Italië: van sirocco naar bora en depressie in het zuiden

Tot nu toe is de maand mei in Italië wisselvallig. Deze week wordt een nieuwe fase van zwaar weer verwacht. Deze bereikt donderdag en vrijdag een apogee, vooral in het zuiden van het land. Ook opmerkelijk is het keren van de wind komende dagen: van noordwestelijke aanvoer, naar een sirocco en daarna een versterkte bora. Kortom, een interessante mengelmoes van leerrijke weerbeelden.
Terwijl de Benelux zich in het midden van een neerslagsgat bevindt, verwerkt het zuiden van Europa de ene na de andere vlaag. We bespraken het wispelturige lenteweer van Spanje uitgebreid in een serie artikels met een focus op de DANAs. Deze keer nemen we Italië onder de loep. Dit land krijgt vaak te maken met specifieke weersfenomen zoals de sirocco, de bora en andere luchtstromingen. Zowel het grillige reliëf met hooggebergtes gelegen naast warme zeeën, zorgen regelmatig voor intens weer in il bel paese.
- De zomer barst los in de Benelux: laatste weer-update en info over het neerslagtekort.
- De sirocco: in de zomer een stimulans voor bosbranden, maar nu gelukkig niet, door al die regen.

Dinsdag en woensdag: zwakke wind, bora en neerslag
Op dinsdag is de algemene weerssituatie regenachtig. De wind waait nog vrij zacht uit het noordwesten en westen, aan weerszijden van een stationair front dat over Italië gestrekt ligt. Regen is verspreid over heel het land. Uit de Dinariden ten oosten van de Adriatische Zee waait een zwakke bora, een koele, droge valwind (meer uitleg onderaan dit artikel).
- Lees meer over Europese soorten wind.

Tegen woensdag draait de wind volledig naar het noordoosten. Deze droge wind brengt geen regen mee, woensdag schijnt dus de zon in grote delen van de laars. Buien of lokale onweersbuien zijn echter nog mogelijk in bergachtige gebieden, zoals de westelijke Alpen en het noordelijke deel van de Apennijnen. Maar vooral in de Povlakte en aan de Adriatische kust schijnt een lekker zonnetje.
Donderdag en vrijdag: Depressie uit Algerije
Het zuiden van het land krijgt te maken met een ferme depressie die zich dinsdag al samenpakt boven Algerije en er daar aanvankelijk op los bliksemt. Deze lagedruk rukt komende dagen op naar het oosten, de Middellandse Zee over en op ramkoers naar Sardinië en daarna Sicilië, en in mindere mate het vasteland (Calabria en Puglia).
Op donderdag en vrijdag bereikt deze storing haar hoogtepunt in Italië. Om de depressiekern heen worden grote neerslaghoeveelheden en krachtige wind verwacht, met kans op hevige buien, onweer en plaatselijke overlast. Er is kans op het ontstaan van gevaarlijke situaties met mogelijke overstromingen en stormschade.

Sirocco
Door de verplaatsing van dit lagedrukgebied waait de wind ten oosten van de depressiekern sterk uit het zuidoosten: de sirocco. De warme siroccowind zal in kracht toenemen rond de eilanden en kunnen vooral op de Ionische Zee stevig uitpakken.
Ook de rest van Zuid-Italië en het oosten van de laars, krijgen een veeg uit de pan (minder intens echter dan op Sicilië), vooral tussen donderdagavond en vrijdag. In regio’s als Abruzzo en Molise valt matige neerslag, terwijl Lazio en Marche te maken krijgen met lichtere en meer verspreide buien. Elders in Midden-Italië blijft het grotendeels droog, met afwisselend bewolking en opklaringen.

Vrijdag: wint draait en bora versterkt
Op vrijdag is de kern van het lagedrukgebied al opgeschoven naar het oosten en schurkt tegen Griekenland aan. Deze passage doet de wind in Italië draaien. Een noorderwind komt opzetten, verbonden met een groot koudefront in de Balkan. Deze configuratie versterkt de bora, die vrijdag zeer krachtig uit de Dinariden zal blazen.


Wat is de bora?
De bora is een krachtige, koude wind die vooral bekend is langs de oostkust van de Adriatische Zee. Ze ontstaat wanneer koele continentale luchtmassa’s zich vanaf het binnenland over de bergen naar de kust storten. Deze wind “valt” als het ware van de flanken van de Dinarische Alpen, de bergketen die zich uitstrekt door Slovenië, Kroatië, Bosnië en verder zuidwaarts richting de Balkan.
