11

We zitten in een dynamische fase op het gebied van weer. Nadat we vorige week al stormkansen hadden, die zijn niet uitgekomen door de zuidelijke koers van de randstoring, zijn er op woensdag wederom signalen voor een zware storm. In verschillende grove en fijnmazige weermodellen komt deze ontwikkeling terug. In dit artikel gaan we wat dieper in op deze stormkans.

Wat is de situatie op de weerkaarten?

De berekende luchtdruk volgens het Harmonie-model.

Verschillende weermodellen, waaronder Harmonie, tonen een lagedrukgebied dat snel uitdiept boven het Kanaal en de Noordzee. De luchtdruk kan in de kern van het lagedrukgebied dicht bij de 990 hPa liggen. Deze uitdieping is mogelijk door interactie tussen het lagedrukgebied en de straalstroom die over Groot-Brittanniƫ en de Benelux ligt.

Tijdens dit proces van snelle uitdieping, ook wel een RaCy genoemd, ontstaat er waarschijnlijk in het zuidwestkwadrant van het lagedrukgebied een windveld. Dit windveld kan erg intens zijn door een berekende luchtdrukgradiƫnt van tot wel 10 Pa/km in het zwaarste scenario. Dat is een luchtdrukgradiƫnt vergelijkbaar met diverse zeer zware stormen in het verleden.

Hoe hard gaat het nou waaien in de Benelux?

Het Harmonie-model berekent zeer zware windstoten in Nederland.

Veel weermodellen komen met (zeer) zware windstoten op woensdag, dit komt door het kleinschalige lagedrukgebied wat snel uitdiept op de Noordzee. Een soortgelijke situatie deed zich voor op 5 juli 2023, toen trok storm Poly over de Benelux. In Nederland kwam het toen tot de zwaarste zomerstorm sinds het begin van de metingen met een uurgemiddelde windkracht 11 en windstoten tot 146 km/u.

Zo’n vaart lijkt het nu nog niet te gaan lopen, hoewel sommige modellen er dichtbij in de buurt komen, maar er zijn duidelijke indicaties aanwezig dat het weleens flink zou kunnen gaan waaien op woensdag.

De precieze intensiteit van de mogelijke storm is nog niet met zekerheid te zeggen. Dit komt doordat het lagedrukgebied erg kleinschalig is en het lagedrukgebied nog niet bestaat. Deze vrij hoge onzekerheidsgraad is inherent aan dit soort storingen. Het hoogtepunt van de stormdepressie trekt waarschijnlijk over Nederland, vanwege de berekende koers van het lagedrukgebied.

Het ARPEGE-model komt op uitgebreide schaal met zeer zware windstoten in het noorden van Nederland. Voor Belgiƫ is dit model een stuk milder.

Op dit moment denk ik dat de kans groot is op zware windstoten in zowel Nederland als in Belgiƫ. Langs de (zuid)westkust zijn in Nederland zeer zware windstoten van ruim 100 km/u mogelijk op woensdag.

Sommige weermodellen, zoals Harmonie en ARPEGE, gaan voor windstoten van bijna 140 km/u in Nederland. Dat zijn zeldzame waarden, maar nog iets te onzeker voor een gehele opname in de verwachting.

Bij deze windstoten is een storm mogelijk in het zuidwesten van Nederland, heel misschien komt het zelfs tot een zware storm. De laatste zware storm trok op 5 juli 2023 over de Benelux.

Sommige weermodellen komen echter met niet meer dan windstoten van 75-100 km/u in de Benelux, al zijn deze weermodellen wel in de minderheid. Het is echter een optie die mogelijk is. De koers en de mate van uitdieping van het lagedrukgebied is daarvoor allesbepalend.

Gevolgen van de mogelijke storm in de Benelux

De gevolgen kunnen in het worst-case scenario een herhaling zijn van storm Poly. Storm Poly hield vooral huis in het noorden van Nederland. In Haarlem viel er toen een dode, het treinverkeer kwam op veel plekken stil te liggen en er ontstond voor tientallen miljoenen euro’s aan schade. Daarnaast vielen er veel bomen om in de zwaarst getroffen gebieden.

Indien het worst-case scenario uitkomt, dan zullen er wel minder bomen omvallen dan tijdens Poly. Poly was namelijk een zomerstorm. Tijdens de zomer staan er meer bomen in blad, waardoor er meer schade aangericht wordt aan bomen.

Maar ook in het geval dat er windstoten van 100-120 km/u gemeten worden is er veel schade mogelijk. Ook daarbij kunnen bomen omvallen, voorwerpen rondvliegen en schade ontstaan aan huizen en gebouwen. Het verkeer kan dan ook een tijdlang ernstige hinder ondervinden.

Bij het uitkomen van het mildste scenario zijn windstoten van 70-100 km/u mogelijk, dat is vergelijkbaar met het afgelopen weekend. Daarbij kan er hinder ontstaan en lichte schade. Stormschade op uitgebreide schaal wordt daarbij niet verwacht.

Al met al is het een situatie om goed op te volgen, want de gevolgen kunnen groot worden in de Benelux. Indien deze situatie uitkomt zoals wordt berekent in het Harmonie, ARPEGE en ECMWF-model, dan is maatschappelijke ontwrichting mogelijk. De berekende timing rond de avondspits is ook penibel, al kan deze nog veranderen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

8 uren geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen