15 november 2015 - 6 min. lezen 185 reacties

Zacht herfstweer, daar hebben we de afgelopen weken van kunnen profiteren. Met diverse records op de tabellen (zowel dag als nachttemperatuur) moeten we wel aandacht hebben voor het seizoen waarin we ons bevinden. Juist ja, de herfst staat symbool voor regen en wind. Iets wat we gisteren en vandaag in overvloed hebben gekregen door de directe invloed van de straalstroom boven de Benelux.

Deze straalstroom bepaalt het weerbeeld boven de Benelux en kan ons naast te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar ook winterweer brengen. In tegenstelling tot de actuele berichtgeving rond sneeuwbuien en/of winterweer op komst blijven wij hier vooral heel rustig bij het analyseren van de laatste weerkaarten. Een objectieve weergave van de huidige weersituatie, een trend voor de komende dagen en het uiteindelijk verhaal vormen de pijlers van dit artikel rond de kans op winterse buien.

Kans op winterse buien stijgt

Sowieso zijn we verheugd te kunnen meegeven dat we het ‘niet-normaal’ weerpatroon van de afgelopen weken definitief verlaten. Het Amerikaans weermodel GFS schetst een interessante omslag met de vorming van een hogedrukgebied boven Europa. Weerman Arjan had dat reeds gekaderd in een eerder bericht op deze website. Nu dat ook het Europees weermodel in grote mate dezelfde weersituatie schetst, neemt de betrouwbaarheid toch wel fel toe.

De periode tussen aanstaande donderdag en komend weekend lijkt geplaagd te worden door lagere temperaturen dan normaal (nooit gedacht dat nu al te kunnen zeggen) en enkele buien. Doordat de temperatuur in de hoogte daalt, kunnen deze buien zeer winters worden in de Ardennen. Elders in de Benelux (laagland) zal het eerder een mengelmoes worden van regen en natte sneeuw. Een sneeuwdek hoeven we bijvoorbeeld niet te verwachten overdag.

luchtdruksituatie 22 november 2015
Een ‘klassieke’ configuratie die we in de winter graag zien ontstaan. Vorming van een krachtig hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Aan de westelijke flank worden enorme hoeveelheden warme lucht richting het noorden gestuwd. Aan de oostelijke flank gebeurt het omgekeerde met de instroom van polaire lucht uit het hoge noorden. Dit soort situaties zijn veelal tijdelijk.

Interessant nacht van vrijdag op zaterdag

Een kans op winterse buien impliceert ook kans op gladheid. Enerzijds door opvriezing van natte weggedeelten en anderzijds door de neerslagsoort die kan variëren tussen hagel, natte sneeuw en ook sneeuw. De hoogste kans op sneeuwval is in de nacht tussen zaterdag en zondag en ook zondag overdag (uitsluitend voor de hoger gelegen gebieden in de Benelux). Zo zien we in de nacht van vrijdag op zaterdag de sneeuwvalgrens duiken richting 300 – 400 meter waardoor het ook in het laagland tijdelijk winters kan aanvoelen met een mengeling van diverse neerslagsoorten.

Op de weg is het dan natuurlijk opletten geblazen! Na het weekend zien we opnieuw aanvoer van een iets zachtere luchtsoort waardoor de sneeuwvalgrens zich concentreert op het zuiden van Duitsland en het oosten van Frankrijk. Mogelijk dat de Ardennen hier nog net op de wip zitten.

sneeuwvalgrens 21 november 2015
De run van het Amerikaans weermodel op 15 november 2015 voorspelt voor komend weekend een dalende sneeuwvalgrens vanuit het westen. Dit gaat gepaard met de passage van een koudefront. In de ochtend van zaterdag 21 november kan de neerslag winters van aard zijn boven de Ardennen.

Eerste sneeuw reeds gekregen

Op 12 oktober 2015 werd de eerste sneeuw in België reeds aangekondigd door weervrouw Jill Peeters, bekend van het weerpraatje op de commerciële zender VTM. Het bleef toen grotendeels beperkt tot een kleine sneeuwaccumulatie zonder mogelijkheid tot wintersport in de Ardennen. Echter, komende dagen kunnen de buien die in de nacht ontstaan heel wat meer winterse neerslag veroorzaken in het oosten van de Benelux. De hoger gelegen gebieden in Nederland (+300 meter) alsook het zuidoosten van België kunnen dan opnieuw tijdelijk een sneeuwdek zien ontstaan.

De eerste indicatieve weersprognoses van het Amerikaans weermodel GFS berekenen zo’n 2 tot lokaal 4 centimeter op zondag 22 november 2015. Het spreekt voor zich dat deze numerieke waardes de komende dagen nog zullen veranderen en we dus met 2 woorden moeten spreken. Jullie kunnen de sneeuwvoorspellingen voor België en Nederland zelf in de gaten houden via onze pagina ‘sneeuwvoorspelling‘.

sneeuwvoorspelling 22 november 2015
Volgens de meest recente uitdraai van het Amerikaans weermodel mogen we volgend weekend winterse neerslag verwachten in zowel Nederland als België. Opvallend zijn de grote hoeveelheden sneeuwval boven de Alpen. Daar lijkt het wintersportseizoen ruim op tijd te starten. Goed nieuws!

Actuele sneeuwinfo?

Komende dagen blijven we dit artikel voorzien van updates. We doen dat door een reactie onderaan het artikel waarbij u natuurlijk ook zelf u mening kan meegeven. Ook via de sociale media, Facebook en Twitter, brengen we geregeld de laatste sneeuwkaarten online die we maar beter goed opvolgen. De eerste significante sneeuw in Vlaanderen en in Nederland zorgt vaak voor overlast in het verkeer. Mogelijk dat we ook de komende dagen onze eigen weerkaarten opnieuw online zetten. Deze waren met de nieuwe lay-out van de website onderhevig aan optimalisatie.

Weersverwachting 14 dagen

Wanneer we willen verder kijken naar het weerbeeld na het weekend, dan is dat niet zo’n slimme zet. Het weerpatroon is duidelijk aan een omslag bezig waardoor het absoluut onbetrouwbaar is om de situatie erna te bespreken. Het zou immers kunnen dat het ‘winters’ patroon zich gaat verstevigen boven Europa of dat er net opnieuw zachtere lucht onze contreien kan bereiken.

Zo schetst het Amerikaans weermodel in de onbetrouwbare termijn een enorme uitbraak van koude lucht nabij Groenland. Deze wordt vervolgens op de Atlantische Oceaan ‘gegooid’ met de versterking van de straalstroom tot gevolg. Voorlopig adviseren wij dus iedereen om goed deze tool ‘het weer op locatie‘ te gaan gebruiken mocht je nieuwsgierig zijn naar het weerbeeld de komende dagen en iets daarna. Sowieso staat ons de komende week een boeiende tijd te wachten!

kans op winterse buien
Met het dalen van de temperatuur geven we graag ook aandacht aan onze dieren. Voorzie deze paarden alsjeblieft van een beschermend isolerend jasje. Kijk ook of ze ergens kunnen schuilen tegen de vrieskou in de nachtperiode. Graag hebben we het zelf ook warm, dus dieren ook.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken