1 augustus 2017 - 8 min. lezen 123 reacties

Heel wat bezoekers hebben ons gevraagd om opnieuw een informatief topic te openen met de weersverwachting van de maand. We nemen deze feedback graag ter harte en analyseren de weerkaarten voor de eerstvolgende 7 dagen. Zo vullen we het artikel iedere keer aan op de volgende zondag met de laatste stand van zaken.

Recente ontwikkelingen in de weerkaartenbak kunnen dan ook hier besproken worden via het platform Disqus. Wie nog geen account heeft, kan eenvoudig via sociale media en/of mail inloggen in het systeem.

Augustus start warm en onstabiel

Om dit artikel te lezen hoeft u zeker geen meteoroloog te zijn. Bezoekers van NoodweerBenelux zijn afkomstig uit allerlei sectoren. Mensen die geïnteresseerd zijn in het weer, tuinliefhebbers, mensen in de bouwsector, mensen met een bureaujob en/of liefhebbers van festivals. We zien ze allemaal voorbijkomen. Mochten er toch onduidelijkheden zijn, gelieve ons te mailen op [email protected]. We doen ons best om alles in begrijpbare taal te verklaren.

Augustus start onstabiel als we kijken naar de weerkaarten die beschikbaar zijn op 30 juli 2017. Er wordt aan de voorzijde van een stationair lagedrukgebied ter hoogte van Ierland een rug van hogedruk opgezet boven het centrale deel van Europa. Dat zorgt voor een interessante configuratie wat temperatuurverschillen (+ kansen op stevig onweer) betreft. Over West-Europa meestal gematigd met veelal waarden tussen 20 en 25°C.

hitte europees vasteland
Komende week mogen we in grote delen van Europa een heuse hittegolf verwachten. Voor de Benelux blijven de zeer hoge temperaturen achterwege. Als compensatie krijgen we geregeld enkele stevige buien met lokaal onweer.

Iets verder op het continent mogen ze zich schrap zetten voor een heuse hittegolf met extreme allures. Temperaturen boven 35 graden in Duitsland zullen geen uitzondering zijn tussen 1 en 5 augustus 2017. Ook het voormalige Oostblok en delen van Rusland moeten rekening houden met hitte die lokaal kan oplopen tot 40 graden of meer. Voor ons persoonlijk veel te veel van het goede.

ensemble hongarije 2017
Kijken we naar de verzameling van de leden binnen het Amerikaans weermodel (ensemble) dan zien we een ronduit verschroeiend vooruitzicht. Op 850 hPa klimt het kwik naar 20 tot 25°C. Tel daar nog eens 13 tot 16°C bij en je zit gauw aan 40 graden tijdens de namiddag. Locatie: Hongarije.

Vooral op dinsdag en donderdag kans op regen

Voor de korte termijn zijn de weerkaarten redelijk eensgezind voor de Benelux. Op maandag, dinsdag en woensdag een wisselend bewolkt weerbeeld met geregeld ruimte voor de zon om zich te laten zien. Op dinsdag 1 augustus 2017 groeit de kans op onweer in het uiterste zuidoosten van de Benelux.

Het is dan goed mogelijk dat we opnieuw beelden te zien krijgen van noodweer in Duitsland. De maxima gedurende de eerste 3 dagen van de werkweek bevinden zich vaak tussen 20 en 25°C. Het meeste zon kunnen we op maandag en woensdag verwachten.

onweerskansen 1 augustus 2017
Onweerskansen begin augustus 2017.

Vanaf woensdag tot en met vrijdag verkeert de Benelux in een onstabiele configuratie met op woensdag zomerse maxima van 25°C en meer.  Gedurende de namiddag schuift vanuit het westen een wolkenband binnen die vooral in het binnenland voor neerslag van betekenis kan zorgen. Ook op donderdag kunnen we regelmatig neerslag verwachten.

neerslagzone in de nacht naar donderdag
Op dinsdag en op donderdag verwachten wij veel bewolking en af en toe een stevige regenbui. Ieder exemplaar kan gepaard gaan met een donderslag.

Pas in de late namiddag wordt het droger vanaf het westen. Maxima zetten dan een klein stapje terug en schommelen tussen 22 en 24 graden. Wind is meestal dominant aanwezig uit zuidelijke sectoren. Enkel op dinsdag blijft het een fractie rustiger.

Weekend verloopt sterk wisselvallig

Het 1ste weekend van augustus verloopt allesbehalve droog. Op vrijdag lijkt dat nog allemaal mee te vallen met geregeld ruimte voor de zon. De beste kansen om de goudgele bol te spotten zijn dan voor het uiterste zuidoosten weggelegd. Al snel komt vanaf de Noordzee een neerslagzone opzetten die ons parten gaat spelen op zaterdag.

Volgens het Amerikaans weermodel GFS kan er dan lokaal 5 tot 15 mm regen vallen gespreid over 24 uur. Of daar ook onweders tussen zitten is momenteel koffiedik kijken. Maxima zetten dan een stap terug en halen amper 20 graden.

weersverwachting augustus (1ste week)
Weerprognose voor de eerste dagen van augustus 2017. Iedere zondag verschijnt deze update op onze sociale media van NoodweerBenelux. Voor de periode van vrijdag tot en met zondag kan u terecht op het weer op locatie.

Week 2 van de maand augustus

Na een aangename zondag kunnen we ook op maandag 7 augustus 2017 profiteren van een zomers weerbeeld. Op veel plaatsen stagneren de maxima tussen 20 en 25 graden. De wind waait zwak uit variabele richtingen. De bewolking neemt in de late namiddag toe vanaf het westen. Het gaat in eerste instantie om hoge bewolking. Pas op dinsdag 8 augustus neemt de neerslagkans significant toe boven het binnenland van de Benelux.

weerbeeld op 7 augustus 2017
Zonnig zomers weerbeeld op maandag. Aan de voorzijde van enkele neerslagzones worden warme luchtmassa’s naar onze contreien gestuwd.

Dinsdag onweerachtig in het binnenland

Na het zomers intermezzo is het opnieuw naar af. De zomer zijn we kwijt. We krijgen geregeld enkele buien over ons heen die vooral op dinsdag tot en met donderdag onweerachtig van aard zijn. Op dinsdag zijn de kansen op hevige buien vooral gereserveerd voor het centrum van de Benelux. Op woensdag en donderdag verplaatsen de meeste buien zich naar het westen van de Benelux. Maxima stagneren rond 21 graden.

Ook in het weekend wisselvallig

Wie gehoopt had op een weersverbetering in het weekend komt bedrogen uit. De weergoden brengen vooral op zaterdag opnieuw enkele perioden met buien. Het kwik blijft kamperen rond 20 graden. Op donderdag en zaterdag komt de wind beter uit de verf. Dat zorgt ervoor dat het zomers gevoel voor de komende 7 dagen enkel te vinden is in het zuiden en het oostelijk deel van Europa.

Week 3 van de maand augustus

Na een heerlijk warme maandag staan we aan de vooravond van een interessante dinsdag. Zowel onstabiliteit in de vorm van CAPE is aanwezig alsook windschering. De combinatie kan in de vroege ochtend voor een interessante setting zorgen over het westen van België en het ZW van Nederland. Elders in de Benelux blijft het volgens de weermodellen rustig tot in de late namiddag. Dat heeft zo zijn gevolgen op de randfenomenen die daar kunnen ontstaan. Kansen op windstoten en hagel zijn wat ons betreft hoger in die regio dan over het westen van de Benelux.

Op woensdag profiteren we uiteindelijk van een forse stabilisatie en kan het kwik klimmen tot een zomerse 25 graden. Er wordt veel zonneschijn verwacht binnen de Benelux. Ideaal dagje dus om nog wat te ondernemen in de buitenlucht. Al lijkt dat voor de meeste mensen verleden tijd want er moet weer gewerkt worden na het verlof. Donderdag en vrijdag mogen we ons verwachten aan flink wat regen en beduidend lagere temperaturen. We halen dan met moeite 20 graden en het is van tijd tot tijd regenachtig. Op vrijdag staat er overigens een onaangename bries uit westelijke sectoren.

In het weekend is er een poging tot een vriendelijker weerbeeld. Op zaterdag verloopt dat nog moeizaam met geregeld kans op een bui. De maxima blijven steken op 20 graden. Zondag doen we ons best om een beter weerbeeld te serveren. Over het zuidoosten van de Benelux, Luxemburg, wordt het dan vrij zonnig met gemiddeld 22 tot 24 graden. Elders in de Benelux moeten we tevreden zijn met 22 graden als maximale temperatuur.

Laatste week van de zomervakantie

Slechts nieuws voor heel wat kinderen. De zomervakantie 2017 zit er bijna opnieuw op. Gelukkig hebben de weergoden voor ons nog een aangenaam intermezzo in petto. Op maandag hebben we veelal bewolkte perioden over een groot deel van België. Dat staat in schril contrast met Nederland waar de opklaringen het kwik naar 22 tot 23 graden stuwen. In België en Luxemburg blijft het door de bewolking iets frisser. In de ochtendperiode kan er wat lichte regen vallen langs de Frans-Belgische grens.

Op dinsdag en woensdag mogen we uiteindelijk op de meeste plaatsen een wisselend bewolkt weerbeeld verwachten. De luchtsoort vindt haar origine in het zuiden van Europa en zorgt ervoor dat de maxima rond de zomerse grens van 25 graden schommelen. Op dinsdag moet België weliswaar nog rekening houden met enkele lage wolken, maar in de namiddag moet ook dat verdwenen zijn. De wind waait op beide dagen hoofdzakelijk zwak uit zuidelijke richtingen. Later op woensdag wordt deze west bij de doortocht van een onweerachtige regenzone.

Op donderdag uiteindelijk frisser met maxima rond 21°C in de Benelux en een goed voelbare bries uit westelijke richtingen. Van tijd tot tijd vallen er enkele buien in de Benelux. Op vrijdag veert het kwik weer op en halen we in de namiddag gemiddeld 23 graden. Boven Frankrijk ontwikkelen er zich in de vooravond enkele stevige buien die in de nacht naar zaterdag over het westen van België trekken.

Voor zaterdag en zondag zijn de weermodellen nog wat onzeker. Het ene weermodel voorziet een warme dag op zaterdag met later enkele onweersbuien. Het ander weermodel is een stuk minder enthousiast in de warme optie en laat het eerder gematigd zomerweer blijven met af en toe enkele buien.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken