8

Op dinsdag trekt er een randstoring over de Benelux. Deze randstoring zorgt, vanwege de kleinschaligheid, voor onzekerheid. Als gevolg van deze onzekerheid liggen er op dit moment meerdere scenario’s op tafel. Een zware storm is een van de scenario’s, maar dan moeten er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. In dit artikel ga ik dieper in op deze stormkans.

Configuratie op de weerkaarten

Het UKMO-model laat een sterke uitdieping zien van de randstoring.

De algehele synoptische situatie is dat de straalstroom iets ten noorden van Nederland zal liggen op maandag en dinsdag. Deze straalstroom is intens met windsnelheden tussen de 200 en 300 km/u. Daarnaast ligt er een groot lagedrukgebied over het noorden en noordoosten van Europa met een minimale luchtdruk van 990 hPa.

Binnen de trog van het lagedrukgebied is de verwachting dat er zondagavond of maandagnacht een randstoring zal ontstaan. Bij de ontwikkeling van de randstoring horen meerdere scenario’s die ik hieronder zal toelichten.

Grote variabiliteit tussen de scenario’s

Scenario 1: zware storm

De ICON-00z run komt met windkracht 10 á 11 langs de Nederlandse kust.

In dit scenario is er sprake van optimale interactie met de intense straalstroom, waardoor er sprake zal zijn van explosieve cyclogenese. Tevens trekt de kern van de randstoring in dit scenario ten noorden van Nederland langs. Dit zijn de voorwaarden voor de ontwikkeling van een zware storm voor de Benelux. Indien deze ontwikkelingen plaatsvinden, dan zal er in het zuidwestkwadrant van de randstoring een intens windveld ontwikkelen.

De precieze windsnelheden in dit scenario variëren, maar windkracht 9 á 10, storm tot zware storm, is zeker mogelijk indien dit uitkomt. Heel misschien is er zelfs tijdelijk windkracht 11, een zeer zware storm, mogelijk. Daarbij kunnen er windstoten van ruim 120 km/u optreden langs de kust. Ook in het binnenland is dan een harde tot stormachtige wind mogelijk met (zeer) zware windstoten.

Dit potentiële stormevent is vooral weggelegd voor Nederland, al zijn er ook forse berekeningen binnen de weermodellen voor België. Er is op dit moment ongeveer 35% kans op het uitkomen van dit scenario. Er is dus een matige kans op een zware storm op dinsdag.

In het geval dat dit scenario uitkomt, dan is er kans op maatschappelijke ontwrichting. Een vergelijkbare setting, met ook een kleine randstoring met ongeveer dezelfde koers en uitdieping als in dit scenario, was de zeer zware storm van 18 januari 2018. Toen kwam het vooral in Nederland tot uitgebreide ontwrichting en veel schade, maar ook in België werd er schade aangericht.

Scenario 2: geleidelijke uitdieping met mogelijk storm

De operationele run van GFS komt met dit scenario.

In dit scenario is het cyclogenese-proces van de randstoring geleidelijk in plaats van explosief. De oorzaak is dat de straalstroom niet optimaal wordt benut. In dit geval ontstaat er wel een windveld, maar het zal geen zware storm worden.

Binnen het windveld, wat opnieuw vooral weggelegd is voor Nederland in dit scenario, zijn windstoten van 80-110 km/u mogelijk als dit scenario uitkomt. Omdat de uitdieping voortzet in dit scenario, tijdens de passage van de randstoring in de Benelux, is het niet uitgesloten dat de hoogste windstoot in het binnenland zal worden gehaald. Daarnaast is er windkracht 8 á 9, stormachtig tot storm, mogelijk langs de Nederlandse kust.

Er is een matige tot vrij grote kans op het uitkomen van dit scenario. Bij het uitkomen van dit scenario, zullen veel mensen hinder ondervinden en kan er schade ontstaan. Vooral de zware windstoten in het binnenland kunnen schade aanrichten, maar ook langs de kust is er kans op schade.

Scenario 3: randstoring trekt over het binnenland

De GFS-run van gisteren liet dit scenario zien.

Als dit scenario uitkomt, dan trekt de kern van de randstoring waarschijnlijk over het binnenland van Nederland. Door deze ontwikkeling zal het windveld niet van significante zwaarte zijn. Dit komt door onvoldoende interactie tussen de randstoring en het lagedrukgebied, tevens zal er in dit geval afremming plaatsvinden door landschappen en bebouwing.

Het derde scenario zorgt vooral voor wind in België. Vooral in het binnenland van België zijn windstoten mogelijk van 70-80 km/u. Ook in het zuiden van Nederland zijn windstoten mogelijk van 60-70 km/u. In de kern van het lagedrukgebied staat er weinig wind. Er valt vooral veel neerslag, in het noorden van Nederland is dan natte sneeuw mogelijk door isothermie en een koudere luchtstroom.

De kans op het uitkomen van het derde scenario is matig op dit moment.

Wat gaat het nou uiteindelijk worden?

Er valt op dit moment nog niet zo heel veel te zeggen over wat er dinsdag gaat plaatsvinden. De onzekerheid is daarvoor simpelweg te groot, gezien het een kleinschalige randstoring is die nog niet bestaat. Op dit moment is de kans wel zeer groot dat er zware windstoten van meer dan 75 km/u zullen plaatsvinden in combinatie met neerslag. Het wordt dus waarschijnlijk onstuimig, wellicht een zware storm, maar daarvoor moeten we echt de ontwikkelingen van de komende dagen opvolgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

7 uren geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

2 dagen geleden - 4 min. lezen