  Maar de uitval voor dit weekend heeft er niet lang ingezeten, terwijl de uitval voor volg weekend er al enkele dagen inzit en er geen sprake is van uitstel. Nu we zullen wel zien is nog een beetje ver.

 • steve

  Laten we afspreken 24 februari pak sneeuw met stillaan verlengde kou tot 26 februari dan hebben we ons winters weekend te pakken deal ?

 • wim

  Voila, Eind Februari moeten we niet meer teveel willen.

 • Dries Denolf

  Oorspronkelijk was de arctische aanvoer voor dit weekend voorzien, maar zoals meermaals deze winter komt van uitstel van koude opties afstel

 • wim

  Voila, ik teken er direct voor.

 • wim

  So what Dries, 1 dag een serieus sneeuwdek ipv die slappe toestanden de afgelopen 2 maand en een half maakt mijn winter al goed. Ik zou direct Teken voor een ochtend zoals afgelopen zondagochtend in grote delen van Nederland. Vergeet niet dat we al eind Februari naderen Dries.

 • steve

  We gaan ervoor die 1dag daar kan ik nog met leven , liever langer winter weer maar zoals je al zij we zijn al einde februari

 • wim

  Maar indien dit een leuke dag oplevert met tal van winterse/sneeuwbuien zou ik er direct voor tekenen. Vergeet niet dat we al eind Februari zijn dan en structureel winterweer is sowieso al uitgesloten.

 • wim

  Zo zou maar kunnen dat het patroon wijzigt. 1 keer moet er een einde komen aan die hogedruk invloeden, kan niet eeuwig blijven. Ik zou er akvast niet rouwig om zijn moest dit gebeuren tijdens de zomer. Een aangename/koele zomer wil ik direct voor tekenen.

 • steve

  Klopt maar ik zie overal het beste in, en ik kijk uit naar 24 /02 en de mooie witte vlokken Dries

 • wim

  Maar dan liefst op een plaats dat er dan voor zorgt dat het aangenaam zomerweer wordt ipv die smerige hitte.

 • Dries Denolf

  Die zit.

 • Jeroen Maes

  Dat is hetzelfde als maar geen feest geven omdat je de dag erna de afwas zou moeten doen… ik neem aan dat je dan toch ook maar voor het feesten kiest ipv maar niks doen.

 • Dries Denolf

  Dat is inderdaad een mooie kaart, maar ik ben zeker dat je er meer vindt met een hoog boven onze hoofden.

 • Dries Denolf

  Natuurlijk Jeroen. Maar de dag erop door die smeltende drap stappen, vind ik ook niet echt aangenaam.

 • Jeroen Maes

  Het zien vallen van de sneeuw? Ik zie liever sneeuw vallen dan voor de zoveelste keer regen ze.

 • steve
 • Dries Denolf

  Die hogedrukgebieden boven het vasteland sinds november hebben iedere serieuze arctische uitbraak belet. Zelfs een aanstormend Russisch – Scandinavisch hoog is er niet door geraakt.

 • Dries Denolf

  En die westwaartse verplaatsing blijft doorgaan, waardoor het hoog 24u boven het vasteland ligt en we 1 dag noordelijke stroming hebben gehad. Dan hoeft het voor mij niet.

 • steve

  Daar heb jij dan weer gelijk in Dries, maar ik wil echt nog wel sneeuw zien en volgens mij kan er nog gewerkt worden aan die 1dag , een winters weekend dat wil ik nog zien.

 • Dries Denolf

  Daar heb je gelijk in Steve, maar de N-stroming heeft er gans die periode slechts voor 24u op gestaan. Wat heb je nu aan 1 dag sneeuwen ,als je toch weet dat het de volgende dag gesmolten is?

 • steve

  Triestig wij zijn de echte winter mensen e Dries 🙂 , ik ben net thuis kaarten zijn al gepost we gaan dus nog steeds voor een N stroming 24 of 25 Februari , het mag ook eens gezegd worden dit stond 7dagen geleden ook al op kaarten , ik ben al 7dagen aan het zeggen dat we nog een winterse paar dagen gaan beleven en dat begint op 24 februari , ( al denk ik dat het maar 1dag zal worden)

 • Bradley Lems

  Voila, laat ons hopen dat dit patroon zich verderzet van deze winter geweest dan kan er wel eens mooie bommetjes tevoorschijn komen 🙂

 • Laat ons hopen, want vorig seizoen was amper het vermelden waard 🙂

 • Bradley Lems

  Lees mijn laatste zin. Vermeld dit dan ook.

 • Bradley Lems
 • Matthias

  Een storm is altijd moeilijk te voorspellen. Termijn van 7 dagen is echt nog te ver om te kijken. Verdwijnen zal hij mss niet doen, maar als hij noordelijker trekt, hebben wij geen storm meer he. Het is te zien hoe je het interpreteert

 • Bradley Lems

  Gaat hem niet over het feit dat we storm gaan krijgen of niet maar over het feit dat deze deppressie al veel slaagkans heeft om op de kaarten te blijven. We kunnen storm krijgen maar het kan ook op niks uitdraaien als die noordelijker gaat gaan liggen.

 • Dries Denolf

  Puur speculatie, Nicolas en op geen enkele weerkundige basis geschoeid.

 • Laat ons hopen dat we ook in het zomerseizoen kunnen profiteren van hogedrukgebieden. Ik zie het al gebeuren dat het weerpatroon in april/mei gaat wijzigen.

 • Dries Denolf

  Mensen, mensen, in februari moeten we hopen dat we een westerstorm meemaken. Hoe veel dieper kun je nog vallen?

 • Dries Denolf

  Wat is er speciaal aan die kaart, Arjan? Een hoog boven het vasteland zoals al gans de winter.

 • Dries Denolf

  Spijtige is dat die koudeput er slechts 24u blijft liggen (oostwaarts verdreven vanaf +192) en ons oud, vertrouwd hoog terug komt post vatten boven het vasteland: het stramien van gans de winter. In plaats voor een blokkade op de oceaan te zorgen…

 • Dries Denolf

  En 24u (+192) later neemt het hoog terug plaats boven het vasteland om voor een portie saai weer te zorgen. En zo zijn we al bezig sinds eind november.

 • Dries Denolf

  Maar dan wel in het onweersseizoen, want als het niet hoogzomert, heb je geen deftig onweer. Ik neem in elk geval geen risico’s en ga enkele weken naar Centraal Afrika.

 • Dries Denolf

  Piet, sinds eind november heeft wel het ene of andere hoog roet in het eten gegooid. We noemden het gemakshalve een Eurohoog, omdat het onbeweeglijk plaats kwam vatten boven het Europese vasteland. Maar van origine was het altijd een Azorenhoog, dat zich mengde met (S)O-lucht. Het Russisch hoog is nooit tot bij ons geraakt, hoewel het er eind januari leek van te komen.

 • Jeroen Maes

  Inderdaad en dit scenario lijkt me ook erg goed om eventueel hogedruk te bekomen in Scandinavië verder in de run? Die drukstijgingen nabij ijsland gaan zich westwaarts verplaatsen lijkt mij. Trend is momenteel dat de kaarten beter worden al lijkt UKMO mij daarentegen nog niet erg goed.

 • Het zou wat zijn. ECMWF zinspeelt op een tijdelijke noordcirculatie met de aanvoer van winterse buien over de Benelux. Wat de wind betreft is het momenteel nog koffiedik kijken. Boeiend weerpatroon mogelijk! https://uploads.disquscdn.com/images/d4edf6b81ecfd1cf7c8146a530e10172013c8153aea37064b3bd350759e267dd.gif

 • In welke mate is het posten van stormkaarten nu plots veel betrouwbaarder dan een output van een koudeput boven de Benelux. Termijn is toch hetzelfde of vergis ik mij? 🙂

 • Niet correct, de koudeput lag weldegelijk over de hele Benelux. Aan de noordflank van het systeem lag een winterse neerslagzone met in Nederland dan ook sneeuw.

 • Bradley Lems

  Het zou beter eens in detail kloppen dan zouden we de winter induiken. Maar nee altijd op het laatste moment moet wat mislopen.

 • wim

  Ik zeg in Grote lijnen.

 • Bradley Lems

  Zeker dat, dikwijls dat we iets mislopen omdat er iets tekort is om wat onweer naar ons te brengen. Als we een setting als woensdag voor de kiezen krijgen dan gaan we mooi onweer zien.

 • Bradley Lems

  Voor nederland klopt dat maar volgens de eerste kaarten van de koudeput ging die over geheel de benelux trekken wat dus niet gebeurd is anders zat je niet zo te klagen vorige week😜.

 • wim

  Allez wa ge nu zegt, dat weet ik ook hoor dat een koudeput anders is dan een blokkade. Wou gewoon aangeven dat het vorige week ook bij het rechte eind had in grote lijnen.

 • Bradley Lems

  Nope maar het delen waard want winterkaarten worden hier ook altijd gepost. Vandaar dat ik ook graag eens een stormkaart deel.

 • wim

  Daar zeg je het in je 3de zin. Vandaar dat ik zeg nog niet teveel rekenen op die waarden.

 • Bradley Lems

  Koudeput is heel wat anders dan een blokkade voorspellen maar kom. Eens kijken of het er de volgende runs nog gaat op staan.

 • wim

  Van mij mag het hoor. Trouwens Vorige week had GEM het ook min of meer bij het juiste eind, werd wel niet zo extreem koud, maar had wel de koude putjes al van lang in de smiezen.

 • Bradley Lems

  Dat denk ik persoonlijk niet. Al verschillende runs op de weerkaarten en komt elke run sterker uit de hoek. Het zal wel zo een vaart niet lopen hoe het er nu voor staat maar een grote kans dat dat lagedrukgebied komt. Noordelijker of zuidelijker meer of minder uitdiepend hij komt er 🙂

 • wim

  En morgen is die weer weg. Nog niet teveel op rekenen.

 • Paulus Piet

  Dramatisch.

 • Bradley Lems

  Klopt, hoeveelste keer al deze winter dat wel iets roet in het eten gooit?

 • Paulus Piet

  Het zou mooi zijn, inderdaad weer even wat spanning. Maar, ik denk dat het Azoren hoog roet in het eten gaat gooien. De trend momenteel op de kaarten is toch steeds weer een ontzettend sterk Azoren hoog.

 • Bradley Lems

  Wie weet, afwachten of dat kan uitkomen hoe het nu is want dat kan wel eens een goed einde geven van de winter.

 • Bradley Lems
 • Bradley Lems

  11 beaufort op de kaarten. Wauw! Dit lagedrukgebied komt elke run sterker uit de hoek! Eindelijk wat actie op de weerkaarten. https://uploads.disquscdn.com/images/53aca412b2c5daa60ff915f34838d2fa5772c09bec39218f2a4d4cbc9f68e072.gif

 • Van Laethem

  Ik deel in deze de mening van Kim dat als die Noordstroming er komt dit geen lang leven beschoren zal zijn. De depressies op de oceaan komen te snel door. We volgen het verder op. Eerst eens zien wat de depressies brengen.

 • Rizky Taufik

  Maar in GFS00 wel een noordstroming zoals bij EC00. Eens kijken waar EC12 en GFS12 mee komen.

 • Van Laethem

  Profiteer er nu maar van, tenzij je ook graag loopt tijdens herfstweer 🙂

 • Van Laethem

  Klopt Stephan. Volgende week de fijnmazigere modellen in de gaten houden.

 • Stephan Valcke

  We mogen ons stilaan opmaken voor een natte, winderige en frisse periode. Zowel winter als lente staat ons niet te wachten. We kunnen eerder spreken dat het herfstig wordt.

 • Van Laethem

  De stormdepressies blijven toch flink terugkomen in de runs. Een boeiende zaak om op te volgen zoals ik hier reeds schreef. Het kan allemaal nog wat verschuiven (Noordelijker / Zuidelijker) maar Vlaanderen en Nederland zullen wel hun deel krijgen. In GFS06 geen Noordstroming omdat het Azorenhoog te opdringerig wordt. Boeiender weerbeeld dan een saai eurohoog natuurlijk.

 • Rizky Taufik

  Wie weet kan dit in de volgende runs verbeterd worden. Nu ja, we zien wel. Komt er niks meer van terecht, dan blijft mijn score op 4 staan, wordt dit nog iets dan schaaf ik mijn score op naar 5.

 • Kim Jaspers

  Ja, het enige probleem is dat er geen stevige hoogterug op de oceaan kan gevormd worden die enkel dagen standhoudt. Dan zouden we nog een paar mooie sneeuwdagen tegemoet gaan..

 • Rizky Taufik

  EC +192, blijft gaan voor een tijdelijke krakstrake noordstroming. GFS +192 gaat ook voor een krakstrake noordstroming.
  https://uploads.disquscdn.com/images/f4b1094c892a22248e3144c5f3ddddb34c544e27a00bd580217ec8174e13cf16.png

 • Cor van Vaneveld

  wat ook een leuke website is: http://www.stormweer.nl,

 • Rob van der Linden

  Ik bedoel zoals het in de vorige versie was.
  Ik weet alleen niet welke kleur er aan welke waardes was gekoppeld?

  https://uploads.disquscdn.com/images/1c77c17233afdadc772d035cf7b2c2405053f927d9836dc76a09fdec9e200904.png

 • Dries Denolf

  ECMWF pluim: OPER maakt enkele bokkensprongen op +2160 en 240, controle doet hetzelfde rond +300 en zoekt dan even de N-hoek op. Allemaal zonder neerslag jammer genoeg. En door de GFS plium moetje zelfs geen strijkijzer gaan, zo platgestreken is die de ganse periode, met t° ts +5 en +10°. Saai dus

 • Thomas Verstraete

  Blijkbaar toch niet zo veel kans als ik de reacties hier boven lees

 • Kim Jaspers

  En gamen doe ik ook.. PS4, WiiU, Xbox One.. als ik tijd vind 😉

 • Lopen, perfecte hobby maar helaas eventjes al aan de kant met blessure. Pfff.

 • Kim Jaspers

  it’s over.. hopelijk een koele zomer.. ideaal voor mijn loophobby. Hitte kan me gestolen worden

 • Dries Denolf

  Wel typisch voor deze winter dat elke koudeaanval binnen de kortste keren gecounterd wordt. Was vorig WE ook zo. Ons “geliefd” matig zeeklimaat.

 • Dries Denolf

  In de winter van de Eurihogen, neemt het Azorenhoog in februari die rol op zich. Aangezien kou uit het oosten er niet in zit, moet die uit Arctische hoek komen, maar elke poging daartoe, wordt binnen de korste keren door het Azorenhoog in combinatie van de westelijke depressietrein beknot

 • Bradley Lems

  Mooie en realistische vaststelling stephan👍

 • Stephan Valcke

  Na het bekijken van de avondruns en ensembles kunnen we stellen dat thialf deze maand geen vuist meer maakt. Er zijn dan misschien wel een aantal berekeningen die tegen volgend weekend wat polaire lucht tot bij ons brengt, echt veel zal dit volgens mij niet voorstellen . De Ardennen kan misschien wat sneeuw vangen, maar hoe meer richting het westen, hoe meer regen dan sneeuw. Bovendien is er globaal te veel depressie of lage druk boven Groenland en een sterk Azorenhoog waardoor de wc meestal op volle toeren draait. Enkel bij enkele hogedruk impulsen van het azoren , kan de stroming heel even polair worden. Een periode van echt winterweer is deze maand niet meer aan de orde. Bewijs hiervan vertaalt zich in de pluim van Gfs12. https://uploads.disquscdn.com/images/ba8e931db436394dfd940391911931a9a5d8674155f6e1a9c33309f04f5ec2ab.gif

 • steve

  In iedere geval het is een stevige depressie met de nodige neerslag , als deze als sneeuw valt gaan we nog iets zien, en dan ben ik ook tevreden van deze winter, ik hoop dat nog langere vervolg krijgt , een stevig laatste winters weekend zou een droom zijn

 • wim

  Een korte maar krachtige winterprik om deze winter in schoonheid af te sluiten en deze winter krijgt van mij een 5. Fingers crossed dat er in blijft.

 • wim

  Als deze winterplezier ons 1 dag sneeuw geeft en niet het afkooksel zoals de vorige keren geeft ik deze winter een 5 en dat is een termijn die nog kan verbeteren.

 • Dries Denolf

  24u later is het winterplezier al weer over

 • Dries Denolf

  Er zit inderdaad beweging in de kaarten, maar het blijft nog altijd onvoorspelbaar welke richting het uit zal gaan.

 • Dries Denolf

  bij run 19 heb je een S-circulatie. Bovenluchten (850 hPA° zullen serieus koud moeten zijn

 • Dries Denolf

  Shame on you, Nicolas. +15° midden februari en dat als winterliefhebber aangename t° vinden. Het zou overdag 5 graden moeten vriezen en 20 cm sneeuw liggen. Misschien op pre-pensioen gaan, een appartementje in Benidorm kopen en daar de winter doorbrengen? lol

 • steve

  inderdaad, 1ding is zeker als deze depressie als sneeuw valt gaat het de moeite zijn hoor.

 • steve

  Na bekijken Ensembles GFS , GEM en ook ECMW kunnen we uitkijken naar 24 februari deze dag staat momenteel hoog in men agenda , wie weet een laatste maar degelijke korte winterprik , ik teken er alvast voor, hoop enkel dat langer als1 a 2dagen gaat duren, maar nog verre toekomst wat erna gebeurd ben zéér tevreden na deze runs

 • Dries Denolf

  1 minpuntje (als ik er niet over gezien heb): zoeken op locatie was vroeger tot 14 dagen ver, nu slechts 7

 • Dries Denolf

  Klopt, zeker bij GFS is vastpinnen op OPER zinloos, want is gewoon 1 van de 22 runs.

 • steve

  Hier niet maar bij GEM en Ensembles Gfs wel laat ons dag per dag bekijken , er zit toch iets aan te komen hoor

 • Dries Denolf

  +216 terug niks waard

 • steve

  Ik was je 1minuut voor lol 🙂 maar inderdaad super kaart komt goed

 • wim
 • steve
 • steve

  Zier er nog beter uit als deze morgen(ECMW) , 24 en 25Februari gaan we nog steeds https://uploads.disquscdn.com/images/be7e43a09910357a86d30f8556a93c8e2672447c0fb0cbfc4f9a238601643133.gif de winterse toer op

 • Bedankt voor je reactie en feedback. Daar kunnen we zeker iets mee. Ik zal snel eens kijken of we de gevoelstemperatuur kunnen toevoegen. Ook de kleurtjes moet wel gaan lukken, maar welke kleuren voor welke temperaturen zou je willen voorstellen?

 • steve

  Ik hecht véél meer belang aan de ensembles, hier zitten verschillende winterse tussen, en ook Gem doet mee, nu kijken naar nieuwe ECMW

 • wim

  Zal wel nog verschillende keren veranderen. Is nog een week ver.

 • wim

  Ziet er alleszins beter uit dan de OPER, deze ochtend was de OPER goed en deze avond slecht.

 • steve
 • steve
 • Rob van der Linden

  Zeker op mobiel een hele vooruitgang en véél sneller geworden. Top!
  Minpuntjes vind ik het verdwijnen van de gevoelstemperatuur in weer-op-uw-locatie en de gekleurde blokjes waar de temperatuur in stond.
  Dat eerste vind ik meer zeggen dan werkelijke temperatuur en het tweede maakt het lezen van de temperaturen wat eenvoudiger (ik vind het niet zo interessant of het nu 1 of 3 óf 14 of 15 graden is. De kleur gaf, voor mij, een voldoende indicatie)

 • Bradley Lems

  Nieuwe randdeppressie opeens in de 12z run van GFS. Hopelijk een verrassing daarvan. https://uploads.disquscdn.com/images/aeb1a570b3b68e4bb6e3def2e585c9be1fa48711ae0b3f6fd10296ae445d47d8.gif

 • steve

  Heel tevreden , nu nog sneeuw op 24 of 25 februari en ik ben zeer gelukkig 🙂

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Top. Doe zo verder beste heren. 😛

 • Even tussendoor, tevreden met de recente upgrade van de frontpage?

 • steve

  Als je het Ensembles bekijkt zie je zeker sneeuw oplossingen, dus ik denk dat kans zeker (groot) is dat er nog sneeuw zal aankomen, GSF is altijd warmer in temperatuur kaarten dan ECMW

 • steve

  Inderdaad maar dit kan ook anders uitdraaien , zie kaarten onder dit kan ook een winterse oplossing gaan zijn verschillende leden Ensemble gaan daarvoor, ik denk nog steeds dat we nog enkele winterse dagen gaan krijgen https://uploads.disquscdn.com/images/0702f7aaaee887e49ac93341c6a217ef4b91289c37340c18756423e3e288fbb8.png https://uploads.disquscdn.com/images/286c766231d89e47e0b862274f0ab96acb43e196fa8d8d5293fba047a4a1f057.png https://uploads.disquscdn.com/images/9e0ea6172caf52736cdee7584f6db2549aeb0a0c1d5724facaa21decc34b896c.png

 • Rizky Taufik

  Kan nog serieus verbeteren op die termijn kwa temperatuur, maar GFS en sinds eergisteren EC komen hiermee al een paar runs mee.

 • Van Laethem

  Ik denk dat we toch ook donderdag 23/02 op vrijdag 24/02 in de gaten moeten houden. https://uploads.disquscdn.com/images/7822f399d6c7f9485ea3a551b0417254d77830b9743598d06d87e6c7ae1123db.gif .
  GFS komt met veel regen, een stevig windveld en hoge SRH waarden (storm).

 • Van Laethem

  Op 204 zijn de bovenluchttemperaturen het koudste (dit blijft zo tot zaterdag). Als er dan die avond iets valt (voorlopig niet veel) kan dat wat sneeuw zijn. De temp op 2m zijn echter wel een stuk positiever. Deze situatie is volgens GFS wel maar van zeer tijdelijke aard. Opvolgen.

 • Rizky Taufik

  GFS06 +216, wat tovert GFS daar uit zijn hoge toverhoed. Mini-suprise op komst ook al is het maar tijdelijk. 1 mooie sneeuwdag zou deze winter opkrikken naar een voldoende voor mij.
  https://uploads.disquscdn.com/images/1d38db406c62682d2dfce48b8c49fc925782ff151895070cecd7d4c60bba6d20.png

 • Rizky Taufik

  Eigenlijk komen we bij EC al vanaf +168 in de maritiem polaire lucht.

 • Van Laethem

  Bij GFS00 zéér tijdelijk en amper mogelijkheden voorlopig op sneeuw. Wel een serieuze depressie eind deze maand, die mag van mij wel eens doorkomen. In de recente uitdraai staat ze iets noordelijker berekend.

 • Rizky Taufik
 • steve
 • Voorlopig zien we geen grote veranderingen in het weerpatroon. Een fikse koude-uitstroom nabij Groenland domineert het noorden van de Atlantische Oceaan die ons geregeld een aangename ZW circulatie oplevert. Kansen dat regenzones ons bereiken wordt stilaan iets groter. We houden het sowieso in de gaten samen met jullie. Interessant discussie trouwens gisteren!

 • Dries Denolf

  zuidwestenwind

 • Dries Denolf

  Die N-circulatier komt er inderdaad waarschijnlijk wel. Ze is trouwens terug te vinden op de weerpluimen. Maar zoals je zelf zegt, slechts voor een paar dagen.

 • wim

  Het werd nergens warmer dan 16 graden in Belgie.

 • wim

  Enkel dagrecord’s op sommige plaatsen in Nederland. In Belgie werd er geen dagrecord gebroken en het werd nergens 18 graden. In Belgie werd het nergens warmer dan 16 graden, op de officiële station’s toch.

 • Jeroen Maes

  Ongelooflijk toch hoeveel sneeuw er sinds september is gevallen op Groenland? De hoeveelheid die er normaal moet vallen tegen dat de smelt de overhand neemt is er nu al, zo’n 3-4 maanden te vroeg.
  https://uploads.disquscdn.com/images/b0615491138728d3c92b344e1030ba022ee6eea9d6e7a3bd48d118f0913058ef.png

 • steve

  Volledig met eens 🙂

 • steve

  Daar ga ik dus voor al 6dagen lang ondertussen 🙂 sneeuwbuien dat wil ik nog zien deze winter

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Das idd een mooie.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Thanks. Iets wat ik bij weet. 😛

 • Michiel

  dat zou al mooi zijn, op lange kou hoeven we niet meer te rekenen, maar sneeuwverrassingen kunnen nog altijd! Laat maar komen die handel ;p

 • Bradley Lems

  Klopt, zo een settings kan ik ook beamen want veel kans op buitjes met zo een kaarten.

 • steve

  Dat is juist wat ik al heel tijdje zeg een N stroming voor een paar dagen , langer gaat dit niet zijn maar die paar dagen daar ga ik nog volledig voor

 • steve
 • Jeroen Maes

  Voor een paar dagen kan dat goed zijn maar ik zie niet in hoe we de kou (tenminste op hoogte) dan zouden kunnen vasthouden. Overal in het noorden lagedruk dus de stroming kan toch niet anders dan gewoon weer westelijk worden na deze kaarten?

 • steve
 • steve
 • kjell

  Ec 192 en 216 presies wel goed te noemen.

 • Michiel

  is geen 18 he :p hahahhaa

 • Bradley Lems

  Dat kan hoor maar heb sterk mijn twijfels of het vandaag was haha.

 • Paulus Piet

  Hoorde dat dit exemplaar boven Oostende gespot was.. hahaaa 😉

 • Bradley Lems

  Zo was het vandaag wel niet maar je kon toch het begin ervan zien lol.

 • Paulus Piet
 • Bradley Lems

  Ja hoor, een kleine shelf gezien toen ik oostende binnenreed je kon mooi de vorm zien.

 • Paulus Piet

  Een mooi exemplaar.

 • Paulus Piet

  Onweersbuien worden soms voorafgegaan door rolwolken. In de meteorologie wordt zulke bijzondere wolkenvormen ook wel arcus (boogwolk) of shelfcloud (boekenplankenwolk) genoemd.

 • Bradley Lems

  Liedekerke 17,9

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Een arcus?

 • Michiel

  18 graden? amai waar was dat? het maximum was 17 dacht ik?

 • Paulus Piet

  Na de heerlijke dag van vandaag ben ik overstag. Laat het voorjaar en de zomer maar komen, met al het natuurgeweld wat daar bij hoort. 😉 Laat de eerste Spanish plume maar gauw komen.

 • Bradley Lems

  En dan vorig weekend velen al zeggen dat het zo een vaart niet ging lopen. Op meerdere plekken dagrecord verbroken. Toch met mijn mond vol tanden dat het 18 graden kan worden midden februari😳

 • Bradley Lems

  Vanmiddag de sat in de gaten gehouden. BAM daar groeide de cel man man de wonderen zijn de wereld nog niet uit… 17 graden met een zomerse stortbui afgewerkt! Mijn dag is zeker goed! Zelfs een arcus gespot wanneer ik naar huis reed.

 • steve

  Ja zie boven véél betere 🙂

 • steve
 • Bradley Lems

  Hier zware regenval een half uurtje geleden. Ik wist dat vandaag iets ging opleveren 😀 ook onweer in noordwest frankrijk geweest.

 • kjell

  Daar wat betere tussen?

 • Jeroen Maes

  Nee het was echt een vraag of dat het ook echt met onweer is, zelf zie ik geen bliksemontladingen.

 • steve

  Ik denk dat hij wil zeggen dat er geen winterse kaarten meer zijn Jeroen

 • Jeroen Maes

  Wel zware regen maar ook onweer met bliksem zie ik toch niet?

 • steve

  Neen neen en nog eens neen ,nog winter Nicolas onweer is voor later , enkel thundersnow mag er nu zijn

 • steve

  Niet zo goede kaart e , GFS is zéér slecht heel de run lang, ben nu naar de nieuwe Ensemble aan het kijken

 • kjell
 • We zullen maar beginnen aan een onweerdiscussie zeker? 🙂

 • Michiel
 • Michael

  Woehoew, ook lekker 15 graden

 • Willem Schoenmaker

  Bizar lekkere temperaturen 😉

 • Boonen guido

  Ik sta volledig achter jou,met je opinie,groeten.

 • Van Laethem

  De GFS06 toont toch opnieuw heel andere opties dan de ochtendrun. Aan het einde trekt een toch behoorlijke stormdepressie over onze contreien.

 • Van Laethem

  De oper hangt nog steeds helemaal onderin in de nieuwe ECMWF-pluim voor eind februari. Er zijn wel iets meer leden die durven opteren voor een koudere periode. Maar er is nog veel onzekerheid. Verder afwachten is de boodschap.

 • Rizky Taufik

  Maar op +240 komen we in de echte koudere lucht. Maar afwachten en een redelijk termijn om te verbeteren. Eens kijken of het deze avond zichtbaar wordt vanaf +216, zowel bij GFS als bij EC.

 • Van Laethem

  Op +216 al Noordwest. De kansen groeien nu gestaag. Maar het Groendlandhoog zakt te snel door bij GFS. Voor echt goed te zijn zou het laag nog wat zuidelijker moeten zakken. Afwachten want de termijn is echt nog ver weg.

 • Matthias

  Goed daar heb je mss een punt, maar over het algemeen geen neerslag geen onweer, tenzij enkele uitzonderingen maar dan moeten dat echte warmte onweders zijn. Dus onweders echt gebaseerd op warmte. Die ontbreekt. Dus de kans op onweer is nihil

 • Matthias

  Goed daar heb je mss een punt, maar over het algemeen geen neerslag geen onweer, tenzij enkele uitzonderingen maar dan moeten dat echte warmte onweders zijn. Dus onweders echt gebaseerd op warmte. Die ontbreekt. Dus de kans op onweer is nihil

 • Rizky Taufik

  GFS00 +240 komt zoals EC12 met een noorderstroming. En voor het weer voor vandaag 1 woord: BAH

  https://uploads.disquscdn.com/images/6f9582b921bdd5edce753d07d3d9a1ae5505ff474d1a46563ed7d801ea8dab3a.png

 • Bradley Lems

  Dat is ook mijn punt, al genoeg onweer gezien waarbij er amper een neerslagsignaal was. Zoiets blijft nowcasten en persoonlijk ga ik niet voort op een neerslagsignaal. Ik check wel altijd parameters maar als er geen forcering genoeg is mogen de para”s nog zo goed zijn als ze willen er gebeurt niks.

 • Matthias

  Shear 0-6km kan je pas gebruiken als de buien van de grond gevoed worden. Dat wil zeggen als de convectietemp bereikt wordt. Dan gebruik je ook sbcape. Zelf verwacht ik niets. Er ontbreekt vooral een neerslagsignaal en ook in de knmi guidance wordt er geen woord over onweer gerept. Nog even geduld, mooie onweerssettings zullen komen ik voel het 😉

 • Bradley Lems

  Volgens mij zijn de parameters goed genoeg vanavond heb alleen mijn twijfels of er genoeg forcering is. Onweer al mogelijk bij 100 cape.cape genoeg, shear 0-6 km genoeg, hoe minder CIN hoe beter,vochtigheid op 2m en 3km zeer goed. Wel zijn de neerslaghoeveelheden weinig maar onweer is nowcasten en niet te voorspellen hoe hevig het kan uitpakken. Als het ook al weer eens warmer kan uitpakken zoals gisteren vergroot alleen maar de kans. https://uploads.disquscdn.com/images/b349c944c91e95118e12128b80306bf881639b47df0b2d52b501dab46a40035f.png https://uploads.disquscdn.com/images/b349c944c91e95118e12128b80306bf881639b47df0b2d52b501dab46a40035f.png https://uploads.disquscdn.com/images/2eeb3c0afd617c7306e316387c32389fd9bee4e9133d869dcdd634bd841dfd2d.png https://uploads.disquscdn.com/images/3ee0fdfdeb3f488ed5c01aea364e58166c3444e4e4b2e2ad228ee0191e725833.png https://uploads.disquscdn.com/images/05813c5cecc549a93f1ddd2e05d92be9b469a8f3fd8704c096114616055e6552.png https://uploads.disquscdn.com/images/2d314de8d099588f1c3bee3cb414a258b779766d275c938cc03dd93655ff34ba.png

 • Indien gewenst kun je zelfs zoeken op andere termen zoals Eiffeltoren, Sagrada Familia of Walibi België. Makkelijk voor als je een dagje weg gaat. 🙂

  Haar staat er inmiddels tussen zie ik dus we hebben hem voor je kunnen vinden.

  Feedback is uiteraard meer dan welkom voor verdere verbeteringen.

  Mvg, Niels

 • Dries Denolf

  Oper en controle van EC vallen best mee, nu afwachten of de andere leden willen volgen, want de meerderheid kiest nog voor een westcirculatie

 • Dries Denolf

  Bedankt, Arjan. Leuk tussendoortje in afwachting dat mogelijke winterkaarten dichterbij komen.

 • Dries Denolf

  Ik heb het hoger reeds aangehaald, Guido. Ik heb niks tegen terrasjesweer, maar alles op zijn tijd. Seizoenen moeten er zijn en in februari moet ik op geen terrasje ziiten, maar in vrieskou en sneeuw. Een terrasje doe ik wel vanaf mei. Maar Evatje werkt voor een openbare omroep. Het heeft 2 dagen gesneeuwd in grote delen van de Benelux, de mensen klagen dus dat ze die koude niet moeten hebben en wat doet Evatje van de openbare omroep: de publieke opinie naar de mond praten en zeggen wat de mensen graag horen. Of ze daar zinvolle praat mee vertelt, zal haar een zorg zijn. Trouwens, Sabine goed voorzien had het in haar weerpraatje ook al mooi wandelweer vandaag. 2 handen op 1 buik. In februari moet ik niet wandelen in T-shirt, maar goed ingeduffeld in 20cm sneeuw en -5°.

 • Boonen guido

  GFS18 zeer interessante weerkaarten vanaf 24 februari:de winter is nog niet gedaan!En sneeuwkansen tot begin maart al-doe zo verder.

 • Interessante discussie!

 • Boonen guido

  Dries,gisteren zegde”Evatje”op VTM-weerbericht:”en de winter hebben we nu al gehad en de “lente”mag komen.Dan dacht ik bij mijn eigen,maar mens toch,wacht misschien tot einde februari en de “maartse buien & aprilse grillen die normaal gezien nog moeten komen!Half augustus-bij een hittegolf of zomerse periode-wordt er toch ook nog niet verlangd naar de winter.

 • Nico DS

  Dus als ik het goed lees, dan stijgen de kansen op koudere winters in de volgende jaren? Laat maar komen! 🙂

 • Dries Denolf

  Met binnen dat interglaciaal mini-ijstijden zoals je hoger vermeldde. En het afscheuren van het ijs op Antarctica heeft niks te zien met t° in de 21ste eeuw, maar doordat het water zouter is rond de Zuidpool dan de Noordpool, merken we de effecten rond Antarctica nu pas: zout water warmt trager op. Het kan dus best zijn, dat het kantelmoment voorbij zijn enwe naar een koudere mini-ijstijd evolueren.

 • Jeroen Maes

  We zitten in een ijstijd aangezien er permanente ijsbedekking is op Antarctica en de Noordpool. Echter, je hebt glacialen en interglacialen in zo’n ijstijd. Een glaciaal is een koudere periode binnen zo’n ijstijd, een interglaciaal is een warmere periode. Momenteel zitten we al zo’n 10000 jaar in een interglaciaal en dus een warmere periode binnen de ijstijd.

 • Dries Denolf

  Ja, de CO2 uitstoot versterkt de verzachting, maar de natuurlijke cyclus van koude en zachtere perioden is zeker even belangrijk.

 • Laurenz

  Dus als ik hier hier zo lees,zou er wel effect zijn van CO2 aangezien we in een ijstijd zitten,en we al 15jaar milde winters kennen

 • Dries Denolf

  Daarom ook dat ik zeg dat we niet verwonderd moeten zijn als daar een mindere run tussen zit, maar je hebt gelijk, Steve.

 • Dries Denolf

  Het koudst was idd rond 1850, dat merk je aan de gletsjermorenen, maar tot 1950 hebben we nog koude periodes van een 10tal jaar gekend. Het is ook niet zo dat je een rechte lijn kunt trekken: tot jaar X mini-ijstijd en vanaf jaar Y zachte periode. Gezien de tijdschaal gebeurt alles vrij geleidelijk en niet rechtlijnig. Het is niet omdat we nu terug naar een koudere periode gaan, dat daar geen warmere jaren gaan tussen zitten.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Hola, Tis gelukt. Staat er al tussen. Dat ging vlot.

 • Dries Denolf

  Ook als je de tijdslijn bekijkt, merk je dat we over het hoogtepunt van de zachte periode zitten. De gemiddelden in de jaren 90 lagen hoger dan die van de 21ste eeuw. En dat het ijs nu sneller afsmelt, komt omdat er een vertragend effect op dat mechanisme zit en je nu pas de effecten van de warme jaren 80-90 merkt. En inderdaad, kleine ijstijden kenmerken zich door donkere periodes met verminderde zonne-activiteit.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Thanks. Zalt dadelijk eens proberen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Van Tienen niet. Van Landen wel. 😉

 • Dries Denolf

  Koude periodes duren enkele honderden jaren, zachtere periodes enkele tientallen jaren. Dat verschil komt er omdat we eigenlijk in een ijstijd zitten, anders was er geen ijsbedekking op aarde, zoals 10tallen of 100tallen miljoenen jaren geleden. De Ardennen bv. zijn gevormd in een subtropisch klimaat, dat zie je aan alle fossielen van bladeren en micro-organismen in de gesteenten van de Ardennen.

 • steve

  Inderdaad , maar ik kijk vooral naar Ensembles van GFS net zoals Stephan , en net zoals Stephan zie ik daar al 5dagen een patroon in voor einde februari , dat EC nu al meegaat is echt hoopvol te noemen , volgens mij gaat UKMO ook al vroeger meegaan , we zullen zien!

 • Jeroen Maes

  Volgens onderzoekers/wetenschappers gaan we de komende decennia naar een periode met amper zonneactiviteit en in de kleine ijstijd leidde dat tot zeer strenge winters dus hopelijk merken we daar snel effecten van. 🙂

 • Laurenz

  Idd Dries,dat bedoel ik ook en wil deze evolutie aantonen dat we in een warmere fase zitten,vraag is natuurlijk hoelang dit zal aanhouden,en of dit nog maar het begin is.ik wil hierbij ook de link leggen naar waarom het maar niet wilt lukken met een winterse periode momenteel.

 • Dries Denolf

  Toch het einde van de week afwachten. Als EC standvastig blijft, kunnen we aardig verrast worden.

 • Jeroen Maes

  Klopt al heb ik altijd gelezen dat de kleine ijstijd duurde tot halverwege de 19de eeuw dus rond 1850. Vanwaar heb jij 1950?

 • Dries Denolf

  Same for me, Wim.

 • Dries Denolf

  De avondruns zijn inderdaad niet slecht. Wacht op bevestiging van pluimen en latere runs. Niet dat ik ontgoocheld zal zijn als er een run gelijkend op gfs06 tussen zit, want dat moeten we – gezien de LT – zeker verwachten.

 • steve

  Blij te horen Dries , ik hou een goed gevoel na vandaag over, ik hou voet bij stuk einde deze maand gaan we sneeuwbuien zien en dagen als zombie’s rondlopen 🙂

 • steve

  Voor mij algemene indruk van vandaag zéér goed en termijn komt dichter nu ook al EC de eerste winterse kaart laat zien op LT heb ik nog wat meer vertrouwen , we zullen eerst NW stroming krijgen deze later (einde van de maand) mogelijk overgaat in een N stroming met sneeuwbuien, ik hou nog steeds voet bij stuk einde februari duiken we de winter in!

 • Dries Denolf

  Invloed van de mens zit er zeker voor een stuk tussen. Maar je mag ook de normale gang van het klimaat niet ontkennen. Tussen ong. 1450 t/m ong. 1950 zaten we met een mini-ijstijd. Die is voor enkele 10tallen jaren voorbij. Maar ook voor die periode zat je met een warmer klimaat. De Noormannen noemden Groenland niet voor niks Groenland, toen ze het eiland rond 1000 ontdekten en toen was er geen CO2 uitstoot door de mens.

 • Dries Denolf

  Dirk, je zou nu toch niet willen dat ze van elke parochie zoals Tienen het weer geven. lol

 • Laurenz
 • steve

  Net overgeschreven met véél plezier gedaan , veel succes ermee!!!

 • Dries Denolf

  Kom Wim, redelijk zijn, de EC +240 kaart is er 1 om in te kaderen. Maar bij EC krijg je te weinig gegevens op kaart en moet je wachten om te zien of dit zich vertaalt in de pluimen.

 • Dries Denolf

  Ja, ik kom daar op terug, hoewelk ik serieuze schrik heb van Eurohoogs in die winter: het is een weerkomend patroon, dat moeilijk doorbroken wordt, maar dat laatste gebeurt bij verschillende leden bij GEFS12z.
  En EC+240 is een kaart uit het boekje, zoals het moet zijn. Toch eerst de pluim afwachten of die modelkaart zich vertaalt in t° en windrichting. Want probleem is dat EC erg weinig gegevens geeft op kaart.

 • steve

  Zal ik is gaan doen se, bedankt! ik kijk al uit naar nieuwe EC morgen

 • wim

  EC12 +240 komt ook met een WN-stroming, die misschien in een later stadium zou kunnen ombuigen in een N-stroming. Wat bedreft het weer van vandaag en de komende dagen heb ik maar 1 woord: BAH en graag dit weer met bijbehorende temperaturen na 21 maart.

 • wim

  Yep, deze kaart van +240 is beter dan die van deze ochtend, daar zat je nog met een ZW-stroming. Anders moet je eens naar de website van wetterzentrale gaan, daar kan je op de kaart van de hoogtestroming klikken. Weet niet hoe je dit moet doen op de website van meteociel, want ben er niet meer vertrouwd, omdat ik sowieso die kaarten minder duidelijk vindt.

 • wim

  Volledig met je eens. Niet dat ik van zo’n dagen kan genieten, maar nu kan ik daar totaal niet van genieten. Voelt veel te raar aan.

 • steve

  Inderdaad dus de puzzels zijn stilaan aan het goed komen , ik zeg wel stillaan eerst paar dagen NW stroming om tegen 27 a 28 Februari de N stroming met sneeuw te kunnen bezorgen dit zie ik dus al paar dagen aankomen, ik blijf er voor gaan 🙂

 • steve

  Ok bedankt voor jou visie Dries je laatste berichtje van gisteren was bay bay Winter kom je hier nu op terug? , en kijk boven naar EC +240 ik zie hier zeker een goede evolutie naar een N stroming later in de run wat denk je?

 • wim

  Ook bij EC komt er op +240 een NW-stroming op gang die misschien zou kunnen ombuigen naar een Noord-stroming.

 • Dries Denolf

  Vind ook dat er seizoenen moeten zijn en in februari moeten ze met niet teveel zo’n dagen afkomen. Natuurlijkkoelen de nachten nog flink af, maar overdag zit je te dampen in je ochtendkleren

 • wim

  Zal eens op wetterzentrale kijken, vindt dit duidelijker.

 • Dries Denolf

  Bij gfs06 kwam ongeveer 80% van de leden met een Eurohoogblokkade boven ons hoofd. Gelukkig is dit aantal sterk verminderd bij gfs12 en gaat het hoog in veel gevallen boven de oceaan plaatsvatten. Daardoor heb je meer leden die voor een NW tot N stroming gaan (ong.50%). Maar ook het aantal leden met een SW of W-circulatie is toegenomen.
  Conclusie: sneeuwmogelijkheden met arctische instroom is bij 12z GEFS terug mogelijk, maar eerlijk gezegd zijn er nu zoveel mogelijkheden, dat daar iets uit te besluiten onmogelijk is.

 • steve

  Hey Wim kijk boven eerste (goede) kaart EC ?

 • steve
 • wim

  1 woord ivm het weer van vandaag: BAH. Graag dit weer na 21 maart.

 • wim

  Een typische WC kunt je dit niet noemen he. Hij doelt op het feit dat de regen en wind die bij een WC horen en zo typisch zijn achter wegen blijven. Maar ieder heeft zijn mening over wat een WC is.

 • steve

  Merci dries

 • Dries Denolf

  Tot +300 hebben we altijd kunnen genieten van ons geliefd Eurohoog, het is pas daarna dat winterse oplossingen verschijnen.

 • wim

  Daar zou ik persoonlijk voor teken ze, al was het maar 3 a 4 dagen, een prachtige sneeuwsituatie om de winter af te sluiten zo zeer mooi zijn.

 • Dries Denolf

  Zie commentaar hierboven, even geduld, Steve, ben net thuis.

 • wim

  Ik deel je mening. Dee ochtend was de OPER zeer goed te noemen vanaf 25/02, deze avond is de OPER slecht.

 • wim

  En de klassieke WC blijft ook hier de afwezig.

 • Dries Denolf

  Terrasjesweer half februari en dit minstens tot het einde van de maand. Heb net de zelfmoordhulplijn gebeld. Heb wel alleen de runs van gfs06 bekeken ,van gfs12 enkel de OPER. Te zien aan de commentaren hieronder zit er eventueel toch nog potentie in tot winterweer.

 • wim

  De OPER GFS12 is zoals gisterenavond slecht. Het valt mij dat voor de 2de dag op rij de OPER GFS00 winters te noemen is en bij de avond run slecht.

 • steve

  Dag Dries ik zie in elke kaart een N stroming 🙂 wil jij even jou visie geven over de Ensembles die ik posten ik kan niet meer helder denken zie overal winterse oplossingen 🙂 🙂

 • Dries Denolf

  ‘Als hij/zij maar geen voetballer wordt, ze stoppen hem/haar misschien halfdood”. (Boudewijn De Groot). Gelukkig word je door het snowcasten getraind op korte nachtjes. Succes, Michael

 • Dries Denolf

  De eerste centen zijn in elk geval al goed besteed: mooie lay-out

 • Wauw, thanks topper!

 • Dirk, even je stad gewoon intypen in het systeem en dan pikt hij dat later automatisch op. Alle locaties worden namelijk uniek gegenereerd in de database. Probeer het gerust eens uit.

 • steve

  Zal ook is men bijdrage gaan doen se, goed bezig allemaal!!

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Good job. Vroeger stond mijn stad er tussen maar nu niet meer. Kan dat?

 • Jeroen Maes

  Wat is daar nu mooi aan? Wij zitten daar in zuid of zuidwestenwind en er zit geen koude lucht bij ons. Resultaat is +10 graden.

 • Little surprise actief op de frontpage. We hebben een volledige hercodering gedaan van het weer op locatie om nog sneller en beter de informatie te serveren die jullie nodig hebben (ook de favorieten knop om een locatie vast te zetten is nu werkend). Willen jullie ons nog naar een hoger niveau tillen? Dat kan via een vrijwillige donatie op de volgende pagina https://www.noodweer.be/steun-noodweer-benelux/

 • steve

  Zeker weten 🙂

 • steve
 • kjell

  Straks ec volgen?

 • steve

  Hier volg ik je wel in , maar een paar dagen N stroming moet zeker kunnen en dit kan mooie sneeuwval nog beteken met hevige sneeuwbuien , geen vrieskou maar wel een transport van stevige buien, daar hoop ik nog steeds op hier nog een mooi kaartje +252 https://uploads.disquscdn.com/images/fa1e5f6c8f18afc2b8573bcdcf417801dfe6617e08061e4915a2e425d7529b59.png

 • Bradley Lems

  Zal maar kortstondig zijn aangezien er geen hogedruk in scandinavië ligt. Noordstroming is mogelijk met een lagedrukgebied maar dat is maar kortdurig. Met een hogedruk kan dat zich veel langer behouden. Momenteel vind ik LT van GFS niet positief want het azorenhoog wordt te opdringerig.

 • Bradley Lems
 • steve

  Schuift totaal niet op e Bradley eerst was het pas vanaf 28Februari en kaarten boven 384+ nu zitten we al onder de+300, en Klopt GEM en GFS niet zo best maar ik volg net zoals Stephan de Ensembles hier zie je steeds zelfde patroon , ik ga vol voor een N stroming einde deze maand begin maart, en je hebt gelijk UKMO zouden we op langere termijn moeten kunnen volgen spijtig dat dit niet gaat.

 • Bradley Lems

  Eerst eens zien gebeuren. Schuift altijd maar op. Zowel GEM en GFS niet al te best tot 240 uur. UKMO toch wel anders dan beide op 144 uur maar is jammer dat het model niet verder kijkt want we zijn niks wijzer met dat model.

 • steve
 • steve
 • steve

  Dag Allen, ik ben al 5dagen op een rij aan het zeggen dat we kans maken op winters weer einde februari en ook vandaag blijf ik bij men standpunt , hier nog een mooi kaartje waarom ik dit doe https://uploads.disquscdn.com/images/64e6ffade8387998c8dabb50721a507c64a573f287f833a9692206b427062045.png

 • Michael

  Zal ik zeker doen. Dank je wel Willem

 • Michael

  Haha ja dat zeggen ze, dank u!

 • Stephan Valcke

  Geniet er maar van. En ook nog van uw vrijheid nu 😃. Maar in elk geval proficiat

 • Bradley Lems

  Dus dit is geen WC? Sorry Rizky maar nu heb je het toch serieus mis. WC betekent niet direct regen, het kan ook droog en bewolkt zijn. Het blijft ook warm de eerstvolgende 7 dagen wat ook bij een WC is. Wat jij dan als een WC ziet is mij dan een vraagteken want deze kaart kan het niet horizontaler gaan?! https://uploads.disquscdn.com/images/2ece4affa1bc32409f2369824b81586dbecf4fdf2435abb7d1d997574d2d36c8.gif

 • Van Laethem

  Heb nog eens gekeken. We hebben het toch nog steeds over GFS? Tot na de doortocht van dat laag zie ik toch West- Zuidwesten wind. Pas daarna 312 krijgen we Oost- tot Noordoost.

 • Rizky Taufik

  Maar we kunnen nog intressante sneeuwsitautie’s krijgen.

 • Rizky Taufik

  Ja ik vindt dit ook vreemd dat hij dit niet vermelde deze ochtend en dit enkel vermeld als er geen winter op de kaarten staat. Bon, bij GFS00 zagen we vanaf +264 winterse kaarten en dat is al 24 uur dichter gekomen.

 • Rizky Taufik

  Bwa, kan je moeillijk een WC noemen he, we blijven onder de beschemende vleugels van een Hoog, dus een echte WC is nog altijd niet aan de orde en daar doel ik op mijn mijn eerdere post.

 • Rizky Taufik

  Nee was zichtbaar vanaf +264 deze ochtend, waarbij het gisteren zichtbaar was vanaf +288. Kijk nog maar eens.

 • Rizky Taufik

  dat was maart 2013.

 • Rizky Taufik

  Was al zichtbaar vanaf +264 hoor deze ochtend. Kijk de kaarten er nog maar eens op na.

 • Bradley Lems

  Merci sommige blijven dit ontkennen. We moeten wel eerlijk blijven hé, een west circulatie op die termijn is nu eenmaal beter te voorspellen dan een blokkade. Stond GFS nu alleen zou ik zeggen dat het er niets van zal komen maar de modellen spreken voor zich de eerstkomende 7/10 dagen.

 • Stephan Valcke

  Die verwacht ik ook. Eerst Zw circulatie om dan te kantelen van west naar NW en N door een duikende straalstroom en het afzakken van Arctische lucht. Dit scenario acht ik goed mogelijk.

 • Stephan Valcke

  Ik denk dat we eind februari en begin maart nog echt wilde kaarten gaan zien. Alleen jammer dat we dan al zo laat in het seizoen zitten. En die 20 gr is inderdaad al perfect mogelijk in maart. Heb zelfs nog geweten dat het in maart 19 gr was en 2 dagen later lag er sneeuw die een week bleef liggen. Zotte maand is het, maar alles kan nog.

 • Bradley Lems

  Zit nu aan redelijke termijn wanneer die toeslaat. 144 uur opkomende zonaliteit tot al ongeveer 240 uur. Wel nog wat verschillen in de modellen maar overal zie ik het tijdelijk opkomen.

 • Van Laethem

  Dat weet ik Stephan. Het was dan ook een aanvulling op Bradley die sprak over de 06 run. Dat zijn de feiten. In de 00 kwam de winter heel even maar boven de 300+. Dat is echt zinloos ver, ben ikzelf van mening. Het kan natuurlijk. Maar het kan ook 20 graden worden. Dit is ver in de toekomst en pas in een betrouwbaar stadium hecht ik nog geloof aan een winters intermezzo.

 • Stephan Valcke

  Vreemd dat je vanmorgen niet vermeld hebt dat GFS00 op lange termijn wel winters was. 😉. Ps, toch stiekem maar het ensemble eens bekijken. Zitten wel boeiende kaarten hoor. Zoals ik hier al een aantal keren aangehaald heb,op deze termijn is het zinloos om enkel naar de oper te kijken. Ensembles zeggen al iets meer over een trend. Trouwens, gisteren was bij GFS06 de winterse optie bij de oper ook verdwenen om dan terug op de kaarten te komen gisteravond en vanmorgen . Dat is perfect normaal en zal nog wel een paar keer veranderen. Trouwens bij EC zijn er voor de eerste keer enkele leden die kiezen voor een winters scenario nu ook zichtbaar op de pluim. Niks is al beslist. …

 • Van Laethem

  Dat was ook al boven de 300h als ik me niet vergis. Die depressies willen niet zaken door het opdringerige azorenhoog m.i.
  Onze alom geprezen Matthew Hugo ziet ook voor de maand februari amper signalen op een winters weertype.

 • Rizky Taufik

  Poging WC nr zoveel deze winter. Laar de WC nog maar weg tot na 21/03, dan mag deze genadeloos toeslaan.

 • Rizky Taufik

  Maar was wel te bespeuren in GFS00 vanaf +264, eens kijken waar GFS12 mee komt deze avond. Gisteren vanaf +288.

 • Van Laethem

  En helemaal geen winter te bespeuren

 • Bradley Lems

  Tijdelijke West circulatie bij GFS 06.

 • Willem

  Proficiat, geniet ervan en slaap nog maar goed uit de komende maanden!

 • Michael

  Dank je wel! Ja klopt. De eerste 🙂

 • Michael

  Dank je wel! De 1e inderdaad 😊

 • Willem Schoenmaker

  Gefeliciteerd man. Super leuk 😉. Geniet ervan samen. Jullie eerste ?

 • Michael

  Ja sorry dames en heren. Ik weet dat dit forum er niet voor bedoelt is. Maar sinds Zaterdag mag ik iets bekend maken waar ik mega trots op ben. Dus wil ik het graag vd daken schreeuwen:

  IK GA PAPA WORDEN -> woehoewww

 • Michael

  Ik heb op mijn verjaardag 11-02 ook sneeuw gezien. Nu ben jij aan de beurt wat mij betreft!

 • Rizky Taufik

  Ninove deze ochtend -3. Kouder dan voorspeld.

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  Eingenlijk al vanaf 25/02 zoals gisteren.

 • Zou leuk zijn, verjaardag op 26 februari 2017 🙂

 • Ivan

  Schitterende winterkaarten weer vanaf 26 februari.en dit voot toch enkele dagen.

 • Matthias
 • Bradley Lems

  Dat is niet geheel juist. Bij WRF ook een signaal maar die mist ons en trekt boven de noordzee weg. Van harmonie weet ik niks want dat vind je niet terug op meteociel.

 • Matthias

  In de mate van convectie beter convectieve modellen gebruiken. Zo geeft harmonie een zwak signaal. En WRF geeft geen convectieve neerslag. Het is een waterkans en zal moeten verbeteren hoor. Voorlopig maak ik er nog niet veel woorden aan vuil, tenzij kaarten vanavond/ morgenochtend meer duidelijkheid geven.

 • Bradley Lems

  Bij arpege en GFS toch wel ‘iets’ te zien. Hirlam gaat wat vroeger ervoor en het front mist ons ook. Toch wel verschillen tussen hirlam en arpege en gfs waarbij hirlam ons een front toont en hirlam en gfs afzonderlijke cellen https://uploads.disquscdn.com/images/e7dd970726200a3e879a12ec37e90ad2732db1f98a85b2986c6c475451b6410c.png https://uploads.disquscdn.com/images/c343ae6ef5cf0ae481592abf243058c8877fb2811a70d002a52c1f23e1e70436.gif https://uploads.disquscdn.com/images/c7f111bf45a6f453a94e6a1905fd4a739e47d6e6a60a15f5ba43d581bdf29702.png

 • Dat is nog niet best dan. Tijd om de vrouw wat meer aandacht te geven 🙂

 • Dries Denolf

  OPER en controle S tot SW vanaf +240 tot einde maand

 • Matthias

  Dat zou dan al elevated onweer zijn, en is echt niet veel cape ( oke er is niet veel nodig voor onweer), maar die kans lijkt me eerder klein. Ook zijn de modellen niet echt in 1 lijn.

 • Matthias

  Ik acht deze kans eerder klein. Te weinig neerslag, en is nog bijlange niet in alle weermodellen het geval. Zo laat WRF geen neerslag signaal zien, en amper cape. Ook arpege wil voorlopig niet echt mee. En cape kaartjes is heus niet alles hoor 😉

 • Dries Denolf

  Vanaf volgend weekend tot het einde van de maand kiezen zowel de OPER als de controle bij ECMWF de SW tot W-hoek. Bye bye winter.

 • Dries Denolf

  Jeroen was het al opgevallen en op de pluim zie je een kleine mogelijkheid tot neerslag woensdagnacht, maar veel stelt het niet voor, dus ik zou mijn eieren niet leggen op dat onweer, Kris

 • Dries Denolf

  Maar aangezien je geen afkoeling hebt bij ons tot het einde van de maand, kun je nu hoogstens nog hopen op wat maartse buien. Voor hen die dat winter vinden, voor mij geen probleem. Bovendien is maart nog zover weg, dat we puur speculeren, want februari geeft geen winters weer meer.

 • Jeroen Maes

  Sleutel op die termijn ligt volgens mij bij Noord-Amerika en de pool, kijk maar eens naar de verschillend daar.

 • Michiel

  ik zie een rode volle maan buiten

 • Dries Denolf

  UKMO +144 zie je het Azorenhoog ook oostwaarts ombuigen, net zoals GFS.

 • Kris Steyaert

  Licht verhoogde MUCAPE waarden op woensdagavond… Waardoor de kans op enkele onweersbuitjes bestaat

 • steve

  Laat het maar is goed knallen ik hou daar ook van een stevig onweer is ook echt zalig 🙂

 • Bradley Lems

  14/15 graden mogelijk dus het zou zomaar kunnen. Verwacht er niet teveel van maar ik zal het zeker opvolgen 😉

 • Wauw, bedankt! Sinds gisteren staat de steunpagina live waar fans, sympathisanten een steuntje in de rug kunnen geven aan de vrijwilligers van Noodweer Benelux. De respons de afgelopen 24 uur is groot te noemen, waardoor wij iedereen nu al willen bedanken voor jullie financieel steuntje. Meer informatie over waar de centjes naartoe gaan: https://www.noodweer.be/steun-noodweer-benelux/

 • Dries Denolf

  Niet onmogelijk met de “zomerse” temperaturen.

 • Bradley Lems

  Yup, lets hope. Dat zou een goeie start zijn e 😀

 • Bradley Lems

  Yep thundersnow ma heb het over de eerste echte cellen.

 • 1e warmteonweer 😉

 • Dries Denolf

  We hebben al gedonder en onweerflitsen gehad in januari

 • Ik heb nog steeds een buikgevoel dat de wc niet of zeer tijdelijk door gaat komen. GFS kan wat extreem zijn in het behouden van een westcirculatie in de berekeningen. Aan de andere kant zal het toch eens gebeuren. Ik neig daarom ook naar een noordelijke stroming op het einde van de maand of begin maart. De Koude uit de VS gaat ook verdwijnen op termijn, misschien daarom dan hier ook meer kansen. Dit is wel speculeren.

 • Bradley Lems

  CIN momenteel ook goed. Hoe lager hoe beter om de cel te laten doorbreken. https://uploads.disquscdn.com/images/ad949ac2b76e6fc0400a727d78b73af5c5393f908b4fc1466f95aebeff552e05.gif

 • Bradley Lems

  Woensdagavond eerste onweer van het jaar in de maak? Wat geflits lijkt me mogelijk niet? https://uploads.disquscdn.com/images/04e8ec776db51d3244509ca58d1b4d510c88ecb2dad76f49140d0905b6d28de8.gif

 • Dries Denolf

  Chris, ik snap niks van die kaart. Wat wil je ermee bedoelen?

 • Dries Denolf

  Ik wou net hetzelfde zeggen, Arjan. Als we merken dat EC op +240 de N-hoek opzoekt, maar eind deze maand terug westwaarts draait zoals GFS suggereert, zie zelfs ik het niet goed in.

 • Vanavond eens de windpluim bekijken of er toenemende leden zijn met een noordwest of liever nog, noordstroming 🙂

 • Boonen guido

  ok,thanks

 • steve

  Ok Dries volg je wel in uw verhaal, maar ik trek me momenteel nog steeds op aan die lichtpuntjes en vooral dat EC beter begint te worden maakt het nog steeds de moeite het op te volgen , ik blijf bij men Visie einde februari N stroming met Stevige sneeuwbuien geen vrieskou maar veel sneeuw en daar teken ik voor , Dat Eurohoog moet eruit 🙂

 • Dries Denolf

  Je hebt daar gelijk in Jeroen, maar het feit dat GFS op LT zijn kar keert is een slecht teken. Er zit al gans de winter een stramien van Eurohogen in en dat krijg je er zomaar niet uit. Eurohoog rules.

 • Dries Denolf

  Wat lager staat dat ik EC beter vind dan GFS. Maar als zelfs op de LT termijn de modellen niet oovereenkomen, en de Eurohoogvoorgeschiedenis in gedachten, vrees ik dat we terug voor een onbepaalde Eurohoogduur vertrokken zijn, Steve. Ik ben nochtans niet vlug pessimistisch, maar het feit dat de hoofdmodellen elkaar niet volgen op de LT doet me het ergste vrezen. Ik krijg een echte Eurohoogfobie deze winter.

 • Dries Denolf

  En dat lijkt zelfs bij die eventuele laatste winterpoging het geval zijn, waardoor we ipv een paar weken, een maand van een Eurohoog kunnen “genieten”. Hopelijk krijg ik ongelijk.

 • Dries Denolf

  Ik ook niet, EC daarentegen geeft nog wat moed.

 • geert duym

  tja zolang het azorenhoog alles stuurt kunnen we het schudden….

 • Dries Denolf

  In de winter moet het grijs, depressief en koud zijn en geen 15°. Juist dat laatste maakt me depressief.

 • Dries Denolf

  Lenteweer midden februari, “heerlijk” voor een winterliefhebber.

 • Dries Denolf

  Jammer is de OPER veel minder rooskleurig op de LT. Enfin, we zien wel hoe het evolueert, maar ik begin een Eurohoog fobie te krijgen en de OPER versterkt mijn fobie

 • steve

  Hoy Dries deze kaart is van EC e ben je zeker dat je niet GFS bedoeld ? en ik vind EC wel kaart met terug veel beter het zou kunnen goed uitdraaien nog

 • Dries Denolf

  Nee, want het hoog schuift nog maar eens oostwaarts op ipv boven de oceaan een blokkade te vormen.

 • Jeroen Maes

  We hadden het over EC Dries. 🙂

  GFS vond ik vanavond ook niet goed maar EC daarentegen wel erg goed. UKMO gaat maar tot +144 maar die leek mij daar beter dan EC en dus zeker GFS.

 • Dries Denolf

  Vanaf +300 kantelt het hoog eens te meer oostwaarts en gaat post vatten boven onze streken. Het zoveelste Eurohoog in deze al bij al al saaie winter?

 • Jeroen Maes

  Ik had het hier over EC he Dries, niet GFS.

 • Dries Denolf

  Heb er minder vertrouwen in dan jullie. Op het einde van de run gaat het hoog terug post vatten boven het vasteland en krijgen we de blokkade weer pal boven ons hoofd. Nochtans zitten een aantal parameters goed, zoals een zuidwaarts zakkende poolwervel. Maar blijkbaar zit er een stramien in de winter 2016–2017 en dat is dat van de Eurohogen, die de instroom van arctische lucht verhinderen. Alles is ver weg in de tijd natuurlijk en het gaat maar om 1 run, maar de gedachte aan nog maar een Eurohoog boezemt me schrik in.

 • Dries Denolf

  Klopt, EC is stukken beter dan GFS, dat de arctische lucht eens te meer niet zuidwaarts laat dalen over het continent.

 • Dries Denolf

  Maar het keert niet de volgende kaarten.

 • Dries Denolf

  De aanvoer van warme lucht bv. van het Azorenhoog richting Noordpool waar de lucht gaat stijgen en daardoor op 1,5 km zorgt voor koude bovenluchten, die voor een koude instroom van bv. arctische lucht kunnen zorgen. Jammer genoeg spelen veel andere factoren mee en kan het vasteland geblokkeerd zijn door een Eurohoog, waardoor de arctische lucht ten O of W van ons stroomt (wat meestal het geval was deze winter)..

 • Jeroen Maes

  De vele laagjes in de regio waar een blokkade zou moeten komen voorkomen voorlopig een mooie blokkade wat jammer is. Tegelijk zou het dan ineens wel goed kunnen vallen natuurlijk, zoals ik al zei zijn de verschillen met GFS al erg groot en toch ook al wel met UKMO al is die beter in mijn ogen.

 • steve

  EC +216 Hier zie je dat het stilaan aan het veranderen is, wacht maar tot morgen of woensdag Die N stroming is op komst https://uploads.disquscdn.com/images/9502f957f5e36a1674321ada43fed48ac4b1dec7da5085778a8a576aa38f8388.gif

 • steve

  Blij dat jij dit ook volgt Jeroen ben ook aan het volgen en inderdaad het is aan het kantellen richting N west of N stroming te gaan het ziet er pak beter uit als deze morgen

 • Jeroen Maes

  EC is erg goed op +168 en +192 voor een noordwest (of misschien noord) stroming op gang te brengen. Verschillen op deze relatief betrouwbare termijn met GFS vind ik erg opmerkelijk. UKMO vind ik al een aantal dagen niet slecht en ook vanavond niet maar die gaat natuurlijk maar tot +144.

 • steve
 • steve

  Kaarten hierboven zijn toch lichtpuntjes die zijn van Nieuwe GFS

 • Kim Jaspers

  Ik vrees dat het stilaan over is na het zien van de laatste GFS run.. kan er echt vrijwel geen lichtpuntjes meer uithalen helaas..

 • Ian Vasquez Badilla

  Maar in gebieden die in de schaduw van gebouwen liggen, ligt er nog 2 á 3 cm. Bruggers van onze school hebben zelfs een grote sneeuwpop van de resten gemaakt en ik deed ook mee met de sneeuwballengevechten tijdens de pauze. Het was een zalige dag

 • Inderdaad vanmorgen, hier nog sneeuwresten.

 • Ian Vasquez Badilla

  Dit was vanochtend volgens mij. Bijna alles bij ons is nu verdwenen voor de zon.

 • steve

  Zie hier bij nieuwe GFS run ook hier opnieuw van 24, 25 februari het begin van N-O stroming opnieuw bevestiging en ook weer wat dichter bij ik blijf er voor gaan mensen! 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/30a9d4dacabaca54caffe40df66e45d6c24e12429de8e6b41e63d459c743a377.png https://uploads.disquscdn.com/images/0880835d376a367f5b085a42af69e6d80033575751d3694602cb6854993f4aac.png

 • Ian Vasquez Badilla

  Maar zijn broertje heeft het helaas niet overleeft 🙁 Wij zullen hem erg missen https://uploads.disquscdn.com/images/726f67f8ce48b3b4c3b807abea2f842ec1b97122660a41949c80c97c256dba77.jpg

 • Bradley Lems

  1 maart is de meteorologische lente maar kan idd nog koud worden in maart zoals het warm kan worden in september.

 • steve

  Zalig! 🙂

 • Cute 🙂

 • Mee eens dus laat die kaarten dan maar uitkomen he 😉

 • Ian Vasquez Badilla

  Mijne heeft de dag overleeft maar hij is wel flink afgevallen 😂https://uploads.disquscdn.com/images/b235e10be55275dedc73406f07eda1a4685c78af81d3ed895ac3dc9e7d47b9dd.jpg

 • Sneeuw gezien vanaf de satelliet in Nederland! Daar zat Hirlam toch goed op! Via Helga van Leur. https://uploads.disquscdn.com/images/e0f849d1fa688d1b55fbb1343f79a433d779dca8309686c4a2b88ec512431cfe.jpg

 • steve

  Das ook waar ik ook , maar hou zo veel van winter dus hoop dat einde februari nog een tik uitdeelt vanaf einde maart mag voor mij ook de lente beginnen eerder niet 🙂

 • Bradley Lems

  Ik heb liever dagen zoals vandaag dan dat grijs deppressief weer.

 • steve

  Inderdaad , maar voor mij mag dat vlug over zijn het is winter dus lente mag nog even wegblijven

 • Opvolgen dan maar.. eerst gaan we “genieten” van enigszins lenteweer.

 • steve

  Op naar einde februari met hopelijk nieuwe kansen :-p

 • steve

  24 Februari is al op 274H is nog zéér ver weg maar toch blijft er steeds terug uitkomen.

 • steve

  Goede avond nog steeds winterse oplossingen in de Ensemble van gfs terug 27 februari zelfs op 24 Februari zien we het al stilaan richting N-O gaan https://uploads.disquscdn.com/images/8f5afc0f7db0b495a407bdc5d27a16b49f79b8cf6207547747087c99885290e2.png https://uploads.disquscdn.com/images/eb42594aec9e460bab46335c33449786bad28d4af465ffa86b66a621a5644a3e.png

 • Van Laethem

  Iemand met niet veel winterverwachtingen 🙂 deze mensen zijn zeldzaam op dit forum.

 • Van Laethem

  Waarom toch altijd spreken over een ‘tussenrun’ of een run met mindere waarde? Als dat effectief zo zou zijn, waarom bespreken jullie hem hier dan?

 • Kris Steyaert

  Gaan we de “lente” afsluiten met wat vuurwerk in het Westen? Zou toch zalig zijn é? 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/e079c14e3e7c614282e93a5af00b2643e7d29836d84572e204b6cb83d8e2463d.png

 • Steven van Dam

  1 zwaluw maakt de lente niet 🙂

 • Rizky Taufik

  Ik verwacht toch nog altijd koud weer eind deze maand/begin volgende maand met volop kansen op sneeuw.

 • Rizky Taufik

  Dacht hetzelfde toen ik dit las. Ik vindt GFS06 nog altijd potentie hebben vanaf +288, zij het iets minder, maar met een run die om de 6 uur komt, gaat ge altijd wat verschillen hebben in de uitvoer. Vandaar dat ik mij enkel focus op de hoofdrun’s 00 en 12.

 • Stephan Valcke

  Is ook normaal dat dit ook schommelt gezien de termijn. Veel belangrijker is te kijken wat het ensemble zegt over een mogelijke trend. De oper zal nog veel schommelen en verschillende uitkomsten berekenen.

 • Boonen guido

  Laat ons hopen,Rizky,dat die kaarten effectief uitkomen,met nog een echte brok winter-kan nog tot na half maart grtn

 • Rizky Taufik

  GFS06 geeft nog altijd potentiekaarten vanaf +288, weliswaar iets minder, maar de potentiekaarten blijven erin zitten. Straks maar eens kijken wat de hoofdrun ons gaat geven. Dit is zoals GFS18 een tussenrun met minder input.

 • Bradley Lems

  Gfs 06 laat niet echt iets doorkomen. Wat warmer en dan een wat koudere periode,niks speciaals.

 • Rizky Taufik
 • Stephan Valcke

  Wel, vroeg of laat gaat het roer om en wordt het patroon doorbroken. Vraag is wat we dan in de plaats gaan krijgen. Toch de wc die eraan komt in de lente dan? Wie zal het zeggen. ..

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Allè sebiet eens piepen naar gfs00:06. Benieuwd naar de kaarten vanaf +288.

 • Robin van Hove

  Winter kan nog steeds eind februari maar naar mijn mening gaat het nu echt niet meer zo koud worden .. lente geeft de eerste tekenen deze week en zover we weten zijn we dan al vertrokken voor een periode met saai weer … ik ga wel al een beetje genieten met woensdag mogelijk 15 graden in een paar streken …. hoop voor de echte winterliefhebbers dat er nog winter mag komen … maar voor mij is deze winter al geslaagd …

 • Rizky Taufik

  Geloven doe ik nog niet, daarvoor moet het eerst in de zeer betrouwbare termijn komen. Maar ik ga het terug opvolgen, want sinds gisteren zijn de kaarten weer intressant geworden voor het einde van de deze maand/begin volgende maand. Voor lente weer is het nog veeeeeeeeel te vroeg, dus voor mij kan deze week niet te rap voorbij zijn.

 • Rizky Taufik

  Klopt, maar ik vindt de verandering duidelijker op het voorplan komen vanaf +288, vandaar dat ik enkel de kaarten/24u heb geplaatst vanaf +288. Duimen en hopen dat de omslag vandaag op +288 blijft en morgenvroeg op +264 is gekomen. Voor EC is het nog 2 dagen te vroeg, dus we kunnen op basis van EC nog geen conclusies trekken.

 • steve

  Merci Rizky voor feedback , ik denk ook dat einde van deze maand terug winters word , ik geloof er wel terug in al een paar dagen trouwens

 • Stephan Valcke

  Klopt. En bij Gfs 00 begint de verandering op +228. Daar kun je hogedruk stijgingen zien vanaf de Oceaan die de stroming van zuidwest naar west, noordwest en tenslotte naar noord laat kantelen richting eind februari. En de omslag zit er inderdaad in vanaf 25 februari. Benieuwd of dit bevestigd wordt en dit hopelijk eens zonder dat iedereen die dergelijke kaart plaats zal bekritiseerd wordt omtrent de termijn. Want als dat van sommige niet meer mag, kunnen we best discussie draad sluiten en het dag per dag bekijken op de site van het kmi. Ik denk dat iedereen die een kaart plaatst wel weet dat het op die termijn onbetrouwbaar.

 • Rizky Taufik

  Da denk ik ook, maar momenteel betrouwbaarheid zeer laag wegens de termijn.

 • Rizky Taufik

  Voor EC gaan we nog 2 dagen moeten wachten hoor. Begint maar op +288.

 • Kim Jaspers

  Als deze kaarten/trend waarheid wordt, mogen we ons nog aan een mooie sneeuwverrassing verwachten ;-)..

 • Rizky Taufik

  Het begint al 25/02 hoor. Termijn komt iets dichter hoor. Maar kwa betrouwbaarheid nog zeer laag.

 • Rizky Taufik

  Ik zou zeggen vanaf +288 al. Duimen op een zeer mooi slot van deze winter.

 • Rizky Taufik

  En de WC die er eergisteren opstond is ook zoals verwacht weer totaal van de kaarten verdwenen bij GFS.

 • Rizky Taufik
 • Ivan

  Blijft nog steeds 26 febr hoor.

 • Jeroen Maes

  Dit is zeker een trend aan het worden, zit ondertussen al 1,5 dag als voornamelijke setting in het ensemble en ook de oper blijft er dus aan vasthouden. (noordwest tot noord stroming) Hopelijk blijft het er nog minstens een week inzitten want termijn is uiteraard nog ver.
  Warming in de stratosfeer van begin deze maand lijkt mij nog wel te helpen bij deze setting. Het einde van de warming toen gaf hogedruk boven de pool en groenland en de kern van de PV lag hier wat we terugzien in deze kaarten.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ja ok mss iets of wat verkeerd neergepent. Sorry is maandag hè en nog vroeg. Ma Zo bedoel ik het niet nee. En er geloof aan hechten? Dat doe ik Zelfs op 200nog nie. Vooral na die vorige keren. Wou gewoon zeggen dat het naar voren schuift en dat het niet wordt uitgesteld wat nog altojd kan veranderen natuurlijk.

 • Bradley Lems

  Er wordt gezegd ze komen meer naar de betrouwbare termijn waar je mee wilt zeggen dat we er al meer geloof mogen aan hechten. Allee zo zie ik het dan toch.

 • Van Laethem

  Juist. Wat is volgens jullie de meest bepalende factor voor deze sterke hogedruk (gebieden/invloeden)?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Wie spreekt er nu aan +300 Betrouwbaar? Er staat toch (de kaarten KOMEN naar de betrouwbare termijn. Allè betrouwbaar?) en daarmee bedoel ik nog eens mee dat die termijn (betrouwbaar) nog zelf niet zeker is. 😛

 • Bradley Lems

  Het is dan ook de hele winter al zo. Hogedruk domineert en brengt afwisseling van koude en warme dagen. Ik zie niet waarom het nu anders zou zijn.

 • Bradley Lems

  Tja, de winterkaarten zijn niet plots verdwenen maar ik wist op voorhand al dat het niet zo straf ging worden als wat de kaarten in eerste instantie toonden. We zien altijd afkalving van winterkaarten eens ze dichter komen of we het nu leuk vinden of niet.

 • geert duym

  En de regenzone die gisteren op de kaarten stond voor volgend weekend is bij ukmo en bij GFS ook precies al van de kaart….het wordt een hogedrukperiode tot midden volgende week maar nu toch inderdaad genieten van mooie zachte lentedagen….; misschien dan eind februari nog eens winterse buien met zeer koude bovenluchten….

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Daarbij dat ik er heb bijgezet (allè betrouwbaar?)

 • Bradley Lems

  Woensdag plaatselijk 14 graden. Wie sprak hier eerder mij over aan dat knabbel zijn werk ging doen? Ik wist al een paar dagen geleden dat woensdag zo warm zou uitvallen met een zuidelijke stroming.

 • Van Laethem

  Tot spijt van wie het benijdt. Mooi en warm winterweer op komst. ’s Nachts mogelijk nog een graadje vorst. Dinsdag stomen we door naar 12 graden.

 • Van Laethem

  Zelfs dan Bradley. Ik zag hier zelfs de teleurstelling toen 3 dagen op voorhand de winterkaarten plots verdwenen. Wat niemand hier hoeft tegen te houden zo’n kaarten te posten. Maar wel realistisch blijven.

 • Bradley Lems

  Klopt, ik snap niet hoe iemand aan 300 uur kan spreken van betrouwbaar… ik zei eerder al staat het er rond 240 uur dan pas kan je er al meer gaan in geloven. EC barslecht in LT.

 • Van Laethem

  Als het gisteren 26 februari was is het nu al 27 of 28. Jullie termijn begint steeds verder te liggen.

 • Van Laethem

  Betrouwbare termijn? Vreemde vaststelling. Als ze er over een week nog instaan is er een waterkans.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • steve

  Goedemorgen, en weer is er einde deze maand terug deze winterse kaarten die terug komen rond 27 a 28 Februari ik zeg het u dit blijft steeds terug keren , dus nee hoor schrijf winter niet af https://uploads.disquscdn.com/images/39fdf4633ddf40451d82f2545a2bbec7f335701c95c924864887788d79e73c08.png https://uploads.disquscdn.com/images/0eacb8db8af70e249c455e6bb69e3797bad1885b5a40650ea9178847c7c1bf8c.png

 • Warm air advection.

 • Boonen guido

  Ik duim met je mee.

 • Boonen guido

  Klopt,Dries,wat is WAA?

 • Boonen guido

  Laat ons hopen,Ivan,maar je weet die verre runs veranderen om de zes uur.Van mij mag het einde febr-begin mrt nog eens goed winteren met veel sneeuw erbij tot na half maart-maar dit zal wel fantasie zijn zekers.

 • Peter
 • Ivan

  volgens laatste run weer mooi hoog op de oceaan .Maar die brengt niet de echte kou naar ons. Is nog ver weg, maar de opbouw van een hoog op de oceaan blijft ook nu op de kaarten. En dat is op zich al positief. Een verrassing eind deze maand behoord nog steeds tot de mogelijkheden.

 • wim

  Voila, volledig mee akkoord. Het is niet omdat wij deze kaarten ver in de toekomst plaatsen dat wij er dan ook van uitgaan dat deze uitkomen.

 • wim

  We moeten sowieso wachten tot EC dit ook laat zien, aangezien deze trend zich bevind vanaf +300. Eens zien of EC dit ook oppikt binnen 3 dagen.

 • wim

  We moeten ergens beginnen Bradley. Maar we blijven met beide voetjes op de grond en laat ons met zen allen hopen dat we een mooie afsluiter van deze winter krijgen.

 • wim

  Ik vond GFS12 wel interessant vanaf pakweg +300. Ik blijf erbij we zouden eind deze maand/begin volgende maand wel eens te maken kunnen hebben met arctische poollucht.

 • Job V.

  In Schiedam was het met name sinds gisteravond ±22.00 uur kortstondig prachtig wit, er lag zeker 2 tot 2,5 cm sneeuw in mijn tuin. Die was tegen 12.00 uur vanmiddag voor het overgrote deel gesmolten tot een drapdek bij temperaturen die zo’n 3 à 4 graden boven nul lagen. ±45 kilometer naar het oosten, waar mijn familie woont, in de regio Woerden-Utrecht, lag zeker tweemaal zoveel sneeuw die ook wat langer is blijven liggen. Ik kreeg een leuke foto van mijn zwager met een zelfgemaakte sneeuwman erop; die zou ik in mijn tuin alleen ’s nachts hebben kunnen maken. Maar ik denk dat nu ook daar de meeste sneeuw weg is, al gaat het nu wel weer op landelijk niveau één tot enkele graden vriezen, zie ik. Dat wordt weer glibberen en glijden als we naar buiten gaan.

 • Laurenz

  Cfs

 • Ivan

  idd en daar lijkt het in de lopende run weer naar toe te gaan, of het zou nog moeten keren in de volgende kaarten.

 • Dries Denolf

  Vervelend is dat dat hoog altijd oorspronkelijk op de oceaan ligt en voor een WAA richting hoog boven Groenland zorgt, waardoor arctische lucht over het continent ons kan bereiken, maar dat Atlantisch hoog zich binnen realistische tijd telkens naar het vasteland verplaatst en dan inderdaad steeds voor dat saai Eurohoog zorgt. Daardoor wordt de Arctische uitbraak steeds geblokkerd.

 • Vandaag hadden we dooi om de oost. Zeer ongebruikelijk en ook de vorige koude periode sloot af zonder klassieke warmtefront vanuit het westen. Eurohogen en een gebrek aan koude bovenluchten deden de winter de das om. Dit mag genoteerd worden op het lijstje van deze winter en het was toch vaak droog. Verder was het voor de meeste onder ons een saaie winter.

 • Dries Denolf

  dat dit niet gebeurt

 • Dries Denolf

  Vanaf +312 hoog boven Groenland met WAA boven oceaan, die beide voor duikend arctisch laag zorgen. Probleem is dat het hoog boven de oceaan zich tot nu toe steeds verplaatst heeft naar het vasteland en daar voor een saai Eurohoog heeft gezorgd. Duimen nu maar da

 • Ivan

  idd, mss doet hij dat wel na het lezen van je reactie.

 • Dries Denolf

  Bij elke weersverandering zie je zaken die niet echt logisch zijjn. Modellen zijn nog zoekende naar de juiste configuratie en daardoor zie je soms de gekste dingen. Daarom wacht ik een week om iets zinnigs te zeggen over de mogelijkheden tot een arctische uitbraak. Tegen dan hebben de modellen hun weg gevonden. Zou bv. interessant zijn moest Thomas ons de situatie in de stratosfeer toelichten (PV, AO, NAO,…).

 • Ivan

  wel raar dat ze sneeuwsignaal geven bij temp van ongeveer 5 graden op weerplaza. of zie ik dat verkeerd.?

 • Ivan

  ty 🙂

 • Dries Denolf

  ECMF pluim op o.a. Weerplaza of buienradar.nl zuid-west

 • Ivan

  waar zie jij de kaarten voor dat weekend. kaarten gaan toch maar tot 240h.?

 • steve

  Dries dat geloof ik dus ook , en de kansen gaan iedere dag terug omhoog voor dat laatste weekend het kaartje van Laurenz gaf dit verleden week al voor deze datum , dus ik denk dat de winter nog een mooi slot in petto heeft voor gans de Benelux voor de meeste voetjes op de grond , maar ik ga er terug volledig voor vanaf nu , ook al verklaren er me velen mij gek maakt mij niks uit , ieder zen mening en visie, de groenland optie ’s waren trouwens voorzien voor die tijd.

 • Dries Denolf

  Ook de controle van EC gaat voor het laatste WE van februari voor een verkilling met een pak sneeuw. Het kan dus nog, runs gedurende een week volgen en dan zien we of er redenen zijn om victorie te kraaien.

 • Van Laethem

  Ik zeg absoluut niet dat deze niet gepost mogen worden. Alleen is de termijn echt mijlenver weg. De modellen hadden deze winter zelfs moeite met 3 dagen op voorhand. Wat dan wel niet met 2 weken. 1% kans momenteel.

 • Ivan

  zo zie ik het ook Dries 🙂 Benieuwd naar de volgende run die er zo aankomt om te zien of die trend er blijft inzitten.

 • Dries Denolf

  Niet vergeten dat die configuratie al eens voorzien was voor het WE van 18-19/02 en dit er duidelijk voor die datum niet inzit, Ivan. Eerst moet die setting voor mij zeker gedurende een week bevestigd worden op alle hoofdmodellen om er echt in te geloven. Maar we hebben in elk geval terug een goede reden om de runs verder op te volgen.

 • Ivan

  idd, is toch altijd wel beter of dat we van nu af aan een doorzettende WC zien op de kaarten. Dan is het boeiende van de discussie er wel direct uit. 🙂

 • Ivan

  deze hierboven is wel superde super.

 • Dries Denolf

  Jullie bieden ons jaar in jaar uit de goedkoopste ontspanning voor 1 van onze hobbies die er bestaat, dan mag er daar iets tegen staan.

 • Ivan

  wij hier in Veldegem ( west Vlaanderen), maar kortstondig es 1 cm. vorige nacht is er hier niets uitgevallen.

 • Ivan

  idd, maar het komt toch al een aantal runs na elkaar voor. Dus de kans bestaat en groeit langzaam aan.

 • Van Laethem

  Mooi. Jullie leveren hier fantastisch werk.

 • Dries Denolf

  Is uiteraard de ideale configuratie voor een late portie arctische sneeuw, maar gezien de termijn moeten we erg voorzichtig zijn en moeten die kaarten dagelijks verschijnen de volgende week.

 • Van Laethem

  Op gebied van negatieve temperaturen bedoel je?

 • Nicola

  Idd, ik zie deze kaarten ook graag, ze mogen hier toch gepost worden? Is toch winterdiscussie? 😉

  We zien wel wat er van terecht komt

 • Dries Denolf

  Vlaams-Brabant is goed bedeeld geweest in januari, maar om positieve elementen te zien is het geheugen toch zo kort.

 • Dries Denolf

  Je hebt gelijk, we moeten wachten tot volgend weekend, dan zittren we ruimschoots binnen de +240 en als de arctische configuratie dan nog te zien is op zowel GFS als op ECMWF , pas dan kunnen we terug op een late uitval van de winter speculeren.

 • Bedankt aan de eerste donateur die ons steunt. Centjes zullen erg goed besteed worden! Zo denken we onder meer aan het bekostigen van een eigen weer app vanuit Noodweer Benelux en de vernieuwing van de website.

 • Van Laethem

  Vlaams-Brabant 0,0 dus echt totaal geen winter. 1 nachtje goede vrieskou donderdag op vrijdag.

 • Van Laethem

  Sneeuwpret gans de Benelux? Wat verdwaalde sneeuwvlokken maken hier in Vlaams-Brabant de winter niet hoor.

 • steve

  Ik woon in NO belgie en heb maar 2cm gehad 🙂

 • steve

  Ik weet dit ook wel maar het zit er wel in ,dus het zou wel kunnen waarom geen N stroming met winterse buien dit zou best wel eens kunnen uitkomen kunnen alleen maar hopen e

 • Van Laethem

  Misschien woon je in Nederland. Dan kan ik je begrijpen. In België was het waardeloos’

 • steve

  Ik ben helemaal niet teleurgesteld van dit weekend dus ik kijk alleen maar uit naar verdere vervolg , en ja dit is nog zéér ver weg dus daarmee gewoon iedere dag vervolg zien

 • Laurenz
 • Van Laethem

  Steve dit is 2 weken vooruit! Misschien de zomerkaarten al eens analyseren.

 • Van Laethem

  Absoluut niet. Dit is in een zeer verre toekomst. Tenzij jullie allen opnieuw serieus teleurgesteld willen worden.

 • Van Laethem

  Voilla. Ik denk dat we eerlijk moeten zijn met onszelf. Er zit voorlopig echt niets in dat met winter te maken heeft. Als het in zeer betrouwbare termijn komt wil ik nog hopen. En zelfs dan is het risicovol.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Idd ik ook nie. Zullen wel zien hoe het verder verloopt.

 • Warme oproep aan alle fans, volgers en sympathisanten van Noodweer Benelux. Sinds vandaag bestaat de mogelijkheid om onze werking, onze website en onze professionalisering in 2017 een handje te helpen. Donaties zijn vanaf vandaag mogelijk via deze steunpagina: https://www.noodweer.be/steun-noodweer-benelux/. Al gaat het slechts om 1 euro per persoon, we appreciëren enorm jullie steun. Vanwege het volledige team van Noodweer Benelux.

 • Bradley Lems

  Idd maar zulke kaarten blijven momenteel boven de 300 uur. Zolang het niet onder de 240 uur komt geloof ik er geen bal van.

 • steve

  Zoals in net onder al zei 2dagen vroeger op kaarten al, indien dit morgen nog wat vroeger terug komt , gaat iedereen meteen terug uit zen korte winterslaap:-)

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • steve

  Dag allen ,ook de volgende runs van gfs (Ensemble) gaan terug voor een winters einde van februari en wat het nog https://uploads.disquscdn.com/images/bf179dc1a7d94661c92875631eba916c91fcf7f35e250a077c5a178628e047d2.png https://uploads.disquscdn.com/images/8790d9124c77c0f8542770a76dbd6afbd4360847a1939e64b6338379b463f6a3.png wat aangenamer maakt het begint nu al 2 dagen eerder, toch de moeite voor te volgen.

 • Dries Denolf

  Tof dat je erbij gekomen bent, Guido. Je bent een optimist en realist en zo’n mensen hebben we hier nodig. Dit weekend was tegenvallend voor jouw regio, maar anderzijds heb je mooie wintertijden gekend in januari. En idd, we hebben nog een maand winter te gaan.

 • Boonen guido

  Inderdaad,Stephan,hopelijk nog een paar verrassingetjes begin maart,het is tenslotte nog steeds winter,bedankt alvast voor de runs.

 • Dries Denolf

  Je neemt me de woorden uit de mond, Wim.

 • wim

  Groot gelijk, deze winter kunnen we tenminste zeggen het was af en toe winters, niet het grotere werk zoals W2009 tem W2013, maar met 5 ijsdagen, 6 sneeuwdagen en 3 ochtenden opgestaan met een deftig sneeuwdek – in mijn regio, 2 weken aan 1 stuk matige vorst en overdag amper boven nul kunnen we concluderen dat deze winter het al beter heeft gedaan dan de horrorwinter 2015/2016. En wie weet zijn we nu terug bezig aan een opmars zoals de periode W2009-W2013, waarbij elke winter beter en beter werd met als hoogtepunt periode Januari 2013 tem Maart 2013.
  Algemene conclusie van deze winter: We beleefde een winter op zijn Belgisch zoals dit in ons klimaat thuishoort.
  En laat ons nu hopen dat we een prachtig slot krijgen van deze winter en dan is deze winter voor mij meer dan geslaagd.

 • Dries Denolf

  Prachtig verwoord, Steve en positieff ingesteld zoals altijd in tegenstelling tot vele anderen, die liever het negatieve zien. Tot nu toe was het geen topwinter, maar het was tenminste een winter. En wie weet wat de maandwisseling brengt…

 • steve

  Inderdaad Dries en ik denk vooral dat we nog kans maken op een paar dagen snowcasten deze winter , nu ga ik genieten van dat eurohoog met licht lente gevoel erbij kan ook even goed doen, het positieve is dat er nog steeds winterse kaarten op LT bestaan en dat maakt het de moeite voor blijven op te volgen en zoals je al zij wat er geweest is pakken ze ons niet meer af

 • Dries Denolf

  Waarschijnlijk niet, waarschijnlijk is de winter voorbij, Dirk. Maar wat we de vorige 2dagen gekregen hebben, vergeten we niet. En anderen, zoals jij hebben hun portie sneeuw in januari gekregen. Je kreeg er toen zelfs dorst van

 • Dries Denolf

  Uiteraard blijven we het opvolgen, Steve. Zoals altijd gezegd blijf ik tot half maart wintermogelijkheden zoeken. En wat we de vorige 2 dagen gekregen hebben, kunnen ze ons niet meer afnemen.

 • Dries Denolf

  We moeten er ons idd bij neer leggen, dat ons “favoriete” Eurohoog zich boven het vasteland nestelt de komende 2 weken. Weer maak je niet op bestelling. Maar de vorige 2 dagen heeft gans de Benelux – zij het ongelijk verdeeld – van sneeuwpret kunnen genieten. Dat kunnen ze ons niet meer afpakken. Bij de negatieve vooruitzichten, het positieve verleden toch niet vergeten. Verder nog een aangename zondag, Stephan, en bedankt voor je correcte analyse.

 • wim

  Dag Stephan, bedankt voor deze heldere up-date. Ik verwacht wel ook nog een aanval van de poollucht eind deze maand/begin volgende maand. Voor de situatie Januari en afgelopen dagen zat je er boenk op, weliswaar deze keer geen voortzetting ervan zoals vorige maand, maar je had dit weer eens goed zien aankomen en dat al van een ruim 1 week op voorhand. Voordeel van de komende dagen is dat we ons eens met andere zaken kunnen bezighouden.
  Wat betreft de leden met een WC, dit is de zoveelste poging en gezien de trend van deze winer, ga ik ervan uit dat deze in de komende run’s weer verdwijnt.
  Hopelijk geef je ons de komende dagen een dagelijkse round-up ivm eind deze maand/begin volgende maand.

 • wim

  Diep winters wordt heel moeilijk tot zes onbestaande want we gaan al naar het einde van de winter. Nu ik verwacht langs den andere kant wel nog een uitbraak van poollucht eind deze maand/begin volgende maand. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat het niks meer wordt.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Schrijf de winter nog niet af. Zeg gewoon dat ik er dees maand niet meer te veel van verwacht. Duurt nog 1,5 maand

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  De winter gedaan dat mss nog niet. Het seizoen duurt nog tot 21maart hè. Is nog 1,5 maand. Kan nog voor mooie verassingen zorgen.

 • Stephan Valcke

  Goedemiddag allemaal,
  Nadat we gisteren eventjes konden genieten van een tijdelijk en klein winterers intermezzo met wat sneeuwvlokken (op de ene plaats al wat meer dan op de andere) is de komende dagen de vroege lente aan zet. De lenteliefhebbers gaan vooral wijzen op de aangename temperaturen overdag , de optimistische winterliefhebbers vooral op de nachtelijke vrieskou. Echter een inval van koning winter hoeven we de komende 2 weken wellicht niet meer te verwachten. Pas richting eind februari nemen de kansen op winterse neerslag opnieuw toe. Nog veel te vroeg om daar nu al aandacht aan te besteden, maar misschien iets wat we kunnen opvolgen. Ik heb hierbij enkele kaartjes van de GFS06 ensemble run gepost met wat leuke opties richting het einde van de maand. Nog allemaal ver af en onzeker maar het is momenteel het enige waar we ons als winterliefhebber nog kunnen aan optrekken. In de meeste opties wordt er koude arctische lucht vanaf de poolstreken naar beneden geduwd en neemt de kans op winterse neerslag dan toe. Wel hoef ik er bij te vertellen dat er nog een aantal leden voor een WC gaan of een 2 tal leden kwam zelfs tegen die periode met de Russische beer op de proppen. We blijven het volgen en we zien wel of er nog iets van komt. Prettige zondag nog.

  https://uploads.disquscdn.com/images/3a85d07785a01cfaac3fa675b35f14f3b258f8d234cca672c580cbccf7008fb2.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/8c7e4dfbcd11ad2d67ca54e494d87bb69f0eea7e84734dcfd9dea44188e8a115.png

 • wim

  Ik ook niet meer, de winter is gedaan voor mij.

 • steve

  Misschien op einde van de maand of begin maart een sneeuwverwachting daar hoop ik nog steeds op, ik verwacht ook geen diep winters weer mee hoor, maar voor nu de winter al op te geven is voor mij persoonlijk nog een brug te ver.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Verwacht eigenlijk dees maand niet meer te veel c

 • steve

  Inderdaad maar zolang er hoop is is er leven 🙂

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Altijd op het laatste van de run. Komt voorlopig niet dichter bij de betrouwbare termijn.

 • steve
 • steve

  Telkens op de LT komt er een lichtpuntje aan, ik blijf het toch nog opvolgen. https://uploads.disquscdn.com/images/47ae5ad7c8fed5d5977e2c8a8e7087bf655c2c9be068268bf7ee49521570bde5.png

 • Van Laethem

  Wim het is hier al dagen dat er zo’n opties zich voordoen na +240. Het komt nooit in een betrouwbare termijn. De eerstkomende dagen zonnig en zeer zacht winterweer. Ben benieuwd of het in maart nog tot wat winter zal komen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Vind deze run minder als de vorige. Op die termijn kan nog veel veranderen.

 • Bradley Lems

  Ja dat weet ik ook wel maar dat is gewoon hoe weerkunde werkt wim. Bij een lagedruk aan de zuidkant warme lucht en de noordkant koude lucht en die gaan uitdiepen. Dit is dan ook het perfecte voorbeeld op 324 uur hoe het mis kan lopen.

 • Bradley Lems

  De klassieke WC komt op stoom aan 192 uur niet aan 240 uur. Ik zie inderdaad groenland optie’s in de LT maar het levert zeker nog niks op. De 06 run was stukken beter. https://uploads.disquscdn.com/images/9443d65d07149bd5c517f3fc47ba3d08eb6e2a918f2bcb9129e9db735325e4fd.gif

 • wim

  Dat is wel heel ver hoor, al zovele malen op die termijn een WC gestaan en gezien de trend zou het mij niet verwonderen moest deze weer verdwijnen de komende run’s.

 • Bradley Lems

  Hierzie UKMO,GFS en GEM op 144 uur. Een kleine bult bij UKMO tussen het azorenhoog en eurohoog maar het azorenhoog gaat gewoon oostwaarts trekken. Wat eruit voortkomt is natuurlijk nog af te wachten en hoe warm/koud ook natuurlijk maar de eerstvolgende 7 dagen gaan we het moeten doen met licht lenteweer. https://uploads.disquscdn.com/images/a3ba785fbacb24fab75e82b73a0d17b2f9aeb1ddcdc3d40724715b72eb4ba800.gif https://uploads.disquscdn.com/images/7920f80620c427d554f21f3653cfb66e63dc19c82fdc343ea4c9d51be4073063.png https://uploads.disquscdn.com/images/afef58fea941a1d73db1d51bf5ca6ca7bf5b2adfb8febce613b3c782a6424883.png

 • wim

  De Klassieke WC komt maar pas op stoom na +240, dus dat kan weer verdwijnen de volgende runs. We zullen wel zien. Je ziet toch ook die groenland optie’s vanaf +240 hoop ik.

 • Jeroen Maes

  Kijk naar GFS +144 en UKMO +144. Komaan zeg, totaal verschillend en met die WA uitbreidingen naar het noorden bij UKMO is UKMO veel beter qua opties dan GFS. EC ging in zijn 00z run al meer mee met UKMO met die WA uitbreidingen.

  Ik blijf dus zeker en vast bij mijn standpunt dat GFS geen 50% kans heeft om dit echt te laten uitkomen. Verder heb ik niets verteld.

 • Bradley Lems
 • Bradley Lems

  Hier gaat het momenteel mis bij GFS op de LT. Er moet een hogedruk op de atlantische oceaan liggen niet een lagedruk. Zo kan een noordcirculatie nooit tot bij ons komen want dat lagedruk gaat hem ‘voeden’ met die koude. https://uploads.disquscdn.com/images/258ee48fe654d5c9f4c0420ed40bdf95ee3c4a6ce4e41eef980af82f44c97f90.gif

 • Bradley Lems

  Daar ben ik zeker niet mee akkoord, westcirculatie komt rond 156 uur op de proppen en UKMO gaat maar tot 144 uur. EC is beduidend minder qua westcirculatie maar winters kan je het ook niet noemen. Momenteel gaat GEM model GFS achterna maar ook een ander beeld dan GFS wat erop duidt dat GFS weer wat te wild is met zijn kaarten.

 • wim

  Vanaf +240 zie ik toch duidelijk verbetering kwa groenland opties bij de OPER. Maar ik blijf het voorlopig met een schuin oog volgen. Ik hoop echt nog op een mooie afsluiter van deze net niet winter, want eerlijk Stephan, vandaag deed mij eerder denken aan November/Maart dan aan winter.

 • wim

  Die “WC” valt vree goed mee hoor. Een doorbraak naar een WC staat nu terug niet op de kaarten.

 • Jeroen Maes

  Maar de kans dat dit al perfect uitkomt is voorlopig klein. UKMO en EC komen al met andere opties met UKMO op kop.

 • kjell

  In gfs12 komen de opties terug.

 • Bradley Lems

  Dan mag gfs wat beter worden. In de 12z run van pakweg 156 uur tot 210 een WC met dubbele cijfers. Kan nog niet verder kijken dus benieuwd of het de 06 kan bevestigen met een groenlandblokkade. https://uploads.disquscdn.com/images/566ad0516caf14e752cca742ebe858ffc0f6433cabd16a89d9ed21a51eba9647.gif

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Idd. Blijf de kaarten voorlopig nog met een half oog volgen. Pak vanaf +240 begint groendland toch zijn parten te spelen.

 • Dirk Vandenbroecke

  En ist nie voor Vlaanderen dan misschien voor de Ardennen 😁.Ooit nog begin April weest langlaufen,Overal groen behalve op de hoge venen,daar toen 25cm sneeuw.

 • steve

  Ik ga dit ook opvolgen maar ik heb er ook zéér men bedenkingen over , als dit midden volgende week er nog steeds op staat dan focus ik me terug 100% elke run die komt 🙂

 • Stephan Valcke

  Zoals ik al aangaf zijn de mensen volgens mij iets te vroeg om de winter af te schrijven. Eind februari en begin maart kan het wat mij betreft nog flink sneeuwen. Ook aan zee zelfs. We blijven het volgen want GFS komt toch met leuke kaarten op langere termijn. Zien of het een trend wordt of een bevlieging.

 • wim

  Ik ook. Maar ga er mijn hand nog niet voor in het vuur steken, want zoals jezelf aanhaalt veel te ver weg.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • kjell
 • kjell

  Gfs06 vanaf 240 presies ook groenlandopties. Verweg maar we zien wel.

 • Bradley Lems

  Misschien een andere topic maar hoe is het gesteld met de larsen C shelf in antartica die er al slecht aan toe was in december? Veel kans dat het stuk afbreekt niet?

 • kjell

  Ec laat dit deze morgen ook zien

 • kjell

  Idd, dat laat ec deze mirgen ook zien.

 • Stephan Valcke

  Bij lichte sneeuwval momenteel en negatieve temperaturen is het nu in feite lekker winters. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit wellicht het laatste winterse tafereel is van de komende 10 dagen. Gfs12 ensemble is heel slecht net als EC. Hopelijk toch nog wat sneeuw situaties eind februari of begin maart. Ik blijf het hier volgen.

 • wim
 • Ian Vasquez Badilla

  Het zou heel fijn zijn maar ik vrees dat het neerslaggebied te zuidelijk trekt waardoor wij in Midden NL net buiten de boot vallen

 • Zit meer over het zuidwesten, Utrecht zat op de rand. Vannacht nog lokaal wat sneeuw mogelijk. Morgen nieuwe kansen al loopt het kwik verder op dus is afwachten of het nog kan accumulereren. De komende 48 uur is er nog (winterse) neerslag mogelijk over de Benelux. Wel een mooi plaatje zo. 🙂

 • Ian Vasquez Badilla

  Ben jaloers 🙁 Hopelijk komt nog wat naar onze kant op

 • Sven En Steffi

  Heusden(Destelbergen)OVL niks

 • Lichte sneeuw in Utrecht tact -1.8. Ook op sommige snelwegen soms wit ondanks dat de strooidiensten op pad zijn. Was dit het toetje van de winter? Actueel 1 cm sneeuw in Vleuten.

 • Dries Denolf

  Dat is inderdaad een betere omschrijving. Je kunt niet van een koud of warm front spreken, het is idd een occlusie

 • Dries Denolf

  Optimist tot in de kist. 🙁

 • wim

  Het meeste moet blijkbaar morgenvroeg vallen, volgens Harmonie gedurende 3 uurtjes dan. Check maar eens het nieuwe artikel en 1 van de reactie’s.

 • Kim Jaspers

  In Bever daarnet heel even motsneeuw en op mijn auto ligt een waasje. Nu precies niets meer..

 • Jullie specifieke weermeldingen omtrent sneeuw vannacht graag in het nieuw artikel dat we geschreven hebben. Zo houden we dit artikel voor de besprekingen verder in februari 2017. Aan iedereen veel sneeuw gewenst 🙂 https://www.noodweer.be/lokaal-sneeuw-vannacht/

 • Nathan

  hier ook niet hoor Michiel.

 • Michiel

  hier nog steeds 1

 • wim

  Hies is sneeuwdag nr 5 een feit.

 • Michiel

  Langemark niks … wel heel grijs en sneeuwlucht maar er wil niks uitvallen

 • wim

  Zeer lichte sneeuwval te Ninove pas begonnen.

 • Ben

  Ook in het Waasland lichte sneeuwval die blijft liggen. Heel leuk begin van het weekend!

 • Steven van Dam

  Lichte sneeuwval in Wemmel 🙂

 • Aurora

  Dit is in Zoersel ( provintie Antwerpen )

 • Jeroen Maes

  Ook in regio Antwerpen is het nu licht aan het sneeuwen, nog maar net.

 • Aurora
 • Robbe Maes

  In Turnhout ook sinds een uur lichte sneeuw, er begint zich een klein laagje te vormen. De 9e sneeuwdag en 7e ijsdag zijn een feit!

 • steve

  Regio scherpenheuvel (bij mij dus 🙂 ) kleine dwarrelende sneeuwvlokjes nu.

 • We komen straks met een weerupdate op onze social media.

 • brent

  Verwachten jullie een wit laagje vannacht en morgen?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Rizky Taufik

  En ijsdag nr. 5 is een feit. Het was wel een nipte, maar hij is binnen te Ninove: -0,3. kouder dan voorspeld. En nu hopen op een sneeuwtapijtje de komende uren, al is dit altijd snowcasten.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  We sebiet terug voor iets of wat winterkaarten. 😉

 • Michiel

  hoe is de laatste stand van zaken? sneeuw vannacht? ook voor het westen?

 • Paulus Piet

  Ja Harmonie en Arome berekenen de minste accumulatie. Ik bekijk de fijnmazige modellen meestal hier; http://www.wetterzentrale.de/de/default.php

 • Rizky Taufik

  Heb effe zelf gekeken en van alle modelen is Arome06 het minst.

 • Paulus Piet

  Ligt eraan. Welke andere? Arome,Harmonie en COAMPS?

 • Rizky Taufik

  Ziet zelfs beter uit dan WRF00. Heb jij soms kaartjes van de andere van 06z?

 • Paulus Piet

  Klopt, steeds meer modellen komen met een sneeuwtapijtje voor de Benelux. WRF doet ook mee, iets mindere accumulatie, maar beter iets dan niets. https://uploads.disquscdn.com/images/659d03831aa9370ba7150b81b96d0dcb14350b725b9f530300ce63b26023202d.png

 • Rizky Taufik

  Mag voor mij ook uitkomen, als dit uitkomt, hier ook een mooie 2-3 cm. De meeste gaan voor sneeuw in bijna gans de Benelux.

 • Paulus Piet
 • Rizky Taufik
 • Kim Jaspers

  De meest potentierijke kaart in het UGKB en uit het ENS GFS00Z.. zegt al genoeg denk ik dat de winter stilaan uitdooft.. https://uploads.disquscdn.com/images/3eff3bf417e4bea8ae539cd8cf120663832a17d5776dd98cd4e85b5d30312ce5.png

 • kjell

  Zou heel tof zijn nicolas!

 • Stephan Valcke

  Is ook zo.

 • Steven van Dam

  Als een hittegolf kan in september (remember de week van 11/09/16)
  Dan kan een koudegolf in maart ook.
  Positive Vibes. :p

 • Willem

  Ja ik zal het ook gewoon wel af en toe eens bekijken, zeker als er onweer zou kunnen zijn, maar echt met interesse, nee dat niet. In de winter is het verschil tussen + 1 en -1 een hemelsbreed verschil. Als het in de zomer 23 of 25 graden worden, dat kan mij gestolen worden. Daarom dat winter veel meer mensen aantrekt, véééél spannender elke keer.

 • Stephan Valcke

  Klopt. Grappig hè. Maart telt blijkbaar ook al niet meer mee. 😂

 • Kim Jaspers

  Ik ben enkel winterliefhebber helaas.. zomer kan me gestolen worden.. kan echt niet tegen de warmte.. 🙁

 • Steven van Dam

  Als we de lijn doortrekken dan eindigt de zomer en het onweerseizoen in België op 10 augustus . 😉

 • Cor van Vaneveld

  Dries, mij eigen website: http://www.stormweer.nl

 • Cor van Vaneveld

  Nicolas, Volg mij website ook, http://www.stormweer.nl

 • Hier in Vleuten (Utrecht) al wat zeer lichte motsneeuw. Tact -2.6

 • Willem Schoenmaker

  Kom ook elke dag nog even kijken. Ben wel benieuwd naar die sneeuw verassingen eventueel eind deze maand.

 • Rizky Taufik

  Ook de jongste uitdraai van EC zegt, geen winter meer tot alvast 20/02. In een groot deel van Europa wordt de winter de komende dagen weg geblazen.
  Hopen op nog wat sneeuw vandaag of deze nacht en dat was het dan.

 • Rizky Taufik

  Ninove deze ochtend -4

 • Rizky Taufik

  Ik zou zeggen snowcasten

 • Stephan Valcke

  Probleem is dat ik daar weinig van afweet van onweer en dergelijke. Bovendien denk ik dat winter altijd een grotere impact zal hebben dan zomer alhoewel een tropisch onweer ook best wel leuk is.

 • Groot verschil met vorig jaar toen er heel wat winterliefhebbers plots van de radar verdwenen om dan uiteindelijk vanaf november weer op post te zijn. Welke mensen zijn er nog aanwezig die straks het onweerseizoen gaan volgen en in welk format zien jullie dit graag verschijnen? Een zomerdiscussie?

 • Michiel

  pff gisterenavond was dit ook zo, zie mijn kaartje, maar uiteindelijk is er niks gevallen, hopelijk klopt hij nu wel 😉

 • Stephan Valcke

  Heb dit ook al gezien. Die pluk hangt daar al sinds gisteravond maar lijkt weg te draaien naar het Zw

 • Michael

  Goedemorgen,
  Ik blijf hier ook nog minstens een maand hangen hoor. En ben maar niet bang Stephan. Het verslavings gehalte ligt hier zo hoog. Je moet voorstellen dat 30 rokers zeggen dat ze per direct stoppen… hahaha misschien dat er 2 succes hebben :p

 • Stephan Valcke

  Deze nacht kan er zowat overal een beetje sneeuw vallen

 • steve

  Aanwezig gans het seizoen nog, we gaan ervoor vandaag en vanacht! na winter onweer blijf ik ook voor gaan 🙂

 • Kurt DH

  Niet akkoord, Wim. Deze winter krijgt van mij zeker een voldoende. Als je eens spreekt over het weer onder de mensen dan zeggen ze allemaal “Dees jaar meuge we nie klage want het hee toch goe gewinterd” 🙂

 • Michiel

  hoe zit het met de sneeuw vandaag en vannacht?

 • Michiel

  ik ook

 • Kurt DH

  Zo is dat!

 • Bwa, dat komt allemaal wel goed. De winter duurt wel nog effe 😀

 • Meestal mag je een goed patroon vergeten met betrekking tot onweerskansen als we het in de winter veelvuldig zien verschijnen. Van een ‘omslag’ gesproken… Ik hoop het niet natuurlijk.

 • Ronny de Mey

  goedemorgen stephan….je bent niet alleen ik blyf nog steeds alle dagen op post..en ja hoop doet leven

 • Stephan Valcke

  Een kaartje binnen het GFS00 ensemble waarvan ik denk dat dit scenario nog altijd mogelijk is in de laatste decade van februari

  https://uploads.disquscdn.com/images/7a9abf36fd85be14ac0fa472dcc12c3727b7717dc7329b1f7c0831babab8b757.png

 • Stephan Valcke

  Euh, geeft iedereen er hier de brui al aan misschien voor deze winter,op 10 februari ? Zal ik hier dan alleen zitten op de site? Want ik blijf nog tot half maart actief. Leuke sneeuw situaties staan zeker tot dan nog op de planning. Om te beginnen vandaag en vannacht. Goedemorgen allemaal voor dezen die hier nog eventjes blijven vertoeven.

 • Van Laethem

  Hoop met je mee Brad

 • Willem

  Ook ik wil iedereen bedanken voor de vele inzichten. Het is geen winter geworden dat we alleen hoopten maar één geluk, binnen 9 maanden beginnen we opnieuw. Ik wens iedereen nog een beetje plezier toe met hopelijk nog een beetje sneeuw de komende dagen. Geniet van de lente/zomer en vanaf de late herfst zijn we terug op post want dit was mijn 4de winter reeds dat ik het hier heb gevolgd en heb veel leuke mensen zien bijkomen. Hou jullie goed!

 • wim

  Ik neem bij deze ook afscheid en hopelijk zien we elkaar in volle getale terug vanaf November 2017. Laat ons hopen dat deze winter een aanzet was tot meer de komende jaren zoals de periode 2009/2013, waarbij de winter elk jaar beter en beter werd. Hopelijk morgen en overmorgen nog kunnen genieten van het witte goud, voor we definitief afscheid nemen van deze winter die voor mij een 4 krijgt, dankzij een aantal ijsdagen en een paar ochtenden opstaan met sneeuw. Het echte werk bleef achter. Laat ons vooral hopen dat de komende 2 weken niet zacht tot extreem zacht verlopen, zodat we deze niet niet al te zacht eindigen en de winter toch nog normaal is verlopen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we de aankomende zomer gepaard blijven van hitte toestanden.

 • wim

  Hopelijk heb je veel bijgeleerd en kan er je er stevig tegenaan gaan vanaf November 2017.

 • Dirk Vandenbroecke

  Nee een klassiek frontaal front is het niet,eerder een zwakke occlusie,golvend waardoor je soms koudere injecties krijgt op de grens tussen de koudere lucht uit het NO en de wat zachtere lucht uit het ZO.Vandaar de sneeuwimpulsen en koudeputjes.

 • Bradley Lems

  Hopelijk dit jaar een goed onweerseizoen. Als dit patroon kan aanblijven gaan we allensinds richting een goeie start. Onweer is mijn passie en hopelijk dan ook een paar goeie cases dit jaar!

 • Dries Denolf

  Mooi geformuleerd, Kjell. En wat dat verslavend betreft,ik kan er van mee spreken en had op veel momenten ook dat gevoel

 • kjell

  Ik wil graag iedereen bedanken die hier deze winter updates heeft gechreven! Het was heel leerrijk en zelfs wat verslavend om elke run van de dag hier te volgen, want ik zat altijd op het puntje van mijn stoel toen er een nieuwe run binnenkwam. Deze zomer volg ik ook hier op noodweer alles omrent de onweerskansen. Hopelijk tot volgend winterseizoen!

 • Dries Denolf

  Het systeem zoals het hier uitgewerkt is, is ook veel structureler: leden die op een redelijke manier het weer becommentariëren en dan competente moderators die er voor zorgen dat alles in goede banen geleid wordt. Vooral dat laatste ontbreekt elders en zorgt er voor een ongeordende chaos.

 • Zo is het, het was een beetje winter. Geen voldoende nog maar ook niet slecht. Ook met plaatselijke verschillen.

 • Haha, het is de weergoden verzoeken om de donder. Laat dat dan maar losbarsten deze lente en zomer. Dat saaie weertype heeft wel een hele lange adem. Het gaat een keer keren. Ondanks het saaie weertype heb ik veel leuke reacties en trouwe volgers gezien waarbij de sfeer over het algemeen heel goed bleef! Dat is niet op alle platforms zo geweest. Ik waardeer dit enorm!

 • wim

  Voila ook voor mij geen vroege lente in de winter. Alles op zijn tijd graag. Maar toch al meer winter dan vorige winter.

 • Dries Denolf

  Zoals al meermaals gezegd: het weer heeft geen geheugen en de winter bepaalt langs geen kanten de lente. Een droge winter kan perfect opgevolgd worden door een droge lente. En van lentegevoel hou ik ook wel, maar dan in de lente. Seizoenen moeten er zijn, maar de winter was te weinig winter.

 • wim

  Dat dek ik al een paar dagen dat we het winterboek stilaan mogen gaan sluiten. Op naar November 2017 en hopelijk betere kansen volgende winter.

 • Dries Denolf

  Best niet te lang wachten met de donatie-actie, Nicolas, want tegen midden volgende week zit er geen kat meer op het forum.

 • Het einde is in zicht inderdaad. Nu gaan kijken naar wat er mogelijk is qua koude dagen, pittige nachtvorsten, sneeuw en dynamiek in het weer. Vooral die laatste 2 ontbreken op veel plaatsen. Overigens kan een lentedag met zonnig weer en 15 graden mij nu ook wel bekoren. Ik lees ook dat veel volgers vrezen voor een natte lente, maar dat is geen garantie hoor. Het zou best nog een tijd vrij droog kunnen zijn, zeker als de westcirculatie er nog geen zin in heeft. 😉

 • Dries Denolf

  “Sneeuwzone” zou zich inderdaad uitstrekken van N-België tot midden-Nederland.
  Eerst zien, zei de blinden.

 • Dries Denolf

  Ik ga op bedevaart op mijn blote sandalen mocht dat uitkomen. Enfin, de winter van 2016/2017 is al iets beter dan de vorige, maar wel enorm saai. En ik hoop dat mijn geheugern me niet in de steek laat tegen volgende winter en ik je woorden nog herinner, Arjan.

 • -1,8 en een ijsdag in Vleuten (Utrecht) KNMI verwacht morgenavond hier lichte sneeuw. Vanmorgen ook wat motsneeuw gehad.

 • Dries Denolf

  Uit de gfs en ECMWF pluimen voor de volgende 2 weken mag je inderdaad besluiten dat de winter over is. Tegen dan zitten we helemaal in het eind van februari. Eergisteren postte Paulus nog een kaart met een WAA boven de oceaan richting Groenland en een zakkende arctische depressie pal boven de Benelux. Maar het is de winter van de Eurohogen. En natuurlijk komt die WAA de boel blokkeren boven Europa ipv een arctische depressie door te laten

 • Gelukkig volgend jaar weer een nieuwe winter en dan niet gaan klagen he als alles goed valt en we niet meer van de winter afkomen. :p

 • Dries Denolf

  1,4°

 • Michiel

  tact 1,0 graden te Langemark

 • steve

  Inderdaad pech pech en terug pech , hier wel nu vlugger aan het afkoelen hier vriest het nu -0.6 , brugge 0.7C ?

 • Binnenkort gaan we de pagina ‘het weer op locatie’ herstijlen met nog éénvoudiger gebruik van het systeem en vooral, een enorm vooruitgang op de mobiele telefoons 🙂

 • Dries Denolf

  Het begint zo ongeveer tijd te worden dat de kou de westelijke provincies bereikt. Tact Brugge:1,6°

 • Dries Denolf

  Volgens Hirlam wel in de late nacht en vroege ochtend

 • Bradley Lems

  Nachtelijk is dat goed mogelijk onder een klare hemel. EC verwacht dan ook klare hemel overdag en s’nachts waardoor het overdag ruim positief kan worden en s’nachts ruim negatief. Lijkt me redelijk realistisch voor half februari.

 • Dries Denolf

  Is wel de enige adar die sneeuw geeft voor vannacht. We zullen het snel genoeg weten

 • Dries Denolf

  Bedankt

 • Dries Denolf

  Zet je van achter

 • Dries Denolf

  Waarom moet dat Eurohoog volgende week persé boven ons hoofd postvatten, zodat de arctische lucht ten O van ons gestuurd wordt? We hebben al ons portie pech gehad deze winter.

 • Alex, waarom zou je door ons gelyncht worden? Wij zijn hier allemaal liefhebbers.

 • Alex Heyman

  Dat weet ik nog niet Dries. Op dat vlak hangen we aan een kapstok. We worden na de inspecties van de wegen al dan niet, afhankelijk van de toestand gevorderd.

 • Dries Denolf

  Matthias beweert dat dit de OPER van EC is. Begrijp niet goed hoe je met EC voor Brugge aan -3° geraakt.

 • wim

  Laat het eerst maar sneeuw en dan zien we wel op zaterdag.

 • steve

  Klopt maar helaas genoeg voor dooi

 • steve

  ik bedoel dat het zal dooien en zal smelten morgen niet

 • Dries Denolf

  Hoogstens een paar graden boven 0

 • Dries Denolf

  Ga maar met de fiets naar de Cercle morgenavond

 • wim

  Zo zacht zie ik het nu niet worden op zaterdag, althans niet in het binnenland.

 • Dries Denolf

  Ja, zaterdagnamiddag smelt het klein beetje sneeuw weg. Het zal moeten gebeuren op vrijdagnacht

 • Waarschuwing actief voor komende nacht voor zowel opvriezing als winterse neerslag. https://uploads.disquscdn.com/images/2100f1e39954cb03150689271585c3c19dc0ef6c6b617fbfad279c4ccbf8ef7f.png

 • Dries Denolf

  Bedankt. Tof van je. Moet je vanavond preventief strooien of voorziet men voor onze regio geen problemen?

 • Alex Heyman

  Regio Brugge (die shoone)

 • Dries Denolf

  als ik de gfs meteoservices kaart voor de Benelux bekijk, geraken we morgen nergens boven de +2°. s’Avonds zie je zelfs de koude put op 2m door een koude bel met negatieve temperaturen. De kans is wel groot dat veel sneeuw zal smelten in de loop van zaterdagnamiddag

 • Alex Heyman

  Je kan het hier terugvinden : http://www.yr.no/place/Belgium/Flanders/Bruges/long.html
  Wij worden op basis van de gegevens die de regie der bruggen en wegen heeft opgevorderd. Ik geef een seintje van zodra ik nieuws heb…oke?

 • Dries Denolf

  Zie mijn omschrijving hoger

 • Dries Denolf

  Wel eigenaardig dat GFS als 1ste met de Groenlandoptie kwam en er nu niet meer van wil weten?

 • Dries Denolf

  Voor welke regio geldt die tabel?

 • Dirk Vandenbroecke

  Denk da het meer in het centrum zal zijn en wat er valt nie zo veel zal voorstellen.Vrijdag op zaterdag kan het iets intenser zijn doordat er zachtere lucht komt aanzetten vanuit het z-zo en het een traag proces is , dooi om het spijtig genoeg te moeten zeggen,voorafgegaan door sneeuw met langzaam oplopende temperaturen op zaterdag

 • Dries Denolf

  +240 is het volgende weekend, en we hadden arctische lucht onder impuls van het Groenlandhoog op sommige runs voor die periode gezien. Verder kijken heeft geen zin, dat zou betekenen dat gans het boeltje weer uitgesteld wordt

 • steve

  Zou kunnen natuurlijk maar wetteronline is doorgaans zéér betrouwbaar

 • Dries Denolf

  Waar vind je die terug, Alex? En is die betrouwbaar voor gans Europa of enkel voor Scandinavië? Nog iets anders: jij zal wellicht een zicht op de tijd en plaats van sneeuwval hebben. Wanneer moeten jullie strooien?

 • Michiel

  Noodweer zegt op fb dat het niet accuraat is

 • steve

  Voor mij ook , ik geniet nog even van morgen en zaterdag van dat kleine beetje witte goud en daarna stopt het ook voor mij.

 • Dries Denolf

  Je kunt moeilijk van een klassiek front spreken, Dirk. Het zijn vooral de koude putjes op 5,5km hoogte die de sneeuw veroorzaken. Je hebt dus niet het traditionele front dat door zachtere lucht voorafgegaan wordt. Trouwens, anders zou Hirlam geen sneeuwsignalen geven.

 • steve

  ja wetteronline mag je van uit gaan van wel

 • steve

  Dries klopt volledig, maar vooral die paar cm die je zegt daar doen we het voor , 2a3 cm zou haalbaar moeten zijn , enig minpunt zaterdag is alles weg met de zachtere lucht die binnenkomt wat morgen valt blijft liggen . snowcasten zou ik zeggen ook!

 • Michiel

  klopt die radar? of niet

 • Dries Denolf

  Heb er eens de fijnmazige modellen (Harmonie, Hirlam, Wetteronline.de) bijgenomen om meer over de sneeuwkansen voor morgen en vrijdagnacht te weten te komen. Maar zelfs die modellen zijn niet gelijklopend. Harmonie geeft vrijdagnacht sneeuw voor het centrum van het land. Hirlam laat 2 zones over België trekken: een 1ste morgennamiddag voor NW-Vlaanderen en een 2de dat gans het land doorkruist van SO naar NW België in de loop van vrijdagnacht. Wetteronline beperkt zich tot een sneeuwzone voor vrijdagnamiddag en avond voor het NW van België. Kortom: ook hier onduidelijkheid troef. Bovendien gaat het over hoogstens een paar cm, want de sneeuw komt van hooggelegen koude putjes. Dat wordt dus snowcasten. Gelukkig is het in het WE, spijtig voor hen die in het WE moeten werken

 • Dirk Vandenbroecke

  Warmtefront he voorafgaand aan de zachtere lucht vanuit het zzo,maw dooi 😁

 • Michiel

  dat is nu ja, ik verschiet er ook van .. er staat aktuel & is voor 21u05

 • steve

  Ja

 • Ian Vasquez Badilla

  Is dit voor vanavond?

 • Michiel

  WOW! wat zie ik hier op wetteronline??! trekrichting noord-noordwest! Hopelijk komt dit uit! https://uploads.disquscdn.com/images/b950bf9935757d2618b88c2eeea5ff716dc3ca38da27ba361360c82b8c46161e.jpg

 • Marcel Klok

  Winterboek is gesloten…..

 • steve

  Das waar maar geen winter e

 • Paulus Piet

  De komende dagen blijven de westelijke provincie’s het langst in de koudere bovenluchten.

 • steve

  Morgen genieten van eventueel lichte sneeuw en daarna minsten 10dagen voor mij niks op niks winter te zien op de kaarten 5C e nachtvorst hebben we niet veel aan, als het al geen 10C zal zijn 🙂

 • Ian Vasquez Badilla

  Westen sneeuw en oosten regen… dat zie je niet zo vaak 😜

 • Ian Vasquez Badilla

  Eurohogen vind ik niet erg :p

 • steve
 • Bradley Lems

  Jij gaat ervan uit dat zoiets al vaststaat. Met de pluim van EC heb je een andere vaststelling en gaan het zonnige dagen zijn met een zaagtandpluim.

 • Marcel Klok

  Je ziet ze totaal niet terug in de pluim van gfs

 • wim

  Ah da wist ik niet.

 • Bradley Lems

  Goed mogelijk maar eerst zien en dan geloven. Ging in het westen al 10 keer sneeuwen volgens al de kaarten die ik hier al heb zien passeren in de wintermaanden maar heb hier nog geen sneeuwvlok gezien alleen tijdelijk dan op 12 januari wat 10 minuten bleef liggen.

 • Peter

  Die kaart is van hitlam12 :p

 • wim

  Ik heb niet verder gekeken omdat 1)EC maar tot +240 ging en de OPER van EC dit ook liet zien op +240, vandaar dat ik mij enkel heb bezig gehouden met +240.

 • wim
 • Bradley Lems

  Leuk, eens zien of het wat kan opleveren. Ik wil niet voor de zoveelste keer een ‘net niet’ situatie zien gebeuren.

 • wim

  Effe gekeken naar de verschillende leden binnen GFS12 op +240 en daar ik zie 11 leden die gaan voor een groenlandoptie. Eens kijken deze avond of EC dit ook terug geeft op +240.

 • wim

  Is perfect mogelijk. Dit laat Hirlam12 ook zien.

 • wim

  Ik heb effe gekeken naar de verschillende leden op +240 en daar zie ik 11 leden die groenland optie’s laten zien.

 • wim

  Ik tel 11 leden die groenland optie’s laten zien.

 • wim

  Half Januari werd het 5/6 graden dicht bij de kust en verder landinwaarts 1 à 2 graden voor de volledigheid. GFS berekent toch veel bewolking komende week, dus dan zit je gemakkelijk aan de normale temperaturen.

 • wim

  het extreme is er al uit, dus vroeg lente is nog niet aan de orde. Je ziet bij de OPER van GFS wel pogingen tot groenlandoptie’s maar lukt nog niet.

 • wim

  Maar is ook geen lente hoor.

 • kjell
 • Matthias

  Dit is rechtstreekse uitdraai van de oper van EC.

 • Michiel

  En vannacht? 😉

 • Bradley Lems

  Bij bewolking is dat goed mogelijk volgende week. Bij volle zon mag je deze temperaturen in de vuilbak smijten. Half januari in inversiekou waarbij het in de dag 5/6 graden werd bij volle zon. Nu is het half februari bij deze kaart dus verwacht maar een pak warmer dan 4 graden bij volle zon.

 • Michiel

  tuurlijk mag dat, informatie is altijd welkom!

 • Alex Heyman
 • Bradley Lems

  Een kleine 10 graden overdag en lichte nachtvorst noem ikzelf niet licht winters voor volgende week maar kom welke temperaturen geeft die site aan?

 • Dirk Vandenbroecke

  Ik wel,gisteren gezegd op de FB post van Noodweer dat het ging sneeuwen in het West-Noordwesten vh land 😁

 • Alex Heyman

  Schiet me niet dood allemaal , maar ik volg ook de Noorse meteosite YR omdat deze toch echt heel veel juist zit met de voorspellingen. Deze is volledig bijgedraaid naar licht wintersweer voor de komende 10 dag, welliswaar zonder sneeuw tot nu toe. Mag ik daar geloof aan hechten of wordt ik nu door jullie terplekke gelyncht?

 • Bradley Lems

  GFS minder warm voor midden van volgende week maar nog steeds geen groenlandoptie te zien. UKMO en GEM wel warmer dan GFS midden volgende week dus voorlopig wel wat verschillen tussen de modellen. GEM niks positiefs in de LT.

 • Kim Jaspers

  Nog altijd slechte Opers van GFS met nu een heuse WC op de ultralange termijn.. al geloof ik er nog niets van gezien de tendens deze winter. Eerst maar eens zien of Groenland de sleutel zal zijn en het slot vindt om ons een heuse sneeuwdump te geven later deze maand! ;-).. Nu eerste de eventuele lichte sneeuw voor zaterdag opvolgen!

 • Michiel

  Ik woon eerder in Midden West-Vl, dus niet het uiterste Westen, ik hoop dat het hier eindelijk eens wit komt te liggen, is ondertussen al 3 jaar geleden dat we hier nog eens voor een paar uur of voor een dag sneeuw hebben gehad

 • steve

  Inderdaad zal terug even snowcasten worden

 • wim

  da kan, ik zeg dit gewoon op basis van Hirlam12. Zoals altijd snowcasten.

 • wim

  Ik zal straks eens van nader bekijken hoeveel leden er met groen aspirate’s komen op +240.

 • steve

  Zoals vandaag gemerkt licht sneeuw is moeilijk voor radars dus zou zeker kunnen ook uiterste westen.

 • wim

  uitstel van de verzachting is perfect mogelijk hoor.

 • wim

  Uiterste westen zou volgens Hirlam12 uit de boot vallen. Vooral het centrum en westen van het land.

 • kjell

  Toch positief dat de groenland aspiraties wat in de modellen/ensembles blijven.

 • Michiel

  yess, een beetje hoop! 🙂

 • wim

  Het lukt niet echt, gewoon omdat het hoog verkeerd ligt. Een negatieve AO vergroot de kansen op winterweer, maar 100 % kans heb je daar nooit mee, want voor hetzelfde geld ligt het voor ons op een verkeerde plaats zoals nu het geval.

 • steve

  Potentie wel , maar 10 C kan ook nog steeds, ik wacht ook op EC voor evolutie

 • wim

  1 à 2 cm in mijn regio.

 • wim

  Groenland aspiraties tem +240, vanaf +240 verdwijnen die bij de OPER. Voor de rest is het vroege lenteweer van de baan. Eens kijken waar EC mee komt op +240, die deze ochtend een zeer interessante kaart toont op +240 met potentie.

 • steve

  Ik denk het wel ,en nu is het koud genoeg zeker forum later vanavond en morgen goed opvolgen zou ik zeggen 🙂

 • Michiel

  waar? ook het westen? :s

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Minder warm volgende week max temp. 10Graden.

 • steve

  Er zit toch wel beetje sneeuw op hoor een 2tal cm moet zeker kunnen , ik teken daar drekt voor 🙂

 • Jens Pinoy Soenens

  bij de vorige winterprik werd de verzachting ook altijd maar meer en meer uitgesteld, waarom nu ook niet 😉 zou leuk zijn en zo een overstap na groenlandhoog.

 • steve
 • Michiel

  sorry, was bedoeld als vraag :p kan iemand hierop antwoorden?

 • Niels2a
 • kjell

  Hoe doet gfs12 het voorlopig?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Rizky Taufik

  Grimbergen 1,5, toch lager dan voorspeld.

 • Rizky Taufik

  wordt er veel verwacht? en de bodem is al voldoende afgekoeld, dus ook positief.

 • Tim Wendy van Langenhove

  deze nacht geven ze ook op sommige plaatsen kans op lichte sneeuwbuitjes.

 • Michiel

  nog altijd sneeuw voor vrijdagnacht

 • Rizky Taufik

  en de koude inval die de moddelen al een week in de gaten hadden voor grootste deel van de Benelux voor vandaag werd ook perfect voorspeld.

 • Rizky Taufik

  zo zomaar kunnen, want bij elke run van EC wordt het telken malen minder zacht. Eergisteren zag het ernaar uit dat we extreem zachte temperaturen zouden krijgen, gisteren werd dat al bijgesteld naar zeer zacht weer en vandaag bijgesteld naar zacht weer.

 • Kim Jaspers

  Wie weet rollen we zonder echt duidelijke verzachting een Groenlandwinter in vanaf 20 februari… 😉

 • jurgen

  Toch wel een stevige winterprik daar in het noorden van nederland , perfect hoe de modellen het al een week in de gaten hadden dat het enkel voor de friezen ging winters worden . https://uploads.disquscdn.com/images/f3a321065b5fd932d84f82da114618ed09bb74f1c8ffa9e963b7400022528ec9.png

 • Rizky Taufik

  GFS06, echte verzachting uitgesteld naar volgende week donderdag. daarvoor relatief koud met blijvende nachtvorst.

 • Rizky Taufik

  Bij GFS06 zijn er een 9-tal leden die met groenlandaspiraties komen op +240. De Oper gaat er niet in mee.

 • Laurenz
 • Stephan Valcke

  Dit is net het leuke eraan hè. Kijken buiten betrouwbare termijn. Trends bekijken en opvolgen. Oorzaken zoeken van een plotse omslag. Ensembles bekijken op langere termijn en verbanden zoeken. Zo leer je iets bij rekening houdend dat alles vrij onbetrouwbaar is. Als je zekerheid wilt dan kijk je niet verder dan 3 dagen. Ik juig dit toe die zoektocht op langere termijn. Het is prima zo. En geloof me ,die teleurstellingen zijn veel groter als het verkeerd loopt op korte termijn of binnen betrouwbare termijn dan op langere termijn.

 • Ian Vasquez Badilla
 • Van Laethem

  Da’s wel spijkers op laag water hé. Akkoord iedereen mag zo ver kijken als hij wil. Maar vergeet niet hoeveel mensen er hier al serieus teleurgesteld zijn teruggekeerd (zelfs van paar dagen op voorhand). Winterkaarten zijn heel complex. Vind het wel goed dat je zegt dat het ‘mogelijk’ is.

 • Chris Meire

  sneeuw overdag, das nu toch zeker 3 jaar geleden. ik geniet ervan zolang het duurt

 • Rizky Taufik

  Dat zijn die koude putjes die de komende 3 dagen over ons land trekken en voor verrassingen kunnen zorgen.

 • jurgen

  Stelt niet veel voor hoor Rizky , mss wat meer kans op 1 cm’tje dit weekend als de vorst wat in de grond zit .

 • Chris Meire

  Maar dat had nu s niemand zien komen.daken beginnen wit te liggen

 • Rizky Taufik

  Zijt ge niet aan het dromen chris? hehehehe. Ook jou geduld wordt beloond. geniet ervan.

 • Chris Meire
 • Rizky Taufik

  Poging tot WC nr. zoveel.

 • De oper houdt de wind langer in de oosthoek. Verder zien we veel leden die neigen naar een westcirculatie op termijn, dit is wel uitgesteld. Eens kijken welke kant het nu opgaat richting einde februari de komende dagen. https://uploads.disquscdn.com/images/b1049cf883aaf0c5a60f794d272aeef1e670e9c17a4758b99885eaabbfcaed9b.png

 • Zit toch nog langdurig nachtvorst op, flinke haaientanden ook dus de zon zal goed uit de verf komen voor een periode.

 • Ik geloof wel in die optie. Ik geloof niet meer in structureel winterweer. Misschien nog eens wat echte sneeuwval op termijn?

 • In Nederland is de positieve temperatuurafwijking een stuk minder. 1,5 graad boven de norm in De Bilt. Dat de maand te zacht gaat verlopen staat eigenlijk al vast. Al zou dat best nog mee kunnen vallen 🙂
  https://uploads.disquscdn.com/images/32dc56954778c6c388ddd765055f0aae74b2dadd50519b02e5fe2b6892528e54.png

 • Rizky Taufik

  Geniet ervan, jullie hebben het dubbel en dik verdiend, al duurt maar kort. Ik lees ook medlingen vanuit de omgeving van gent en omstreken.

 • Rizky Taufik

  EC-pluim zuid. en weer iets geknabbeld aan de temperatuur midden volgende week. maximaal 10 graden, uiteraard nog veel te warm, maar die absurde hoge temperaturen zijn eruit. Voor de rest een slechte pluim.

 • jurgen

  Als je er niet meer in gelooft dan gebeurt het , zowaar matige sneeuwval in Roeselare bij negatieve dauwpunt .

 • Rizky Taufik

  Nicolas, ik denk dat hij gewoon doelt over het feit, dat ondanks die paar koude dagen we nu gaan meemaken en met de hoge temperaturen die er voor volgende week worden verwacht en de maand momenteel 3 graden te warm verloopt dat het er momenteel naar uitziet dat het KMI in grote lijnen wel gelijk zal krijgen. Maar het gaat er nu niet over wie gelijk gaat krijgen of niet. Hij stelt dit gewoon vast. Ook ik had verleden week op hun uitspraak kritiek en nu ziet het ernaar uit dat ze gelijk gaan krijgen wat betreft de grote lijnen van deze maand.

 • Pieter Paelinck

  Bradley rules!

 • Rizky Taufik

  In vindt EC +240 toch een kaart met potentie hoor. Polaire uitbraak behoort tot de mogelijkheden voor de 3de decade van Februari.
  https://uploads.disquscdn.com/images/fc541add4a03faf4ed2f02a1d01fca4163cf33931e0a6dce81405553f4c6af0f.png

 • Rizky Taufik
 • Robbe Maes
 • geert duym

  Laatste kaart van EC komt met Groenlandaspiraties en een zuidelijker straalstroom…..

 • Robbe Maes
 • Jeroen Maes

  Bij EC komt het hoog op +144 wel meer bij ons te liggen tov bij GFS en UKMO meer over Duitsland-Polen. Zal toch de temperatuur wat drukken volgens mij.

 • Ian Vasquez Badilla

  Ik werd wakker vanochtend met een laagje sneeuw! 😄 Had ik echt niet verwacht. Het was hier al droog sinds gistermiddag https://uploads.disquscdn.com/images/1b9ca4bc44058215b786f047ac261109eb9597efe6625a7362f4d06c619afb66.jpg

 • Wim, die instantie had het überhaupt op geen winters weer meer en dat klopt niet. Vandaag kwik amper positief en komende nacht dik onder 0°C 🙂

 • Jeroen Maes

  Het KMI zei dat de vriestemperaturen “voorlopig” niet meer terug kwamen. Het ging over Februari, we zijn een week ver en het is al om zeep.

 • Wim, in grote lijnen is wel het weermodel GEM die deze situatie als eerste had berekend met de koudeput boven de Benelux. Alle andere weermodellen zijn nadien gevolgd, en akkoord, zonder de heftige minima dankzij het ontbreken van uitstraling en een sneeuwdek. Pluim voor GEM!

 • wim

  En zijn we klaar voor de koudste dag van deze winter met -9 zoals GEM ons beloofde, gelukkig kunnen we er nog mee lachen met de zoveelste flauw afkooksel, allez dat hoop ik toch.

 • wim

  Dan is het hopen op een snoeiharde WC tijdens de lente en zomer, hehehehehehe. Wij geen winterweer meer awel dan krijgen van mijn part de lenteliefhebers en zomerliefhebbers ook geen goede zomer.
  Nee alle gekheid op een stokje. De OPER van GFS is echt niet goed, straks maar eens kijken naar de verschillenden leden.
  Eind vorige maand werd een bepaald instantie weggelachen omdat ze een zachte maand februari zagen, wel die gaan het nu eens bij het rechte eind hebben ze indien dit werkelijkheid wordt en als we niet oppassen beland deze maand in de top 3 van warmste februari maanden.

 • Ook de knop ‘delen’ kan interessant zijn. Zo ga je meteen de uitleg van iemand hier op de discussiedraad delen op Facebook en/of Twitter. Goedemorgen!

 • Bradley Lems

  GFS barslecht, geen lichtpuntjes en op de LT raakt het eurohoog vastgeroest en krijgen we zonaliteit. GEM oogt wat beter op de LT met het groenlandhoog maar niet overtuigend en op het einde ook zonaliteit. Wat UKMO betreft niets zinnigs te zeggen maar 144 zou je beter je ogen sluiten want zo een kaart gaat europa goed opwarmen.

 • Alex Heyman

  Brugge nog steeds positieve temp.

 • wim

  Maar de extremen waarden gaan er gelukkig uit, nog een beetje verder aan knabbelen en 10 graden wordt zelfs moeilijk.

 • wim

  Pluim zuid, geeft hetzelfde beeld en de kans op 10+ is er bijna uit.

 • wim

  De Oper is ook wel serieus kouder, geen 10+ meer in het verschiet.

 • wim

  maar je ziet dat de extremen eruit gaan en fingers crossed dat knabbel zich nu eens bezighoudt met die 10+ bij de volgende pluimen, zodat we min. normale temperaturen krijgen, kouder mag ook.

 • wim

  Wauw zeg, motsneeuw, en dat in deze net-niet winter, hehehehehe

 • wim

  Dat is een goed teken, want eerlijk gezegd welke winterliefhebber zit nu te wachten op zeer vroege lente.

 • wim

  EC-pluim zuid is al iets afgekoeld midden volgende week, alvast geen extreme waarden meer . Weliswaar nog altijd dubbele cijfers maar niet meer die 15+ waar oa de Oper op doelde deze ochtend. Nu nog een verder afkalving van de temperatuur midden volgende week in de komende runs en iedereen weer content dat er geen vroege lente op het programma staat. Ga ze wel nog niet plaatsen,want doet nog altijd pijn aan de ogen bij het zien van die temperaturen.

 • Robin van Hove

  Noorden van Antwerpen (Kalmthout) eerst wat hagel en sneeuw gemengd nu wat over aan het gaan in sneeuw ….

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Zie de temperatuur toch nog niet zo hoog gaan zunne. Op +186 een 8graden. Vorige run +192 een 12graden.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Heb de indruk dat de run ietsje beter is dan de vorige. (Groenlandhoog)

 • Dries Denolf

  De buienradar meet de neerslag op enkele 100en m hoogte. We zitten met erg lage bewolking, dus sneeuwt het onder de focus van de radar.

 • Niels2a

  Dus zoals gezegd hieronder; lichte sneeuw hier in Zoersel 🙂 Deze radar pikt de neerslag op: http://www.noodweercentrale.nl/ (rechts van het beeld) maar werkt niet als je erop klikt. hier een plaatje van men webcam 🙂 Lijkt hierboven te blijven dus laat het maar afkoelen! 😀 nu 0,9°C https://uploads.disquscdn.com/images/afad7c59b4b444034f901670fe1b22a994bcbb2cc0aeacf634822219175aad29.jpg

 • Dries Denolf

  Volgens Dries Denolf moeten we geduld hebben om sneeuw te hebben tot vrijdagnacht en dan vooral in het westen van België

 • Kim Jaspers

  Volgens David Dehenauw van VTM morgen kans op wat motsneeuw

 • Niels2a
 • Niels2a

  Nu is het intensiever aan het motsneeuwen 😮 Hoe kan dat? De radar geeft niks aan?

 • Dries Denolf

  Tof om te volgen op je webcam. Geniet van de sneeuw. Bedankt voor de link, Niels

 • Bradley Lems

  Regio zuidwest is ongeveer gelijk aan mijn regio. Dubbele cijfers en nachtvorst goed mogelijk rond midden volgende week. Prachtige dagen die ik persoonlijk graag heb want wordt deppressief van dat grijs weer. De eerst lentegevoel zit er (waarschijnlijk) aan te komen. Na de te zacht periode voor het tijd van het jaar is het onduidelijk en hopelijk komt groenland dan nog eens op de proppen tegen dan. https://uploads.disquscdn.com/images/f89cbda61934448e8819a7eff809337379571bcfa45774fb32a7aba3ec67148f.png

 • Jeroen Maes

  Ik hou met alle scenario’s die ik mogelijk acht rekening. 😉 En eens het begint te kriebelen wordt het geloofwaardig, kan ik nu nog niet zeggen wanneer dat is.

 • steve

  Ik ook ,eerder zeker niet meer.

 • Dries Denolf

  Pas als die setting er begin volgende week inzit bij alle grote modellen, hou ik er rekening mee

 • Dries Denolf

  Ik hou pas rekening met die settings als ze er begin volgende week in elk model inzitten

 • Niels2a

  Nee, Zoersel (ten noorden van België & NO van de provincie Antwerpen 🙂 ) Op mijn webcam via http://weerstationzoersel.be/weather2/index.php?p=99-1&lang=nl zie je duidelijk motsneeuw 🙂

 • steve

  Inderdaad dat is de boodschap wachten , misschien komen ze morgen alle bij wel met zelfde tendens

 • Dries Denolf

  Eindhoven?

 • Niels2a

  Actueel valt er smeltende motsneeuw bij + 1,3°C.
  Straks als het hier in de omgeving (Zoersel) gaat vriezen, zullen de wegen al snel omgevormd zijn tot spiegelgladde wegen! Ik hou mijn hart voor morgenvroeg al vast.

 • Dries Denolf

  Natuurlijk, gisteren gaf GFS die mogelijkheid en spreekt er vandaag niet meer van, vandaag komt EC er mee af, terwijl bij EC gisteren niks van in de modellen stak. Wordt afwachten.

 • Michiel

  gebruik dit altijd op mn mobiel en dan kun je dit niet zien, helaas

 • Michiel

  bedankt!

 • steve

  Zolang er kansen inzitten gaan we ervoor, ben zoals ik onder al zij wel ietsje voorzichtiger geworden met LT

 • steve

  Laat ons hopen, ben wel ietsje voorzichter geworden momenteel met LT

 • Jeroen Maes

  Klopt control kiest voor mooie sneeuwval op 20-21 Februari, nu nog een week die settingen erin houden om ze toch een stuk geloofwaardiger te hebben. 🙂

 • Dries Denolf

  WE 18-19/02 komt de controlerun bij EC uit de N-hoek met arctische aanvoer, dus winterse toestanden

 • Dries Denolf

  Controle EC kiest voor N aanvoer vanaf het WE 18-19/02, GFS houdt het bij + t°. Nog steeds zoals Stephan gezegd had. Winter-sneeuwweer kan dus nog steeds

 • steve

  Net een stem van mij gehad se:-)

 • steve

  Het is wel een deel kouder geworden als deze morgen ik zie eerder temperaturen tussen 5 en 10 C geen 14 of 15 denk ik, maar bon ik wil sneeuw zien , op naar zaterdag maar voor mijn regio zal het geen vette zijn vrees ik , jij heb meer kans Dries 🙂

 • Nico DS

  ga er met je muis eens over en je zal zien wat het betekent: een beetje zoals liken op Facebook

 • Jeroen Maes

  Degene die naar boven wijst is “stem omhoog” (de linkse), de andere is “stem omlaag”. Eigenlijk dus om je waardering over een reactie uit te spreken.

 • Dries Denolf

  Tot woensdag volgens de pluim van De Bilt

 • Michiel

  even een vraagje: waarvoor dienen die pijltjes onderaan een reactie? links naast ‘antwoorden’?

 • Dries Denolf

  Het is niet omdat het zo voorspeld is, dat het ook zo uitkomt. Zie maar bij ons vanavond. Maar bij oostenwind en open hemel kun je op korte tijd grote t° verschillen hebben, zeker nog in midden februari

 • Dries Denolf

  Ik vond de reactie van de politie trouwens niet terecht. Ik reed op het Unesco-rondpunt, je kunt dus maar zo vlug of traag rijden als degene voor en achter je. Heb gewoon pech gehad dat ik over de ene plek ijs reed. Je kunt ook niet alles voorzien.

 • Dries Denolf

  Pluim tot woensdag zoals voorspeld door Stephan: tot woensdag:positieve t° overdag en licht negatief ’s nachts. Althans voor De Bilt. Nadien kun je geen knoop aan de pluim hechten: gaat alle richtingen uit

 • Jeroen Maes

  Klopt we zullen de komende dagen nog veel opties zien ook voor die warmere periode die we tegemoet gaan. Hoe zacht dat wordt is nog onduidelijk net als de precieze setting daarvoor.

 • Dries Denolf

  Onbewolkt weer voor midellange termijn was trouwens voorspeld. Vandaar die temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Het is immers pas midden februari en afkoeling onder open hemel is dus logisch als lucht niet van te warme oorsprong is.

 • Michiel

  zijn er kansen voor west-vl zaterdag? of de nacht ervoor? ik zie niks over dat op KMI of vtm ofz

 • steve

  Inderdaad ik hoop mee , betere kansen op zaterdag

 • Dries Denolf

  Ook dat is een mogelijkheid natuurlijk. Maar nu moeten de modellen de toekomstige weersverandering berekenen en uit ervaring weten we dat dat enkele dagen duurt. Voorlopig zit er niet veel anders op dan even te wachten tot de modellen hun weg gevonden hebben

 • Dries Denolf

  Altijd bij weersverandering. Dan hebben de modellen enkele dagen tijd nodig om de juiste configuratie te vinden.

 • Alex Heyman

  Tis soms moeilijk he… als we strooien dan zeggen de mensen: allez…waaom strooien zr nu…tvriest toch ni. En soms als het droogvriest en er gebeurd een ongeval zegt met: er is waarschijnlijk niet gestrooid….Er wordt veel meer gestrooid dan je vermoed. Ook als de politie slaapt 😉 maaaar… tgeeft soms een vals gevoel van veiligheid.

 • Dries Denolf

  En verschillende runs na elkaar. Mijn hart sloeg ook enkele keren over, toen ik dat zag. Gelukkig zitten er in het ensemble nog verschillende runs met potentie en moeten we geduld hebben tot we een lijn zien in de modellen.

 • Jeroen Maes

  Anderzijds als dat hoog bij ons en groenland richting Scandinavië trekt kunnen wij in die ijskoude lucht uit Scandinavië terechtkomen met sneeuwbuien. 🙂 Die optie zag ik gisteren ofzo nog in een lid van GFS en was schitterend.

 • Dries Denolf

  Gisteren wou EC niet mee, vandaag is het GFS dat de Arctische depressie niet meer berekent. Verandering van weer zorgt de 1ste dagen altijd voor verwarring bij de modellen. Enkele dagen geduld hebben, tot we een lijn in de modellen zien

 • Dries Denolf

  Eurohoog kan vervelend doen. Kan er voor zorgen dat Arctische kou terug oostwaarts van ons trekt

 • Dries Denolf

  Deze nacht opblijven is zinloos, hopen op zaterdag.

 • Alex Heyman

  Kmoet zeggen dat los van het feit dat W16/17 een jammerlijk geval is tot nu toe , ik al heeeel veeeel bijgeleerd heb over het weer op deze topic. Alvast super merci iedereen !!

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ik bedoel gewoon dat het daar van de ene dag op de andere zo een enorm verschil is van weertype. De ene dag lente de andere winter.

 • Dries Denolf

  Was nochtans in Brugge. Politie vroeg waarom er niet gestrooid was. Strooidiensten beloofden om preventief te komen strooien.

 • Dries Denolf

  Ik heb toen toch mijn auto aan stukken gereden. Was 20 jaar geleden dat ik nog een ongeval had gehad

 • Alex Heyman

  Thx !

 • Dries Denolf

  En bovendien zit je met een warme bodem

 • Dries Denolf

  Omdat door de niet voorspelde bewolking, de kou slechts langzaam binnendringt. Laatste 2 uur nauwelijks t° daling: nog steeds +2,6° in Brugge. De nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagmorgen heb ik er meer vertrouwen in, Dirk

 • Michiel

  het mag eens gezegd worden, ’s nachts opblijven en soms strooien in weer en wind en gevaarlijke omstandigheden, chapeau!

 • Prachtig om te zien vanavond. Heel wat mensen gaan hier ondanks het gebrek aan sneeuw respectvol met elkaar om en geven bijzonder nuttige informatie. Een groot verschil met de jaren voorheen toen de discussiedraad een ‘af en toe’ feel had.

 • Dries Denolf

  Gisterenavond nog de buienradar bekeken: over een band over M-Nederland was het stevig aan het sneeuwen. Maar door het wolkendek komt de koude lucht hier met vertraging binnen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Vandaag daar 14graden. Dag erna opstaan met sneeuw. Waarom daar en niet hier? https://uploads.disquscdn.com/images/8cc5e169eab4b5509968fb69fc5a8a09ae5f443e5821a40628c8fd37c4e0cde6.png

 • Alex Heyman

  Dank je vr de vriendelijke woorden Michiel!

 • Dries Denolf

  Heb maar direct een andere 2de handswagen aangeschaft. Meer heb ik niet nodig, ik doe geen 3.000km per jaar: met de trein naar het werk en met het vliegtuig op reis.

 • Alex Heyman

  Done

 • Dankjewel Alex, kan je mij even een seintje geven op info@noodweer.be.

 • Dries Denolf

  Bewolking is spelbreker, sinds 2 uur daalt de t° nauwelijks (Tact in Brugge: +2,6°)

 • steve

  Wetteronline geeft om 6uur beetje sneeuw brugge

 • Michiel

  direct veel kosten erbij hé, helemaal niet fijn :/

 • Alex Heyman

  Langs de wegen staan er meetpunten die de temp van het wegdek zelf en op een meter hoogte meten. In combinatie met de wind, ĺuchtvochtigheid en de toestand van het wegdek wordt dan bepaald als er moet worden gestrooid. Ook de hoeveelheid zout/m2 is daar afhankelijk van.

 • Dries Denolf

  Heb het mogen ondervinden tijdens vorige vorstperiode: een plek black ice en daar ging ik en ook mijn auto, die ondertussen bij het oud ijzer staat.

 • steve

  Misschien wat motsneeuw spijtig genoeg , maar inderdaad heb het gezien in Nederland zo dicht bij , en toch zo ver weg echt zonde

 • Michiel

  en wetteronline?

 • Bradley Lems

  Voila, leuk dat je het eens bent.

 • Dries Denolf

  Ik heb de fijnmazige modellen bekeken (Harmonie en Hirlam) en er is geen sneeuwwaarschuwing

 • Alex Heyman

  Tis juuste vint!

 • Bradley Lems

  😀

 • Michiel

  hahaa hopelijk is Trump hiervoor niet verantwoordelijk ;p

 • Bradley Lems

  Als iedereen wat meer aanpast aan de weersomstandigheden zouden er ook minder ongevallen gebeuren. Veel denken ‘ ik heb winterbanden en er gaat toch niets gebeuren’ zulke members van de weg die achter niks kijken. Ik rij nog steeds op zomerbanden en geeft geen kik.

 • Dries Denolf

  Tact: +2,6° in Brugge, bewolkt. Deze nacht gaat het niet sneeuwen, we zullen geduld moeten hebben tot de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag zelf. Vandaag heeft het enkel in Nederland gesneeuwd.

 • Michiel

  ik vind dat echt schoon! bedankt! zonder jullie zouden er nog langere files zijn

 • Alex Heyman

  Alles beter dan met je machien van de weg te schuiven door onverwachte gladheid. En daar doen we het voor , snachts als iedereen in zn warm bed ligt.

 • steve

  Begrijp dit wel hoor en inderdaad zal maar bitter weinig zijn.:(

 • Bradley Lems

  Gaat ook niet anders zijn deze keer lol. Je zou bijna denken dat er een soort muur is rond wvl.

 • Michiel

  hahahhahaa :p nahh heb al te veel opgebleven deze winter en ik zag telkens regen 🙁

 • Bradley Lems

  Ok bedankt voor de info. Ook is er niets slechter voor de wagen dan zout en ik hou dan ook graag mijn rode beemer mooi :p.

 • Stephan Valcke

  Inderdaad

 • steve

  Inderdaad Bradley dit heeft geen zin indien nog (ruim) positief is bij nat wegdek, natuurlijk kan vlug glad worden, dus begrijp dit wel natuurlijk.

 • Alex Heyman

  Dat komt omdat we naast zout ook pekel gooien. Dit is een megeling van water en zout.

 • Bradley Lems

  Momenteel niks op de radar en als het valt zal het een laagje poedersuiker zijn. De moeite niet om er wakker van te liggen.

 • Alex Heyman

  Was goed gestrooid he 😉

 • Bradley Lems

  Is momenteel nog positief dus in mijn inzien nutteloos maar dat ben ik maar. Zout maakt het wegdek nat als het gesmeten wordt bij positieve temperaturen dus heeft het een averechtse effect. Heb dat meermaals gezien waar ik wandelde dat waar het zout lag er natte plekken ontstonden bij de winterperiode half januari.

 • steve

  Moet zeggen hier scherpenheuvel vlaams brabant koelt het nu toch stilaan ook vlugger af 2.1 C nog

 • kjell

  Temp oosterzele: 2.5°C.

 • Alex Heyman

  Zie jij sneeuw vannacht ron brugge Bradley?

 • Bradley Lems

  Inderdaad dat blijft wel gissen maar half januari had ik ook geen problemen ondervonden aan de wegen en dan waren de nachten een pak kouder. Ook was het oppassen op wandelpaden die ochtenden maar de wegen om te rijden geen problemen ondervonden.

 • steve

  Dries waar zit je ? is moment voor misschien een( vlokje ) mee te pikken straks 🙂

 • Alex Heyman

  Brugge

 • steve

  In jou geval zou ik zeker snowcasten hoor! 🙂

 • Michiel

  of zou het toch gaan sneeuwen? dat zien we morgenochtend he

 • Locatie Alex? En op basis van welke informatie baseer je de strooirit ja of neen? Interessant!

 • Alex Heyman

  Wij gaan vannacht alvast strooien.

 • Interessante case kan dit wel worden, hoe sterk is de invloed van drogere lucht en hoeveel zou de actuele temperatuur van het wegdek bedragen? Zou vrieskou in thermometerhut de wegen snel afkoelen?

 • Bradley Lems

  Ik denk meer door de aanvoer van droge lucht dan positieve temperatuur aan de bodem. Maar hé ik kan ook mis zijn. Dan nog kunnen we gladheid missen als kiespijn. Brengt niets anders dan misérie. Maar ik verwacht niet echt veel gladheid want de meeste wegen liggen er droog bij of er zou vannacht regen of motsneeuw moeten vallen dan.

 • Bradley Lems

  2,3 graden en dauwpunt 2 graden. Door de hoge luchtvochtigheid blijft de dauwpunt bij de 2m temperatuur.

 • Gladheid zal niet aan de orde zijn zeker vanwege de positieve temperatuur aan de bodem?

 • Jeroen Maes

  Te hoog dus, temp ongeveer 3 graden?

 • steve
 • Bradley Lems

  In brugge is de dauwpunt +2 momenteel.

 • Jeroen Maes

  Hirlam zegt nipte vorst in West-Vlaanderen vannacht, dauwpunt zou al rond de 0 moeten zitten?

 • Temperatuur zit toch een fractie lager dan wat GFS/EC berekenen. Moeilijk!

 • steve

  Ik verwacht er ook niks van de koude is veel te laat aan het binnen komen .

 • Bradley Lems

  Heb dat dan gemist. De laatste pluimen die ik heb gezien blijft de nachtvorst er in. Zelfs de vorige runs maarja de oper gaat graag eens wild hé stephan zowel in minimum als maximum.

 • Stephan Valcke

  De ochtend run gaf al 5 gr tijdens de nacht met een strakke zuiderwind.

 • Bradley Lems

  Dat zien we ook in de pluim. Overdag dubbele cijfers en lichte nachtvorst s’nachts. Dat duidt op een open hemel.

 • Stephan Valcke

  De run van vanmorgen ging in die richting. Met de run van deze avond gaat het zo geen vaart lopen

 • Bradley Lems

  Verwacht geen vorst vannacht mede door de bewolking in wvl. Morgen wel een pak kouder en ook gevoelstemperatuur een groot verschil met de oostenwind. De vorst komt echt wel traag op gang en had de vorst wel eerder verwacht in belgië.

 • Stephan Valcke

  Maar met deze configuratie zal de nachtvorst ook blijven

 • Stephan Valcke

  Nope. Geen van beiden

 • Bradley Lems

  Klopt, details gaan wel nog wat verschillen. De ene run wat meer een zuidelijke stroming de andere dan wat meer inversie. Het gaat wel een stuk warmer worden dan wat we de volgende dagen zullen krijgen.

 • Marcel Klok

  Laten we hopen Bradley

 • Wat vermoeden jullie, vrieskou vannacht en gladheid in West-Vlaanderen?

 • Bradley Lems

  EC 216/240 een stuk beter dan zijn voorgangers. Kou kan afzakken vanaf het noorden maar in hoeverre het west europa kan bereiken valt af te wachten. Ik blijf erbij dat volgende week de dubbele cijfers mogelijk blijven met een zuidelijke stroming. Ik zei het eerder al, 4/5 dagen warmer om dan over te schakelen op het groenlandhoog met een verrassing in petto.

 • Stephan Valcke

  wellicht wel. Lichte nachtvorst en overdag een graad of 10

 • Marcel Klok

  Vermoed een zaagtandpluim, EC 216 zie je Groenland steeds meer meedoen

 • Stephan Valcke

  EC +216 is minder warm dan zijn voorgangers. Koude nachten blijven een feit en de superzachte temperaturen zijn op basis van deze run eruit. Ook is mooi de Groenlandaspiraties te zien op deze kaart. Gaan we het eens omgekeerd doen en van een superzachte pluim stilaan naar een koudere voor volgende week? Waarom niet.
  https://uploads.disquscdn.com/images/aac54af43c5836df79cf56820c3440e7abd96478e526a9ffadf14e25498e8a60.gif

 • Zuidoost kust Spanje heeft al 25 graden gehad vandaag. Dus als die lucht op transport komt acht ik 15 graden tot de mogelijkheden. Zuidenwind hebben we er dan voor nodig.

 • Stephan Valcke

  In elk geval is EC duidelijk minder warm dan zijn voorgangers. Geen sterke zuidelijke stroming. Vriesnachten zullen erin blijven op basis van deze run

 • Stephan Valcke

  Op voorwaarde dat er echt wel een strakke zuidelijke stroming staat met import van Afrikaanse lucht. Bij hogedruk weer boven ons hoofd zal er geen wind zijn en zit je met koude vriesnachten. Overdag een 10 tal graden maar 15 tot 18 graden acht ik dan onmogelijk. De warmte moet dan uitsluitend van de zon komen en die is nog niet krachtig genoeg. Maar met een sterke wind is dit wel mogelijk. Bovendien koelen de nachten dan ook minder af.

 • Marcel Klok

  Klopt maar ook daar geloof ik voorlopig weinig van…vind de modellen wel fors zwabberen.

 • Stephan Valcke

  En wat er gisteren in het ensemble niet te zien was maar vandaag wel al een aantal keren is de WC

 • Marcel Klok

  Ja klopt maar Trend bij gfs blijft vervolgens weer weg, jammer genoeg

 • Marcel Klok

  De omgekeerde wereld…..net zoals in januari dat de winter vanuit het zuiden binnenkomt😎😎

 • Stephan Valcke

  Dit zelfde Groenlandhoog is wel de afwezige t.o.v gisteren bij het GFS ensemble

 • Stephan Valcke

  met nachtvorst ga ik volgende week tijdens de nacht leven. Zal ook als winter aanvoelen :))

 • Marcel Klok

  Groenlandhoog is ook mooi aanwezig….alleen dat eurohoog gaat ons fors in de weg zitten….wordt weer zo vastgeroest patroon maar met voordeel dat de betrouwbaarheid fors toeneemt😎

 • Marcel Klok

  Klopt zal toch lekker aanvoelen overdag

 • Marcel Klok

  Nee eurohogen in deze tijd kan de temp overdag al fors op laten lopen…ik geloof wel in deze pluim

 • Stephan Valcke

  Die superzachte temperaturen lijken er voorlopig niet in te zitten bij EC. Tot +168 inversie met wellicht nog wat nachtvorst

 • Marcel Klok

  Inderdaad Bradley bekijk de kaarten maar realistisch dat voorkomt een hoop teleurstelling….maar winter in de Benelux is haast niet mogelijk meer

 • Bradley Lems

  Nog maar tot 96 uur momenteel nog niks zinnigs over te zeggen. 120/144 was het keerpunt.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Is ec de moeite voor te volgen?,

 • Bradley Lems

  Inderdaad dit noem ik abnormaal voor half februari. Geef mij dit maar in juli of augustus niet februari.

 • wim

  Ja jong, indien dit uitkomt zijn we weg naar een top 3 notering kwa warmste maanden, want de maand verloopt al 3 graden te warm. Erg, erg, erg, erg. Maar we kunnen er gelukkig niks aan doen en er zijn ergere dingen in het leven.

 • wim

  Dat is waat, maar laat ons hopen dat ze nog min. 1 maand wegblijft en dat die groenland aspiraties iets teweeg gaan brengen en nog beter worden.

 • Stephan Valcke

  Man man wat is dat toch een saaie winter zeg

 • Stephan Valcke

  Ooit komt die WC toch eens op gang hoor. Die kan niet eeuwig afgeslagen worden denk ik zo.

 • Bradley Lems

  Wat een giftig ensemble voor de loop van volgende week voor half februari :/ https://uploads.disquscdn.com/images/ca09a0331809e91983f42e0ec331ed78a7571a1bae905933abb73f5cf4ba9597.gif

 • Matthias

  Als er al iets valt, verwacht er niet teveel van. Hoogstens wat motsneeuw, als het al snel genoeg afkoelt…

 • Michiel

  sneeuw in West-Vl vannacht?

 • wim

  We gaan er voor zorgen dat deze temperaturen nog verder naar beneden worden gehaald.

 • wim

  daar moet nog aan gewerkt worden.

 • wim
 • Zone met winterse neerslag breidt zich momenteel heel langzaam uit richting het zuiden. In het zuiden van Nederland kan er komende uren wat lichte sneeuw vallen met een kleine kans op accumulatie. In combinatie met negatieve temperaturen vanuit het noordoosten neemt de kans op gladheid toe in de betrokken gebieden boven de blauwe lijn. Wees voorzichtig. https://uploads.disquscdn.com/images/5ff9b7d7cd22ed0e906e8573942df9cfd488f3e401bbef16c134c5c7cb7f0f8a.jpg

 • Bradley Lems

  Idd is wat overdreven. 12/13 graden wel goed mogelijk in de loop van volgende week.

 • wim

  Ik ga mij vooral momenteel focussen op die groenland aspiraties en zien hoe dit zich verder ontwikkeld. Kan natuurlijk zijn dat dit tegen morgen weer weg is, maar is al de 2de run op rij dat de OPER van GFS dit toen vanaf +168.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Wel nog 12à13 graden.

 • Bradley Lems

  Weet ik maar dat is mijn vaststelling van deze run.

 • wim

  Maar dat is heel ver in de toekomst, eerst maar eens zien hoe die groenland aspiraties zich verder gaan ontwikkelen de komende dagen. Ik zou dit toch verder opvolgen hoe dit zich verder ontwikkeld.
  Al vele keren op de kaarten gestaan deze winter en telkens afgeslagen. nr zoveel van de WC.

 • Bradley Lems

  GFS niet goed en laat een WC op gang komen in de LT. Volgende week ook zeker niet met zeker het lentegevoel van de hoge temperatuurverwachting. Eerstvolgende week zeker geen winterweer.

 • wim

  https://uploads.disquscdn.com/images/60c1bc5c1d7e7a4ba73d39d353fb81de0244cce8f659d85ebc9a03d172557a9f.png https://uploads.disquscdn.com/images/98ee40f012fc53c504ebf06fbb2a5eaab3ca5353c142ef590816b97bf3613dba.png

  En zoals bij GFS06 zie je ook nu terug die groenland aspiraties op +168, +192 en +216. Levert nog niet veel op, want verderop verdwijnt het, maar we moeten dit toch opvolgen als onze laatste kans voor een deftig eind van deze winter.

  https://uploads.disquscdn.com/images/5697a293c3d0696cc5c15963b0a6867d8f6773c521aa70fa854bed5ef81502fa.png

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Awel nu hoop ik dat hij gelijk gaat krijgen.

 • Kris Steyaert

  Mijn buurman (Geert Naessens) zegt dat het droog ga blijven… Terwijl alle radars en kaarten net tegendeel bewijzen… Kben eens benieuwd 😉

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Daar hoop ik nie op.

 • Michiel

  zie mn reactie al een paar keer hieronder, idd grote kans

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Het zou wel eens kunnen dat ze in het westen toch iets of wat van sneeuw kunnen zien. Tzal dan wel nie zoveel zijn maar wat het is is het.

 • kjell

  Ik, ik verwacht wat betere kaarten 😉

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Da zal ook wel gebeuren.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  En we zijn terug vertrokken met de gfs run. Wie kijkt er mee?

 • Kim Jaspers

  Die ganse pluim moet binnen de paar dagen fiks naar omlaag!! 😉

 • Michael

  Eerst zien dan geloven :p

 • Rizky Taufik

  Licht zomers vindt ik wat overdreven hoor. Gelukkig is GFS minder warm voor midden volgende week.

 • kjell

  Het zal wel zo een vaart niet lopen zeker…

 • Thomas

  Volgens ECMWF kunnen we duidelijk stellen dat er een lenteachtige/licht zomerse periode in aantocht is met temperaturen tussen 15 en 20°C. Het gemiddelde van de Europese pluim + de hele Amerikaanse pluim doen het alvast rustiger aan. https://uploads.disquscdn.com/images/75ce4d8bf133ad80daf8c2d9a305aac78f34d0dd10ae55164dbea5609a1157d4.png

 • Jan De Keersmaecker

  Boeken toe voor deze winter voor mij… Ik vond het enorm fijn om enkele maanden in mijn vrije tijd bezig te zijn met het bestuderen van de weermodellen. Deze winter was al beter dan vorig jaar, die trouwens echt een ramp was toen. Toch vind ik dat we nog steeds veel meer zouden mogen krijgen, een mooi laagje sneeuw is hier nu al bijna 5 jaar geleden. Desondanks ga ik volgend jaar opnieuw op de eerste rij zitten voor het nieuwe winterseizoen, maar uiteraard zal ik ook van de partij zijn tijdens de zomer om de stormen en onweders op de voet op te volgen 🙂 Ik vond het super dat we allen onze meningen konden delen op dit forum en ik hoop dat we volgend jaar een even actieve discussie kunnen voeren. Dikke merci aan iedereen, jullie waren TOP !

 • Kim Jaspers

  Tijd idd..

 • Michiel

  sneeuw vannacht in het Westen? VTM en KMI geloven er alvast (wat) in

 • Lorenzo Secelle

  indien je tijd had, kon je auto nemen en naar de ardennen rijden. Lag enkele dagen, weken genoeg sneeuw. België is geen groot land om deze verplaatsing te maken.

 • Kim Jaspers

  Zijn hier nog vaders met kinderen uit de kleuterklas die je de oren van de kop zagen: “Papa wanneer komt er nu genoeg sneeuw zodat we een sneeuwpop kunnen maken en met de slee rijden”… Ik heb een tweeling van 5 en eentje van bijna 2 en die kennen eigenlijk niet of nauwelijks sneeuw..

 • Van Laethem

  Inderdaad opnieuw een zeer warm Noordpoolgebied. Ik denk dat we ook deze winter al enkele effecten van gezien hebben met forse sneeuwval in het gebied ten Oosten van ons (grens Eurazië). Vraag is of het ook de komende weken/maanden (bv. Lente) invloed zal hebben. Waarschijnlijk wel, maar hoe? Warme winden uit het Westen hebben een grote impact op de Noordpool.

 • Rizky Taufik

  Dit is zeeeeeeeeeeeeeeeeer slecht nieuws voor de noordpool en nog altijd nen zotte amerikaan die dit blijft ontkennen. Frank had tijdens zijn weerbericht iets na kwart 11 het slechte nieuws hierover te melden.

 • Rizky Taufik

  Ik zou zeggen een beetje hoop, dat klein zou ik nu nog niet zeggen.

 • Rizky Taufik

  Of deze winter warm gaat verlopen weten we maar pas binnen enkele weken. Met de EC-vooruitzichten zit het erin dat we een alsnog een zachte winter gaan beleven. Komt GFS uit, dan zal het eerder rond normaal zitten.

 • Rizky Taufik

  Laat ons vooral hopen dat we met de nodige waterreserve’s aan de zomer beginnen, want indien de droogte wordt verdergezet in de lente en zomer, dan pas gaan we in de problemen komen te geraken.

 • Ian Vasquez Badilla

  En de afgelopen 3 te warme winters moeten ook gecompenseerd worden hé 😉 Ben benieuwd naar de volgende winterseizoen. 5 warme winters achter elkaar vind ik bijna onvoorstelbaar

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Dat kan toch ook niet goe zijn voor de noordpool? Wat een warmte richting noordpool. https://uploads.disquscdn.com/images/4bbb49e85454d3807c80324611335eaf5291fb1c3e3b631f4bcb4ed37afd5814.jpg

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Schoen!!! Slee zul je mss bedoelen?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  40à50% kans dus. Nog een heeeel kleeeein beetje hoop nog.

 • Rizky Taufik

  Effe gekeken naar de afzonderlijke leden vanaf +240 en bij elke 24u verder zie ik toch 8 a 10 leden telkens komen met groenlandaspiraties. Dus alle hoop is nog niet verloren.

 • Rizky Taufik

  Effe alle leden eens vlug door genomen en ik zie vanaf +240 telkens zo’n 10 leden komen met groendland aspiraties

 • Chris Meire

  ik weet niet of iemand dit al heeft opgemerkt, maar samengaand met de laatste 3 snert winters, hebben we ook 3 snert lentes gehad met veel te lage temperaturen en zeer wisselvallig weer. Ik denk ook dat het niet anders kan dan dat het weer zich opnieuw gaat corrigeren in het voorjaar.

 • Kim Jaspers

  Ik heb ook dat gevoel.. en moest de lente grotendeels droog blijven gaan we een kletsnatte zomer tegemoet.

 • Rizky Taufik

  Op +240 tel ik zo’n 11 leden die met groenland aspiraties komen, GFS

 • Michiel

  vannacht geeft KMI wat neerslag in het Westen? 😀

 • Rizky Taufik

  De natuur geeft en neemt, maw vroeg of laat wordt deze droge winter gecompenseerd en ja zal zien dat we een natte tot zeer natte lente zullen krijgen. Als is dit ook puur buikgevoel.

 • Kim Jaspers

  Om velen hier wat moed te geven nog een mooi kaartje van lid 13 uit de GFS06Z.. een hammertje.. 😉
  https://uploads.disquscdn.com/images/67ab5ce6fe75758af84f27b55aa637c7290ac013e4d76b59a33392ff5839a14b.png

 • Stephan Valcke

  Ben al lang bezig met die petitie. En schrijf maar op : in de lente noordenwind met talrijke buien. Alleen zal het zeewater al wat opgewarmd zijn en zal het ondanks de koude bovenluchten regen en stofhagel zijn met de intenste buien in het westen omdat er van het schaduw effect dan geen sprake zal zijn. Wedden? ?

 • Je zou toch je schoen opeten bij dit soort forecasts van GFS? Is een sneeuwtapijt überhaupt in de winter van 2016-2017 nu zoveel te veel gevraagd in het westen van de Benelux? Neen, in de plaats daarvan komen ze af met 15°C en dan gaan we het zien in de zomerperiode. Prachtige settings voor vriesweer in hartje juli/augustus met geregeld de nodige regenval. Wie start er de petitie tegen de weergoden? 😀

 • Thomas Verstraete

  Volgens geert naessens is het nog niet zeker dat het volgende week lente wordt

 • Kim Jaspers

  In principe zouden de weerkaarten rond 20 februari Groenlandaspiraties moeten tonen aangezien dan de gevolgen van de downwelling in de stratosfeer stilaan duidelijk moeten worden op 500Hpa. Is meestal een 2 tot 3 weken na de stratosferische bewegingen in de vortex dat er duidelijkheid komt op de lagere niveau’s, de ons zo bekende weerkaarten dus 😉

 • Rizky Taufik

  vanaf +240 niet nee, maar toch wel met een schuin oog volgen en zien of dit de volgende runs zich beter kan ontwikkelen.

 • Rizky Taufik
 • Kim Jaspers

  Jeps, al levert het vooralsnog niets op..

 • Rizky Taufik

  en bij GFS06, de OPER, zie je vanaf pakweg +168 terug die groenland aspiraties. Zal die straks later eens plaasten.

 • Paulus Piet

  Ik snap de teleurstelling hier wel hoor. Maar vergeet niet dat net als bij een “winterse-setting”, een “lente-setting” ook opeens van de kaarten verdwenen kan zijn of zwaar kan teleurstellen. Net zoals we dat een week geleden zagen met prachtige winterse kaarten, kijk wat er uiteindelijk van overblijft.

  Is er dan niks positiefs te melden over de runs van vanochtend? Jawel, vind ik wel. Gfs6z berekent op korte termijn koudere boven luchten dan een aantal runs geleden. Wie weet kan dat dit weekend nog her en der een “sneeuw-verassing” opleveren. Wie het kleine niet eert .. https://uploads.disquscdn.com/images/c1e1b135d2f1fbe59cf05bca262912f0d62bfcef43e928435e383a8d9491350a.gif

 • Chris Meire

  ik heb net eens gepiept en inderdaad, dat ziet er uit als de eerste “werken in de tuin” dagen.
  Denk dat den Brico plots een overrompeling zal krijgen. Tzal kriebelen bij velen

 • Ian Vasquez Badilla

  15 graden en zonnig vind ik niet erg hoor 🙂 Maar -15 graden en zonnig is mijn ideale weer

 • Rizky Taufik

  Zo ziet het naar uit stephan. En zo zijn op weg naar een top 3 notering, want februari verloopt al 3,3 graden te warm.

 • Stephan Valcke

  Ik durf de nieuwe ec pluim niet meer te plaatsen. We kunnen niet anders dan te stellen dat het volgende week lente wordt. Overdag tot 15 gr en stralend zonnig! Was dit het dan voor deze saaie winter ?

 • Kris Steyaert

  Nicolas, weet je trouwens hoe ik zo’n achterruit sticker kan bemachtigen? Grt

 • Steven van Dam

  Elk jaar nieuwe records ! 😉

 • Rizky Taufik
 • Rizky Taufik

  Het zo maar eens kunnen dat we op weg zijn naar een top 3 notering van warmste februari maanden ooit, met de vooruitzichten voor volgende week.

 • Willem Schoenmaker

  Lente heerlijk doe mij dat maar. DeZe winter toont aan dat die wel wil maar het lukt hem niet. Dan volgende winter hopelijk beter.

 • Rizky Taufik

  Ik bewonder nog altijd je enthousiasme op 08/02. We moeten eerlijk met ons zelf zijn en ons geen blaasje meer wijsmaken. It’s over en met de vooruitzichten voor volgende week, vrees ik dat we wel eens een zeer zachte maand gaan krijgen en zo gaat deze winter als zacht in de boeken, ondanks de normale maand december en de koude januari. Momenteel verloop Februari 3.3 graden te warm.

 • steve

  Geen in mijn ogen

 • Kim Jaspers

  Er zijn nog wel genoeg leden met Groenlandaspiraties bij GFS00Z maar niet overtuigend genoeg op termijn.. het zal niet simpel worden om nog wat winter bij ons te krijgen vrees ik.. Hopelijk krijgt onze Stephan alsnog gelijk 😉

 • Rizky Taufik

  Het enigste wat ik daarop te zeggen heb op die voorjaarskaarten is BAH.

 • Van Laethem

  Er zit nu toch wel een mooi weekend aan te komen. Zonnig en nog niet té warm. Genieten zou ik zeggen.

 • Chris Meire

  Als er dan toch geen spoortje van winter meer te vinden is, zo ver we kijken, mogen deze lente kaarten gerust uitkomen van mij. Beter dat dan kwakkelend rond 6 a 7 graden de hele maand maart door moeten.

 • Van Laethem

  Voor mij persoonlijk was het al snel duidelijk dat ook dit prikje niet zo heel veel ging worden. De settings deze winter zijn er altijd een van net niet. Dat is toch echt wel balen. Ook zelfs voor morgen en vrijdag gaat (voor België) de echte scherpe kou er af. Hirlam en Harmonie rekenen morgen overdag tussen de 3 en 6 graden. Op termijn zijn de vooruitzichten niet goed. Zoals de meesten weten kijk ik niet al te veel vooruit. Een verdwaalde sneeuwbui eind februari begin maart misschien. Maar structureel is deze winter voorbij. De koudeperiode (ondanks dat het Oostenkoude was) heeft voor mij persoonlijk de winter toch een beetje gekruid. De invloeden op de lente zijn hier al beschreven (ik hoop niet té nat na deze droge winter). Maar ik blijf graag mee kijken, analyseren en discussiëren.

 • Rizky Taufik

  Dit zijn gewoon horrorkaarten voor eind Februari.

 • Rizky Taufik

  Over en uit met deze net-niet winter.

 • Pas deze ochtend koelen de brongebieden significant af, maar helaas te laat als ik de ochtendruns analyseer. Het hogedrukgebied boven Scandinavië was een mooi voorbeeld van hoe het moet zijn in de winter, maar hoe de weergoden er niks mee wisten te doen. Grrr… https://uploads.disquscdn.com/images/aa5564cd8cee27ee59577cc09ddcb86d62e241505e44fad5f5b11a11ca113d9d.png

 • Peter

  Nog steeds 4,6 graden in heuvelland, van afkoeling nog geen sprake 😉

 • Steven van Dam

  Goede kaarten die steeds een utopie blijken…Wat haalt het uit om die dan te analyseren?
  Hoe kan je een analyse maken van iets dat er nooit komt?
  Achja, we blijven hopen 🙂

 • Wat een verdomd prachtige setting is dit momenteel, maar dankzij een uitstulping in het ZO kwadrant van het hogedrukgebied en het ontbreken van een deftig trekpaard nabij Italië wordt er niks, maar dan ook niks verzilverd van deze case. Frustratie ten top. https://uploads.disquscdn.com/images/418b153f8374765773e42346840bc4870283680df00ec2eda3d6344616f44920.gif

 • Bedankt Matthias!

 • Ian Vasquez Badilla

  Lichte sneeuw nu in Wageningen, voor wat het waard is 🙄

 • Ian Vasquez Badilla

  En hoe gaat het met de sneeuwkansen voor het weekend?

 • Bradley Lems

  GFS toch wel wat beter rond 144 uur dan UKMO en GEM maar dat zijn maar details. Het gaat niet ineens 10 graden kouder zijn van minimale verschillen. Eens kijken of EC even ‘slecht’ is als UKMO en GEM.

 • Kris Steyaert

  Schrijf me maar in :p

 • steve
 • steve

  Goedemorgen toch nog eens vol hoop naar kaarten kijken deze morgen en terug lente puur sang winter heel ver weg zelfs in de verste verte https://uploads.disquscdn.com/images/99f4ea8618c3a1142a0e6803d72f45ec9a0ad13e8ee545f6a00207898ab2dd74.png

 • wim

  allez dat ziet er goed. Nog een paar winterse dagen om dan over te schakelen op voorjaarsachtig weer.

 • wim

  We zullen wel zien Dries. De OPER van 18 is weer een drama. Ik verwacht echt niks meer hoor, na de zoveelste gemiste kans van deze winter.

 • Dries Denolf

  Omdat je enkel naar de oper kijkt. Kijk je naar de ensemblekaarten, dan zul je merken dat meer dan de helft voor een arctische inval kiest. Dit was trouwens ook al merkbaar op EC +240. En als je de pluim voor EC bekijkt, merk je dat het ook nog alle kanten uitkan.

 • wim

  welke arctische inval? Ik zie alleen maar voorjaarskaarten. En ook GFS18 gaat dezelfde toer op. Nog een paar dagen licht winters weer en we kunnen ons voorbereiden op onze lange winterslaap.

 • Matthias

  Ik zal bij onweerskansen hier altijd te vinden zijn als ik tijd heb 🙂

 • Dries Denolf

  Maar nu merk je toch een arctische inval op de ensemblekaarten, die Stephan ontleed heeft voor het WE 19-20/02?

 • Dries Denolf

  Bedankt Stephan, alles is duidelijk uitgelegd, en zoals meestal blijkt het erg zinvol om niet alleen de oper te bekijken. Nu ook EC met een gelijkaardige configuratie op de proppen komt, kan dit voor een mooie afsluiter van de winter zorgen.

 • wim

  gebeurd zeer uitzonderlijk hoor. Nee, na maandag mag het winterboek toe.

 • Kay Crombag

  Haha, als we zo gaan denken kunnen we beter de hele discussieraad hier opdoeken 😉

 • Ian Vasquez Badilla

  Want we wonen in de Benelux. Winter haat ons gewoon (behalve misschien het NO)

 • Kay Crombag

  De kaarten zijn toch ook vrijwel allemaal 1, 2, 3 omgeslagen naar ‘lente’ kaarten in een paar dagen? Waarom zou het niet andersom kunnen gebeuren?

 • wim

  Ik zou zeggen, laat ons rustig verder slapen. Ik zie niet in hoe deze lentepluim in 1,2, 3 kan ombuigen in een winterse pluim. Mij bekruipt meer en meer het gevoel dat het afgelopen is met de winter, na het licht winters weertje vanaf donderdag tem Zondag.

 • Stephan Valcke

  Maar wel met grote spreiding voor volgende week

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Kga sebiet de laatste run toch nog met een half oog bekijken. Benieuwd wat het groenlandhoog nog in petto heeft.

 • wim

  Ik zal de EC-pluim 15-daagse maar niet plaatsen, want dat doet zeer aan de ogen en 1 woord BAH.

 • steve

  Inderdaad

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Wetterzentrale, meteociel

 • wim

  Daarvoor zijn we al te ver gevorderd in het seizoen, maar onvervalste sneeuwsituaties zijn nog perfect mogelijk tot diep in maart en ik ben een sneeuwliefhebber in hart in nieren dus dat juich ik alleen maar toe.

 • Stephan Valcke

  Zie beschrijving die ik hieronder geplaatst heb Wim

 • Jeroen Maes

  Als de weergoden volgende zomer meewillen kunnen we al goed ervaring opdoen. 😉

 • Paulus Piet

  GFS denkt daar anders over. Juist voor west-Vlaanderen. Waar, wanneer en hoeveel precies, is nog onmogelijk om uitspraken over te doen. https://uploads.disquscdn.com/images/328bb8d57fbf1d43442eb9e652f320fcfc8e5e9a1188a5e5001d29c835c47715.png

 • Dries Denolf

  Als dat er volgende week nog opstaat, wordt het de moeite om op te volgen en mocht dit doorgaan, wordt het een mooie afsluiter van de winter

 • Laurenz

  Structureel winterweer is niet meer aan de orde in dit huidige winterseizoen,hoogstens kwakkelweer.

 • Matthias

  EC voor vrijdag 🙂 Gfs schetst zelfde als ik mij niet vergis ( maar die doet dat voor zaterdag) https://uploads.disquscdn.com/images/a92c8a79b89e28250494a0dca1a5c8ad6de02b08cf0885a77040e4334a742c40.jpg

 • wim

  Conform de verwachting, dit volgt dan 3 weken na de opwarming hogerop die eind vorige maand plaatsvond en ik heb gelezen en geleerd dat het altijd 2 à 3 weken duurt eer het effect heeft op lager niveau.

 • Amai, discussie is vanavond bijzonder actief 🙂 Graag lanceer ik dan ook de oproep om in onze toekomstige artikelen (lente en zomer) zo’n toewijding te tonen. We zijn nog op zoek naar experts op vlak van cape en windschering 😉

 • wim

  ah just, sorry maar is druk momenteel op werk vandaar dat ik verkeerd was. Indien dit uitkomt, dan hebben we zeker 1 maand te gaan voor om winterweer te kunnen krijgen.

 • Ian Vasquez Badilla

  Nu 0,9 graden en matige regen terwijl het 50 km naar het noorden toe sneeuwt het lekker door en hier en daar ligt al een sneeuwdek van 1 a 2 cm. Ben echt jaloers :'(

 • Michiel

  ah oke 🙂 dan is het goed ;p

 • Stephan Valcke

  Weekend 18 en 19 februari

 • wim

  Nee, we hadden enkel de laatste week van Augustus een hittegolf, de rest van de zomer verliep warm, maar niet extreem en de zomer in zijn geheel verliep perfect normaal. Kijk de gegevens er maar op na op de website van het KMI.

 • Laurenz

  Ne keer naar cfs gekeken op de lange termijn,en dit model tekent ook de opbouw van hogedruk nabij Groenland met uitstroom van lucht uit het Noordwesten dit wel in de derde week en vierde week van februari.

 • Jeroen Maes

  In deze run zit vrijdag ook al wat voor het westen dus niet klagen. :p

 • Jeroen Maes

  Klopt, GFS en GEM hebben ook sneeuwsituaties dit weekend maar of het gebeurt en hoe is nog ongeweten.

 • Michiel

  oo yeey, voor de verandering krijgt het Westen weer niks

 • wim

  Je bedoelt het 2de weekend van Februari? Kwestie van mee te zijn, want ik volg voorlopig de kaarten maar met een schuin oog, sinds gisterenavond.

 • Michiel

  intressant artikel over de trend van de zomers op http://nieuws.weeronline.nl/29-8-2016-zomer-was-warm-nat-en-vrij-zonnig/

 • wim

  Yep, tijdens GFS06 liet de OPER dit ook zien, deze avond laat de oper dit niet zien, maar de helft van de leden laat dit wel zien. Zou in overeenstemming zijn met de warming van eind vorige maand, want dat duurt altijd 2 à 3 weken eer dit effect heeft op lager niveau.

 • Michiel

  ik dacht me te herinneren dat vorige zomer erg warm was? met een paar dagen tropisch, 35 gr in de zon waarschijnlijk dan haha

 • wim

  25 is al genoeg voor mij en ook voor het merendeel van de bevolking hoor. Maar dit is hier een winterboog, dus geen discussie’s over de zomer.

 • Kim Jaspers

  Een sneeuwverrassing kan nog dit weekend voor een deel van Vlaanderen… T850 -5/-6°C en rond 0°C tijdens de neerslag. Dit dankzij een koudeput. https://uploads.disquscdn.com/images/f6cd2f4b1bb4d512f5b1eee2ac8fa073c52cc07d59654f342f967c07b8487ff5.png

 • wim

  meerdere dagen van 35+ vorige zomer, ik heb precies iets gemist.

 • wim

  Dan ga ik er persoonlijk voor zorgen dat de WC keihard toeslaat tijdens de zomer, hehehehehehehehe. Ik kan hitte missen al kiespijn. Op koud weer kunt ge u kleden, maar op hitte niet.

 • Kim Jaspers

  Ik haat warmte.. kan er totaal niet tegen !! Is ook nog eens spelbreker bij mijn loophobby 🙁

 • Michiel

  ik denk dat dat niet dromen is, maar werkelijkheid wordt 😉 zagen we vorige zomer al … meer dagen met 35 graden + dan de zomers ervoor en soms (extreem) zwaar onweer :p

 • Michiel

  kans is klein volgende week, daarna is alles heel onzeker, de kans zit erin voor binnen een paar weken, maar nog niet meteen denk ik

 • Jeroen Maes

  Zeker maar er is niets mis met dromen. 🙂

 • Jens Joris

  komt er nog sneeuw in belgie de komende weken wat denken julie ?

 • Bradley Lems

  Daar hoop ik op 😀 als dit patroon blijft volharden gaan we zeker richting een warme zomer maar ik ben aan het dromen nu niet?

 • steve

  Ik teken daar voor hou van warmte in zomer en van onweer ook wel:-)

 • Michiel

  en ik denk ook een lange en warme zomer vanaf nu, afgewisseld met heviger onweer dan vroeger

 • Bradley Lems

  Idd maar dat is de nieuwe klimaat van tegenwoordig. Lange droge periode’s gevolgd door lange natte periode’s.

 • steve

  Daar mag je voor 85% zeker van uitgaan op een natte lente.

 • Thomas Verstraete

  Als al die regen gecompenseerd gaat worden tijdens de lente, amai dan zijn we nog niet aan de nieuwe patatjes hoor.

 • Bradley Lems

  Meestal droog volgens mij door de luchtdruk die relatief hoog blijft (1025hpa). Of het zonnig zal zijn is maar zeer de vraag. Verwacht wel maar hogere temperaturen bij een zuidcirculatie dan wat we de komende dagen zullen krijgen.

 • Marcel Klok

  Krijg nog steeds de verkeerde kaart op wetterzentrale

 • Thomas Verstraete

  Met regen dan of droog en hoge temperaturen?

 • Marcel Klok

  Ja je heb gelijk….kreeg de kaart van ec00 te zien…wetterzentrale werkt bij mij niet zo goed

 • Marcel Klok

  Wetterzentrale werkt slecht, meer mensen last van?

 • Jeroen Maes

  Nee ik zie +240. 😉

  Waarom vind jij die slecht? Ik zie namelijk de depressie vanop de noordpool naar ons afzakken en dat brengt ons in een prima sneeuwsetting volgens mij maar blijkbaar heb jij een ander vervolg voor ogen?

 • steve

  Ik ga ook in plaats van 4xper dag te bekijken voorlopig enkel de avond update’s volgen, afwachten is de boodschap momenteel en hopen op groenland

 • Bradley Lems

  Als de WC niet in de weg zit is het een eurohoog lol. Zo is er wel altijd iets dat in de weg zit.

 • Marcel Klok

  Sorry gaat iets niet goed met kopiëren

 • Bradley Lems

  Het moge duidelijk zijn dat alle modellen zinspelen op een zuidcirculatie rond 144 uur voor een 4/5tal dagen. Daarna kan groenland wel eens voor een verrassing zorgen. Ik wacht wel af mede door de mooie kaarten die hier al gepasseerd zijn en uiteindelijk nog weinig van overschieten.

 • Stephan Valcke

  Het eurohoog moet voor de 83 ste keer opgeruimd worden deze winter. ..

 • Jeroen Maes
 • Marcel Klok

  Volledig eens Stephan…hopen dat Groenland meer op de kaarten gaat komen maar EC 240 toont aan hoe het niet moet en het winterboek dicht gaat…die eurohogen zijn knap hardnekkig deze winter en de modellen laten deze soms te snel verdwijnen.

 • Jeroen Maes

  Ja, +78 denk ik op vrijdag in het westen vooral. Ook nog een dag of 2 later maar dat is vooral voor het oosten

 • Stephan Valcke

  Perfect in overeenstemming met wat er bij al tal van leden te zien was binnen het Gfs ensemble

 • Jeroen Maes

  ? die lagedruk die zakt die gaat in een setting als deze wel doordrukken volgens mij. Of hoe zie jij hier het vervolg van?

 • Bradley Lems

  240 uur bij EC een pak beter en bij die kaart een kou uitstroom vanaf het noorden goed mogelijk. Afwachten of het de komende runs blijft of dat het eenmalig was. https://uploads.disquscdn.com/images/2200f21c43fffd73a62cd584ae1fcfa27c6b3bcfdf46e2f6ce5630ce6d9795ea.png

 • Kevin Smetryns

  Ik zie hier passeren dat EC in deze run sneeuw berekend voor de benelux dit weekend omwille van een koud putje. Iets van waar?

 • Stephan Valcke

  Voordeel is natuurlijk dat je met arctische lucht hele koude bovenluchten kan hebben waardoor het aan de grond vrij koud blijft. Maar ook hier op voorwaarde dat je een strakke Noordelijke stroming hebt en geen noordwester.

 • Jeroen Maes

  Wees gerust, met deze setting drukt die lagedruk in het noorden normaal wel door. Zag je ook in GFS 06z. Hopen maar op een trend de volgende dagen. 🙂

 • Marcel Klok
 • Marcel Klok

  Wordt echt tijd want de zon begint haar stempel te drukken

 • Stephan Valcke

  De Groenland poort zal tenvroegste het weekend erna open gaan zoals ik aangegeven heb in de ensemble bespreking . Dus perfect mogelijk dat eerste tekenen nu al zichtbaar worden.

 • Bradley Lems

  Mee eens.

 • Marcel Klok

  Bij EC 216 zie je duidelijk een Groenlandhoog ontstaan

 • Bradley Lems

  Groenland probeert er wat van te maken op 216 uur maar we zitten wel opgeschept met dat verdomd eurohoog. Nee dit blijft nog steeds een lenterun. https://uploads.disquscdn.com/images/d8edfcc6ef35faf7368db24d5ee9f4a4ad5bddc1882aa51af88d7264a9a13f3d.png

 • Marcel Klok

  Nutteloze kou is dit

 • Bradley Lems

  Mee eens, ik geniet van zo een dagen al is het maar februari waarbij het niet steenkoud met sneeuw is. Ik haat dagen zoals vandaag met die grijze smurrie.

 • Marcel Klok

  Absoluut al moet ik wel zeggen dat dat ook weer een goed gevoel geeft

 • Bradley Lems

  Idd en dit doet dan ook niet ten goede bij zonnige dagen. Het kwik schiet gewoon de lucht in overdag met een februarizon.

 • Marcel Klok

  Ongekend wat een pech….let maar op dat dat eurohoog alles gaat verpesten

 • Bradley Lems

  Wel hogedruk bij groenland. Als dat hoog boven europa nu eens verbinding kon gaan maken met groenland…

 • Marcel Klok

  Klopt maar risico is dat bij een scandihoog een teveel zo-stroming komt zoals nu….zie je vaker bij scandihogen….

 • steve
 • Bradley Lems

  Bah! 192 van EC is bijna zoals GEM.

 • Bradley Lems

  Zeker van dit scandihoog had ik een pak meer verwacht.

 • Bradley Lems

  Alle modellen op een lijn aan 144 uur. Maar met zo een luchtstroom en zonnige dagen gaat het wel een stuk warmer zijn dan de komende dagen.

 • steve
 • Marcel Klok

  Ec168 totaal geen druk v/d oceaan maar dat eurohoog voelt zich weer thuis op het continent

 • Marcel Klok

  EC 144 lijkt veel op Ukmo….bovenlucht ook een fractie kouder tov.00

 • Marcel Klok

  Toch kans op Groenland blokkade als je ook de nao en ao index bekijkt….toch begin ik ook het boek langzaam te sluiten want ergens heb ik niet veel vertrouwen meer in deze winter…..ondanks het “weer” geen geheugen kent lijkt het alsof de kansen telkens niet benut worden voor west-Europa

 • Bradley Lems

  Er blijven nog steeds kansen op sneeuw en kou want vaak is februari de wintermaand in uitstek. Het is wel zo dat de trend rond 144 uur is gezet wat we al heel de winter zien: eurohoog.wat daarna komt moeten we afwachten want het kan snel veranderen.

 • Kim Jaspers

  Ooit gaat het lukken steve.. een échte winterliefhebber heeft enorm veel geduld en geduld wordt ooit beloond! 🙂

 • Kim Jaspers

  Bedankt voor je deskundige update Stephan.. mijn moraal is terug in stijgende lijn na die slechte kaarten vandaag 😉

 • Kris Steyaert

  Bedankt Stephan voor de duidelijke uitleg! Ik volg de kaarten en uw visie…

 • steve

  Bedankt voor de duidelijke feedback Stephan, hopelijk gaat deze tendens volgende dagen worden bevestigd worden!

 • Van Laethem

  De bovenluchten veel te warm en aan de grond ook!

 • Van Laethem

  Dat zal jammer genoeg niet gebeuren.

 • Stephan Valcke

  Op vraag van een aantal mensen heb ik eens het ensemble binnen GFS bekeken. Iedereen weet dat er al een aantal keren gewag is gemaakt van hogedruk aspiraties boven Groenland. Deze middag kwam de GFS06 run met een mooie blokkade boven Groenland en een arctische uitbraak richting west Europa. Nu de kaarten van ons Scandinavisch hoog niet zijn zoals we gewild hebben , is onze laatste hoop op winterweer en vooral sneeuw gericht op Groenland. De avondrun van GFS , althans de oper was een ware nachtmerrie voor menig winterliefhebber. Maar een blik op het ensemble laat ons zien dat de hoop op hogedruk boven Groenland en een winterinval op termijn niet zo onrealistisch is. Van de 20 leden komen maar liefst de helft (namelijk 0,2,3,4,8,10,15,17,19 en 20) met hogedruk boven Groenland /IJsland. Deze brengen dan ook een stroming van arctische kou op gang naar onze streken. Van de overige 10 leden zijn er zelfs nog een aantal die ons Scandinavisch hoog doen herop https://uploads.disquscdn.com/images/b2e5fc8d280b19307ad4e18f4add13d3e5defc0adc1757e5c43bace8c35a1818.png https://uploads.disquscdn.com/images/59f993748a139da743b5f01853568377894f53201c74e2fadfe5c5af299a5bcd.png https://uploads.disquscdn.com/images/729595621878bdad1148ae31848abd2b175fa12de82c9beec5d41b661667791a.png leven en de overige leden houden het bij ons welgekend eurohoog. Opvallend dat er dan ook geen enkel lid met een WC op de proppen komt. Dus beste mensen, zoals je ziet is er nog altijd hoop dat de 2de helft van februari nog wel eens winters zou kunnen uitpakken. Ziehier enkele kaartjes die ik eruit gehaald heb ter illustratie. Ik heb mij dan ook gebaseerd op het weekend van 18 en 19 februari.

 • steve

  Ik kijk enkel vandaag nog uit naar Stephan zen visie en daar stop het mee voor vandaag

 • steve

  Inderdaad net wanneer echt bijna alles er is voor stevig winterweer te kunnen maken verdwijnt dit steeds als (sneeuw voor de zon) 🙂

 • Dries, zeker en vast. Wij zijn bezig met het volledig proces ultra éénvoudig te maken voor de donateurs.

 • steve

  Awel ik hoop echt dat hij terug zen kar 100% terug winters laat worden, maar schat die kans momenteel minder als 5% en inderdaad ik zal het zo wie zo vervloeken 🙂

 • Kim Jaspers

  Zoveel potentie deze winter maar het is steeds net niet… nog minstens 1x een pak sneeuw 😉

 • Bradley Lems

  Stel je voor dat die nu ineens winters uitdraait 😀 je zal hem dan nog meer vervloeken door het feit dat ie nu ten eerste gedraaid is en de andere modellen zijn vorige runs opgepakt heeft waardoor EC alleen zal staan haha.

 • steve

  Ik vervloek momenteel EC enorm , durf er al niet meer na kijken om 19uur 🙂

 • steve

  Voor mij ook, en geloof mij ik denk dat ik 1 van de te positiefste van dit forum ben 🙂

 • Kim Jaspers

  De boeken kunnen een paar dagen toe voor mijn part… ik wacht tot er terug Groenland-aspiraties te bespeuren vallen..

 • Bradley Lems

  Klopt, die heeft ineens een ommezwaai gemaakt en een voor een zijn alle modellen ervoor gevallen. De een wat meer dan de andere maar EC was de trendsetter maar zeker niet in de positieve zin amai.

 • Bradley Lems

  Yup, viel me ook op. Heb zo een kaart liever in de zomer dan in februari lol.

 • steve

  Eigenlijk is EC spijtig genoeg de winnaar aan het worden , ik vervloek die momenteel 🙂

 • Bradley Lems

  Nederland gaat zijn deel krijgen maar heb mijn twijfels over een groot deel van belgië.

 • Kevin Smetryns

  Laat die lage druk nog een klein beetje oostelijker komen en je zat in de zomer met een onweerskaart van formaat.

 • steve

  Inderdaad ik ben ook altijd zéér positief, of zelfs te positief maar nu zie ik geen enkel lichtpuntje momenteel zelfs snowcasten heb ik al bang voor gekregen

 • Dries Denolf

  Wordt hier uitleg gegeven hoe het kan, of op welke manier vind ik die website?

 • steve

  Hier was gisteren nog winterse neerslag voorzien, is ook volledig weg https://uploads.disquscdn.com/images/7a7fc4aaf24f0aa7f91bb07cebc43e00110ec7134d4dad2e4c6b9a12d3de57f5.png

 • steve

  Merci Stephan ik kan kaarten niet zoals jij bekijken, ik volg enkel de tendens en deze is weer volledig anders

 • Stephan Valcke

  Auchw, doet pijn aan de ogen zeg. Oranje en paars. Kan het nog slechter? 🙂

 • Stephan Valcke

  Auchw, doet pijn aan de ogen zeg. Oranje

 • Stephan Valcke

  Is heel normaal op die tijd. Zelfs een kaart van +240 komt zelden uit, laat staan eentje van +324. Belangrijker is om te kijken naar de tendensen binnen het ensemble zonder naar details te kijken. En dat zal ik straks eens doen

 • steve

  Klopt de vorige run was mooi winters op die termijn nu weer helemaal weg

 • kjell

  Het ziet er allesinds niet al te bien uit

 • Bradley Lems

  Inderdaad geen hogedruk boven groenland. Afwachten daarin want termijn is 324 uur en er kan nog veel veranderen.

 • Stephan Valcke

  Ik kom zoals beloofd tussen pakweg 18u30 en 19uur met een verslag daaromtrent.

 • Dries Denolf

  Er blijft niks over van de combinatie Groenlandhoog – Arctische depressie.

 • steve

  De nieuwe GFS is de mooie winterse kaart op langer termijn ook weer weg, hopelijk komt het nog terug https://uploads.disquscdn.com/images/514e5823b70048d7a0cceb430efefda566b201db4f3bc33c148b0d3632aefd17.png

 • Dries Denolf

  GFS12z bevestigt de run van 06 niet. Ik vrees dat je aan analyse van de verschillende leden van het ensemble zult moeten doen, Stephan, om er de stemming in te houden.

 • We hadden het gisteren reeds geschreven in deze status. 1 van de komende dagen kunnen jullie de doorstart van Noodweer Benelux een fors handje helpen. De optie tot ‘donatie’ wordt beschikbaar via de website. Op de pagina zal er ook extra informatie te vinden zijn over de besteding van jullie steuntjes in de rug! Bedankt voor jullie indrukwekkend vertrouwen!

 • Bradley Lems

  In deze run van GEM is grotendeels europa de koude weggeblazen amai wat een ommedraai van dat model. Een paar runs geleden nog diep winters.

 • Bradley Lems

  Voila

 • Stephan Valcke

  Als we die super koude boven luchten van GEM niet geloofden, zullen we dit dan ook maar niet geloven zekers …..

 • Bradley Lems

  Klopt, nederland valt weer beter in de prijzen dan belgië. Dat is in de meeste gevallen zo.

 • Steven van Dam

  Vreemd dat sommigen de winter al afschrijven , we zitten tenslotte nog maar in de helft van onze astronomische winter .
  Het ontbreken aan bergen en onze ligging aan zee maakt dat ons weer zeer onvoorspelbaar is en we vaak op de scheidingslijn van warm en kouder weer liggen.
  3 dagen op voorhand het weer voorspellen is al een hele kunst.

  We hebben een matige 1ste helft van de winter die voorbij is, op naar een betere 2de helft van deze winter . 🙂

  Prettige avond verder iedereen!

 • Bradley Lems

  Bah! GEM slecht vanaf 120 tot 204 uur al. Hopelijk wordt dit geen werkelijkheid want die setting van dat model kan niet meer anti winters zijn.

 • Dries Denolf

  Nu zien of het hoog boven Groenland terug verschijnt en een arctische depressie S-waarts doet zakken

 • Stephan Valcke

  Noorden van Nederland zal merkelijk kouder zijn dan pakweg West Vlaanderen, ook volgende week

 • Bradley Lems

  GFS blijft nog de beste van al de rest als je moet kiezen.

 • Peter

  Vannacht: noord nederland sneeuw de rest regen, later in de nacht sneeuwvalgrens iets zuidelijker trekkend. Lokaal in belgie ook wat smeltende sneeuw morgen tijdens de eerste uren van de dag. Hoe verder naar het zuiden, hoe kleiner de kans. Donderdag droog en een net niet ijsdag.

 • Stephan Valcke

  Inderdaad, pure zomerkaart.

 • Bradley Lems

  Hittegolfrun bij GEM op MT als dit in de zomer was geweest. Hoe komt het toch dat er altijd zomerkaarten in de winter te zien zijn en winterkaarten in de zomer? Lol https://uploads.disquscdn.com/images/0b07f3f486ea80bf01bf0e8338164c4880f1709dd139ccce0205229e45ff7e1e.png

 • Dries Denolf

  En toch merk je bij GFS na een zachte maandag vanaf dinsdag terug nachtvorst

 • Bradley Lems

  Nog steeds +5 op 850hpa op 144 uur.

 • Dries Denolf

  UKMO beter op +144, net als GFS: vanaf maandag koudere bovenluchten waardoor ook de t° op grondniveau daalt

 • Michiel

  hoe zit het nu voor vannacht, morgen en de rest van de week??

 • Paulus Piet

  Niks aan toe te voegen Dries.Top.

 • Dries Denolf

  Klinkt interessant, Kim en Cohen is Jantj en Mietje niet. Ik sta steeds verwonderd over het enthousiasme van de forumleden om zoveel mogelijk relevante artikels te lezen.

 • Kim Jaspers

  Recente Tweet van Judah Cohen: “It has taken all winter but AO predicted to remain negative next 2 weeks and with it comes increased probability of #snow in NE US & #Europe”

 • Dries Denolf

  Als dat koudeputje op zaterdag wat vroeger of later wil langskomen ipv op de middag, krijgen we zaterdag sneeuw

 • Dries Denolf

  Ze hebben het slechts enkele uren uitgehouden, Geert. De grillen van het weer zorgen dat duurgezworen eden binnen de kortste keren afgezworen worden. Een droomscenario om de winter af te sluiten is niet uitgesloten

 • Dries Denolf

  Waar jij woont, is de kans vrij groot, Michael. Je kunt al profiteren van de koude lucht zodat de neerslag als sneeuw valt

 • Dries Denolf

  Sterk dat je je zo goed informeert, Sven.

 • Marcel Klok

  Wim ik lees dit vaker maar EC zat in januari als enige ernaast, Ukmo,gfs,gem hebben nooit een goede winterinval in januari op de kaarten gehad maar alleen EC die met ze WA zwaar overdreven was en de druk bij Groenland heeft onderschat…stroming was meer w-o gericht waardoor blokkade geen kans had…scenario is nu anders alleen is de voorgeschiedenis slecht en dus weinig hoogtekou…kortom veel pech nu ook maar een goede winterse periode hebben we ook niet vaak gehad met een Scandinavië blokkade……Groenland maakt grofweg de meeste kans omdat er vaak een noordstroming/noordooststroming rechtstreeks vanuit het poolgebied komt en dus voor mooie winters kan zorgen….de oceaan is dan de enigste die de lucht doet opwarmen maar zal in deze tijd wel gering zijn ….bij een hogedrukgebied boven Scandinavië heb je een grote kans dat er teveel zuidcomponent tussen zit waardoor echte kou ons nauwelijks kan bereiken…..zoals nu dus😎😎….geografisch blijven we uiteraard ook ongunstig liggen

 • Dries Denolf

  Meer als algemene strekkingen mag je er inderdaad niet in zien, maar het is geen toeval dat enkele forumleden – en niet van de minste – dit scenario gisteren al geopperd hebben, zonder dat het op de kaarten stond. Die weten ook wel waarom ze zo’n dingen zeggen en zien door hun ervaring dingen die wij niet zien

 • Sven

  de weermodellen kunnen nog het weer niet 3 dagen op voorhand voorspellen (zie da laatste ommezwaaien van elk model) laat staan 2 weken vooruit! Meteofictiekaarten zijn steeds kwijlkaarten zonder meer …

 • Dries Denolf

  Thxs

 • Dries Denolf

  KMI zou beter eens de site van Jan Visser lezen, de weerman van verschillende N-Nederlandse kranten: hij heeft het over stevige sneeuwval in N-*Nederland (actueel). De KMI-t° kunnen uitkomen als het droog blijft, maar een combinatie van binnendringende oostenlucht met sneeuwval zal de t° serieus doen dalen

 • Rizky Taufik

  Ik vindt kwa lay-out die van wetterzentrale altijd duidelijker dan die van meteociel. vandaar dat ik enkel de kaarten van wetterzentrale plaats.

 • Sven
 • Sven, die forse warmte richting de Noordpool kan de stratosfeer en haar vortex nog meer om zeep helpen waardoor een koude lente van 2017 (indien gunstige blokkade) een grotere kans heeft.

 • Michael

  Goeie tekst Dries!

 • Sven

  in meteofictie zie je altijd van die zotte kaarten die toch nooit uitkomen! Ik vraag me wel af wat die zware depressie die gisteren rond ijsland lag eventueel zou kunnen veroorzaken, heb ergens gelezen dat die een hele boel warme lucht naar de noordpool stuwt. Kan ook niet goed zijn voor de poolwervel?! Wat is jullie kijk daarop?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Idd. Alles op zijne tijd hè. En als het dan toch moet uitkomen met dat groenlandhoog begin maart dan ben ik langer thuis maar dan door weerverlet.

 • Dries Denolf

  Merk ook de t° van de bovenluchten (1,5km) bij het binnendringen van de arctische depressie

 • Dries Denolf

  Ik zweerde altijd bij Meteociel, maar doordat Wetterzentrale een groter oppervlakte toont, zie je overzichtelijker de tendensen. Ik zal misschien toch moeten overschakelen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Die kaart dat ik gepost heb is van 21/02. Die kaart van u is van 22/02. Dan zal er wel meerdere cm liggen. (5) Maar zoals we allemaal hier weten is dit te ver vooruit. Ik heb mss toch nog een klein beetje hoop. Vooral met groenland.

 • Dries Denolf

  TOI, toi, toi, toi!

 • Kay Crombag

  Klopt, en ik hecht ook totaal geen waarde aan bovenstaande kaart. Enige reden waarom ik hem plaats is omdat ik zou verwachten dat bij dusdanige kaarten er ook de bijhorende sneeuw op zou staan. Maar de grote lijnen zijn goed, en voor de rest is het absoluut te ver weg om ook maar iets gedetailleerder te kijken, daar ben ik me van bewust.

 • Dries Denolf

  Heerlijk meanderend

 • Dries Denolf

  Als je mijn uitgebreide reactie op de mail van Stephan leest, zul je merken dat ik er hetzelfde over denk, zij het met andere woorden.

 • Dries Denolf

  Je zit toch ook lang genoeg op dit forum, Kay, om te weten dat kaarten op zo’n lange termijn slechts de grote lijnen schetsen. Je mag niet verwachten dat je op +360 al details over neerslag kunt kennen. Maar algemeen bekeken merk je wel dat sneeuw in de GFS06 configuratie zit. Als die setting doorgaat, zul je volgende week wel merken, dat het sneeuwbeeld helemaal veranderd is in positieve zin. Ook eens de kaarten van Paulus, Dirk en Chris bekijken, die schetsen elk een aspect van wat mogelijks te verwachten valt.

 • Rizky Taufik

  Op zich denk ik dat het dan meer kans op slagen heeft dan de situatie vanaf overmorgen, daar de downmelling altijd wat tijd vraagt en ongeveer 2 a 3 weken duurt eer het op lager niveau zijn uitwerking heeft. En laat 19/02 juist in dat tijdsbestek liggen.

 • Paulus Piet

  Dank je Dries.

 • Kay Crombag

  Ik hoop met je mee op die pakken sneeuw, maar bij dezelfde kaarten van hierboven berekent GFS slechts een paar cm sneeuw?
  https://uploads.disquscdn.com/images/94e7770b1f8d3ef46ce4022c1ad0240ee2319201a61f902843b93ce0f1de0ecb.png

 • Dries Denolf

  Gelijk heb je, Paulus, dit zijn echte winterkaarten, met alles erop en eraan. Ik zal hier niet herhalen, wat ik lager reeds geschreven heb, maar je verduidelijking met pijlen mag er ook zijn.

 • Dries Denolf

  Dat is natuurlijk het voordeel van mensen die met ziekteverlof zijn. Die panikeren niet bij de 1ste slechte run, maar wachten rustig af. Inderdaad een beauty met pakken sneeuw. Volgende week weten we meer

 • Dries Denolf

  Het is nog ver in de tijd, Chris, maar om zo’n configuratie op poten te zetten, met daarvoor een korte koude periode, gevolgd door een zachtere periode vraagt tijd. Je wist ook wel waarom je niet mee ging in de hysterie deze morgen.

 • Paulus Piet

  GFS laat wat verder in haar runs (midden februari) toch steeds weer kaarten zien die passen bij de kleine SSW die we eind januari/begin februari hebben gehad. Ik denk dat de winter 2016/2017 nog niet voorbij is, er zit nog wat potentie in de kaarten. Het Groenland-hoog komt steeds terug, blokkade van de oceaan en afzakkende polaire depressies. https://uploads.disquscdn.com/images/fe55e6a85e2952cf13080bd281370c1fe4f2e7198a0881710016433f8a621ec4.png

 • Dries Denolf

  Inderdaad het beste dat je kunt doen, Stephan, voor er hier zelfmoorden gepleegd worden. De 00z runs toonden allemaal slechte OPERkaarten en hysterie was onvermijdelijk. De winter was gedaan, naar lavendel geurende afscheidsbrieven werden geschreven. Weerpluimen moesten niet meer bekeken worden, die dienden om barbeques aan te steken.
  Weer is voor 90% emotie natuurlijk, maar 10 % gezond verstand kan geen kwaad. En als een deus ex machina tovert GFS06 na een korte zachte periode daar toch wel een groenlandhoog dat een depressie van arctische oorsprong met bakken sneeuw naar onze contreien stuurt. Toevallig het scenario dat Arjan, Matthias en jij gisterenavond als mogelijk en wenselijk geschetst hebben. Maar dat was gisteren en de dag erop niemand die daar nog aan denkt. Maar gelukkig kwam GFS06 op tijd om de lavendelpotjes terug te sluiten en de afscheidsbrieven nog niet te posten.
  Ik beweer ook niet dat het scenario geschetst door de oper van GFS06 werkelijkheid wordt, maar het is geen toeval dat jullie drie dat als een mogelijlkheid geopperd hebben.
  Ook vanavond zullen de OPERkaarten bokkesprongen maken, maar uit je vergelijking van de verschillende leden zal blijken dat de OPER niet zaligmakend is. Iets waar je al talloze malen voor gewaarschuwd hebt.

 • Kris Steyaert
 • Dries Denolf

  Op de Mont-Blanc

 • Rizky Taufik
 • Michael

  Hahaha ja dat is een prachtige. Ik ben nog vol vertrouwen

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters
 • Rizky Taufik

  Op zich beter kans van slagen, aangezien de opwarming eind vorige maand plaatsvond en 2 weken nodig heeft eer het zichtbaar is op leefbaar. Volgens mij is hetgene we nu zien op de kaarten een te snelle reactie hierop en vandaar dat het niet slaagt voor wat betreft einde deze week en volgende week.

 • Rizky Taufik
 • Van Laethem

  Dat is binnen 2 weken …

 • Michael

  Uhhhh, woon je op de Noordpool? Dan wel

 • Peter

  Sneeuw mogelijk op mijn verjaardag? (29juli?) :p

 • Michael

  Ik ben Zaterdag jarig. Woon bij Eindhoven in de buurt. En hoop ook op sneeuw met mijn verjaardag!!! 😀

 • Nico DS

  Ik verjaar op 17 maart, zou wel leuk zijn 🙂 Is tevens ook een weekend (beetje aan het verkeer denken he)

 • Willem Schoenmaker

  Zou leuk zijn nog een bak sneeuw voor de kinderen. DIt weer met een koude wind hoeft van mij niet meer, januari had ik er opgehoopt en nu ook wel maar doordat het allemaal toch weer net niet is heb ik zoiets van doe nog een paar leuke sneeuwdagen en dan maar na de lente.

 • Nicola

  Idd , ik verjaar 21 maart en dan heb ik ook nog een pak sneeuw geweten, is wel al heel wat jaren terug 😛

 • Stephan Valcke

  Zou perfect passen volgens de traditie. Einde van de winter meer kans op noordenwind door opbouwen van Groenland hogen. Ik ga vanavond eens de ensembles van gfs12 goed doorzoeken.

 • Stephan Valcke

  Zal mij deze avond bij Gfs12 eens verdiepen in de ensembles

 • Sven En Steffi

  ik weet nog vroeger rond mijn verjaardag 18maart heb ik nog sneeuw gezien in gent,en mijn gevoel zegt dat we Vande jaar in oost en west Vlaanderen weer sneeuw gaan krijgen rond die periode, dus schrijf die wonder maar nog ni af !! hell Yeah van de jaar ist bingo😀😀😀😀😀

 • Michael

  Hahahahahaha. Ik heb er geen woorden voor

 • Kim Jaspers

  Je neemt me de woorden uit de mond geert 🙂

 • Thomas Verstraete

  Wat voorspellen jullie dan voor volgende week? Warm en droog of nat

 • Kim Jaspers

  Hou toch maar een halfoog open Rizky.. in de loop van volgende week meer en meer Groenland op de kaarten mark my words!! 😉

 • geert duym

  het Groenlandhoog komt na 20 februari weer op de proppen , dat is nu toch al een paar keer voorgekomen…;is nog meteofictie natuurlijk maar vermits we die configuratie al lang niet meer gehad hebben.. zit dat er wel in, ik denk dan ook dat diegene die afscheid genomen hebben van dit forum eind volgende week wel eens snel kunnen terugkeren….

 • Rizky Taufik

  GFS06 +216 misschien is dit ons verhoopte hoop om nog iets te brengen deze winter kwa sneeuw.
  https://uploads.disquscdn.com/images/92cb970d318226949b56f9e90fa6e7874a110f9e8e9ef41cc4e004fb21c52be6.png

 • geert duym

  misschien de allerlaatste februariweek of begin maart nog eens winterse buien na de hogedrukblokkade. Dat zal nog het hoogste haalbare zijn denk ik….maar eigenlijk was vorige week al duidelijk dat het niet zou lukken omdat het scandihoog uitlopers had naar het zuidoosten ipv een alleenstaand hoog met uitlopers naar het zuidwesten( de Noordzee)

 • Rizky Taufik

  En ook bij GFS06 gaat het vanaf +144 fout met opwarmende bovenluchten. Nee ik blijf erbij het winterboek kan nu echt wel dicht.

 • Kim Jaspers

  Ik hou nog een aantal dagen een slag om de arm vooraleer ik definitief de handdoek in de ring gooi..

 • Michael

  Houdt dat in dat het niet meer mogelijk is?

 • Kay Crombag

  Als klap op de vuurpijl gaat de voorspelde koudeput van dit weekend volgens GFS06 aan ons voorbij via de Noordzee naar Groot Brittanië.

 • geert duym

  behalve dan de ijzersterke hogedrukgebieden terwijl de winter toch normaal gezien meer depressieweer zou moeten opleveren….zelden meegemaakt dat er zo weinig depressies in onze buurt waren als deze winter, een teken van de klimaatverandering??

 • Ian Vasquez Badilla

  Ik geeft het nu wel op 🙂 maar ik blijf zeker deze topic nog voor een tijdje volgen

 • Rizky Taufik

  Komaan Kim, buiten een sneeuwsituatie moeten we echt niks meer verwachten hoor. Vergeet niet dat we al 07/02 zijn he.

 • Michael

  Ja inderdaad. En binnen die termijn wordt er iig een begin gemaakt. Pfff ik hoop echt dat we nog een leuke verrassing krijgen.

 • Kim Jaspers

  Neen, ik geef de moed niet op.. Niet verder kijken dan 4 dagen is het advies 😉

 • Michael

  Geeft echt iedereen hier de moed op? Pfff wat een treurige situatie

 • Ian Vasquez Badilla

  1,5 cm sneeuw verwacht voor Midden NL volgens EC 🙂 tis niet veel maar het zou fijn zijn als ik wat vlokjes zie

 • jurgen

  In een ver verleden , het moet ergens half weg de maand maart geweest zijn van het jaar 2013 , ontwaakte ik met andermaal een pak sneeuw , denk een 25 cm . Toen zei ik tegen mijn partner , nu heb ik het toch ook wel gehad hoor voor deze winter . Ik had toen beter moeten weten … karma is idd een bit…
  En ja Stephan ik heb me een beetje laten overmannen door de emotionele ontgoocheling van de zoveelste non winter op rij en bij deze mijn oprechte excuses , want het is een verademing om jullie analyses te lezen . Ondertussen is de ontgoocheling weer al voorbij en lees ik volgend jaar weer mee met jullie en dan moet en zal het echt wel eens gaan lukken .
  Tot later wintervrienden .

 • Laurenz

  Als we volgende winter weer van het zelfde laken een broek krijgen is er volgens mij weldegelijk iets aan het veranderen met het seizoen ‘winter’.

 • Ian Vasquez Badilla

  Dat was het geval vorige week, toen de Oper van EC ineens voor een koude oplossing ging kiezen terwijl de pluim nog zacht was

 • Rizky Taufik

  Voila en niet vergeten dat we nog in een zeer recent verleden een cluster hebben gekregen van 5 winters op rij (2009 tem 2013) met winterweer a volenté. De enigste zeer strenge winter sinds het begin van de waarnemingen is die van ’63. Voor hetzelfde geld lag het hoog in Januari wel goed en hadden we zo een koudegolf te pakken.

 • Van Laethem

  Annelies niet helemaal akkoord. “Vroeger waren er zeer koude en zeer strenge winters.” Ja dat was wel eens het geval en soms in een cluster. Maar om nu te zeggen dat we voor de jaren ’90 enkel en alleen zeer strenge winters hebben gekend is fout. Misschien komt er een periode wanneer het wel opnieuw goed valt.

 • Van Laethem

  Hij lijkt in niets op de non-winter die we vorig jaar gehad hebben. De euroblokkade in januari heeft voor mij toch een deel van de winter gered. Maar het kon op basis van de kaarten veel meer zijn. Zo zien we dat we in de winterperiode steeds de laatste ontwikkelingen moeten volgen en niet van ver te voren victorie kraaien.

 • Annelies

  Gematigd zeeklimaat of niet vroeger waren er koude, zeer koude en strenge winters maar zoals nu de laatste vier jaren is wel extreem abnormaal, dat kwam voeger zelfs niet voor een hele winter 0,0 winter het is makkelijk om gematigd zeeklimaat in de mond te nemen ja maar er bestaan nog oma’s en opa’s die het tegendeel kunnen bewijzen van al die jaren. Dus dit was het laatste wat ik zei voor wat betreft “winter”. Grtjs.

 • Rizky Taufik

  Mag ik er u op wijzen dat wij in een gematigd zeeklimaat leven met zachte winters, vroeger waren er ook een paar winters op rij die niet veel voorstelde. Dus een typische Belgische winter die we dit jaar meemaken. Niks abnormaals aan hoor.

 • Rizky Taufik

  Je moet nu niet alles toeschrijven aan de klimaatopwarming hoor. Hoe verklaar je dan de zeer koude winter in Oost- en ZO-Europa? wij hebben gewoon enorm pech gehad dat alles verkeerd lag, voor hetzelfde geld lagen de druksystemen goed en hadden we wel prijs.

 • Ivan

  2 dagen iedereen hier nog dolenthousiast.Nu diepe rouw. Als het in 2 dagen van goed naar slecht kan evolueren, waarom niet omgekeetd?

 • Annelies

  Voor de kustregio’s en Westvlaanderen en veel delen van België wat mij betreft klasseer ik ondertussen deze winter verticaal als een saaie flitswinter, eigenlijk zet ik deze bij de vorige drie als zo goed als geen winter dus de boekjes mogen gedrukt worden als zijnde “antiwinter jaargang nummer 4”. Het moge duidelijker zijn dat dit serieus abnormaal is dat dit het vierde jaar zonder winter is, wel zijnde in mijn ogen een winter zoals een winter hoort te zijn, en vroeger kon het? dus nu kon het ook want alle kansen waren er en al die andere factoren die gelden niet meer voor mij van die noa en de oa index, en dit en dat die ons winter kon brengen of kansen erop vergrootte. Ja tis altijd iets alst op winter aankomt en kvind het zeker niet normaal omdat je vroeger nooit hoorde van een WC en eurohogen die ons winters verknalden zo vlug na elkaar. Het mag zijn wat het wil wat iedereen er ook mag van denken, deze winter heeft mij zeer diep teleurgesteld. :'(
  Beste wintervrienden, bij deze laat ik u
  Tot volgende winter. Grtjs Annelies xxx

 • Stephan Valcke

  Haha. Ja wie weet. 😂

 • Chris Meire

  thanx Rizky voor alle waardevolle bijdragen. Ik zal alles gewoon wat lezen vanaf nu. Mocht ik buiten dit forum natuurlijk op KT en MLT van experten horen dat er winter op komst is, then I’m back.groetjes

 • Rizky Taufik

  hehehehehe, daar heb je punt, dan zal ik de 1ste zijn die hier weer zal zijn.

 • Van Laethem

  In de zomer

 • Stephan Valcke

  Dat geloof ik niet. Wacht maar tot Groenland op de deur klopt. . 😂

 • Rizky Taufik

  Dat is ook waar. Indien dit nog zou voorkomen, dan krijgt deze winter op zijn minst een 5 en afhankelijk van hoe zwaar die sneeuwsituatie zal worden misschien een verhoging naar 6 of 7. En laat ons vooral hopen dat het geen zachte maand wordt, zodat we dan toch nog uitkomen op een perfect normale winter, want het zo toch zonde zijn dat we na een vrij normale decembermaand en bijna 3 graden te koude januari nog toch nog een zachte winter mee gemaakt hebben.

 • Rizky Taufik
 • Willem

  Idd Rizky, dit denk ik is zal uitdoven als een kaars, deze winter.

 • Kim Jaspers

  Mooi verwoord. Ik geef de winter zeker nog niet volledig op.. Totaalwinter wordt moeilijker maar prachtige sneeuwsituaties van een aantal dagen tot mss in het beste geval een volle week kunnen nog best!!

 • Van Laethem

  Correct. Voor mij komt hij zelfs amper piepen.

 • Willem

  Idd Stephan, ik kan me vinden in je uitleg. Het was een winter van jammer genoeg vele ontgoochelingen. Ik zal de vele “vrienden” hier missen. Maar de de wildernis lonkt voor 9 maanden terug.

 • Rizky Taufik

  Prachtige slotsom.

 • Rizky Taufik

  Voor mij mag het winterboek toe. Dit wordt niks meer. Op naar winter 2017/2018. Het is een net niet winter geweest, conform de verwachting van Judan Cohen, die voor West-Europa had voorzien dat het een net-niet winter ging worden. Nu ja er zijn veel ergere dingen in de wereld dan geen of wel winter.

 • Stephan Valcke

  Slotsom van de ochtend : de winter komt binnen als een dief in de nacht en verlaat ons na het weekend geheel geruisloos. Een flitswinter zeg maar want de modellen zijn niet goed deze ochtend. En dit is echt zonde want de weg lag open voor Thialf. Hij hoeft ons blijkbaar niet op een of andere manier. Is het nu definitief boeken toe? Zeg nooit nooit natuurlijk want deze winter laat zich niet gemakkelijk voorspellen. Of misschien toch : namelijk dat alle kaarten eindigen deze winter met een Eurohoog. Saai hoor. En ik zag daarnet de berichten opnieuw verschijnen van zie je wel, of de winter werd hier aangekondigd en het is niks of ook ,misschien voor sommigen iets om over na te denken. . Wel beste weervrienden, laat ons dan ook eerlijk zijn. De winter stond degelijk op de kaarten met alles erop en eraan. Alle parameters stonden op groen maar dit betekent deze winter blijkbaar niks. Alleen vind ik dergelijke reacties een beetje flauw . Ten eerste zijn er altijd wel zachte oplossingen in de weerkaarten te vinden, maar ik denk niet dat er hier 1 iemand in geïnteresseerd is. De titel van de discussie draad is dan ook winterdiscussie-februari en niet lente discussie februari denk ik. Vergeet niet dat de meeste hier een fulltime Job hebben en dan nog eens al hun tijd erin stoppen om de weerkaarten te ontleden. Daarom is frustraties nergens voor nodig en met de vinger wijzen nog minder want we kunnen er toch niks aan veranderen. Dat moest ik eventjes kwijt voor sommigen onder ons. En nu op naar een Groenland hoog zou ik zeggen om deze winter toch nog in schoonheid af te sluiten.

 • Rizky Taufik

  Een net niet winter. Ik heb vooral de doen met de westerlingen die nu voor het 4de jaar op rij een sneeuw loze winter achter de rug hebben.

 • Chris Meire

  klopt Rizky. We zullen op de tanden moeten bijten tot volgend jaar. Er zit verbetering in(kon ook niet slechter). Van jaren helemaal niets naar dit jaar telkens net niet. Maar of het weer zich dat zal herinneren en de trend volgend jaar zal verder zetten, hmmmm. dont think so. Het weer doet wat het wil, en gelukkig maar. Mochten we daar als mensen kunnen beginnen aan foefelen, dan is het hek van de dam. Amen.

 • geert duym

  ik denk dat de klimaatverandering ermee te maken heeft , ik heb dergelijke weerpatronen vroeger nooit meegemaakt in de winter….en ook als de (transport)kou eenmaal zijn weg gevonden heeft naar de Balkan en het Midden-oosten dan is het moeilijk om hem hier te krijgen , dat wordt deze winter nogmaals bevestigd

 • Rizky Taufik

  Deze winter heeft als kenmerk van net niet. We blijven altijd met de kruimels achter, terwijl andere delen van Europa wel een superwinter hebben meegemaakt. Nu ja dit is eigen aan ons klimaat.

 • Rizky Taufik

  Sorry Jurgen, dus dan mogen wij winterkaarten enzo niet meer bespreken? Ben het volledig eens met wat Stephan zegt. Wij zijn hier allemaal winterliefhebber in hart en nieren dus is het niet meer dan logisch dat wij vooral de winterkaarten en kansen bespreken. En geloof mij vrij, iedereen had het wel in zijn achterhoofd dat het op een sisser ging aflopen, maar daarom is dit geen reden om de winterkansen volop te bespreken.

 • Van Laethem

  Voilla heb dat ook steeds benadrukt de voorbije weken. Het lukt niet, en vrees dat het niet meer zal lukken .. of te laat want dan moet het echt snel gaan.

 • Stephan Valcke

  Jurgen voor eens en voor altijd stop er aub mee. Hier zijn de weerkaarten besproken geweest die er waren en die waren winters. In ons klimaat zijn er ALTIJD zachte oplossingen. Die kan je in elk ensemble terug vinden. Wat is de bedoeling? Dat we de zachte oplossingen zoeken en toelichten? Dan moet Nicolas maar zijn pagina aanpassen van winterkansen februari naar lente kansen februari. Voor mij niet gelaten hoor. Maar zal dan zonder mij zijn. Misschien ook eens iets om over na te denken. ..

 • Stephan Valcke

  Ik zou het niet weten. ..

 • Bradley Lems

  Voila daarom dat ik de laatste tijd zo negatief was wat natuurlijk niet goed te praten is. Geen WC en wel blokkades en nog steeds niet volop winter. Ik vraag me af wat er dan wel nodig is om het tot hier te laten komen.

 • jurgen

  En Bradley had ons natuurlijk ook gewaarschuwd dat het even goed op een flop kon uit draaien . Voor sommigen eens een reden tot na denken .

 • Stephan Valcke

  Het enige dat ons nog een beetje kan redden zijn Groenland aspiraties ergens in de 3de week van februari. Persoonlijk vind ik dit een heel frustrerende winter. Meer zelfs dan de voorbije jaren, want toen heeft het er nooit in gezeten. Nu echter, geen druk op de Oceaan of wc, mooie blokkades, Scandihoog, Russische beer noem maar op, maar telkens op de verkeerde plaats of het verkeerde moment. Hoeveel pech kan je hebben?

 • Kim Jaspers

  En toch zie je in het ensemble GFS00Z dat de betrouwbaarheid laag blijft.. kijk maar eens naar het weekend en daarna..
  https://uploads.disquscdn.com/images/c125f37a1ebac394114e55f9527262088e2c0f2575f3a9b97c984c94ccf18943.gif

 • Ian Vasquez Badilla

  Maaaaar sneeuwsituaties zijn nog altijd mogelijk in maart 🙂

 • wim

  Yep, zoals het in Januari op het laatste moment de eerste was om de winterinval af te slagen, was het nu ook EC die als eerste kwam op de winterinval af te slagen.

 • Chris Meire

  Dat klopt. Eigenlijk baren we een muis. Na het kapot analyseren van 4 verschillende weermodellen eindigen we met 1 dag 2 a 3 graden, een paar nachten nachtvorst, en temperaturen tegen het weekend naar 6 a 7 graden.
  Hirlam kaarten met sneeuw voor woensdag, koudeputten en dergelijke mogen de prullenbak in. Heb eigenlijk nooit in deze prik geloofd. Heb parallel met de analyses hier een strak oog gehouden op de experten buiten dit forum. Daar is er altijd enkel sprake geweest van een tijdelijke daling van de temperaturen. Winterprik is nooit in de mond genomen daar. Jammer maar helaas.

 • wim

  Zie mijn post lager. Als UKMO EC al volgt op maandag, ja dan mag het winterboekje stilaan dicht, want we naderen dan al 15 Februari.

 • wim

  Daar is de korte maar krachtige verzachting een oorzaak van, had deze setting direct gevolgd op die 2 weken winter in Januari dan zou het wel tot serieuze kou geleid hebben. Deze is veel te ver in Europa door gedrongen.

 • Ian Vasquez Badilla

  Ec heeft dus (voorlopig) gelijk.

 • Ian Vasquez Badilla

  3-5 dagen winters dus en daarna warmer. Toch jammer maar we wonen in West Europa dus winterprikjes komen vaker voor dan structuele winterweer. Till the next round

 • Bradley Lems

  Zelfs bij GEM loopt het mis op dezelfde termijn. Er kan natuurlijk in de LT een nieuwe blokkade vormen maar zo ze zien gaan we in de MT richting een zuidelijke luchtstroming. https://uploads.disquscdn.com/images/f0e79d5e28cd67901822d8bb90f48eda3dbaaa2592bfea1be1a8f44f2baa8a30.png

 • Bradley Lems
 • Bradley Lems

  En het zal winteren wanneer je het minste verwacht nu de boeken toe zijn 😀

 • Bradley Lems

  Hier blijkt maar weer hoe moeilijk een koudeput te voorspellen is. We zien 2 clusters. Eentje met temperaturen op 850 hpa rond -2 en de andere -9. De positie ervan zullen we maar 24 uur op voorhand weten maar het blijft toch ongelofelijk hoeveel spreiding er is op de KT. Dag 7 in het ensemble staat vaster dan dag 5 haha .https://uploads.disquscdn.com/images/e61c11132fcb8cb993c535db03e79e54f246a5e95cc3bcc94bfff681235e5a9d.gif

 • 1 ding is hier bijzonder jammer. De aanwezige koude in het oosten van Europa is zo minimaal dat eigenlijk van een prachtige setting niks wordt waargemaakt. Frustrerend tot en met, want lag er sneeuw en -20°C in de regio’s direct ten oosten van de Benelux hadden we hier andere dingen gezien…

 • Van Laethem

  Een heel kort en klein prikje voorlopig deze week. De heuse ‘winterinval’ of ‘koudeinval’ die sommigen hier gepredikt hebben ten spijt. Misschien als er een koudeput overtrekt dat we tijdelijk iets leuk kunnen meepikken. Aangekondigd, maar niet waargemaakt. De mooiere opties in de meteofictie. Die zijn nog ver weg. Even kijken hoe koud het hier ’s nachts nu zal worden.

 • wim

  Spijtig dat de hogedruk op een voor ons altijd verkeerde plaats lag en dit met een gunstige oceaan gedurende de 1ste 2 maanden van de winter en deze maand ziet het er naar uit dat, ondanks een gunstige oceaan, het terug net niet zal zijn. Het is de winter van net niet. Hoogte haalbare voor vlaanderen dan toch, was het licht winterse weertype.

 • wim

  Zoals gevreesd volgt UKMO, EC op +144. Geen goede trend wat mij bedreft. Maar laat ons hopen dat er vanaf +240 terug groenland aspiraties komen. komen, zag je ook al een beetje bij EC +240 van gisterenavond. Ik denk dat we stillekes aan het winterboek mogen sluiten wat betreft deze winter, maar dat is mij persoonlijke mening en gevoel.

 • steve
 • steve
 • steve
 • geert duym

  Nu is het enkel nog hopen op een Groenlandhoog al mogen we stilaan een kruis maken over deze hogedrukwinter…..

 • Peter

  Actueel student geografie 😉

 • Kay Crombag

  GFS18 +186, hoog zakt niet uit zoals bij EC maar wordt versterkt in Rusland, lijkt me echter geen verbetering van de vorige run?
  https://uploads.disquscdn.com/images/41c67f139ee41c31e039a96dace32d71cff0b4237701a4adc84430ba858d61b9.png

 • wim
 • wim

  Ondertussen is GFS18 bezig, eens zien wat die ons brengt, blijft het consistent vanaf +168 of gaat het de EC-toer op.
  GFS+72. Geen verandering tov de vorige runs.

  https://uploads.disquscdn.com/images/101e44598dfcce30e157f2df22b9cd838e4b6f90021625c43b83004eac0b0ddd.png

 • Dries Denolf

  Op +240

 • Ian Vasquez Badilla

  Gemiddelde van gfs komt niet boven de 5C uit. Bij ec wel

 • Marcel Klok

  Toch zal het benieuwen hoe deze periode gaat worden….1. Winter komt nu langzaam binnen gewandeld en dat is al heel wat en met name de ontwikkeling in de stratosfeer kan het toch nog voor een omslag zorgen

 • Dries Denolf

  Teken die op dezelfde schaal als EC, je zult ogen open trekken

 • wim

  Waarom slechter? Ik vindt hem beter. Geen vroege lentetoestanden zoals in de pluim van EC.

  https://uploads.disquscdn.com/images/045fbb7ddfbd2682fb46cc8e0759dfde2bd80e0d1c8a77e6463e4fc7be22bf69.gif

 • Dan vergeet je straks het genieten nog van de winterlucht. 😉

 • Dries Denolf

  Nog altijd op vakantie precies

 • Dries Denolf

  Ik vind de GFS pluim eigenlijk slechter dan de EC pluim. We concentreren ons teveel op de OPER

 • wim
 • jurgen

  En vergeet onze good old Geert Naesens niet .

 • wim

  Nee, geen echte veranderingen voor na het weekend. En die zachtheid wou maar zeer korte duur zijn, dus het zo maar kunnen dat die zachtheid te komende runs wordt afgebouwd.

 • wim

  Yep, we weten nog niet exact hoe koud het gaat worden vanaf donderdag en we zitten al te kijken naar die 10 graden voor over 10 dagen.

 • wim

  En het feit dat UKMO, GFS en EC hier ook al mee komen, geeft ons meer zekerheid. Maar eerst die koude binnenhalen en dan zien we verder hoe ver we staan voor het volgend weekend. Als we nu 1 of meerdere sneeuwverrassingen krijgen vanaf Donderdag met een langere houdbaarheid van het sneeuwtapijt, dan ben ik geneigd om deze winter toch een 5 te geven, nu geef ik een 4.

 • wim

  maar toch, ik zou haar kennis over het weer niet onderschatten hoor. Die weet wel wat ze zegt ze.

 • Dries Denolf

  Vanaf het WE iets minder koud, maar daarna zie ik geen veranderingen meer

 • wim

  Dat is ook waar en uiteindelijk hebben we een typische Belgische winter te pakken, niet te koud en niet te warm. Topwinters waren 2009, 2010, 2011 (December 2010), 2012 en 2013.

 • steve

  Dat bedoel ik dus het gaat van 1C afhangen misschien tussen natte sneeuw en sneeuw ik zit in de -1 afwachten is de boodschap snowcasten e :-p

 • wim

  Liever droge sneeuw he, maar het al zien sneeuwen maakt mij dag goed. Wordt dan sneeuwdag nummer 6 voor mij.

 • Dries Denolf

  Met de huidige configuratie kun je inderdaad niet voorzichtig genoeg zijn

 • wim

  Gezien vorige maand, zou ik zeggen dat EC deze keer wel ook eens aan het langste eind zou kunnen trekken. Maar ik hoop dat GFS deze keer gelijk zal krijgen.

 • Jeroen Maes

  Hangt er vanaf hoeveel het precies is en met wat je tevreden bent. 😉 (natte sneeuw,droge sneeuw,…)

 • wim

  Afwachten waar UKMO morgen mee komt op +144, indien deze meegaat met UKMO, dan mogen we het vergeten en zal het KMI het nog bij het rechte eind hebben met hun verwachting over een zachte februari.

 • Jeroen Maes

  Nee hoor, wintergevoel is persoonsgebonden. Wie eerlijk is kan toegeven dat dit minstens een winter op ons niveau was, eender welke regio want die verschillen zijn er ALTIJD. Topwinter? Absoluut niet maar tot nu toe op zijn minst een winter op niveau. bewijs is het abnormaal veel sneeuwdagen in Januari en dat in Ukkel.

 • wim

  Gelukkig is het geen zomer, want ik haat hitte toestanden.

 • Dries Denolf

  Weer en klimaat zijn iets helemaal anders. Voor het 1ste moet je vooral fysische processen begrijpen, voor het 2de statistiek

 • wim

  Ik zit op het randje, nog iets meer naar het zuiden en ik zit goed. Is +0 ook nog goed?

 • wim

  Uiteindelijk is het gevoel over deze winter regiogebonden. De mensen die in de Ardennen bv wonen zullen iets anders zeggen over deze winter dan bv de westerlingen. En indien deze maand nu toch te koud verlopen als we voortgaan op GFS en GEM, ja dan is de ganse winter iets te koud verlopen en dan is deze winter al veel beter dan de vorige 3.

 • Dries Denolf

  Haar troeven liggen op klimaatkunde, niet op weerkunde, waarmee ik niet zeg dat ze er niks van af weet. Maar zeker niet meer dan velen op dit forum

 • wim

  ja aan Sabine haar kennis twijfel ik ook. Maar Jill, Frank en David hebben zeer veel kennis hoor. Jill is niks voor de klimaat ambassadrice voor ons land.

 • Dries Denolf

  Zeker, want dan zitten we al volop in de koude oostelijke stroming.

 • Marcel Klok
 • wim

  Ik zou Jill toch niet onderschatten hoor op, ik denk dat zij wel veel weet op weergebied, maar er is een verschil tussen het weer in de media brengen dan op een forum ofzo. Ik denk niet dat het weerbericht opstelt hoor. Zij leest gewoon wat er haar wordt voorgelegd.

 • Dries Denolf

  Je hebt gelijk, Kurt, ik trek het wat in het belachelijke. Maar die 10 graden waar jij over spreekt is op +240 en tot voor een paar dagen noemden we +240 meteofictie. Maar sinds de slechte EC op +240 is dat plots geen meteofictie meer. Waar zijn we dan mee bezig, want ik vind de rest van de pluim winters en moest er neerslag vallen, wordt dat zeker sneeuw

 • steve

  Klopt maar laten we beginnen bij begin het zou kunnen sneeuwen al, ik blijf hoopvol

 • wim

  Volgend weekend, wanneer die koudeputjes overtrekken ook volop sneeuwkansen, zelfs betere kansen dan nu woensdag.

 • Kurt DH
 • wim

  Ik heb, als sneeuwliefhebber ook de voerkeur aan een groenland/ijsland hoog. De OPER van GFS06 toende dit al.

 • Marcel Klok

  Ik zeg toch niet dat die slecht is…..oper ligt tot dag 9 aardig in lijn vind ik persoonlijk….werkweek koud en daarna een geleidelijke opwarming, pas op dag 10 is de oper een uitschieter….maar vind 72h al ver weg laat staan 240h

 • wim

  ben het met je eens. Laat ons hopen dat gans de benelux nog getrakteerd wordt op een heerlijk nagerecht alles erop en eraan.

 • steve

  Prachtige conclusie, ik zou er persoonlijk nog de fijnmazige modellen nog bij vermelden voor woensdag zit er zeker wat sneeuw op (zie harmonie) dit kan nog wel eens een mooie dag worden, word eigenlijk weinig over gesproken vind ik.

 • wim

  Ik zou zeggen niet verder kijken dan zondag, want vanaf maandag lopen de runs sterk uiteen, waar GEM en GFS op het winters elan blijven gaan en EC vroege lente aangeeft. Eens kijken waar UKMO morgen mee komt op maandag. Als UKMO EC volgt, ja dan hebben we het vlaggen.

 • Kim Jaspers

  Ja klopt Marcel dat is al ver idd 😉

 • Dries Denolf

  De OPER krijgt steun zolang die voor een koude oplossing kiest. Eens de OPER voor lentet° gaat, volgen de andere leden niet meer. Je kunt toch moeilijk beweren dat dat binnen de realistische termijn een slechte pluim is. Tenzij je er een andere mening over hebt, ik respecteer die graag.

 • Kim Jaspers

  Winters tot het weekend en daarna is GKB.. verder kijken heeft geen zin in deze situatie.

 • wim

  Algemene conclusie van de avondruns. Vanaf +72 tem +144 liggen alle modellen op 1 lijn. Zowel UKMO, GFS en EC komen nu ook met koudeputjes op +120 en +144, dus dat was heel goed voorspeld door GEM. Vanaf +168 lopen GFS, GEM en EC uit elkaar, waarbij GEM voluit voor winter blijft gaan, GFS eerder voor licht winters weer en EC gaat al een beetje te lente toer op. Benieuwd wat UKMO morgen gaat geven voor maandag, volgt het GEM/GFS of volgt het EC? Spannende ochtend sowieso waar het momenteel 2 tegen 1 staat vanaf volgende week maandag.

 • Kurt DH

  Dat is ook waar…

 • Marcel Klok

  Zelfs dat is al ver

 • Kim Jaspers

  Je kijkt veel te ver.. tot zaterdag/zondag is meer dan ver genoeg in deze situatie

 • Kurt DH

  Dat is slechts 1 lid eh Dries. Van mij mag je onmiddellijk gelijk hebben, maar het ensemble zit op 10 graden. Wil zeggen dat een overgrote meerderheid voor richting de oper gaat…

 • Dries Denolf

  Of -10, je hebt de keuze

 • Marcel Klok

  Heb de pluim erbij gezet v/d bilt…..oper heeft wat steun alleen op het eind staat die nagenoeg alleen……aardig neerslagsignaal morgen

 • Marcel Klok
 • Kurt DH

  Die pluim ziet er toch alweer beroerd uit… Donderdag temperaturen tot 12 graden??? Dat is ons lentekaartje van daarstraks…

 • Dries Denolf

  ECMWF pluim De Bilt verrassend winters met vanaf +240 de OPER geïsoleerd op eenzame hoogtes

 • steve

  Klopt het ziet er wat snowcasten is zeker niet slecht uit, ik heb zeker een goed gevoel na avond runs, kaarten na + 144 hecht ik momenteel geen belang aan eerst nu woensdag al eens afwachten

 • Marcel Klok
 • Kim Jaspers

  Ik kijk alleen naar Sabine als ze den Balkan verstopt :-p

 • Bradley Lems

  Daar kan ik in meegaan maar om de rest af te breken is een stap te ver voor mij.

 • Dries Denolf

  Ik vrees dat we er met woensdag alleen niet van af geraken. Ik zie lager ook een kaart met sneeuwmogelijkheden voor de nacht van zaterdag op zondag. En die blauwe putjes komen in elke run terug, maar telkens op een andere plaats

 • Dries Denolf

  Dus nog te vroeg om terug westwaarts te kijken. Maar zo weet ik tenminste wat allemaal kan.

 • Dries Denolf

  Bedankt, Stephan, dat geeft tenminste enig houvast

 • Dries Denolf

  Goed nieuws, want als jij je specialiteit uitspeelt, komen er plots heel wat lijken uit de doos

 • Bradley Lems

  Media geeft daar een draai aan zoals in alles. Laat hun op hun eigen werken zonder vtm of één en hun weerberichten gaan een stuk waardevoller zijn.

 • Dries Denolf

  Daar heb je gelijk in, maar wat ik hun verwijt is dat ze de moeite niet doen om de kaarten continu te lezen. Het is hun verdomd beroep. Het weerberichT (zeker op VRT, VTM ken ik niet) is de bespreking van de pluim 12z van de dag ervoor. Je ziet het ook op de site van KMI. Iets na de middag zetten ze er een nieuwe LT op en dat is dan de EC12Z van de dag ervoor

 • Bradley Lems

  Idd was ook voorspeld. Hopelijk kouder wordend dan verwacht dan kan de koude ook sneller uitbreiden naar belgië. Want morgen wordt in belgië 6 graden verwacht terwijl het in nederland al rond nul zal zijn.

 • Stephan Valcke

  Ik verwacht dat een Groenland hoog bij de opties behoort gewoon omdat dit al een aantal keer verschenen is binnen de ensembles. Bovendien wordt een split van de poolwervel verwacht wat de mogelijkheden daartoe vergroten. Volgens mij is dit dan 1 van de grootste mogelijkheden om de winter nog eens tot aan de kust te krijgen.

 • Kurt DH

  Ondertussen https://uploads.disquscdn.com/images/7a8b901652914cf6dcb4d184e7644731ef612ab09c3f263ffeb1db0ae797abf2.png lijkt de afkoeling al te beginnen in Noord-Nederland. Serieuze temperatuurverschillen met het zuiden…

 • Bradley Lems

  Het is gemakkelijk iemand af te kraken die zich niet kan verdedigen stephan. Ik zeg niet dat ze de slimste en beste weermannen/vrouwen zijn maar om ze zo zwart te maken vind ik wat erover.

 • Voorkeur Groenland/IJsland hoog dat is beter voor winterse mogelijkheden en zeker voor sneeuw. We hebben nog niet veel gezien van deze configuratie deze winter, dus vandaar mijn voorkeur. Wat het gaat worden, daar doe ik nog geen exacte uitspraken over. 😉

 • Dries Denolf

  Sabine heeft menselijke aardrijkskunde gestudeerd, dus die had nog geen weerkaart gezien tot ze bij de VRT kwam, Frank fysica, dus die weet idd over wat hij praat. Over VTM weet ik niks

 • steve

  We gaan allemaal woensdag snowcasten Dries daar ben ik 100´% zeker van

 • Stephan Valcke

  Ook waar.

 • Bradley Lems

  Je ziet maar wat je wil zien vanop het weerbericht bekeken. Hetgene waar we hier op deze discussiedraad over praten is gewoon chinees voor mensen die niks weten van kaarten of het weer. De weerberichten moeten zo simpel mogelijk gebracht worden tegenover de gewone mens. Leg jij maar eens uit tegenover de gewone mens wat wij hier op dit forum zeggen, ze verklaren je zot.

 • Kris Steyaert

  Matt Hugo’s Twitter account 😉

 • Dries Denolf

  Zoals iedereen hier, onderstel ik, Arjan. Ik hoor van veel mensen dat ze op hun buikgevoel afgaan. Ze geven dezelfde mogelijkheden als jij geeft, zonder een voorkeur. Heb jij een voorkeur voor 1 van de opties die je voorstelt zonder enkel op je buikgevoel af te gaan?

 • Kurt DH

  Nah, ijsberen begot 🙂

 • Stephan Valcke

  Nee Dries. Zal mij daar morgen nog eens mee bezig houden bij de Gfs12 run

 • Stephan Valcke

  Ik twijfel toch wel aan de kennis van Sabine. Ik weet dat mensen als Frank Deboosere en David Dehenauw en jill peeters een vrij grote kennis hebben

 • Dries Denolf

  Weerkunde kun je niet studeren, je moet er feeling en interesse voor hebben en die capaciteiten benutten

 • Dries Denolf

  Of omgekeerd?

 • Michiel

  die is goed hahaha

 • Bradley Lems

  Nu overdrijf je toch wat dries. Weermensen zoals frank,jill en david hebben heel wat jaren natuurkunde en genoeg andere vakken ivm. het weer voor de boeg met tal van master diploma’s. Weerman/vrouw wordt je niet zomaar en vind het persoonlijk flauw dat je ze afkraakt. Ze lezen ook maar af wat vtm hun voorschotelt. Op de radio hoor je toch soms heel wat meer dan op vtm. dan is iedere weerman/vrouw onbekwaam en zou je mensen zoals ik die weinig van natuurkunde ken gewoon in beeld zetten als dat dan toch zo gemakkelijk klinkt bij jou.

 • Michiel

  waar vinde dat?

 • Dries Denolf

  Idd, we hebben nog tijd zat om te panikeren. Dat doe ik pas als GFS de EC toer opgaat

 • Dries Denolf

  Ik merk dat je verder al meer uitleg gegeven hebt. Bedankt

 • Kris Steyaert
 • Dries Denolf

  Ik woon op 20 km van je (Brugge) en kan dus met je meeleven, maar we moeten allemaal toegeven dat we het niet weten en op ons buikgevoel af gaan. Zelfs Stephan, die toch een crack is, geeft toe dat hij ook hoofdzakelijk op zijn buikgevoel afgaat (trouwens ook een Westvlaming). En vraag je het aan Matthias, Nicolas of Arjan, ik denk dat ze ook ongeveer hetzelfde zeggen.

 • Kurt DH

  Ik ben een regent LO, maar toch gaat de winter steeds lopen van mij 😀

 • Annelies

  Dat kan allemaal zijn Dries maar dat is dan uw mening dan, eens zien wat er van al dat sgoons dat hier al gepasseerd is op de kaarten wat daar nog van overblijft.

 • Bradley Lems
 • Dries Denolf

  Annelies, ik heb fysische aardrijkskunde gestudeerd en heb verschillende vakken weerkunde gehad. Een jaargenoot heeft nog een tijdje het weerbericht voorgelezen op VRT en de broer van Frank Deboosere zat in mijn jaar. Maar denk je dat ik daarom kan tippen aan sommige cracks hier? Die zijn veel meer begeesterd, scholen zichzelf constant bij en hebben veel meer feeling om de kaarten te begrijpen. Wees er maar gerust van dat de moderators hier – om er maar een enkele te noemen – Peeters van tafel praten

 • Bradley Lems

  Klopt annelies, vind het wat wreed van dries om zoiets te zeggen. Wij kunnen alleen maar dromen om weerman/vrouw te worden. Je moet ten eerst al heel wat kennen van natuurkunde en ten tweede heeft zij heel wat masters in de hand wat weer betreft. Ze is niet voor niets de beste weervrouw ter wereld. David en jill zijn wat mij betreft proffessionals.

 • Dries Denolf

  Kun je die uitspraak begrijpelijk maken voor me, Matthias? Welk potentieel?

 • Na het bekijken van de weermodellen ECMWF en GFS kom ik tot de conclusie dat er na +168 uur mogelijk een weersverandering op het menu staat. We zien namelijk drukstijgingen boven Groenland/IJsland regio (zie luchtdrukensemble onderaan afbeelding). Bij GFS blijven we hierbij te maken houden met (licht) winterse toestanden, ook op termijn. EC komt met een zuidelijke hoogtestroming met neiging tot een Eurohoog. Er zit nu wel een verschil in de tot standkoming van dat hoog dus we zullen wel zien. Een Groenland configuratie kan ook nog winterse taferelen opleveren en soms moet er bij een weersverandering ook (even) wat zachter weer zitten. Het gaat pas fout op de weerkaart bij EC op 168 uur dus daar kan nog aan gewerkt worden. Zie GEM. Ik wacht rustig af wat het ons allemaal gaat brengen. https://uploads.disquscdn.com/images/329c6e7729668039968147aa13ed72d36d2da979cd6fc2443fea64e7674699f9.gif

 • Dries Denolf

  Vind ik ook. We besluiten dat de volgende winteraanval niks wordt op basis van kaarten op minstens +168 van 1 model.

 • jurgen

  Zeker niet alleen op kennis van de kaarten maar meer op wat ervaring en op het buikgevoel , hopelijk ben ik mis Dries .

 • Dries Denolf

  Heb je de tijd gehad om de verschillende GFS runs te bekijken, Stephan?

 • Annelies

  Dit is wat te grof tegenover Jill en ook oneerlijk, ik en jij en de rest hier zijn tegenover haar toch wel ondermaats zij is alvast goed gestudeerd in het weer tegenover ik en de rest, denk dat het probleem is dat we teveel winterse kantjes opzoeken en als het tegenslaat we dan dingen zeggen die er nie op trekken of het menselijke gaan beginnen afbreken.

 • Dries Denolf

  Op wat baseer je Jurgen, om tot dat besluit te komen?

 • Dries Denolf

  Nint, maar we maken te vlug conclusies. Laat de periode dat EC slechter wordt dicfhterbij komen en het is zeer de vraag of de configuratie nog zo slecht zal zijn

 • jurgen

  Ondanks scandihogen en russische beren komt er voor de 4 de winter op rij niks van huis , ik heb het langzamerhand eigenlijk een beetje gehad er mee .

 • Dries Denolf

  Peeters vertelt ook geen evangelie hoor. Zij leest enkel af wat men haar voorschrijft. Hier op dit forum heb je verschillende mensen, die de kaarten van verschillende modellen grondiger bekijken (zij bekijkt enkel de pluim van EC 12z van de dag ervoor), veel meer van weerkunde kennen dan dat mens en sterkere analyses maken. Vraag aan Peeters wat UKMO of GEM voorspellen en ze staat met haar mond vol tanden.

 • Annelies

  Hier klopt iets niet wi

 • Dries Denolf

  Dat is idd de enige mogelijkheid om tot een laagje te komen: het zal hard en lang genoeg moeten sneeuwen zodat de sneeuw zelf de bodem afkoelt.

 • Dries Denolf

  Die zit er al een tijdje in en wellicht gaat het door de koude luchten wel sneeuwen, maar de bodem is nog veel te warm om tot een laagje te komen. Spijtig, maar er komen nog kansen, als we niet teveel naar VTM of VRT luisteren. Lang geleden dat ik de visie van vriend Naessens nog gehoord heb.

 • Dries Denolf

  De 1 of andere nacht hangen we er toch aan dat we aan snowcasten doen

 • Bradley Lems

  Ik leef met je mee. Daarom dat ik me ook eerder verontschuldigd heb bij iedereen. Na zo een mooi scandihoog te zien verwacht ik toch wel heel wat meer. ik zocht in elke kaart wat negatiefs,en dat was verkeerd. Ik ben zo hopeloos momenteel als jij nu…

 • Dries Denolf

  Zaterdag wordt het 7° volgens Peeters (VTM) en de nacht erop gaat het sneeuwen. Zou ze niet beter verder voor een klimaatopwarming gaan en het weer aan haar laten voorbijgaan? Dan moeten we tenminste zo’n onnozeliteiten niet meer aanhoren.

 • Jeroen Maes

  Valt opzich nog wel mee hoor, temp op 850 hpa zit maar net boven het vriespunt en de luchtaanvoer is continentaal dus mss juist 12 graden max en dan zal het waarschijnlijk maar een dag of 2 zijn.

 • Annelies

  Ja en er stond ook totaal geen sneeuw in haar weeroverzicht enkel smeltende sneeuw of sneeuw voor de hoogste reliëfs ( de Ardennen) voor de rest overal zonnig en richting volgend weekend weer zo typisch regen. Och dat is gewoon echt puur hatelijk onze ligging den west europa.

 • Dries Denolf

  Ik denk ook dat de emoties hier weer een te grote rol spelen, want we spreken toch over +168 en 1 model en morgenavond voelen we reeds de oostenwind

 • Bradley Lems

  Klopt, voor mij mag die afwezig blijven en mogen we blijvende impulsen krijgen van hogedrukgebieden. Kan wel eens een droge en warme zomer worden zo. Ik verwacht te veel zekers?

 • Stephan Valcke

  Puur op gevoel en voorgeschiedenis van deze winter Dries

 • Dries Denolf

  Vroeger noemden we +168 meteofictie, nu is het bijna of EC het bij het rechte eind heeft, gebaseerd op kaarten +168

 • Bradley Lems

  Vtm gaat voort op het europees weermodel. Zoals je kan zien op hun weerbericht gaan het heldere dagen en nachten worden. Dat is de reden waarom het 5/7 graden overdag kan worden en -4/-6 s’nachts. Dit is nu echt eens letterlijk wintergevoel s’nachts en lentegevoel overdag, allee ja toch zeker uit de wind en in de zon 😀

 • Dries Denolf

  Het verschil is nu al een paar dagen opmerkelijk in elke run. Maar ik zie geen indicaties waarom de of gene meer kans heeft om door te breken. Jij wel, Stephan, of ga je ook zuiver op het gevoel af? Tenslotte is UKMO ook winters.

 • Stephan Valcke

  Ja, die verwacht ik ook nog. Die blijft niet eeuwig weg hè

 • jurgen

  We gaan een keer op bedevaart moeten denk ik om hier ooit nog iets dat op winter lijkt te krijgen .

 • Ian Vasquez Badilla

  Nu is het zelfs een super horror kaart geworden haha

 • Bradley Lems

  Met de WC als afwezige denk ik eerder mei of juni want ooit zal die toch moeten komen hé?

 • Laurens de Paepe

  Op het gemakje de lente in of komt Groenland nog met een verrassing, wie zal het zeggen? 😉

 • jurgen

  Zijn wel de dauwpunt temp , lucht temp gaat nog enkele gr hoger zijn en met lichte neerslag hebben we ook geen isothermie om de temp te laten zakken , denk niet dat het wat zal worden voor vl .

 • Ian Vasquez Badilla

  Ik duim voor gfs! Vale!

 • Stephan Valcke

  Ik denk dat die kans inderdaad heel klein is. Zal wachten zijn tot april vrees ik

 • Ian Vasquez Badilla

  Toch bizar. Sneeuw voor het westen en regen voor het oosten :p

 • Bradley Lems

  Haha hopelijk. Is er eigenlijk ooit al zwaar onweer geweest in februari bij zo een setting als nu op 240 uur? Lijkt me onwaarschijnlijk omdat er nog geen cape is in februari niet?

 • Stephan Valcke

  Ja hè. En eerlijk, ik heb meer vertrouwen in EC dan Gfs. Altijd al geweest. Wel hoop ik dat Gfs nu eens aan het langste eind trekt.

 • Stephan Valcke

  Geef ons dan maar eerst nog eens een echte thundersnow show

 • Chris Meire

  Ik denk dat je gelijk hebt.ze gaan heus gn risico nemen daar.en als op MLT daar 7 graden wordt voorspeld,hebben ze volgens mij zeer sterke indicaties daarvoor.vergeet niet dat wij de amateurs zijn in het weerspel.

 • steve

  Niet zeker e, aecht wel mogelijk kunnen zijn, kantje boordje e

 • Bradley Lems

  Kwijl kwijl😍 Dat zou wel heel vroeg zijn 😀

 • Stephan Valcke

  Met onweders er boven op

 • kjell

  Oceaan heel rustig en toch lukt het niet. Ver weg natuurlijk maar toch…

 • Marcel Klok

  Klopt maar op 240h gaat de druk in Groenland fors omhoog…..alleen dat eurohoog gaat in de weg liggen voor een noordstroming…het blijft een net niet verhaal

 • Michiel

  voor het westen, weer eronder zie ik

 • Bradley Lems

  En om de kers op de taart te zetten, rechtstreekse stroming van afrika bij 240 uur. Nee EC is echt slecht en wel opmerkelijk die ommezwaai van gisteravond? Hopelijk komt dit niet uit want dit is lentetoestanden in februari amai. Had dit in de zomer geweest was dit een hittegolf pur sang. https://uploads.disquscdn.com/images/d240ae6e9d422e1ba8af5f6d22f6018240652173d4489c81bffd9fb8ce19b0ab.gif

 • Annelies

  Dat is toch algelijk wel wreed éé zeg pffft zonet het weerbericht gezien op vtm met Jill Peeters en donderdag is de koudste dag gemiddeld met 2 graden om dan weer richting volgend weekend te gaan richting 7 graden. Al mijn en jullie moeite is weer voor niets geweest lieve wintervrienden. Tis weer voorbij die mooie winter (ma de vraag is of er wel een winter geweest is?). Ochja de winter is voor NL. Dus succes aan de noorderburen ik gun het ze. Grtjs.

 • steve
 • wim

  Bah

 • wim

  Die kans zit er zeer dik in als de WC nog lang uitblijft.

 • wim

  je moet niet vrezen, de Lente wordt sowieso geen goede, want eens moet de WC doorbreken hoor, die kan geen maaaaaaaaaanden afwezig blijven hoor.

 • Willem

  Gelukkig ver weg. Maar toch begint EC zicht vast te bijten in dit scenario.

 • steve
 • wim

  yep, dan is het over en uit voor deze winter.

 • Marcel Klok

  Het kan maar zo

 • Stephan Valcke

  herhaling van vorig jaar dan….

 • Marcel Klok

  De lente kan weleens guur verlopen,

 • wim

  En dat met een gunstige atmosfeer enzo. Alles wat fout kan gaan, gaat ook fout bij EC. Toch blijft het verschil tussen GFS en EC toch groot hoor op die termijn.

 • Stephan Valcke

  Ik vrees er ook voor. Dan zou het echt de winter van de eurohogen zijn. En dan vrees ik voor een barslechte lente er bovenop.

 • Jeroen Maes

  Deze winter is al een miljard keer afgeschreven geweest, nog nooit uitgekomen dus ik zou zeggen blijf het doen!

 • Marcel Klok

  Opzicht ook een prestatie opzich😎😎maar hopeloos weerin het gkb

 • Marcel Klok

  Als dat eurohoog er daadwerkelijk komt dan is deze winter afgeschreven

 • wim

  Foute boel. Nee EC heeft weer een slechte beurt gemaakt vanaf +168. Maar tem +144 al beter met ook die koudeputjes zoals bij UKMO/GEM en GFS.

 • Stephan Valcke