Stormkansen dit weekend

Ons weerbeeld wordt de komende uren gedomineerd door een complex lagedrukgebied ten noorden van de UK. Dat levert ons een zeer dynamisch weerbeeld op met de doortocht van enkele actieve regenzones. Onze blogger Mathias Bernaerts had dat reeds in de smiezen in een vorig artikel. Het moge duidelijk zijn dat deze synoptische situatie met een actieve straalstroom in de buurt een ideale setting vormt voor stormkansen dit weekend. Vooral op zondag moeten we rekening houden met een mogelijk explosieve ontwikkeling van een lagedrukgebied in de Kanaalregio. Een Kanaalrat behoort tot de mogelijkheden.

Hoe groot zijn de stormkansen dit weekend?

Om een duidelijk en betrouwbaar beeld te schetsen is het belangrijk om de weerdata reeds meerdere dagen te analyseren met betrekking tot de kansen op storm. Het heeft geen enkele zin om de situatie te gaan dramatiseren of een artikel te schrijven op basis van 1 run op 1 bewuste dag. Daarom is het team van Noodweer Benelux reeds vanaf dinsdag druk bezig met het analyseren van de parameters zoals straalstroom, mate van uitdieping van het systeem en trekroute van de storm.

We kunnen concluderen dat er een vrij grote zekerheid bestaat dat het in de loop van zondag tot een stormveld uit zuidwestelijke richting komt op de Noordzee. Daar kan enige tijd een zuidwesterstorm komen te staan met een gemiddelde windsnelheid van 8/9 BFT en windstoten die kunnen pieken richting 100, lokaal 110 km/u op volle Noordzee. In het binnenland gaan de windstoten vooral optreden wanneer de buien zich goed kunnen ontwikkelen. Vaak zie je bij stormsituaties hoge windsnelheden ingetekend boven het landschap, maar uiteindelijk loopt het allemaal zo geen vaart.

stormkansen-dit-weekend

Reeds vanaf zondagochtend trekt de wind aan uit zuidwestelijke richtingen. De Benelux komt dan geruime tijd in een strak windveld te liggen met windstoten tussen 60 en 80 km/u. Aan de kust en op volle Noordzee kan tijdelijk een zuidwesterstorm tot stand komen. Windstoten boven 100 km/u zijn dan een optie.

Neerslagkansen komende dagen

De instroom van koudere luchtmassa’s en de actieve straalstroom brengen met gemak enkele flinke regenzones richting België en Nederland (voor de mensen uit Luxemburg, we zijn jullie niet vergeten). Zo mogen we in de nacht van donderdag op vrijdag de doortocht van een actief koudefront verwachten dat aan de voorzijde enkele pittige windstoten kan veroorzaken, lokaal tot 90 km/u.

Op vrijdag voorspellen weermodellen wederom een wisselvallig weerbeeld met lokaal veel neerslag. De meeste regen verwachten we vrijdagochtend over het centrum en oosten van de Benelux, 5-10 mm. In de loop van de namiddag blijven enkele buien die lokaal vergezeld kunnen gaan van een donderklap en korrelhagel. De maxima worden in de ochtend bereikt en dalen van gemiddeld 11 graden richting 8 graden tegen de avondperiode.

Op zaterdag behouden we een wisselvallig weerbeeld, al lijkt de meeste neerslag voorbestemd voor het westen van de Benelux. Het binnenland houdt het op een lokale bui na zo goed als droog. De maxima schommelen rond 8°C en dalen richting de avondperiode naar 5/6°C. De wind waait zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. Echt koud kan het vanuit die richting niet echt worden 😉

Details stormkansen komende zondag

Omdat het nu te vroeg is om details rond windsnelheden mee te geven, gaan we dit artikel in de loop van vrijdagnamiddag voorzien van een update, inclusief met een waarschuwingskaart. De weerdata zal gebaseerd zijn op de laatste uitdraai van GFS (12:00) en ECMWF (00:00) op vrijdag. Het spreekt voor zich dat we ook op zaterdag en zondag hier updates gaan neerzetten. Discussieer dus gerust mee met de weerliefhebbers die onze website bezoeken!

stormkansen-dit-weekend

In het weermodel GFS werd op donderdagavond reeds bevestigd dat een stormveld op de Noordzee tot de opties behoort. Ook andere weermodellen berekenen een gelijkaardige route en intensiteit van het lagedrukgebied waardoor de betrouwbaarheid stijgt.

Weerdata over storm op zondag (vrijdag)

Zoals beloofd gaan we de Amerikaans en Europese weerdata analyseren met betrekking tot de storm op zondag. We hanteren hiervoor GFS 12:00 en ECMWF 12:00 die beiden een interessant verloop laten zien in de loop van de nacht van zaterdag op zondag. In de GIF-animatie die u hierboven kan bekijken zag u reeds de trekrichting van het systeem. We verwachten in de loop van zondag een zuid naar noord progressie van het stormveld.

windstoten-op-zondag-volgens-gfs

Het windveld op zondag heeft een intensiteit van 7/8 Beaufort gedurende een langere tijd. Op volle Noordzee kan een zuidwesterstorm komen te staan met rukwinden tot 100 km/u. In het binnenland blijft de kans op hevige windstoten beperkt tot de momenten waarop buien zich manifesteren.

Het Europees weermodel ECMWF is iets voorzichtiger met de hevige windstoten boven de Benelux. Het meest actieve deel van de stormdepressie zien we volgens dit weermodel terug in de ochtendperiode (tussen 07:00 en 11:00). Dan staat er gemiddeld 6/7 Beaufort boven land met windstoten tussen 60 en 80 km/u. In de late namiddag en avondperiode verplaatst het windveld zich richting Duitsland.

windveld-op-zondag

Het Europees weermodel berekent minder hevige windstoten dan het Amerikaans weermodel. Komende uren en vooral op zaterdag moeten we de situatie opnieuw analyseren met betrekking tot de windstoten.

Nieuwste weergegevens (zaterdag)

Uit de allerlaatste weerdata van het GFS en ECMWF weermodel kunnen we besluiten dat de storm ééntje met allure dreigt te worden voor het westen van België en het noordwesten van Nederland. Storm Nannette diept komende nacht uit tot 970 hPa en brengt windstoten tot 100 km/u met zich mee in de Kanaalregio. Ook de Noordzee mag zich straks schrap zetten voor een 9/10 BFT en windstoten tot 120 km/u op volle zee. In het binnenland van België en Nederland blijft het een fractie rustiger met windstoten tussen 70 en 90 km/u. In geval er zich enkele buien kunnen ontwikkelen in het stormveld is het opletten voor lokale windschade. Dergelijke natuurfenomenen transporteren de hogere windsnelheid uit de troposfeer naar grondniveau. De kans lijkt voorlopig klein, al houden we er met deze zeer dynamische configuratie best rekening mee.

waarschuwingskaart-20-november-2016

Er werd gekozen voor een oranje zone vanwege de intensiteit van het stormveld. Lokaal windstoten die 100 km/u overschrijden. In de gele zone zijn de windstoten vooral afhankelijk van de buien die over een bepaalde regio trekken. Voorlopig maximaal 90 km/u.


Lees ook eens:

 • Vandaag kreeg de Belgische kust windstoten te verwerken tot 115 km/u nabij Zeebrugge. In Nederland ging het nog een fractie feller aan toe met op veel plaatsen 100 km/u aan de kust. Nabij IJmuiden werd een windstoot tot 135 km/u geregistreerd. Daarmee is storm Angus een volwaardige zuidwesterstorm geworden. Gevolg door regen vanavond/vannacht. https://uploads.disquscdn.com/images/c7dfb44dc12dd3af74b9c311cd4016f1faaaa477f0599202f0e22d783360d868.jpg

 • Weerkaarten die ik toch nog niet veel gezien heb. Storm Angus werd deze ochtend aangekondigd in het WRF-weermodel met windstoten tot 150 km/u boven het Kanaal. Aan de Belgische en Nederlandse kust komt straks een windveld te staan van 10 BFT. https://uploads.disquscdn.com/images/8a12ef447a6bf9ee895dfe807dbb64f7cf448edf0ca6e6af6659d86fdf911fd0.png

 • We hebben een update neergezet onderaan het artikel. ECMWF en GFS berekenen een iets strakker windveld dan in de vorige runs. Een situatie die we goed moeten opvolgen, vooral voor het westen van België en Nederland.

 • GFS 12:00 laat het windveld zondagochtend en in de voormiddag toenemen tot gemiddeld 95 km/h in het binnenland. De windstoten op de Noordzee vallen hoger uit met lokaal 110 km/u tijdens de meest intense buien. Hirlam daarentegen houdt de windsnelheden op maximaal 9 BFT met lokaal een uitschieter tot 100 km/u. https://uploads.disquscdn.com/images/9fc78f3e271eaf79f066e1a7ee4b7e8607d612ce81141eb0c33dedbffef8fdaa.png

  • Rizky Taufik

   Maw een gewone, ordinaire storm zoals we al vele hebben gehad. Had het als weerliefhebber liever zwaarder zien uitpakken. De laatste zware storm in belgie dateert van 18 Januari 2007.

   • Let op met de situatie die de komende 24 uur mogelijk is boven de Benelux. Het systeem hoeft maar een fractie uit te diepen en de windsnelheden nemen evenredig toe.

   • Aida Noridania

    yup Kyrill was dat. Zat toen aan de noordzee uit te waaien 🙂 Moet zeggen dat sinds Lothar en Martin het in belgie maar heel magertjes is gebleven op gebied van winter en herfststormen…. Zelfs die van 2007 was niet echt indrukwekkend…

    nugoed waarschijnlijk omdat ik ook de januari en februaristormen van 1990 heb meegemaakt en die waren wel onvergetelijk….. had je rukwinden tot 160 km/u

    • Rizky Taufik

     Wel de stormen van 1990 heb ik niet bewust meegemaakt, was nog maar 10 in 1990. Het enigste dat ik er mij van herinner is dat er toen een schuur bij mijn meter was ingevallen. Nu ja zo een storm ala 1990 is wel heel uitzonderlijk. De storm van morgen daarentegen is perfect normaal in de benelux, niks uitzonderlijk.

 • Impressionante data van het AROME-weermodel komende 24 uur. Windstoten tot 140 km/h in de kanaalregio! https://uploads.disquscdn.com/images/8e8dc176b520ae584f99eee9e0940322810223ac10db5a2f80a2059a6a1e9495.png