Uitleg begrip storm

Naar aanleiding van de ‘storm’ die vandaag over het noorden van Nederland trok en de hevige windstoten op het einde van de maand september, heeft het KNMI er een informatief stukje over geschreven. Dat is natuurlijk altijd de moeite waard om te lezen!

Bij een stormachtige wind of windkracht 8 op de schaal van Beaufort ligt de windsnelheid gemiddeld over tien minuten tussen 62 tot 74 kilometer per uur (17 en 21 meter per seconde). De wind is dan sterk genoeg om takjes en twijgjes af te breken, terwijl lopen en fietsen tegen de wind in moeilijk is. Tijdens verraderlijke windvlagen waait het korte tijd nog harder.

Vlagen van meer dan 75 km/uur worden zware windstoten genoemd, windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur zijn zeer zware windstoten.

Waar moet we voor opletten tijdens storm?

Bij stormachtig weer moet het verkeer rekening houden met gevaarlijke windstoten. Vooral windvlagen van opzij kunnen een voortuig van koers doen veranderen of iets optillen. Slagregens die vaak samengaan met windstoten kunnen de toestand op de weg nog gevaarlijker maken. Aanhangers en caravans zijn al gauw een speelbal van de wind.

In de zomer is stormachtig weer extra verraderlijk. Het treedt dan vaak plotseling op in de buurt van buien waardoor ook de recreatie vooral op het water in de problemen kan komen. Bovendien staan bomen dan vol in blad, waardoor ze windstoten moeilijker verdragen en takken kunnen afbreken, vooral als het dan ook hard regent.

Wat veroorzaakt een storm?

Stormachtig weer en storm worden veroorzaakt door diepe depressies, maar de kracht van de wind hangt vooral af van de koers en positie van zo’n Een lagedrukgebied of depressie is een gebied waarin de luchtdruk op zeeniveau laag is ten opzichte van de omgeving.

Trekt de kern van de depressie op grote afstand ten noorden van ons land langs dan wordt de storm in de regel niet zwaar, maar kan het wel geruime tijd stormachtig en regenachtig weer zijn. Een stormdepressie of randstoring daarentegen die dicht langs of over ons land trekt kan wel aanleiding geven tot een heuse storm.

oog van storm vongfong

Sommige depressies hebben een oog in het centrum van het systeem. We spreken dan vaak over een orkaan/tyfoon.

De meeste en hevigste stormen komen echter voor in de periode oktober tot en met maart. In het winterhalfjaar houdt de storm in de regel langer aan dan in de zomer. Een zomerstorm duurt gemiddeld ongeveer negen uur, terwijl een winterstorm gemiddeld 15 uur woedt, maar soms ook enkele dagen kan aanhouden. Zware stormen duren in het algemeen het langst omdat het een tijd duurt voor de storm zijn maximum bereikt en de wind meestal maar langzaam afneemt.

Bron bericht: KNMI