1 februari 2017 - 4 min. lezen 3531 reacties

Ons weerbeeld wordt momenteel gedomineerd door een straffe uitstroom van koude lucht nabij Groenland. Dat heeft de straalstroom dermate geactiveerd dat we daar eind januari 2017 de gevolgen van dragen. Een toename van de zonaliteit/westelijke luchtcirculatie is aan de orde waardoor ook depressies hun kans krijgen om zich te ontfermen over West-Europa. Koning Winter heeft zich voorlopig even teruggetrokken richting het oosten. Temperaturen klimmen richting 5-10 graden.

Grote fan van winterweer? Vergeet dan niet deel te nemen aan de dagelijkse weerupdates van weerliefhebbers onderaan dit artikel. Even een account maken via DISQUS of Facebook/Twitter gebruiken en je kan meteen je eigen visie op de weerkaarten delen. Wie ons liever volgt op sociale media kan terecht op FacebookTwitter en Instagram.

Winterdiscussie februari

Wat er zich momenteel afspeelt in de stratosfeer is interessant te noemen met het oog op een volgende winterprik. Die lijkt wederom kansen te krijgen tussen medio februari van dit jaar. Effecten zouden dan langzaam maar zeker kunnen doorsijpelen tot in de troposfeer, de zone waarin ons weer wordt gemaakt. Vooral de effecten van zo’n grootschalige opwarming in de stratosfeer werden in de winter van 2012-2013 duidelijk. We kregen tot in maart te maken met koude episodes en sneeuwbuien.

Zal stratosfeer een gunstige rol spelen?

Op dit moment is er een Wave1-opwarming aan de gang op 10 hPa. Er zijn natuurlijk ook nog andere hoogtes binnen de stratosfeer, maar daar komen we later in dit artikel op terug. Deze Wave1-opwarming is fors te noemen en heeft de neiging de windrichting in die hoogte te gaan veranderen van west naar oostelijke sectoren.

Bij een downwelling van dit proces van stratosfeer naar troposfeer zal het mogelijk ook de westelijke straalstroom gaan hinderen om vol op gang te komen. Wij verwachten dat dit proces zich zal voltrekken tussen in de eerste 14 dagen van februari aangezien zo’n downwelling niet op 1-2-3 gebeurt.

opwarming stratosfeer eind januari
Een flinke opwarming op 10 hPa (30 km) zal uiteindelijk ook haar effect hebben op de troposfeer. De kans op een gunstige blokkade in februari neemt toe wat ons betreft. Hopelijk voor de winterliefhebbers dat Europa deze keer aan de beurt is.
wave1 opwarming stratosfeer
De opwarming is van een Wave1-formaat. Dat betekent dat de vortex zich verplaatst van regio. We zien dat trouwens duidelijk ontstaan als we de 2 afbeeldingen vergelijken. Positie van de vortex kiest een meer oostelijk traject na de opwarming. Tegelijkertijd komt een nieuwe warmte-impuls zichtbaar boven Siberië (final warming?).

Weerbeeld eind januari/begin februari

Wanneer we de weermodellen analyseren op de korte termijn zien we zoals eerder gesteld in dit artikel de invloed van een complex lagedrukgebied toenemen. De kern van dit bolwerk van lage druk situeert zich ten zuidwesten van IJsland. In schril contrast met hoge druk in het zuiden welke de activatie van de straalstroom veroorzaakt. Spoelen we de weerkaarten even door naar 2/3 februari 2017, dan zinspeelt vooral GFS op nieuwe stijgingen van luchtdruk in de omgeving van Noorwegen.

duikende lagedrukgebieden
In GFS 12:00 van 28 januari 2017 zien we meer en meer de neiging van lagedrukgebieden om te duiken. Op deze manier kan hoge druk zich ontfermen boven Scandinavië en eventueel een Scandinavisch hogedrukgebied veroorzaken. Die kans lijkt voorlopig klein door de sterke westelijke invloed van de straalstroom. Later in februari en mede door de fikse opwarming in de stratosfeer kan de hoge druk retrograads gaan (oost-west) en meer tegengas bieden.

Het Europees weermodel laat een gelijkaardige situatie zien met een forse ‘tegendruk’ van hoge druk boven het oosten van Europa. Het moge duidelijk zijn dat de weersverwachting komende 5-7 dagen aan flink wat veranderingen onderhevig zal zijn en het uiteindelijk weer zal neerkomen op de consistentie tussen meerdere weermodellen. Om de duidelijkheid te scheppen in de ‘betrouwbaarheid’ van de weermodellen hebben we nog eens een analyse toegevoegd van de meerwaarde van de individuele modellen.

betrouwbaarheid weermodellen 2
In deze simplistische voorstelling van diverse weermodellen valt op dat ECMWF de kroon spant, gevolgd door UKMO en daarna GFS. Volgens ‘geruchten’ onder weerliefhebbers heeft GFS last van een ‘zonaal’ patroon in het algoritme. Dat zou betekenen dat het weermodel moeilijker een blokkade kan berekenen tot enkele dagen op voorhand.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken