Winterdiscussie februari 2017

Ons weerbeeld wordt momenteel gedomineerd door een straffe uitstroom van koude lucht nabij Groenland. Dat heeft de straalstroom dermate geactiveerd dat we daar eind januari 2017 de gevolgen van dragen. Een toename van de zonaliteit/westelijke luchtcirculatie is aan de orde waardoor ook depressies hun kans krijgen om zich te ontfermen over West-Europa. Koning Winter heeft zich voorlopig even teruggetrokken richting het oosten. Temperaturen klimmen richting 5-10 graden.

Grote fan van winterweer? Vergeet dan niet deel te nemen aan de dagelijkse weerupdates van weerliefhebbers onderaan dit artikel. Even een account maken via DISQUS of Facebook/Twitter gebruiken en je kan meteen je eigen visie op de weerkaarten delen. Wie ons liever volgt op sociale media kan terecht op FacebookTwitter en Instagram.

Winterdiscussie februari

Wat er zich momenteel afspeelt in de stratosfeer is interessant te noemen met het oog op een volgende winterprik. Die lijkt wederom kansen te krijgen tussen 5 en 15 februari van dit jaar. Effecten zouden dan langzaam maar zeker kunnen doorsijpelen tot in de troposfeer, de zone waarin ons weer wordt gemaakt. Vooral de effecten van zo’n grootschalige opwarming in de stratosfeer werden in de winter van 2012-2013 duidelijk. We kregen tot in maart te maken met koude episodes en sneeuwbuien.

Zal stratosfeer een gunstige rol spelen?

Op dit moment is er een Wave1-opwarming aan de gang op 10 hPa. Er zijn natuurlijk ook nog andere hoogtes binnen de stratosfeer, maar daar komen we later in dit artikel op terug. Deze Wave1-opwarming is fors te noemen en heeft de neiging de windrichting in die hoogte te gaan veranderen van west naar oostelijke sectoren. Bij een downwelling van dit proces van stratosfeer naar troposfeer zal het mogelijk ook de westelijke straalstroom gaan hinderen om vol op gang te komen. Wij verwachten dat dit proces zich zal voltrekken tussen 5 en 15 februari 2017 aangezien zo’n downwelling niet op 1-2-3 gebeurt.

opwarming stratosfeer eind januari

Een flinke opwarming op 10 hPa (30 km) zal uiteindelijk ook haar effect hebben op de troposfeer. De kans op een gunstige blokkade in februari neemt toe wat ons betreft. Hopelijk voor de winterliefhebbers dat Europa deze keer aan de beurt is.

wave1 opwarming stratosfeer

De opwarming is van een Wave1-formaat. Dat betekent dat de vortex zich verplaatst van regio. We zien dat trouwens duidelijk ontstaan als we de 2 afbeeldingen vergelijken. Positie van de vortex kiest een meer oostelijk traject na de opwarming. Tegelijkertijd komt een nieuwe warmte-impuls zichtbaar boven Siberië (final warming?).

Weerbeeld eind januari/begin februari

Wanneer we de weermodellen analyseren op de korte termijn zien we zoals eerder gesteld in dit artikel de invloed van een complex lagedrukgebied toenemen. De kern van dit bolwerk van lage druk situeert zich ten zuidwesten van IJsland. In schril contrast met hoge druk in het zuiden welke de activatie van de straalstroom veroorzaakt. Spoelen we de weerkaarten even door naar 2/3 februari 2017, dan zinspeelt vooral GFS op nieuwe stijgingen van luchtdruk in de omgeving van Noorwegen.

duikende lagedrukgebieden

In GFS 12:00 van 28 januari 2017 zien we meer en meer de neiging van lagedrukgebieden om te duiken. Op deze manier kan hoge druk zich ontfermen boven Scandinavië en eventueel een Scandinavisch hogedrukgebied veroorzaken. Die kans lijkt voorlopig klein door de sterke westelijke invloed van de straalstroom. Later in februari en mede door de fikse opwarming in de stratosfeer kan de hoge druk retrograads gaan (oost-west) en meer tegengas bieden.

Het Europees weermodel laat een gelijkaardige situatie zien met een forse ‘tegendruk’ van hoge druk boven het oosten van Europa. Het moge duidelijk zijn dat de weersverwachting komende 5-7 dagen aan flink wat veranderingen onderhevig zal zijn en het uiteindelijk weer zal neerkomen op de consistentie tussen meerdere weermodellen. Om de duidelijkheid te scheppen in de ‘betrouwbaarheid’ van de weermodellen hebben we nog eens een analyse toegevoegd van de meerwaarde van de individuele modellen.

betrouwbaarheid weermodellen 2

In deze simplistische voorstelling van diverse weermodellen valt op dat ECMWF de kroon spant, gevolgd door UKMO en daarna GFS. Volgens ‘geruchten’ onder weerliefhebbers heeft GFS last van een ‘zonaal’ patroon in het algoritme. Dat zou betekenen dat het weermodel moeilijker een blokkade kan berekenen tot enkele dagen op voorhand.

 


Lees ook eens:

 • Rizky Taufik

  EC+120, gaat nog altijd goed en komt binnen de betrouwbare termijn. De kou is ook beter op ons gericht al licht de echte kou ten noorden van de Benelux.
  https://uploads.disquscdn.com/images/4b7a29a7984d1ae7cd15b49bd147b06c643fca6c57b5e32b138120f85c43e289.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/6e5e90303dd649bcc076b7ecae8ae09e671716831b3acfd8441c8375e9f5619b.png

 • Annelies

  Hey ik hoop dat dit artikel februari 2017 ook veel reactie’s of zelfs nog veel meer krijgt zoals zijn voorganger januari 2017 tenminste als het toch echt wintert maar dan niet enkel en alleen droge vrieskou maar ook met regelmatige sneeuwval.
  Dus rest mij nog te zeggen……..Duimen maar (y)

 • Ian Vasquez Badilla

  De kaarten van gisteravond waren gewoon te mooi dus ik vind het niet echt schokkend of zorgwekkend om wat mindere kaarten vanochtend te zien.

 • Annelies

  Goodmorning om te beginnen maar ziet er even weer wat minder uit op
  de weerkaarten en een deel van deze koude lucht komt volgens de
  weercomputers vooral de 2de helft van volgende week met een oostenwind
  op transport naar onze
  omgeving.
  Een mogelijke spelbreker voor echte kou kan een lagedrukgebied op grootte hoogte boven noord rusland worden. Deze
  verhinderd de uitstroom van de diepvrieskou boven Rusland die eventueel naar het westen kon worden getransporteerd.
  Vanaf volgende week dinsdag zit er een grote onzekeheid in de pluim.
  Er zijn wel veel koudere oplossingen bijgekomen maar ook nog een groot aantal wat kiest voor temperaturen ruim boven nul.
  Dus
  zal weer een gezelschapsspelletje gaan worden hoog boven onze hoofden
  en door die onzekerheid de discussies (liefst gezonde) weer kunnen gaan
  oplaaien.

  Suc6.

 • Goedemorgen! ECMWF 00:00 trapt af met een andere oplossing dan de 12:00 van 31 januari 2017, maar mensen wat is deze weerkaart niet verkeerd. Trekpaard nabij Italië op 168 uur die de diepvrieskou uit Rusland op transport zet richting het westen. Een andere wilde oplossing die zeker en vast nog zal wijzigen komende week. Wauw! https://uploads.disquscdn.com/images/4ea1b4ae661d8b1137191a7c3a00039433adc2b0a42eed43230f747f841ebec3.gif

  • Willem

   Uhu maar scenario zakker naar eurohoog komt hier weer om de hoek kijken…

   • Dat zou ook een optie kunnen zijn inderdaad, maar er is momenteel zoveel aan de hand in weerkaartenland dat goede settings zich niet altijd opvolgen. Stel je voor dat die plas koude boven Polen rechtstreeks naar de Benelux wordt gepusht, dan hebben we hier een winterinval van jewelste.

  • Rizky Taufik

   Laat ons vooral hopen dat het deze keer niet bij dromen en virtueel geweld blijft, de afknapper van vorige maand in het achterhoofd. Dus met beide voetjes op de grond blijven. Momenteel staat de koude inval gepland op 8/02, dus duimen dat dat erin blijft. Voor details veel te vroeg.

  • Steven van Dam

   Goeiemorgen!
   Ik wauw met je mee , zelfs al komt er mss niks van , positief blijven ! 😉
   Prettige dag verder