0

Hoosbuien zoals we nauwelijks eerder hebben gezien, windhozen, straten die blank staan en kelders of woningen die onderlopen; het klimaat verandert, dat is duidelijk. Regenwater kan vaak onvoldoende wegspoelen vanwege de vele bestrating en het riool kan de hoeveelheid water niet direct verwerken. Nu we steeds vaker met noodweer geconfronteerd worden, zijn er diverse maatregelen die we zelf kunnen en moeten nemen; ook in de eigen achtertuin.

Verduurzamingsmaatregelen zijn ingezet door overheden, waarbij het accent vooral ligt op de energietransitie. Maar ook thuis kunnen we actie ondernemen om bij te dragen aan onze eigen leefomgeving en te anticiperen op de vele en hevige regenval.

Tegentuinen, een goed idee?

We mogen graag onze volledige tuin benutten, met als resultaat dat er in nogal wat achtertuinen geen stukje groen meer aanwezig is. Het tegelwippen evenement (NK tegelwippen in maart) wat in Nederland plaatsvindt, zorgt ervoor dat mensen wat kritischer naar de achtertuin kijken en willen meedoen aan dit evenement.

Het tegelwippen houdt in dat er enkele tegels verwijderd worden uit de achtertuin (die ook netjes opgehaald kunnen worden), om zo meer gelegenheid te scheppen voor de afvoer van hemelwater en de groenstimulans in de achtertuin te bevorderen. Volledig betegelde tegeltuinen zijn geen goed idee voor het klimaat; het vormt een direct probleem bij hevige regenval en de insecten stand (en dus de vogelstand) wordt steeds verder teruggedrongen.

Tuinkamers winnen aan populariteit

Natuurlijk willen we optimaal kunnen blijven genieten van onze achtertuin, dat is ook de reden dat steeds meer mensen de keuze maken voor een overdekt terras; dit kan een glazen tuinkamer zijn, een veranda of een overkapping met glazen puien. Om de tuinkamer te verlichten worden er inbouwspots gebruikt, want ook ‘s avonds als de dagen kort zijn, willen mensen kunnen genieten van hun tuinkamer.

Bescherm je tuin zorgvuldig tegen impact van noodweer. Het belang van tuinkamers neemt toe in de lage landen.

Het fijne is dat een tuinkamer over het terras wordt gebouwd; er hoeft dus geen nieuwe vloer te worden aangelegd; de tuintegels volstaan. Tijdens de zomer kunnen de glazen puien open geschoven worden en is er slechts nog een overkapping aanwezig. Overigens is het verstandig om tijdens zomeravonden geen felle verlichting ‘s avonds aan te zetten in verband met het aantrekken van insecten en het verstoren van de nachtrust voor mens en dier. Kies dan voor led dimmers, waarmee de lichtintensiteit bepaald kan worden.

Tips voor meer groen in de tuin

Wie een tuinkamer bezit wil uiteraard een stuk tuinbeleving kunnen ervaren, en kunnen genieten van groen in de tuin. Een betegelde achtertuin biedt immers nauwelijks charme. Probeer als het even kan vaste planten te plaatsen en mooie staptegels door de tuin te plaatsen. Des te meer vaste planten, des te minder kans op stormschade tijdens stormen.

Losse plantenpotten en tuinmeubilair kunnen door de hele tuin waaien tijdens een storm; een tuinkamer biedt beschutting voor het tuinmeubilair en vaste planten blijven mooi op hun plekje staan. Daarnaast is er minder kans op verstopte rioleringen, wanneer het water gewoon zijn natuurlijk uitweg kan vinden in de achtertuin.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken