Zacht weertype van tijdelijke duur

Na het korte winterse intermezzo van vorige week schakelen we deze week over op een klassieke westcirculatie. Dit zorgt voor een nat maar zacht weertype voor de volgende dagen. De ene na de andere regenzone bereikt de Benelux van over zee. Het hogedrukgebied boven de Azoren heeft een connectie gemaakt met het hogedrukgebied boven Rusland. Hierdoor hebben we een strakke westcirculatie die de hele week zal aanhouden. De westcirculatie zorgt ervoor dat we zachte maar vochtige zeelucht krijgen. De maxima klimmen deze week plaatselijk richting 15°C.

 • Vergeet ons zeker niet te volgen op Instagram
hogedruk-europa-dinsdag

We zien duidelijk dat de verbinding tussen het hogedrukgebied boven de Azoren en dat van Rusland ons een strakke westcirculatie bezorgt. Hierdoor kunnen stroringen van over zee de Benelux makkelijk bereiken.

Tijdelijk een zacht weertype

Vannacht een uiterst zachte nacht

Een voordeel van de huidige westcirculatie is dat we zachte zeelucht aangevoerd krijgen. De minima zullen dus vannacht niet laag liggen. Ze worden vreemd genoeg op dit moment al bereikt. In de loop van de nacht bereikt nog zachtere lucht de Benelux. Tegen morgenvroeg liggen te temperaturen rond een aangename 14°C. De motregen moeten we er wel bijnemen. Vooral in het zuidelijke deel van de Benelux zal het nog de hele avond en nacht licht regenen.

Woensdag, de warmste dag van de week

Woensdag kunnen we genieten van aangename maxima. Plaatselijk kan 15°C gehaald worden. Jammer genoeg zal de zon niet te zien zijn en moeten we afrekenen met nog perioden van lichte regen. In het zuidelijke deel van de Benelux kan de neerslag iets intenser zijn voor de middag. Na de middag wordt het geleidelijk droger vanaf het westen. Maar in de loop van de avond kan het alweer over de hele Benelux motregenen. De nacht van woensdag op donderdag wordt opnieuw een erg zachte nacht met minima tussen 6°C in het noorden van de Benelux en 10°C in het zuiden van de Benelux.

maxima-woensdag-ochtend

Morgenochtend worden de maximumtemperaturen al vroeg bereikt. De ochtend verloopt dus erg zacht met plaatselijk temperaturen tot 15°C!

Donderdag opnieuw regenachtig

Ook op donderdag moeten we afrekenen met een regenzone. Deze regenzone is een actieve regenzone die vooral in het zuidelijke deel van de Benelux veel neerslag met zich mee zal brengen. We verwachten neerslaghoeveelheden tussen de 10 en 15 mm. De temperaturen halen opnieuw erg zachte waarden met maxima tussen 10 en 12°C. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag regent het nog op veel plaatsen in de Benelux. De minima liggen tussen 5 en 8°C.

regenzone-donderdag

Donderdag moeten we rekening houden met een actieve regenzone die plaatselijk tot 15 mm regen achterlaat.

Vrijdag overwegend droog

Vrijdag kunnen we genieten van een overwegend droge dag. Vooral in het noorden en het westen van de Benelux is nog wat lichte regen mogelijk. Elders kan men genieten van enkele brede opklaringen. De temperaturen lopen ondanks de zonneschijn niet erg hoog op. De maxima liggen tussen 7 en 9°C. Daarmee is het einde van het zacht weertype aangebroken. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag kan het kwik dankzij de opklaringen nog eens flink wegzakken richting het vriespunt.

Verloopt het weekend stormachtig?

mogelijke-storm-zondag

We zien dat het zondag wel eens erg onstuimig weer kan worden. De details en de timing van deze mogelijke storm kunnen we momenteel nog niet meegeven.

Het weekend is nog ver weg maar enkele weermodellen geven aan dat we de eerste najaarsstorm kunnen verwachten. Details hierover zijn nog moeilijk om te geven maar het zou wel eens onstuimig weer kunnen worden gedurende het weekend. Stevige rukwinden en veel neerslag behoren tot de mogelijkheden. Volg daarom zeker onze weerupdates op onze Facebookpagina.

 • Jens Pinoy Soenens

  Ben ook benieuwd en ook naar de nieuwe run van 12z.

 • wesley

  ik ook ^^

 • kjell

  Ben benieuwd naar het nieuwe artiekel 😉

 • Deze namiddag mogen jullie een nieuw artikel verwachten op de site. Deze draad wordt dan ook gesloten 😉

 • Thomas

  GFS06z ook mooi in de stratosfeer. Op de lange termijn wordt er wederom een split geprobeerd. https://uploads.disquscdn.com/images/f7417d8152963a9b424e7951c6aec9dacfefac0ab7cc63cf4a6726fe5d2ac7bc.png

 • Jeroen Maes

  Belangrijker vind ik de luchtdruk om te bekijken, EC berekende vanochtend blijvende hogedruk in onze regio net als CFS terwijl het gemiddelde van de ensembles nu onder de 1005 hpa gaat bij GFS

  https://uploads.disquscdn.com/images/db9adf36581191cf020a46d070124cb422f9b9073c5effbcfe8fd2dbc1e879e7.gif

 • Chris Meire

  oh ja, laat ik er deze dan ook maar bij smijten.GFS6z pluim. kijk naar de zwarte lijn. niet meer of amper boven 0 vanaf 02/12. Wishfull thinking

  https://uploads.disquscdn.com/images/07ed0bbc41e92d200d204851bc7b176bdea7b18203a185e11235a1e03b0fd285.gif

 • Jeroen Maes

  In deze GFS run hebben we vanaf 2 December tot het einde van de run (9 december) een laagje sneeuw. 😉

  Maar dit is weer gewoon 1 van de vele opties die de laatste dagen al gepasseerd zijn… het is een optie dus niet onmogelijk maar iedereen weet ondertussen de situatie momenteel wel. 😉

  Wel opvallend is dat ook in de ensembles op 1 December (+192 uur) blokkade bij Groenland-azoren en lagedruk bij ons en scandinavië een veel voorkomend scenario is.

 • Chris Meire

  dit soort kaarten zijn nie goe voe mn hart. niet meer posten aub, hihi

 • Willem

  Stukje poolwervel die mee zakt.. Gevolg in deze run is dat we onder een dik pak sneeuw zouden komen te liggen.
  Realiteit is dat vanavond we deze wellicht niet meer zullen zien… Maar mooi te vermaak wel. Letterlijk uitkomen en de UK ligt plat…

 • Paco37

  Zou inderdaad mooi zijn.

 • Paulus Piet

  haha Juist… dan is iedereen weer blij toch.. 😉

 • Paco37

  Aangepast,.

 • Chris Meire

  wat zeg je Paco? beetje rare verwoording, lol

 • Paco37

  Hoooo . Loop eerste week december he.. Misschien wordt zwarte piet dan toch wit. Grapje.

 • Chris Meire

  EUH??????? te zot voor woorden

 • Paulus Piet

  Hey Arjan, misschien is het wijs dat we met z n alle hier niet meer verder kijken dan +144 deze winter..haha. Er is af en toe geen touw meer aan vast te knopen. Nu loopt GFS 6z binnen, als we die bekijken dan word Paco zijn voorspelling weer werkelijkheid. Sneeuw in de eerste week van december.

 • Niels2a
 • Arjan de Weerman

  In de ensembles van het Amerikaans weermodel kun je goed analyseren waarom het hogedrukgebied niet blijft liggen en doorschuift naar de Balkan. Kijk op de weerkaart ook altijd naar het westen op de Atlantische Oceaan daar komt ons weer vandaan (tip)! Rond 28 november daalt de luchtdruk tijdelijk scherp boven Zuid-Groenland. (1e afbeelding) deze depressie koerst naar de UK, in combinatie met een stijgende luchtdruk boven de Azoren (afbeelding 2) kan het hoog (afbeelding 3) niet anders dan zich naar het oosten/zuidoosten te verplaatsen. Helaas. Hoopvol in de ensembles is dat er een flinke verdeling is of er later een hoog of een laag boven de Azoren ontstaat. De ensembles bij Groenland zijn al snel flink uitgewaaierd maar neigen toch naar hogedrukinvloeden. Dat zijn allebei gunstige factoren. https://uploads.disquscdn.com/images/901ad8fe39e5783dcfca00ea50b3be63954b1984f46701e613dc6f215617015c.gif https://uploads.disquscdn.com/images/c6f7454f5264933417bde06bc85f631b4dabec590a4bac740c70b10f4d9ba852.gif https://uploads.disquscdn.com/images/a812f1d3fab9f0245f135abb4aafcabe498fdefe1c1ee7123261e382520017e4.png

 • Arjan de Weerman

  De weerkaarten deze ochtend zijn niet degene waar we op hopen. Begin volgende week even een prik als gevolg van stralingsnachten. Daarna wordt er weer gepuzzeld op de weerkaarten met vooralsnog geen uitzicht op winterweer. Zeer zacht weer en een goed geoliede straalstroom is niet aan de orde. In december mag het dan wel gaan gebeuren. We gaan eens kijken of de warming in de stratosfeer iets voor ons kan gaan betekenen later in december. Ja, de gifbeker moet helemaal leeg. Geduld nog 😉

 • Arjan de Weerman

  Goed gezien en zeker interessant!

 • Rizky Taufik

  Voorlopig schakelen we over op temperaturen rond normaal vanaf dit weekend. Meer zit er nog niet in.

 • Arjan van der Wal

  In Spitsbergen heeft men zoveel regen nu dat er aardverschuivingen optreden.. Nota Bene in Spitsbergen!!
  http://www.ad.nl/buitenland/klimaatramp-treft-noorse-spitsbergen~afbfcbd4/

 • Sven

  ik zie eerder ook een eurohoog verschijnen volgens EC. De puzzelstukjes vallen nog niet op hun plaats. Mocht het al januari zijn zou ik zeggen nee dit wordt het hem niet maar we zijn pas november dus … no panic, er is nog tijd 🙂

 • Chris Meire

  Het is duidelijk dat de kaarten van zowel ECMWF en GFS vanaf volgende week dinsdag voor een dag of 3 a 4 licht winters worden. Beide pluimen geven dit aan. Ik merk wel een lichte verlenging op van deze licht winters temperaturen.Waar het eerst over een 2 daags dipje ging van de temp, zie ik nu een dag of 4 op beide modellen. Het moge duidelijk zijn dat dit licht winters weer van volgende week zich op dit moment pal op de grens van duidelijkheid en fictie bevind.
  Dat het kouder wordt met rond 4 a 5 graden en lichte vries s’nachts is een feit, maar hoe lang? dat zal later duidelijk worden.

 • Jeroen Maes

  De temperatuur van het zeewater zit wel mooi op het gemiddelde van 2011,2012 en 2013, ruim onder de 2 voorbije jaren.

  http://home.hccnet.nl/v.d.horn/weer/

  En het ziet er niet naar uit dat we voor een langere periode temperaturen boven normaal gaan hebben dus vanaf donderdag, vrijdag kan het weer zakken.

 • Bradley Lems

  In de 00 run zitten we gewoon weer aan de verkeerde kant van het scandinavisch hoog ( als je het zo een hoog kan noemen). Voor mij neigt het meer naar een eurohoog. Lag dat hogedruk westelijker hadden we volop winter maar het is weer een van de zovele mislukte kansen. Wel wat vorst s’nachts in het binnenland maar bij mijn contreien blijft het gewoon boven 0 ook s’nachts dus zeker nog geen winter, nee dit is hem niet. https://uploads.disquscdn.com/images/861e193d746daa6423a6636885c4e551d964067d80912b58eb07875574108db3.gif

 • Jeroen Maes

  Ja het is dat er kansen zijn en blijven op echte winter want normaal mogen we best al heel blij zijn met deze temperaturen.

 • Robbe Maes

  De pluim van ECWMF ziet er goed uit met vrijdag en zaterdag 5-6graden en minimum temperaturen rond 0graden, daarna een kleine verzachting om vanaf dinsdag onder de 5graden overdag te gaan en snachts 2-3 graden vorst. Vanaf 1december grote onzekerheid maar de kans dat het winterprikje verlangt word is er wel. Hopenlijk blijft het nu op de kaarten staan en als het ff kan mogen er nog wel een paar graden af! https://uploads.disquscdn.com/images/49b9b7423854c6534e72ed0c4de02ca18442babf3231419a1fbe4cfa46458a84.png

 • Robbe, een app is een onderzochte piste binnen NWBNLX, alleen niet te betalen.

 • Jeroen Maes

  Voor juist informatie wel maar een forum in een app ken ik nog niet… maar mss kan het.

 • Arjan de Weerman

  Mijn gevoel zegt ook dat december een interessante maand kan gaan worden. Ik zit er ook wel eens naast hoor 🙂

 • Robbe Maes

  Ja dat is waar, maar er zijn wel meerdere websites die ook een app hebben dus de mogelijkheid is er wel…

 • Arjan de Weerman

  Ik zie dit als een compliment dankje. Ik zie dat jij ook bijzondere interesse hebt, leuk dat je dat hier volgt. 🙂

 • Dries Denolf

  Heb het vorig jaar nog gemaild gekregen van je

 • Arjan de Weerman

  Staat nog in het archief natuurlijk op deze website!
  http://www.noodweer.be/brengt-februari-nog-winterweer/amp/

 • Jeroen Maes

  Dit is een site… een app is een heel ander concept.

 • Robbe Maes

  Het is misschien een idee om in de toekomst een app te maken ?

 • Robbe Maes

  Ja, bij mij ook. Het valt wel op dat er meestal bij mij een half scherm is als ik een mindere internetverbinding heb. En ik heb een Apple dus het zal bij alle smartphones zijn denk ik.

 • maxim vh
 • Dries Denolf

  Bovendien koude luchten op 850 hPa (1,5 km) vanaf +240. Geeft toch perspectieven?

 • Jeroen Maes

  Wel jammer dat de lagedruk in het oosten van de middellandse zee niet sterk genoeg is om het zuidelijk trekken van het hoge drukgebied tegen te houden… een gemiste kans maar nieuwe kansen lijken zich snel aan te dienen. 🙂

 • Dries Denolf

  Om vanaf 4 en 5 december, de periode van de meteofictie, dag en nacht onder 0° graden te kruipen. Anyway, hoopvolle kaarten sinds gisterenavond, zeker in vgl met vorig jaar

 • Chris Meire

  Ela noodweer.wachten tot donderdag om te analyseren hè. Hihi.grapje hoor

 • Dries Denolf

  Ik begrijp het eigenlijk niet goed. Want in de meteofictie merk je ook een uitbreiding van het Azorenhoog naar het N en toch gaat dat gepaard met voor december ijskoude t°

 • ECMWF wordt interessant op de +240 uur. Forse WAA richting Groenland en een stuk van de polar vortex die afzakt richting Rusland. We gaan het de komende 24-48 uur verder moeten volgen.

 • Voor de mensen die vragen hebben over de SSW in 2012… https://www.noodweer.be/17-12-stratosfeer-warmt-op-winter/

 • Jeroen Maes

  Aangezien ik niet weet wanneer alvast gefeliciteerd! 🙂

 • Dries Denolf

  Vorig jaar heb ik van Arjan zo’n kaart gekregen. Vraag hem het eens, wellicht heeft hij dat nog in zijn archief steken

 • Dries Denolf

  Sorry Thomas, merk pas nu op dat je het over 4 jaar geleden hebt

 • Dries Denolf

  Maar vorig jaar hadden we in december wel lenteweer in de winter

 • Dries Denolf

  Echte weerkunde is inderdaad pure fysica en wiskunde. Maar ook de feeling ervoor hebben en die heb je in elk geval. Ik vergelijk het een beetje met Eddy De Mey die tot enkele jaren geleden het mooie weer maakte op VTM en eigenlijk de enige weerman is die zich aan uitspraken waagde zoals wij amateurweerliefhebbers hier doen

 • Dries Denolf

  Ondertussen hebben we toch al 1 EC en 2 gfs runs die de koude bevestigen en zelfs langer doen duren

 • Dries Denolf

  De 6z en 12z gfs gaan toch in de richting van de EC run 12z en 00z? wat ervoor bij gfs nog niet het geval was. Gfs laat de vorstperiode nu zelfs langer duren dan EC, ondersteund door koude luchten op 850hPa

 • Dries Denolf

  Is gelukkig de 2 runs erna achterhaald

 • Dries Denolf

  Toch valt op bij de 12z run dat de vorstperiode langer en intenser wordt. Bovendien zijn de bovenluchten op 1,5km vrij koud vanaf het weekend tot de periode van meteofictie

 • Dries Denolf

  Eigenlijk wordt iedere run van gfs beter. De kou installeert zich in onze streken en na elke run wordt de vorstperiode verlengd en verstrengd. Zou er eindelijk een systeem zitten in de voorspellingen van gfs na het telkens veranderen van de vooruitzichten bij elke run de laatste 3 dagen?

 • Helemaal gelijk, maar de ICT problemen op vlak van design van de website slorpen momenteel nogal wat tijd op. Ik probeer daar woensdagnamiddag een update rond te verzorgen! Terechte vraag die je stelt Dries.

 • Dries Denolf

  Excusseer, ik heb voor mijn beurt gepraat. Ik lees net hieronder dat jullie een update voorzien op donderdag

 • Thomas

  Normaal gezien zouden daar in de archieven bij GFS wel beelden van moeten zijn. En -16 is voor die periode van het jaar al veel. Zelf denk ik als ik de Warming goed bekijk dat die nog in een groeiende fase, dus sie temperatuur kan zelfs nog oplopen. Maar de echte SSW-kalibers vinden meestal plaats in januari. In de meest extreme gevallen kan de temperatuur dan oplopen tot wel 20°C.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Hier ook. Dan draai ik het scherm.

 • Dag Kevin, tuurlijk. In ons archief kan je verschillende artikels terugvinden die deze situatie beschrijven.

 • Dries Denolf

  Goeieavond, het is al een tijdje geleden dat het artikel dat aanleiding geeft tot huidige discussie is geschreven. Komen jullie binnenkort met een artikel met een voorspelling gebaseerd op de laatste weermodelontwikkelingen? Of zijn de zorgen met de server nog steeds zo vervelend dat een artikel met updates een kalvarietocht is?

 • Kevin Smetryns

  Is er van 4 jaar geleden ergens een kaart te vinden? Wil zo een split wel eens zien. En is -16 niet echt uitzonderlijk warm al?

 • Kevin Smetryns

  Koude verjaardag voor mij in dat geval!

 • We herkennen het probleem en vinden het zelf ook storend. Niet evident om een ontwikkelaar te vinden die ons een stap vooruit kan helpen i.v.m. webdesign.

 • Thomas

  Toch echt wel interessante ontwikkelingen in de startosfeer. De nakende SSW/Warming lijkt in twee delen te komen. Mocht het tweede deel er komen, dan zou die een split kunnen veroorzaken… Bijna exact op dezelfde datum in december vier jaar geleden. https://uploads.disquscdn.com/images/d9e77ada3d9af890ad57fe94fb05512e33545e652ea3ff75b597f1f17b412862.png https://uploads.disquscdn.com/images/bfc86299ed09d103016e4117d4df7231d1b495238316ec4bd49a4bf9231fcae3.png

 • Beste Stephan,

  Helaas is dit probleem bij ons bekend. Naast de server verhuizing zijn we ondertussen ook druk bezig met het doorvoeren van andere wijzigingen om dergelijke problemen zo spoedig mogelijk tot het verleden te laten behoren. Een tijdelijke work around die in sommige gevallen is ?random achter de url te zetten (of iets anders achter het vraagteken). Onze excuses voor het ongemak.

 • Chris Meire

  Probleem blijft.irritant maar was vorige winter ook al zo

 • Jeroen Maes

  Heb ik ook, soms wel andere keer niet. Erg vervelend idd.

 • Paco37

  Bij mij ook ja

 • happy godutch

  yup hier ook, ook problemen met verversen op desktop en telefoon

 • Stephan Valcke

  Ah ok. Zal ik eens proberen

 • Matthias

  Jep, dat gebeurt hier ook. Als je chrome gebruikt op gsm kan je dat makkelijk oplossen door het te openen in desktop weergave. ( knop desktop weergave indrukken).

 • Stephan Valcke

  Eventjes out off topic, zijn er nog mensen die problemen hebben om de site te openen met een smartphone Android? Regelmatig heb ik maar de helft van mijn scherm. De andere helft is gewoon blauw wat vrij vervelend is.

 • Matthias

  Zelfs op 144 is het al moeilijk… Zie mijn antwoord enkele posts beneden.

 • Ik zou adviseren om nog even te wachten tot donderdag vooraleer de weerkaarten te analyseren. Daarmee praat ik wel tegen de eigen ‘winkel’ van de reacties hier, maar weermodellen hebben af te rekenen met de warming in de stratosfeer, de effecten daarvan in de troposfeer en de recente stormsituaties. Voor weermodellen is het moeilijk mee te geven wat de trend is boven de + 160 uur.

 • Matthias

  Het zal wachten worden op EC, want voorlopig gaat UKMO niet mee op 144. Vrij grote verschillen. Ook het Canadese weermodel (GEM) gaat niet mee met gfs. https://uploads.disquscdn.com/images/aaac7b6b12ec107a40a2e8728e48b6a8b39083d691ca6fe605b4458044f3852c.png https://uploads.disquscdn.com/images/4ffc78e272fac50562394b737a70c01386c887060795d506bb9ee39e9d4c4ba1.gif

 • Jeroen Maes

  Ja en het leek een scandihoog te worden (was het deels ook) maar de hogedruk nabij Ierland is te sterk in GFS… tja de modellen weten het nog niet binnen de 192 uur dus maakt ook niet veel uit wat ze nu voor daarna zeggen.

 • Matthias

  Hopen dat Ec met ietwat dezelfde ontwikkelingen komt rond 192 240h. Maar zelfs dan nog is het niet zeker…

 • Jeroen Maes

  2de run op rij dat GFS een scandihoog doet ontwikkelen in de meteofictie. Alleen is dat wel de enige gelijkenis vanaf 240+.

 • Matthias

  Tot zover goede 12Z van GFS. Temperatuur vanaf maandag 28 november rond 3 graden, later wel lichtjes oplopend naar 6 graden. Al bij al goede ontwikkelingen.

 • jurgen

  Had het idd niet op jou hoor chris

 • Willem

  Ik denk dat hij op de stelling van Paco wou antwoorden… 😉

 • Chris Meire

  Als je zo iets zegt moet je wel even vertellen wat je precies bedoeld daarmee?
  Ik kijk naar de kaarten, pluimen en ensembles. heeft niets met sint te maken. Tenzij dat je bedoeld dat alle modellen fake zijn

 • jurgen

  Leuk om zien dat er nog volwassen mensen in de sint geloven

 • Chris Meire

  dag Paco,

  De verzachting nadien laat ik in het midden. mocht dat gebeuren is het niet meer als normaal eigenlijk. Maar bij deze kaart vind in de diepste temperaturen van ongeveer 6 a 7 graden echt niet winters. Even kijken of het inderdaad zal bijtrekken

 • Paco37

  Ook die gaan bijtrekken.

  Even een plaagstoot van koning winter eind van de maand.
  Of het daadwerkelijk daarna verzachting? Mogelijk maar dan wel heel tijdelijk, eerst maar eens zien of dat ook gebeurd.
  Richting eind eerste week december, iets na sinterklaas een toenemende kans op sneeuw.
  Dan een dag of 10 overbruggen om de vorst te laten toeslaan.
  Eerst volgende week de prik en dan op naar wintermaand december.

 • geert duym

  ja dat is waar maar december 2010 was een onvervalste wintermaand maar nadien stelde de winter niets meer voor terwijl december 2012 meer van het zogenaamde vuile winterweer was. maar die duurde nadien voort .. maar er is toch goede hoop lees ik hier…. ikzelf heb ook liever sneeuw dan een langdurige droge vorstperiode….

 • Rizky Taufik

  De nieuwe EC-pluim voor zuid-nederland, representief voor belgie ziet er best fris uit met kansen op vorst en overdag rond 5/6 graden. Licht winters weer om de maand december mee te beginnen, alvast veeeeeeel beter dan vorig jaar.

 • Rizky Taufik

  Ik denk dat de winterbeleving van persoon tot persoon afhangt. De 1 houdt van schaatsen en heeft liever een lange droge vorstperiode, de ander is meer een sneeuwliefhebber en kan een maand zoals December 2010 of W09/10 – W12/13 meer bekoren dan bv W96/97. Ikzelf ben een sneeuwliefhebber en heb liever sneeuw a volenté dan een lange droge vorstperiode.

 • Arjan de Weerman

  EC oper komt met lage temperaturen. Iets boven het vriespunt overdag en matige vorst in de nacht. Dit is het voorbeeld voor Utrecht. Als dit uitkomt noem ik het toch echt de eerste winterprik! https://uploads.disquscdn.com/images/21a7e432c1e3e3daf819b9186c06e2357ac32e41ce1aa3a824207459ff9d8538.png

 • Chris Meire

  december 2012 had al zeer vroeg sneeuwval en was ook een koude maand. Toen hebben we hier in Brugge sneeuw gehad rond 06 december en bleef tot rond kerst. Nadien was het vervolg van die winter ook koud met geregeld sneeuwdagen in januari en februari. kortom, een zeer goeie winter. Bewijst maar dat een koude december niet persé game over is voor de rest van de winter. Maar gelijk heb je december 2010 was uitzonderlijk.

 • geert duym

  december 2010 is waarschijnlijk éénmalig in een mensenleven. De parameters voor winterweer zijn belovend maar de realiteit en ik volg aan meer dan 40 JAAR het weer leert mij dat het er niet echt inzit zeker niet wat structureel winterweer betreft. Trouwens de winter van 2010-2011 was na december volledig over. ik heb wel de winter meegemaakt van 78-79 EN 83-84. Persoonlijk voor mij blijft januari 84 de zwaarste wintermaand die ik ooit meemaakte met temperaturen onder de -10°C en een halve meter sneeuw in Vlaanderen….

 • Chris Meire
 • Chris Meire

  Goeiemorgen Noodweer.

  Buiten december 2010 hebben we in de laatste 20 jaar in december nog niet veel structureels aan de winter gezien denk ik. Als we een paar daagjes rond de 0 graden kunnen zitten is dat al een succes. Het voordeel is dat we knn vergelijken met de laatste 3 jaar. En in die vergelijking is echt alles beter. Trouwens, een prikje van 3 a 4 dagen vind ik trouwens wel zeer goed begin december.

 • Bradley Lems

  Weet je dan nu waarom ik zo reageerde dan? Je zegt zelf nu in de prullenbak. Dus winterweer aan 300+ in de vuilbak.

 • Resumé deze ochtend van zowel GFS als ECMWF. Beide weermodellen kunnen mij niet echt warm maken tot een stevige winterprik in het westen. Het hogedrukgebied dat ontstaat in de omgeving van Noorwegen is op zich wel gunstig om een oostelijke aanvoer te genereren, maar de druk van de Atlantische Oceaan is zodanig groot dat dit slechts een tijdelijk gegeven is. Ik zie dan ook eerder een Balkanveeg met daar de klassieke sneeuwdump terwijl het westen achterblijft met wat vrieskou in de nacht maar weinig kans op structureel winterweer.

 • Chris Meire

  2 dagen geleden was er nog ruzie om dat je aangaf dat +300 pure fictie is en je niet kon geloven dat mensen daar waarde aan hechten. Dus ben ik verbaasd dat je het nu wel aanhaalt. +300 in de prullenbak. niets anders dan pure fictie. Zelfs nu nog wachten we op bevestiging van de kaarten van gisteravond op zeg maar +168.

 • Jeroen Maes

  192 uur, ook in deze run van EC blijven we duidelijk in een oostenwind vanwaar erg koude lucht zit.

 • Jeroen Maes

  BIj 144 uur ligt de hogedruk perfect boven Scandinavië.

 • Jeroen Maes

  Bij wordt de hogedruk die noordwaarts uitbreidt zoals vorige run eerder wat westwaarts berekend waardoor er een verbinding is met groenland. (+120 uur)

 • Bradley Lems

  Toch blijft de run niet goed aangezien we steeds een zuid tot zuidoostelijke stroming krijgen van dat hogedruk aan 192 uur. Bij mijn weten heb ik daar nog nooit winters weer van gekregen. Het hogedruk moet maar een klein beetje kantelen om het tot oostenwind te doen maken.

 • Bradley Lems

  Inderdaad maar wel stukken beter als de 18 run. Al een zuidelijke stroming aan 192 uur. In de 00 komt het veel later en ligt het hogedrukgebied in het noorden beter waardoor we ( misschien) wat koude meepakken. Toch negatief om te zeggen dat ik al op 300+ verschillende runs een eurohoog zie. Als dit een trend wordt dan vrees ik ervoor…

 • Stephan Valcke

  En over het vervolg van de run gaan we maar zwijgen. Gfs komt nu run na run met andere oplossingen maar met die constante, allemaal zijn ze anti winters.

 • Stephan Valcke
 • Stephan Valcke

  Gfs00 stuk beter tot +144 met nu hier ook een stuk hoger en koude lucht die vanuit Rusland naar Europa wordt getransporteerd. https://uploads.disquscdn.com/images/3db24de2f60335fd182d6789632385926c1b57f48f81a7b13faaa7255a712496.png

 • lieven

  GFS18 laat het Scandinavish hoog toch al weer iets meer noordelijk liggen tussen uur 120 en 170 maar zonder daarom ander weer voor onze streken.

 • Arjan de Weerman

  Ik weet waar je op doelt. Kom er op terug 😉

 • Arjan de Weerman

  Uit de hand gelopen hobby. Helaas kan ik niet overweg met wiskunde anders dan was het mijn job geweest. Welterusten voor straks 🙂

 • Dries Denolf

  Sterke reactie, Arjan. Je verwoordt juist wat ik eigenlijk bedoel. Je moet echt fanatiek met weer bezig zijn, als ik lees over welke weeraspecten je allemaal een mening hebt

 • happy godutch

  gisteren plaatste ik dit plaatje en vroeg of iets opviel, nou valt je iets op?:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_decadal_oscillation#/media/File:PDO1000yr.svg

 • Arjan de Weerman

  Klopt, ik ga ook niet helemaal mee met die theorie. Daarom worden de komende jaren ook zeer boeiend want de zonneactiviteit lijkt voorlopig ook zeer laag te blijven. Als dat uitkomt dan gaat de wereldtemperatuur dalen. Zou dan precies op tijd komen.

 • Dries Denolf

  je merkt het ook als je het KNMI ensemble bekijkt. Ijsdagen over gans NL, zowel in Groningen als in Vlissingen, vlak aan de grens met O en W-Vlaanderen

 • Dries Denolf

  Inderdaad te vroeg om na 1 run al hoera te kraaien (hoewel die koude tendens bij EC er al enkele dagen in zit, deze is wel een uitschieter), maar het leuke aan die site is dat ook emoties (positief maar ook teleurstelling) kunnen

 • Niels2a

  Even de modellen laten hoe dat ze zijn, er is ander nieuws net binnengekomen!
  Nieuws heet van de naald! Aardbeving in Noordoosten van Japan! 7.3 op schaal van richter: Tsunami-alarm van kracht!

 • lieven

  Uur 120 is in de gaten te houden: namelijk wanneer het Noordzee Hoog opschuift richting Noorwegen. Laten we hopen dat het daar wat langer blijft hangen.

 • Chris Meire

  Oper en controle op 144 toch al dicht bij het vriespunt.bijna uit de meteo fictie periode. K voel het kriebelen

 • Nathan

  Is nog veraf maar hopelijk komt het uit 😉

 • Dries Denolf

  Die invloed is er zeker, maar elke dag verschijnt er wel een nieuw artikel dat een andere stelling over broeikasgassen geeft. Bovendien mogen we niet vergeten dat we in een tussenijstijd zitten, maar dat in die tussenijstijd koudere en warmere periodes zitten. Ik heb hier enkele dagen geleden een prachtige grafiek gezien die toonde dat de 16de eeuw warm was, terwijl de 18de en begin 19de eeuw koud waren (ook te merken aan gletsjerstand van toen)

 • Arjan de Weerman

  indrukwekkend! De vlag kan echter pas uit als we dit gaan zien binnen de termijn van 144 uur. Ik hoop het maar het is echt nog te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen. Echter als dit berekend wordt dan is de kans gewoon aanwezig.

 • Arjan de Weerman

  Precies want die kaart is morgenochtend op 240 uur echt gegarandeerd anders. We hopen dan wel dat de hoofdlijnen hetzelfde blijven maar het kan zomaar zijn dat heel dat hogedrukgebied ineens weg is.

 • Dries Denolf

  Oper is bovendien dubbel zo verfijnd als andere ensembleleden. Gaat uit van raster half zo klein als controlerun en andere leden

 • Jeroen Maes

  idd, enorm interessant maar geloofwaardig voorlopig niet gewoon omdat wat er eerder gebeurt een plotse verandering is.

 • Arjan de Weerman

  We willen graag alles in de hand hebben en weten, het leuke in de meteorologie is dat het weer zich daar bijna niets van aantrekt. Met bijna bedoel ik dan onze invloed op het klimaat mbt broeikasgassen.

 • lieven

  De EC240 is ook wat vreemd te noemen, vooral die (koude put) depressie die van oost naar west onze kanten opduikt !

 • Dries Denolf

  Op KNMI site ijsdagen vanaf 29/30/11

 • Rizky Taufik

  Herhaling van December 2010. Van mij mag het, maar dan liefst 3 maanden.

 • Jeroen Maes

  Dat is logisch, dat de control al volgt is al geweldig. Bij een verandering vindt ik het best logisch dat de hoofdrun dat het eerst heeft en dan zouden de leden in de runs erna moeten volgen.

 • Jeroen Maes

  Ook het gemiddelde is erg laag bij 29 en 30 November, nog geen 5 graden als maximumtemperatuur!

 • Jeroen Maes

  Oper en control gaan gelijk op en de control geeft na de termijn van de oper 2 ijsdagen:
  https://uploads.disquscdn.com/images/06d49709a80b6283534375690a5b562cb62d665a7753a9a16b51861da29a56ee.png

 • Dries Denolf

  Je slaat de nagel terug op de kop, Arjan. Nochtans zijn er harde believers van seizoensverwachtingen. Ik heb weerkunde gekregen van Hugo Poppe (KUL) en 1 van zijn vakken was seizoensvoorspelling op basis van statistiek. Niet echt dezelfde invalshoek, maar het neigt er toch naar toe

 • Dries Denolf

  Ensemble EC verhoogt de pret. Ijsdagen vanaf 29/11. Oper en controlerun zitten wel helemaal onderaan

 • Dries Denolf

  ensemble geeft in elk geval ijsdagen vanaf 29/11. De oper zit wel helemaal onderaan het ensemble, net als de controlerun

 • Paco37

  Onweer zegt het precies goed. Eerst bevestiging. Dit zie ik hortend en stotend komen morgen en overmorgen. Verwacht wel richting eind van de week de constantere kaarten met kans op sneeuw loop 1e week december.
  Wat je wel vaker ziet is dat winter onverwachts toeslaat terwijl de kaarten dit niet hadden verwacht.

  Groetjes en een fijne avond toegewenst.
  Paco

 • Arjan de Weerman

  Alle voorspellingen na 10 dagen vooruit is gegoochel Dries. De kans dat een seizoensvoorspelling voor onze omgeving uitkomt is hooguit 20 procent. Maar bekijk het in de grote lijnen zoals wij hier ook doen en dan kun je er wat aan hebben.

 • Dries Denolf

  Heb die ook gemerkt, maar voorzichtigheid is idd de boodschap, want bij de meeste andere modellen vind je die niet terug. Maar de bovenluchten (1500m) worden eindelijk koud en dat lijkt me toch een goed teken

 • Dries Denolf

  Beneuwd naar de ensemblerun van het KNMI straks

 • Algemeen genomen kunnen we stellen dat EC ons opnieuw in de val wil lokken met prachtige kaarten in het GKB, opgelet dat we hier niet met deze avondrun intrappen. Pas als we de komende 24 een lichte bevestigen zien ontstaan, kan het geloof opnieuw gaan groeien 😉

 • Chris Meire

  Ja.ben benieuwd.met de kaarten van vanavond zou het me niet verbazen dat we paco nog horen

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Zou de Paco het dan toch eerder gezien hebben?

 • Dries Denolf

  Als je enkel de laatste 2 runs bekijkt, heb je gelijk, vandaar de ” “, maar door de hogere resolutie is EC meestal betrouwbaarder dan gfs

 • Matthias

  Idd, maar met die situatie van enkele weken geleden zat EC er wel naast 😉 Het gaat vaak op en neer tussen beide weermodellen. Wat wel een feit is, is dat het GFS vaak de kracht van een scandihoog onderschat ( lees te snel het hoog om ver te blazen), terwijl EC vaak het omgekeerde doet.

 • Matthias

  Voor wat het waard is… Een mooie kaart die volledig toont hoe een sterke WAA de volledige depressieactiviteit kan doen stoppen. Wij zitten hierbij wel nog aan de warmere kant met ZW wind, maar het moge duidelijk zijn dat de weermodellen nu echt wel hinten op een weersverandering richting kouder weer, al is er natuurlijk altijd onzekerheid, wegens de termijn. https://uploads.disquscdn.com/images/f036fcfa211418283ac806d21febe9bf3416a3d6562a70539d9bfafb196c91f4.png

 • Dries Denolf

  Zeker het feit dat de oper van EC aan een dubbel zo grote (eigenlijk kleine) resolutie draait, maakt die betrouwbaarder

 • Jeroen Maes

  EC is juist erg veranderd in de laatste run tov de vorige, het is gewoon een moeilijke situatie.

 • Matthias

  Beide modellen hebben het in de winter altijd moeilijker dan in de zomer. Er zijn immers zoveel factoren meer in de winter ( alleen al de PV). Daarnaast draait EC ook aan een grotere resolutie. Het is niet enkel de straalstroom die de weermodellen beinvloedt, maar ook de zwakke PV en de zwakke zonneactiviteit ( we belanden over enkele jaren weer in een minimum als ik mij niet vergis).

 • Dries Denolf

  Idd, gfs heeft het altijd moeilijk met haar voorspellingen in de winter, de positie van de straalstroom speelt daar dit jaar nog een bijkomende rol bij. Alleen vraag je je dan af hoe het komt dat EC wel “standvastig” is in haar runs

 • Jeroen Maes

  Meestal heb je dan al wel een indicatie van wat het zal worden maar we zitten nu met een straalstroom die niet te berekenen valt op lange termijn en we gaan stilaan naar de winter, dan is het altijd al moeilijker voor de modellen dan in de zomer.

  Trouwens… als je er niet naar wil kijken… je moet niet. 😉

 • Dries Denolf

  Maar waarom wil gfs persé verder gaan dan +240? De wetenschappers die achter dit model zitten, moeten toch ook weten dat we dan in de wereld van de meteofictie belanden

 • Jeroen Maes

  Dit wordt berekend aan de hand van de ao index, nao index,… dus het is zeker niet puur willekeurig. Je kan er wel een indicatie uit krijgen maar ze zullen niet volledig kloppen.

 • Dries Denolf

  Probleem is dat gfs pas interessant wordt na +144 en dat is idd meteofictie

 • Dries Denolf

  850 hPa geeft inderdaad perspectieven

 • Dries Denolf

  Toch blij dat je CFS relativeert en je analyse eindigt met de opmerking “voor wat het waard is”. Hecht je echt waarde aan zo’n voorspellingen, Arjan, of maken bovenstaande kaarten uit van gegoochel met kaarten van diverse modellen, iets wat alleen op die site kan en die boeiend maakt

 • Jeroen Maes

  dat is wel een feit. 🙂

 • Jeroen Maes

  Is 240+ bij EC hetzelfde in deze run als in de vorige? en UKMO gaat zelfs maar tot 144 uur.

 • Peter

  Hahah dries, geweldige vergelijking

 • Niels2a

  Besluit: EC goedgekeurd! Wanneer het Hoog nog een fractie noordelijker en sterker uit de hoek kan komen en iets langer kan blijven liggen, is het bingo mensen! Benieuwd naar de pluimen en de volgende runs!

 • Dries Denolf

  Akkoord, Jeroen, maar bij EC en UKMO zit er tenminste nog een lijn in de opeenvolgende runs, terwijl die bij gfs draaien met de snelheid van de wind gisteren

 • Jeroen Maes

  Bij EC zie je op +240 een koude luchtbel van het oosten onze richting uittrekken en zit op dat moment in Duitsland (temperatuur daarvan op 850 hpa is -12). Echter gezien de veranderingen nu op relatief korte termijn denk ik niet dat je daar rekening mee moet houden.

 • Jeroen Maes

  bij +216 is de verbinding een feit.

 • Dries Denolf

  Of op +240 tussen het laag boven G-B en het laag boven N-Scandinavië, het is maar zoals je het beziet

 • Jeroen Maes

  Komt puur door de straalstroom, de modellen weten er geen raad mee.

 • Dries Denolf

  Je kunt gfs toch niet meer ernstig nemen. Op +240 bevindt zich ten W van G-B bij de run van 12z een laag op exact dezelfde plaats waar bij de run van 6z zich een hoog bevond. Wat gaan ze uitvinden de volgende run? De laatste 72u is het nog geen enkele keer voorgekomen dat 2 opeenvolgende runs een gelijksoortige configuratie toonden. Wie gelooft die mensen (computers) nog?

 • Jeroen Maes

  Wat me gunstig stemt is dat het hoog al een aantal runs ook in GFS noordelijker werd berekend en nu zowel UKMO en EC hetzelfde voorschotelen.

  Maar idd, morgen gaan we zien hoe het verder evolueert.

 • Arjan de Weerman

  Nu nog graag bevestiging in de runs van morgen. Ben nog een beetje angstig maar de voorpret is leuk deze avond 🙂

 • Jeroen Maes

  EC is op +192 nog steeds goed denk ik… oostenwind vanwaar op 850 hpa al wel kou zit, benieuwd wat het volgende in de run is.

  In elk geval goede ontwikkelingen.

 • Stephan Valcke

  Ondertussen lijkt er een verbinding te ont https://uploads.disquscdn.com/images/72b3f19417080a7e33a1c33255692e8769ae03cbbecb37727e155638ef69cb7a.gif staan tussen het Azorenhoog en Groenland. Zijn de weerkaarten aan het kantelen?

 • Jeroen Maes

  Je vergist je niet. 😉

 • Jeroen Maes

  EC lijkt me momenteel te zeggen dat het antwoord nee is. 🙂

 • Stephan Valcke

  En is het dat nu net wat EC +144 voorlopig doet. Ligt die kern van hogedruk nu niet iets hoger of vergis ik mij? https://uploads.disquscdn.com/images/7ddfb8a021e8dd405972313082b3910351a6e8f877700b98a17bea498d6ca76d.gif

 • Jeroen Maes

  EC lijkt me gewoon geweldig… het lijkt me voorlopig niet dat het hoog nog verder gaat doorzakken (de lagedruk eronder ligt ook beter dan voorheen) en UKMO had op +144 exact dezelfde kaart als EC op +144. Qua geloofwaardigheid kan dat tellen.

 • Niels2a
 • Willem

  Ergens in Bulgarije zeggen ze nu: ie giet oan…

 • Bradley Lems

  Mooi hogedrukgebied op 192 uur. Jammer dat ie niet boven de atlantische oceaan zat anders zaten we in de vrieskou. Vooralsnog liggen de puzzelstukken verkeerd want dit noem ik anti winters met een zuidoostelijke stroming. Afwachten wat december gaat brengen maar momenteel https://uploads.disquscdn.com/images/3c347e2456094412fdf6243f4229bdbb5fcb0e4753fb9ef409b6e9636b2d1e25.gif geen winterweer op de kaarten of het is de lange termijn waar ik persoonlijk weinig geloof aan hecht.

 • Stephan Valcke

  En GFS12 dan. Prima run met tal van mogelijkheden. Meteofictie op +264 uur . Mooie kaartjes. https://uploads.disquscdn.com/images/f84a161fa4eec245a079b3fbbab10f1833581f349d68d17d5653a49bcf129025.png

 • Jeroen Maes

  Als UKMO verder zou rekenen zou dat hoog dan niet doorzakken?

 • Chris Meire

  In elk geval geen paars bovenaan

 • Arjan de Weerman
 • Chris Meire

  We wish

 • Jeroen Maes

  De pessimistische berichten slagen op niets voorlopig, kijk maar eens in het verschil in straalstroom tussen de 06z run en de 12z run voor 1 December:
  https://uploads.disquscdn.com/images/4f815a7de7e1cf059ad38363fc49449d29b107c0370f6ef75a5a52b8b75239d2.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/f5d2e5b4f77e54ae3c875c8440fd5844f2d55319177078308301dd5e88d4a410.png

  Hoe kan je dan zo zeker zijn dat er geen winter kan zijn voor half december of zelfs in heel december?

 • Jeroen Maes

  Maar dit gaat over de winden op die moment dan? Want in GFS 06z vind ik de warming op 10hpa juist nog erg goed. De opwarming schuift op het einde snel naar de Noordpool wat toch moet gebeuren.

 • Jeroen Maes

  CFS is nu indrukwekkend qua temperatuur verschil in Januari maar ze zijn al iets te veel negatief geweest (positieve afwijking) om voor Januari conclusies te trekken. Volgens mij is het echt gewoon een kwestie van wanneer de kaarten goed vallen. Kan zowel in December als Januari, Februari,Maart…

  Het voornaamste is dat de kans groot is dat de kaarten een keer goed vallen voor echt winterweer… al heeft niemand daar zekerheid over. 😉

 • Olala, dat is een forse sprong!

 • Jeroen Maes

  Twijfelen aan de winter in December? ik denk dat je kalender een maandje voorloopt…

 • Willem

  Mmm, ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren voor half december. Elke keer op de +240 kaarten hoopvol nieuws maar alles binnen de betrouwbare termijn is weer warmte en (eerlijk is eerlijk) normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Ook de SSW is terug van de kaart volgens de recente uitdraaien. Dus laat ons hopen op betere tijden want als de PV terug op kracht komt is het volledig over en out voor een tijdje..

 • lieven

  Klopt, ik zie die niet zonder slag of stoot terug naar het zuiden doorzakken.

 • Stephan Valcke

  Het zal belangrijk zijn wat het hoog boven Scandinavie zal doen. Komt het iets hoger te liggen en iets sterker uit de hoek, kan dit meteen al een kleine verrassing met zich mee brengen.

 • Arjan de Weerman

  @Chris Meire Ik snap het pessimisme wel een beetje hoor, het (aangekondigde) winterweer is vaak niet gekomen de afgelopen jaren. Als liefhebber is dit zuur. Deze winter moet dat gewoon anders en feit is dat met de huidige parameters (zonneactiviteit, AO,NAO, stratosfeer) en zo kan ik er nog wel een paar noemen de kansen nu gewoon beter zijn. CFS 18 van gisteren heeft dit signaal nu ook opgepikt voor de maand december. Met zelfs iets meer neerslag dan normaal voor NL. Interessant in combinatie met de temperatuurafwijking. ( voor wat het waard is) https://uploads.disquscdn.com/images/8e08ff32d4001d22a38738dc6f0f787098faedcc66008f7303298084513707d6.png https://uploads.disquscdn.com/images/0b37a8c8983af3e70d19a7bcb0c774cfb4a20684e417becfc80438948a949c43.png

 • Chris Meire

  Vind ik niet zo mis hoor in vergelijking met de laatste pessimistische berichten hier.

 • Rizky Taufik

  De AO daarentegen gaat wel negatief en blijft de 1ste helft van december ook negatief. Gewoon afwachten voor er uitspraken worden gedaan van bv 1ste helft van december afschrijven enzo (niet op jou bedoelt Lieven).

 • Arjan de Weerman

  Pluim ECMWF komt met 2 clusters. Toch interessant hoor, kijk maar naar de verwachte temperatuur. Heeft natuurlijk alles te maken met het hogedrukgebied die dan boven onze omgeving berekend wordt. https://uploads.disquscdn.com/images/d8f994881510d4fbf4db56cf59cd4270c6b244adb2c3d0192ad8d3cf258dd850.png

 • Arjan de Weerman

  De oper en control van GFS 06 zitten allebei bij de zachtste oplossingen. Als je die run ziet denk je nou daar gaan de winterse oplossingen weer. Zelfs als die wc ( is in feite nog geen klassieke) gaat doorbreken dan hoeft dat geen weken te duren en gezien de huidige parameters geloof ik daar dan ook helemaal niets van. Wie de ensembles gezien heeft ziet iets interessants helemaal op het einde van de verwachting. Namelijk 3 clusters in de oplossingen. Koud, normaal of zeer zacht weer. Dit geeft een bevestiging dat alles nog niet bepaald is en dat is sowieso op 384 uur vooruit niet het geval. https://uploads.disquscdn.com/images/dc1ecf1073e972e0ccba7e96d9753cd37f108512f2c489eef1cfc8ca4b43b5ad.gif

 • Stephan Valcke

  Ziet er niet schitterend uit. Ik denk dat we de herfst eerst zijn ding maar laten doen zekers.

 • lieven

  Zowaar bijna 14,5 ° in de kempen vandaag !

 • lieven

  Ook de eventuele PV split die voor begin december was voorzien, zou nu volgens de laatste voorspellingen niet doorzetten.

 • lieven

  oepsie: modellen kleren plots hun kar dag en nacht … dat toont nog maar eens de (on)zekerheid van de voorspellingen aan ! Van een voorspelling die eind vorige week nog naar -15 zou lopen, gaan we nu plots naar + 30 voor de zonal wind https://uploads.disquscdn.com/images/9f1bddd40faf14a450648a8cc34ed23d45407eefb5da3a25cd3b53da2c7d1efb.png

 • Rizky Taufik

  De kans dat dit uitkomt is klein, want jij hebt het over een kaart van 7/12, bijna 3 weken verder. Ook bij GFS06 zie je kansen op licht winters weer, wat kan uitmonden in meer later December. Feit is dat de oceaan geblokkeerd blijft en er nog altijd geen sprake is van een klassieke WC.

 • Rizky Taufik

  Weet niet op welke modellen deze pluim is gebasseerd, maar op basis van de EC-pluim van deze ochtend, temperaturen rond 5/6 graden en enkel op het einde van de 15-daagse, misschien 10 en iets meer, met zelfs kansen op nachtvorsten. De GFS-pluim voor Brussel gaat zelfs voor licht winters weer voor eind November/begin December.
  De stratosfeer krijgt het begin December ook heel moeillijk. En GFS06 is zo slecht nog niet hoor. De oper van GFS06 is zelfs kouder dan de voorganger.

 • geert duym

  GFS komt nu zelfs in de 06.00 met het zogenaamde Bartlet hoog(Iers-Frans hogedrukgebied) op de proppen voor begin december en dat is iets wat we nu zeker niet willen zien….

 • kasperd007

  Het ziet er niet goed uit voor winterweer.
  Het wil maar niet lukken.
  Als zeker geen winterweer tot half december. Volgens sommige weermodellen krijgen we zelf temperaturen boven de 10C https://uploads.disquscdn.com/images/fc08054691a798bce595c58c33c749b9e88688ddc6c3b4da53fe5db1f279ca04.png

 • Stephan Valcke

  EC +240. Paarse kleur (depressie ) boven Groenland en oranje /rode kleur (Azorenhoog ) doemen als spookbeelden voor menig winterliefhebbers op. Zucht. https://uploads.disquscdn.com/images/e35e21c2d6fac399404c353fd86749e44c044fc6c996ddc8751e969a8e0ce6a4.gif

 • Arjan de Weerman

  Als deze kans mislukt dient de volgende kans zich al weer aan vanaf midden december door de warming die we zien ontstaan in de stratosfeer. Zo houdt de straalstroom en daarmee de westcirculatie zich voorlopig koest. Moet het nog wel goed vallen natuurlijk! 🙂

 • geert duym

  de laatste run van gfs (00.00) is alweer hopeloos voor structureel winterweer …de volgende run kan misschien weer helemaal anders zijn maar wie gelooft nog in structureel winterweer in december maar je weet natuurlijk nooit ondanks de goede parameters….

 • Stephan Valcke

  Inderdaad veel potentie maar de puzzelstukjes vallen vooralsnog niet goed.

 • Jeroen Maes

  Pff ik hoop dat die run nog kan veranderen in de zin van dat die hogedruk waar ie op 156 uur ligt gewoon blijft liggen… maar geen idee of dat mogelijk is.

 • Bradley Lems

  Je vraagt je dan af of het een keer zal lukken? We zitten (weeral) aan de verkeerde kant van het hogedruk. Jammer want veel potentie in de kaart. Juist voor west europa niet waardoor we de bal weer misslaan.

 • Stephan Valcke

  Gfs00 tot +240. In eerste instantie mooie opbouw hogedruk boven Scandinavie waardoor de Benelux in een mooie NO stroming terecht komt. Tergelijk wordt er koude arctische lucht vanuit Rusland richting centraal Europa getransporteerd maar die bereikt ons niet omdat ons hogedrukgebied al vrij vlug zich terug trekt richting centraal Europa en wij in een ZO stroming en later zuidelijke stroming terecht komen. Daarna toenemende depressie activiteit op de Oceaan maar met een duikende straalstroom. Alleen vrees ik dat ons Azorenhoog iets te opdringerig zal worden met alle gevolgen van dien. In elk geval opnieuw een andere uitdraai dan zijn voorganger maar winter, .. Nee helaas nog niet.

 • Stephan Valcke

  Is wel een warme uitbijter in het ensemble. Hoofdrun wordt niet ondersteund door de leden. In de prullenbak ermee

 • Arjan de Weerman

  Situatie op 1 december volgens GFS 18. Hogedrukgebied wat Niels toonde is platgewalst en we zien arctische luchtmassa’s zicht uitstromen over Scandinavië. Het vervolg is daarna drama. Toon ik ook niet want we willen eerst eens zien of de lagedrukgebieden zich gaan manifesteren boven Scandinavië met eventueel een koude-uitbraak (vooral merkbaar op 850 hPa) richting de Benelux. Of heeft het zwakke hogedrukgebied boven onze omgeving nog een verrassing? (Nog niet teveel op hopen hoor) https://uploads.disquscdn.com/images/410fddde6e84007cbfa51013af2750ff93fe77af29059f7942f7d1ff16265b2a.png

 • Dries Denolf

  idd. Naast Noodweer de enige site die ik ken, waar men ook een persoonlijke mening durft geven, die risico’s en nuances inhoudt. Niet zoals KMI en KNMI die zich beperken tot 1 model ECMWF ( en enkel op basis van dit model een voorspelling geven, zonder zelfs die voorspelling te interpreteren (met uitz. misschien van de guidance beoordeling van KNMI)

 • Niels2a
 • Arjan de Weerman

  Interessant! Wil het serieus worden dan wil ik graag lijntjes gaan zien van -10 graden of lager en een minimale sneeuwkans van 40%. (daar wordt aan voldaan zie ik nu). Daarbij doel ik dan op een noordelijke stroming. De Noordzee stuwt de temperatuur al gauw ruim boven het vriespunt op waarnemingshoogte.

 • Arjan de Weerman
 • Dries Denolf

  EC12: rond de maandwisseling zullen we weten of we nog voor een tijd herfstemperaturen krijgen of als we de wintertoer opgaan met redelijk wat sneeuw. Die mening wordt ook ondersteund door Wetteronline.de

 • Dries Denolf

  en vanaf begin december eindelijk koude bovenluchten op 500 en 850 hPa door een naar het S zakkend laag dat zijn oorsprong vindt boven de noordpool

 • GFS 12:00 opnieuw een fractie beter met richting het einde van de run een nieuwe kans tot winterweer. De straalstroom gaat deze keer erg zuidelijke en lagedrukgebieden hebben de neiging om van oost naar west te gaan. De stratosfeer op 10 hPa blijft inmiddels verder opwarmen op die termijn.

 • Jeroen Maes

  Deze trend met vooral relatief koud weer dankzij Noord/Noordwestenwind wordt ook bevestigd in het ensemble aan de hand van de sneeuwkansen, in Antwerpen gaat het regelmatig naar 20% kans:
  https://uploads.disquscdn.com/images/634a5582da47b0b7e8c190e04fe2d6b73c823560a52b4e9bd2b0652cacf3db1c.gif
  En in de Ardennen gaat het op 400 meter zelfs regelmatig naar 40% en 1 keer naar 50% kans:
  https://uploads.disquscdn.com/images/882e07cec6faf9c4eaa951b81524a2fe97d7a5950e7e6b55b794c2fa7add18ef.gif

 • Bradley Lems

  Nog even ter vermelding morgen 14 graden. We komen dicht bij het dagrecord maar denk niet dat het zal verbroken worden. Maar het is natuurlijk niet onmogelijk.

 • Jeroen Maes

  Zelf denk ik dan ook dat we de in de eerste week van December vooral kans hebben op relatief koud wisselvallig weer. Eventueel nog een storm? Al is dat nog veel te vroeg.

 • Jeroen Maes

  Net even alle ensembles van GFS afgegaan en wat je toch het meeste ziet is lagedruk boven Scandinavië en hogedruk boven groenland en minder maar ook de Oceaan, hierdoor zie je vaak lucht uit het noorden/noordwesten naar ons komen. Als dat de komende runs ook meer in de hoofdrun bevestigd wordt is er alvast een trend, het goede hieraan is dat het alvast geen warme lucht is die komt maar heel koud met een oostenwind wordt maar heel weinig (ik dacht 1 keer) geopperd.

 • Bradley Lems

  Ah dacht ik al. Wel hopelijk morgen betere runs, fijne zondagavond.

 • happy godutch

  Ik heb gewoon heel veel kaarten met elkaar vergeleken t0 vs de t120 van 120h geleden etc etc etc, ik kan het verder niet hard maken

 • Jeroen Maes

  Ja klopt, de hoogste waarde zit nu aan zo’n 1067 hpa. Dat is een hoog van Oost-Europa tot in Japan.

 • Bradley Lems

  Yup wel aan 300+ :p 18 run zal weer heel anders zijn. Tenzij het model hetzelfde ziet in de berekeningen. Heb al eerder 1070 hpa gezien in groenland maar niet uitgekomen laatst. Dat russisch hoog was ook wel opmerkelijk. Ging die ook niet richting 1070 hpa?

 • Thomas

  Inderdaad, wel impressionante waardes! 1070 hPa!

 • Bradley Lems

  Yup maar we weten als het groenlandhoog te sterk wordt er veel depressieactiviteit ontstaat zoals je zegt. Momenteel weinig kansen ik heb al betere runs gezien de voorbije dagen waar de koude rechtstreeks tot bij ons geraakt.

 • Thomas

  Kan ook via lagedruk zoals op deze kaart. Alleen moeten de hogedruk boven de Oceaan en Groenland samenwerken. Neemt die boven de Oceaan af en boven Groenland toe, dan zitten we met een probleem. Enige positieve noot hieraan is dat de straalstroom wel zuidelijk is en zo het Azorenhoog afwezig blijft. Mocht de Oceaan perfect geblokkeerd zijn, dan hadden we licht ijsdagen met vaak sneeuw voor de kiezen gekregen.

 • Bradley Lems

  Inderdaad daarom dat het een run voor de prullenbak is. Door al die depressieactiviteit wordt een WC aangeslingerd.we hebben geen lagedrukgebieden nodig maar een mooi groot hoog die koude tot hier voert?

 • Thomas

  Valt nog wel mee daarna. De enige boosdoener is dat de hogedruk boven Groenland te dominant wordt waardoor er koude lucht de Atlantische Oceaan wordt opgestuurd die depressieactiviteit triggert. https://uploads.disquscdn.com/images/16b56559a780bbcecf9b08b47ce8dd56bf8ad6c97e1ee888d834169e63664ee2.png

 • Bradley Lems

  Hogedrukgebied verkeerd gekanteld waardoor we zuidoostelijke stroming krijgen. Slechtste run van vandaag voor mij. Niets van opbouw en als er al opbouw is is het aan de verkeerde kant. Later in de run zelfs een WC deze run is voor de prullenbak. https://uploads.disquscdn.com/images/8e7fae72358a5e4a92eec7172d1702c03cf82adc36f1d41ceffcea290125be0b.gif

 • Jeroen Maes

  Dit is de meeste correcte reactie over betrouwbaarheid tot nu gezien ook al is het zonder onderbouwing.

  Tot 126 uur vooruit is de betrouwbaarheid van EC 92% en tot 174 uur vooruit 75% dus nog steeds in 3 op de 4 gevallen correct.

  Bron: https://www.noodweer.be/betrouwbaarheid-weersvoorspelling-10-dagen/

 • happy godutch

  ECWMF is tot 120h eigenlijk behoorlijk betrouwbaar, daarna neemt de betrouwbaarheid heel snel af

 • Jeroen Maes

  GFS 12z lijkt voorlopig goed op 150 uur, eerder hogedruk in het noorden. Lijkt hard op EC 00z

 • Dries Denolf

  Zijn er de laatste 48 uur als 2 opeenvolgende gfs runs gelijk geweest?

 • Paco37

  Mooi verwoord. Klasse

 • Guppert

  Hoi allemaal.
  Ik ben geen deskundige en kan zelfs geen kaarten lezen. Wel vind ik de hele discussie over wel of geen winterweer erg interessant om te volgen als echte winterliefhebber.
  Laten we vooral op een respectvolle manier over het weer discussiëren en elkaar niet gaan aanvallen over wat men wel of niet gezegd heeft. Dat houdt het wel zo leuk voor de geïnteresseerden zoals mij.
  Ik weet dat iedereen de kaarten op zijn eigen manier uitlegt. En ik lees overal bij iedereen dat het geen zekerheden zijn. Iedereen die de discussie volgt en goed bij zijn of haar verstand is, moet ervan uit gaan dat alle kaarten na pakweg 48 uur behoorlijk minder betrouwbaar zijn.
  Alvast hartelijk dank.

  PS, blijf vooral de relevante info geven!!!

 • Bradley Lems

  Yup normalitair is dat rond februari/maart dus het is wel uitzonderlijk. Nu maar hopen dat een hogedrukgebied met koude gevuld ons kan bereiken.

 • Thomas

  Inderdaad, denk maar aan winter 2013-2014. Maar een verzwakte PV aan het begin van de winter is nu het beste dat ons kan overkomen.

 • Bradley Lems

  Liefst zoals 2010 dat zou al een goeie start zijn. Een zwakke PV staat niet garant voor winterweer.

 • Thomas

  GFS 06z Warming/SSW. De PV staat onder druk! Hopelijk begeeft hij het snel onder de druk van de opwarming, dan zouden de echt mooie weerkaarten weleens kunnen verschijnen rond kerstmis! 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/3926f044b504d231ca784ebd51a57cb7f2fcf10d1a2ed3403c368b7ad3a51000.png

 • Thomas

  Inderdaad zeg… Zo doordraven over één miezerig detail… En zelfs dat kan nog geeneens op een respectvolle manier!

 • Bradley Lems

  Nope en je mag me bannen als je je erbij goed voelt. Is door de dommigheden die sommige zeggen. Op 144 uur luchtdrukverdeling kloppen yeah right, heb het vanochtend gezien lagedruk ging tot 976mb uitdiepen ik heb op weerliefhebbers 965mb gezien. De kaarten zijn de realiteit niet hoe dicht die ook kloppen. Ze kloppen nog niet 100% de dag zelf hoe kan dat dan op 144 uur of 384 uur? Voor mij is er niets zinnings te zeggen van kaarten op 384 uur. Als er winterweer op komst is zal ik er ook zo snel mogelijk bij zijn maar hoe het er nu voor ligt is dat onmogelijk.en dat bewijst de 06 run maar nog eens.

 • Bradley Lems

  Dus wat jeroen zegt klopt dan volgens jou? Luchtdrukverdeling op 144 is correct en er zal weinig tot niets meer veranderen? Ik heb bewijs genoeg gepost waarbij je toch wel de verschillen goed opmerkt. Daar wordt dan natuurlijk niet van gezegd want ik ben nu de zondebok omdat ik een slecht woord zei.

 • Zou het door het stormweer komen? 😀

 • Bradley Lems

  Allee hopen dat die WC niet doorbreekt op 384 he net zoals hopen op de vorige run op de arctische uitbraak?.

 • Chris Meire

  Genoeg nu Bradley, je bent menig mens op de zenuwen ant werken. stop ermee

 • Willen we aub nu on topic reageren en de discussie laten voor wat ze geweest is 😉

 • Bradley Lems

  Zelfs 144 is nog redelijk veranderlijk kijk naar groenland kijk naar atlantische oceaan dat lagedruk en die boven spanje het lagedruk allemaal verschillen voor dezelfde dag. Het zijn geen omgekeerde kaarten nee en dat verwacht ik niet maar jij zegt simpelweg dat alles klopt vanaf 144 uur https://uploads.disquscdn.com/images/c3b944c8f2783fc0b2bde8a63866322d0324c5fe376fcef10ab5c1a561637aa2.gif https://uploads.disquscdn.com/images/821d91fa5493c74273cfb10fb931b02d1f6ba683f91604f8dfea39fd826e1461.gif https://uploads.disquscdn.com/images/b1d40ecc1eb0f4120ad6e04c36a3340bec1a48ba1d5b2ec6a97490c5733f37f5.gif https://uploads.disquscdn.com/images/bc55c1260d0a20592ca734b3e1319435f5a7df5204cc6866a483a9083652156f.gif

 • Bradley Lems

  Man je zit gewoon je woorden te verdraaien. Op het vorig artikel had ik het over 300+ uren dat niks van luchtdrukverdeling klopt op zo een termijn en jij komt af met 144 uur?

 • Jeroen Maes

  Ja klopt, dat ging over de termijn van +144 uur dus als je ff de vorige runs en deze bekijkt dan klopt dat gewoon. 🙂

 • Bradley Lems

  Nee? Ga maar eens naar het ander artikel. Daar heb je gezegd dat globaal gezien luchtdrukverschillen dezelfde of bijna hetzelfde blijven in de volgende runs. Als ik zo europa zie op 192 uur voor de 4 runs dan zie ik toch wel aanzienlijk veel verschillen.

 • Jeroen Maes

  dezelfde? dat heb ik nergens gezegd, ik heb wel andere en verschillende gezegd…

 • Jeroen Maes

  Ik heb nog niet zoveel ervaring met de weerkaarten dus moeilijk om er echt iets over te zeggen maar de straalstroom zou in elk geval ten zuiden van ons liggen hier dus de kans dat een deel van dat laag onder het hoog door gaat is dan wel aanwezig toch? Ik denk dat in zo’n situatie meestal de straalstroom dat hoog volledig wegduwt

 • Kevin Smetryns

  In zo een situatie is het wel duidelijk dat het opkomende paars spook doorduwt waardoor wij opnieuw in een westelijke stroming terechtkomen. In een meer optimaal vervolg duikt een deel van dat laag onder het hoog door en dan kan het wél interessant zijn. Maar ja over welke termijn spreken we dan haha.

 • Bradley Lems

  Heb 4 runs gepost en dat zijn 4 totaal verschillende runs dus weet echt niet hoe je erop komt dat de drukwaardes dezelfde zijn??

 • Jeroen Maes

  Ja uiteraard ik zeg ook dat het de lange termijn is (en dus altijd wel verschillend) maar normaal hebben de modellen wel iets van waaruit ze rekenen maar je ziet compleet andere drukwaardes overal, ik had het echt over het verschil in luchtdruk dat nu echt wel groot is tussen de beide runs.

 • Bradley Lems
 • Jeroen Maes
 • Jeroen Maes
 • Bradley Lems

  Wat dacht je? Dat op 384 uur de luchtdrukken hetzelfde zouden zijn? Je bedoelt dat de verschillen juist wel veel zijn aangezien de termijn elke kaart die ik zie op 384 is anders.

 • Jeroen Maes

  Qua luchtdruk idd, Boven Europa zei 00z lage luchtdruk helemaal op het laatste van de run en hoge luchtdruk boven de Oceaan, 06z zegt het tegeovergestelde.

 • Bradley Lems

  Inderdaad bijna het omgekeerde wat de 00z was…

 • Jeroen Maes

  Idd en wat vooral opvalt is echt compleet anders, uiteraard is het de lange termijn maar zo’n verschillen qua luchtdruk zie je toch niet veel. (van de ene run op de andere)

 • Kevin Smetryns

  En het is nu wel duidelijk dat 06z veel minder is alweer.

 • Jeroen Maes

  Zeker met tropische stormen is dat vaak, deze is niet zo grootschalig en met minder warmte dan die dus ik heb geen idee of deze een grote invloed heeft op het komende weer.

 • Bradley Lems

  Door de warme lucht die wordt opgestuwd wordt naar oost Europa gaat de koude zich terugtrekken. We zien op 192 uur het hogedrukgebied die ons oostenwind brengt maar geen kou bevat. Momenteel tot 192 uur geen winterweer. https://uploads.disquscdn.com/images/4759516c8f0996432eecef51aef06ab207fa4d50082837b9debb826bafa0e590.gif

 • Jeroen Maes

  Net pas wakker, wat een run op de lange termijn. 😮 zalig!

 • Later we nu graag on-topic blijven aan de hand van GFS 06:00.

 • Kevin Smetryns

  GFS 06z komt binnen maar toch nog even een laatste leuke noot over GFS 00z. Deze eindigt namelijk met een stevige polaire instroom vanuit het noorden bij ons. Door het verschil in temperatuur is er mooie opbouw van cape boven zee. Dit levert stevige convergentie op met buien. Boven land zou het dan vriezen gevolg -> kans op sneeuwbuien in het binnenland. Aardig als dit binnen een termijn van 100 uur zou staan hehe. Toch nog even vermelden vooraleer GFS 06z met een compleet ander scenario komt. 😉 Dit zou een erg leuke kaart geweest zijn mocht die uitkomen met thundersnow bvb.

 • Bradley Lems

  Dat zei ik dan toch ook in een van mijn comments? Brongebieden niet koud genoeg waardoor het bij ons tot geen winterweer kan komen. Een mooi hogedrukgebied in het noorden ja als die gevuld was met koude…

 • Thomas

  Inderdaad, en dat is dan op een respectvolle manier verteld. Dat is de definitie van een discussie. Argumenten geven waarom je denkt dat jouw mening de juiste is.

 • Bradley Lems

  Ok merci 😉 moet dan juist naar de winkel geweest zijn. Is comfort de verwachtingen.

 • lieven

  Het ziet ernaar uit dat we vanaf eind volgende week een strakke oostenwind voor de kiezen zullen krijgen … alvast een gevoelstemperatuur die onder nul gaat, het is een begin 🙂

 • Bradley Lems

  Yup dan zijn er ook ineens geen reacties meer als dat op tafel komt… En toch bleven sommige ontkennen dat het warmer ging worden niettemin wat je er van denkt thomas. Zoals: ik moet die opwarming nog zien komen. En dat 3 dagen in de termijn wat al redelijk betrouwbaar is dus dat is ook de reden dat ik zeg dat jullie het niet graag warmer zien worden, maar je moet gewoon in het achterhoofd houden dat het ook kan en zeker al op 72 uur.

 • Niels2a

  GFS 06 h is aan het binnenlopen 😀

 • lieven
 • Thomas

  Hangt er ook vanaf hoe je je visie op tafel gooit (op een normale manier met respect). En uiteraard horen we niet graag dat het warmer wordt, maar het is wel iets dat we ook verwacht hadden.

 • Bradley Lems

  Niets gezien daarvan kom maar met feiten want op meteociel zie ik amper de 80.

 • Bradley Lems

  Ik zeg dan ook wat ik vindt van jullie visie net zoals jullie het bij mij doen. Mijn visie wordt ook niet gewardeerd mede omdat jullie winterliefhebbers zijn maar dat pakt niet weg dat ik gelijk had wat het weerbeeld betreft. Het is warmer geworden uiteindelijk maar dat horen jullie jammer genoeg niet graag.

 • lieven

  Nochtans is de 100km/u in Oostende ook (niet niet) gehaald rond 10u

 • Thomas

  Inderdaad, en de anderen hier hebben daar een leuke dicussie over gehad. Denk dat jij het echt veel te zwart-wit bekijkt. Het is niet omdat er hier een kaart voorbij komt dat de posters ervan ook verwachten dat deze uitkomt. Daarna wordt er vaak a.d.h.v. indices besproken wat de kans op uitkomst is. Dat is ook voor 90% waarom dit forum bestaat. En op de lange termijn is er trouwens toch altijd een spreiding van jewelste. Dat is wat het, leuk, interessant en leerrijk maakt voor iedereen.

 • Bradley Lems

  Yup en hier in oostende amper 80km per uur rukwinden de zoveelste fiasco. Nederland zal wel de volle laag krijgen maar niet belgië allee oostende dan want ontsnappen toch aan alles.

 • Stephan Valcke

  :))))

 • Bradley Lems

  Waarom zou ik op KMI gaan? Ik kijk daar amper naar als het over weersvoorspellingen gaat en als ik iets bekijk is het de neerslagradar. Iedereen heeft natuurlijk een andere kijk op de weerkaarten ik heb nu het jammere dat ik het realistisch bekijk.

 • Bradley Lems

  Ik zeg ook mijn visie. Simpel, momenteel geen winterweer meer op de kaarten in de betrouwbare termijn. Als we tenminste over een betrouwbaar termijn kunnen spreken want ik zie elke 6 uur andere kaarten. Net zoals ik gelijk had dat de control en gfs meegingen met de members en ons weer uit de zogezegde winterprik haalde https://uploads.disquscdn.com/images/bf8c50dfc1fae8f8a12b0d0fcbe18d606d82df907de53784ce987896542f1437.gif

 • Een beetje voorzichtig met de bewoording naar de liefhebbers hier op de website. Mensen die discussiëren zijn absoluut niet naïef, integendeel. Dit maakt deel uit van de wondere wereld van de meteorologie. We zien dit antwoord dan ook als een waarschuwing om de huisregels te volgen.

 • Thomas

  Zeggen wij dan ook maar één keer dat een kaart die we op de lange termijn zien voorbij komen dat die ook uitkomt, hm?? Het is gewoon leuk om te zien dat er zo’n mogelijkheden zijn. Als het glas daarginds toch altijd helemaal leeg is i.p.v. half leeg blijf dan aub. weg van dit forum. Spijtig dat we van jou kant alleen maar zulke reacties lezen i.p.v. de reacties waarin je je visie vertelt.

 • happy godutch

  Ik las onlangs dat de PDO de positieve fase is ingegaan. Ik had geen idee wat het was dus even op wiki gekeken, daar zag ik het volgende kaartje van historische PDO. Ben ik de enige dit iets opvalt?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_decadal_oscillation#/media/File:PDO1000yr.svg

 • lieven

  Vanaf +100 en volgende

 • lieven

  En ondertussen net ten zuiden van ons op cap-gris-nez rukwinden tot 160 km/u

 • lieven

  De sint zal nog wat dieper dan spanje moeten gaan kruipen bij deze kaart vrees ik

 • Chris Meire

  op + hoeveel lieven?

 • lieven

  Trouwens, GFS is nu duidelijk bijgedraaid en volgt EC in de ontwikkeling van dat noordelijk hoog

 • Chris Meire

  Bradley, we raden je aan om dan deze forum te verlaten en je te abonneren op de sites van KMI en KNMI.Waar haal jij het recht om sommige mensen naiëf te noemen?

  Deze site blog gaat niet over het voorspellen van het weer op lange termijn, het gaat over het analyseren van de kaarten die op die termijn door de verschillende weermodellen uit de hoed worden geschud.
  En elke kleuter weet als je in West Europa leeft, dat winter moeilijk is, het woord zegt het zelf: WEST europa.

 • lieven

  Ik blijf er nu al 2 dagen bij dat het hoog net ten noorden van ons positief is voor de lange termijn. Het zal geen onmiddelijk winterweer opleveren, maar het laat wel toe dat de andere puzzels makkelijker op hun plaats kunnen vallen. Vooral de blokkade op de oceaan en het zuidelijk duwen van de straalstroom is belangrijk. Het levert ook meestal sneeuwval op in het oosten waardoor er zich opnieuw koude opstappelt.

 • Bradley Lems

  Doe maar jullie zullen toch blijven telleurstellend uit de bus komen. 9/10 keer zitten we aan de verkeerde kant voor winterweer, man wat zijn de meeste van jullie weeramateurs naiëf. Wat gaat er niet in dat west europa veel van de keren ontsnapt doordat we een slechte ligging hebben om tot hier te komen. Winter van 79′ zal je nog lang mogen wachten totdat het er nog eens van komt want die zijn uitzonderlijk. ik schrijf de winter zeker nog niet af maar er is niets zinnigs te zeggen van de kaarten momenteel. Hogedruk in het noorden is er te veel warme lucht in en met het hogedruk aan rusland die warmte opstuwt zullen de brongebieden hun koude verliezen.

 • Thomas

  Integendeel, anders viel er toch bijna over niets te discussiëren op dit forum? Dat is net het leuke eraan: de lange termijn proberen te overwinnen! Bespreken of een bepaalde kaart op langere termijn kan uitkomen aan de hand van verschillende indices. Dat zijn pas echt de interessante discussies!

 • Bradley Lems

  Ik blijf gewoon realistisch. Zo een kaart heeft gewoon geen nut omdat het nul van betrouwbaarheid heeft. En jij hebt dat inderdaad nooit geschreven maar anderen wel. Ik heb al meerdere keren gelezen dat anti winters weer op 300+ uur fictie is maar winterweer kan dan wel uitkomen op 300+ uur. Als je dat zegt moet je niet op een weerforum of pagina komen. Ik zie dat ook graag maar niet op 384 uur want dat komt toch nooit uit.

 • Chris Meire

  zoals ik al zei, begint er uit te komen…in elk geval een betere periode om inzicht te krijgen over wat het wordt dan de 240+ kaarten. Zelfs op +120 is voorzichtigheid geboden en zijn de modellen er nog niet helemaal uit

 • Arjan van der Wal

  Lekker laten gaan. Lekker kaartje hoor Stephan!

 • happy godutch

  Fictie begint bij de 26ste of 144h voor ecm, ietsje eerder voor gfs

 • Stephan Valcke

  Heeft onze Bradley slechte nacht gehad? Nergens in mijn berichten heb ik ooit geschreven dat het ene scenario uitkomt en het andere niet. Integendeel, heb al altijd bijvermeld dat het gezien de lange termijn onbetrouwbaar is. Heb trouwens al iedere keer de winterkaarten met een korreltje zout genomen. Maar deze kaart is zo ongewoon dat ze ik eens wou laten zien. Soit, begrijpend lezen is ook een kunst hè. Prettige zondag nog.

 • Bradley Lems

  Als dit anti winters was op dit termijn is het meteofictie maar als we winter zien gaat het ineens uitkomen?! Volgende run alweer een andere kaart. Dit was 4 runs geleden https://uploads.disquscdn.com/images/87d0d1fcf4bdf6486c62e7739b575a3fab98a3faa9c24f9e63982e0c8a032df1.gif

 • Chris Meire

  prachtig, 1tje om in te kaderen. Nu eerst concentreren dat die kaarten rond 27/28 nov degelijk blijven. Dat begint al uit de meteo fictie periode te komen(27/28 nov bedoel ik hé)

 • Stephan Valcke

  Cliffhanger van Gfs00. Als dit uitkomt, zal de Sint blij zijn om terug in Spanje te zitten. ? https://uploads.disquscdn.com/images/92983ad1b2b3db705edb3d7c0853a0090f11b772d98eff56bfe61d9a21a2da62.png

 • Robbe Maes

  Zou het ook niet kunnen dat door de storm de weermiddelen in de war waren en dat er daardoor zo’n verschillende runs waren en ze dan vanaf nu gelijkelijk ik de ploolooien vallen ? Hier in Turnhout momenteel regen en veel wind maar nog niet echt extreem.

 • Paco37

  Loop 1e week december kans op sneeuw en daarna een verscherping van de kou.
  Ik ga er nog steeds voor.
  Tuurlijk moet het goed vallen nu, ik zie de kans dat dit uit komt stijgen.

 • Stephan Valcke

  Volgens mij is het geen van beiden. Een WC kan ik hier echt niet uithalen, maar een winterse setting evenmin. Het befaamde hogedruk ligt verkeerd. Te oostelijk en te zuidelijk waardoor de koude arctische lucht naar centraal Europa getransporteerd wordt.

 • Rizky Taufik

  Voila, da denk ik er ook over. Uitgangspositie en dat is al meerere keren aangehaald is beter dan de voorgaande 3 winters en zeker ivgl met vorig jaar.

 • Jeroen Maes

  Vanaf 30 November gaat in de 18z run het gemiddelde van de ensembles van GFS onder 0 (qua temperatuur op 850 hpa), wat er ook van gezegd wordt dat is gewoon goed. Na 24 November zijn er op de meeste dagen amper tot geen ensembles die nog een temperatuur van boven de 10 graden geven. Als je denkt aan de temperatuur van vorig jaar December is dat gewoon al iets om voor te juichen.

 • Dries Denolf

  Volgens mij geeft gfs18 een doodnormale W-circulatie, met een hoog boven het VK en een laag boven O-Europa

 • Rizky Taufik

  GFS18, de periode vanaf 27/11 wordt steeds kansrijker. In de laatste runs lijkt het hoog boven het VK meer noorderlijker te gaan en wat kou mee te nemen die door de depressie boven Scandinavie wordt veroorzaakt. De 15-daagse ziet er ook goed, nog niet winters, maar vanaf eind deze maand, algemene nachtvorst en overdag tussen 0 en 5 graden.

 • lieven

  De kans zit er dik in dat we woensdag het warmterecord van 23/11 kunnen breken. Voorspelling ligt op 14°, wat amper 0,5 tot 1° onder het recordmaximum voor die dag is.

 • lieven

  Stormdepressie raast momenteel met rukwinden tot 130 km/u langs de Bretoense kust.

 • Rizky Taufik

  EC ziet er ook niet slecht uit. En vindt EC beter dan GFS, lees kouder op termijn dan GFS. En opnieuw blijft de oceaan op slot. En zo zie je maar na een mindere run terug betere kaarten.

 • Dries Denolf

  Run is wel totaal verschillend van vorige. De laatste 4 runs geven telkens een totaal andere configuratie. Ik weet zelfs niet hoe ik de 12z moet interpreteren. Rond de maandwisseling geeft de 12z zelfs algemene (nacht)vorst. Niet goed voor mijn tikker. Ik denk dat ik om gezondheidsredenen beter enkele dagen geen weerkaarten bekijk. Hoe interpreteren jullie die kaart?

 • Dat ziet er niet zo slecht uit. Ook GEM geleidelijk weer beter met dat log hoog boven onze hoofden.

 • Niels2a

  https://uploads.disquscdn.com/images/af82fc3c6deb4e74cbe649cef03e366498d05ba91ae8584152c0b3af1a53b686.png Betere ontwikkelingen op termijn! Hopelijk kantelt dat Hoog niet.. Spannend!

 • Dries Denolf

  Probleem is dat de weermodellen het zo moeilijk hebben dat er voorlopig geen trend waarneembaar is

 • Dries Denolf

  Wel is het zo dat de Amerikaanse gfs runs elke keer van configuratie wisselen. gfs18: depressie vanaf Groenland, gfs 6: opbouw van lage druk vanuit het noorden. Nog altijd kunnen de modellen de middellange termijn niet bepalen en wordt het gissen naar de afloop

 • Chris Meire

  lol

 • Michiel

  Het is momenteel https://uploads.disquscdn.com/images/72d92c715886036ea971140b673ed4655b738063c89cb57eba8fcd75ae04a8f4.jpg wel heel warm in het Zuiden van het Verenigd Koninkrijk … 😉

 • Arjan de Weerman

  Dan moeten we nog wel hard naar het noorden blazen met zijn allen!

 • Arjan de Weerman

  Precies, zo gaan de temperaturen later op waarnemingshoogte wel richting normaal. Goede ontwikkelingen en een heel andere start dan vorig jaar.

 • Jeroen Maes

  Net met die enorme warmte boven de noordpool is het ook moeilijk negatief te zijn over de komende 2 weken, temperaturen gaan daar toch fors naar beneden en het is niet dat het hier echt uitzonderlijk warm wordt, we gaan hier waarschijnlijk naar temperaturen van niet veel maar toch onder normaal (toch na vrijdag) en dat is ook niet negatief.

 • Arjan de Weerman

  Dankzij het de Russische beer moeten we eerst even af van die hoge temperaturen op hoogte. Europa is aan het dampen en de Noordpool is helemaal aan het zweten met temperaturen van bijna 20 graden boven de norm! Ik heb de weerkaart even “geleend” van weerwoord. De koude lucht is momenteel echt op vakantie en dat is een verre reis momenteel. De configuratie van de weerkaarten vind ik nog steeds niet slecht. Het is kwestie van geduld hebben nu. Zonder garantie op slagen van winterweer eind november. De Oceaan doet het nog steeds rustig aan dus er liggen nog steeds kansen. Eerlijk bied ook te zeggen dat het voorlopig nog geen winterweer wordt. https://uploads.disquscdn.com/images/12a095fb7d93f0a02d3d75f7b773e867e770d05a1c208ba19bb4e3573dfdf72f.gif

 • Dit had Kasper geschreven nadat hij zijn bericht verwijderd heeft. Wij kunnen alles netjes monitoren op mail. https://uploads.disquscdn.com/images/2634a2f8d72659dae459fef0d8412b9e7e60588ca23c44c3d5483e79322c0641.png

 • Jeroen Maes

  GFS berekent alweer sneeuw de eerste dagen van December in de Benelux. Veel te ver om enige waarde aan te hechten maar het toont gewoon dat er zeker de mogelijkheden zijn.

 • Jeffrey

  Stomme vraag. Maar wat was het oorspronkelijke bericht?

 • Paulus Piet

  Dat werkt langs de andere kant natuurlijk net zo he. Mensen die in de ochtend spreken over 2 weken gaat het winteren.. en s avonds spreken over WC en zeggen “boeken toe voor winterweer in december”. Die gaan natuurlijk ooit ook eens gelijk krijgen. Paco is tenminste standvastig in zijn voorspellingen. Dat kan ik wel appreciëren.

 • Paulus Piet

  Vind het nu al de beste opmerking van de dag. 😉

 • Paco37

  Helemaal mee eens

 • lieven

  Dat hogedrukgebied noordelijk op de Atlantische Oceaan gaat ons nog leuke tijden brengen … wait and see

 • jurgen

  Toch vind ik dat jij veel te ver vooruit kijkt en altijd (lees de voorbije 2 j) dik winterweer voorspeld ooit ga je natuurlijk wel eens gelijk hebben maar tot nu heb ik eerlijk gezegd niet veel vertrouwen in je voorspellingen sorry paco

 • Rizky Taufik

  Voila, en op zich vindt ik EC op termijn niet zo slecht. Bij EC ze je het HGD verkassen richting scandinavie, terwijl je bij GFS00 ziet dat het een soort van eurohoog wordt. Om nu al de 1ste helft van December volledig af te schrijven, zoals iemand hier al doet, vindt ik wat vergezocht. Wat je ook telke malen terugziet is dat dat de oceaan terug op slot gaat vanaf de 2de helft van volgende week, na een zeer korte opleving van de WC. We schakelen terug over op normale temperaturen voor een langere periode vanaf woensdag, dus geen herhaling van die verschrikkelijke maand December 2015. De rest zien we wel en zoals Paco al zie, gewoon de trend volgen en die blijft positief en nu is het wachten tot de dobbelsteentjes goed vallen voor ons.

 • Paco37

  En 4x per dag analyseren is leuk maar geeft ook veel stress ( jojo effect. Zeker op lange termijn omdat het te veel wisseld.
  Belangrijkste is de trend te volgen.

 • Belangrijk: checken jullie even jullie instellingen hier op de discussiedraad. Sommige profielfoto’s worden niet ingeladen op de voorpagina omdat ze niet lopen via Gravatar (een online en gratis dienst voor profielfoto’s). Als u deze aanpast op hun website, worden de profielfoto’s ook de voorpagina van noodweer.be ingeladen 😉

 • Jeroen Maes

  Gisteren toonde cfs een geweldig scandihoog met temperaturen op hoogte tot -12 bij ons, ben benieuwd!

 • Laurenz

  Ja Jeroen ze zijn daar met hun eurohoog, cfs toont weer zijn kunnen?

 • Laurenz

  Jaja,da eurohoog komt mij bekent voor ,ergens verleden week,ben content da ik mij nie heb teleurgesteld.
  Half december kans op winterweer,nu de boeken toe

 • Chris Meire

  Sorry maar in dit bericht zit nu eens geen enkele onderbouw. Ik leer ook beetje bij beetje de kaarten lezen. Maar wat ik wel al weet is dat je altijd slechte runs hebt. Gister middag waren de runs ook slecht, om dan gevolgd te worden door goeie kaarten, en nu weer slecht. +240 is fictie.
  Dat december niets wordt, is met geen enkel wetenschappelijk antwoord te staven.
  Herhaling van vorig jaar is zeker het geval niet, daar we nu al in november met een volledige andere setting zitten. Geen gestructureerde WC settings tot eind november. Dat was vorig jaar wel even anders.
  Dus veel meer mogelijkheden om beweging in het weerbeeld te krijgen, daarom veranderen de modellen ook zoveel nu

 • kasperd007

  Game over zou ik zeggen. Wat ik al heel de tijd dacht dat het niks ging worden is uit gekomen.
  Volgens mij wordt het een herhaling van vorig jaar.
  Het net niet verhaal.
  December wordt zowiezo niks. Misschien meer geluk in januari maar het ziet er niet goed uit.

 • Deze ochtend in zowel GFS als ECMWF opnieuw een desillusie van de vorige set weerkaarten. Hogedrukgebied inderdaad – zoals Stephan Valcke aangeeft – noordelijk op de Atlantische Oceaan. In de plaats van retrograads te trekken met een oost naar west richting vult het hogedrukgebied zich weer aan met zachte lucht uit de Azoren waarna het over en uit is voor structureel winterweer.

 • Stephan Valcke

  GFS 00 laat in eerste instantie ook het hogedruk gebied post vatten boven IJsland en Scandinavie waardoor wij tijdelijk in NO stroming komen. Maar al vlug zakt het hogedruk gebied door en vormt het als het ware een Eurohoog. En dat brengt ons geen winter. Benieuwd naar EC die nu binnenkomt.

 • Job V.

  ECMWF geeft een aardige afkoeling op +240 uur (28 november 2016) met voor de gehele Benelux temperaturen ruim onder nul. Ik weet dat het op deze lange termijn nog behoorlijk koffiedik kijken is en dat dingen nog flink kunnen veranderen, maar dit is volgens mij een aardige aanzet voor koud winterweer van betekenis. Toch? Ik ben nog een beginner wat betreft het “lezen” van dit soort kaartjes, dus misschien zit ik er helemaal naast. http://uploads.disquscdn.com/images/fab79767354e9295d2d11f04729c439033f5f5b860a87b4afd9691597fa65425.gif

 • Dries Denolf

  Ensemble na 10 dagen geeft een enorme spreiding, met steeds meer leden die voor een koude oplossing gaan

 • Jeroen Maes

  Als EC verder zou rekenen zou je wel een forse afkoeling zien gok ik.

 • Stephan Valcke

  Ik vind de EC pluim enigszins tegenvallend

 • Dries Denolf

  En het feit dat we ons moeten realiseren dat langere termijnverwachting meer onzekerheid inhoudt. Soms houden we data +144 reeds onterecht voor werkelijkheid. Terechte opmerking, Arjan

 • Dries Denolf

  ensemblepluim 12z geeft terug een verkoeling vanaf wo 23/11, al is de daling in t° significanter dan 00z. EC opteert elke run meer voor winterweer

 • Thomas

  Mogelijk dat die er nog aankomt. De SSW die er nu zit aan te komen zit nog een groeiende fase.

 • Arjan de Weerman

  Niet helemaal mee eens Dries. Wel dat ie de bal soms volledig mis lijkt te slaan, anderzijds geeft dit weermodel wel eerder eventuele veranderingen aan. Komt ook deels door de langere termijnverwachting.

 • Arjan de Weerman

  Aangezien GFS een andere oplossingsrichting lijkt te hebben dan ECMWF op 240 uur heb ik de ensembles van het Amerikaans weermodel bekeken. Sowieso moet je op 240 uur alles in hoofdlijnen bekijken. De ensembles stellen mij wel tevreden want de weerkaart geeft aan hoe groot de kans is op een luchtdruk van + 1030 hPa. Hoe blauwer hoe hoger de kans. Je ziet dat het Azorenhoog niet eens ingetekend staat dus die is er niet of zwak aanwezig. Groenland is wel dik in het blauw en ook boven Scandinavië zien we zwakke hogedruksignalen. Prima ontwikkeling dus ook bij GFS in het ensemble. (Gemiddelde). https://uploads.disquscdn.com/images/6c8b9e0b273a7bb509353f3f332b1f05e1167b7b4784939f90fe32a438b2df55.png

 • Dries Denolf

  Dat is idd zo. Maar vorige keer had je een splitsing van de vortex er bij. Die heb je deze keer niet. En zo’n opsplitsing draagt toch ook bij tot winterweer?

 • Thomas

  De start van deze SSW/Warming is een stuk eerder. Is wel vaker dat het duurt vooraleer zoiets volledig in de kaarten zit. En zoals @jeroenmaes:disqus ook al zei: de vorige is er ook geweest maar was niet extraam krachtig. Doch is de temperatuursafwijking op 10 hPa wel duidelijk zichtbaar. https://uploads.disquscdn.com/images/16ff8c2338b4b7fb2a779466c9074e015828a3f0f38bd90e4454877bd853b6f7.gif

 • Dries Denolf

  Drukverschillen tussen hoog en laag zijn niet echt spectaculair. Dat maakt het voorspellen wie het zal winnen riskant

 • Dries Denolf

  De oper van EC heeft idd een hogere resolutie dan de andere ensembleleden. De resolutie bij gfs is te vergelijken met bv. de controlerun van EC

 • Matthias

  Ec heeft een betere resolutie dan gfs, heb ik ergens gelezen.

 • Dries Denolf

  Wel opvallend dat gfs nogal eens met andere oplossingen komt dan de andere modellen (en ook meestal de bal misslaat)

 • Jeroen Maes

  Nee… de vorige warming is er ook gekomen maar was niet zo groot als deze… deze begint gewoon al op 150 uur ongeveer maar duurt tot het einde van de run voor hij die grootte heeft bereikt.

 • Matthias

  Idd en wat mij goede hoop biedt, is dat ec al enkele runs dat hoog in de buurt van de UK houdt.

 • Matthias

  Net zoals weerkaarten op +384, is ook dit niet zo betrouwbaar, kan evengoed de volgende run er weer uitliggen. Het wordt niet voor niets een Sudden stratospheric warming genoemd 😉

 • Dries Denolf

  Vorige winter is gebleken dat EC betrouwbaarder is voor het koude seizoen dan gfs. Die heeft ons toen verschillende keren bij ons pietje gehad door strenge vorst te voorspellen. Toen weinig van gemerkt

 • Chris Meire

  Bedankt Matthias.minstens impressionant te noemen

 • Dries Denolf

  Ik herinner me dat je een 14-tal dagen geleden ook zo’n warming gepost had voor ongeveer nu. Is een SSW op zo’n termijn betrouwbaar genoeg om er conclusies uit te trekken?

 • Matthias
 • Chris Meire

  Kaartje noodweer aub?

 • Jeroen Maes

  De kou zakt rond deze tijd naar Noord en Oost Europa waardoor (toch zeker bij EC) er kou voorradig is in de brongebieden.

 • Dries Denolf

  Zeker niet met de “warmte” boven de Noordpool. Maar ondertussen heeft het EC model al helemaal zijn kar gekeerd en geeft nu een NO. Of hoe relatief de modellen zijn. Bedankt voor je uitleg

 • ECMWF 12:00… Als dat de opmaat wordt om de winter te starten, dan sta ik niet in voor de gevolgen in West-Europa… Hogedrukgebied boven het UK verplaatst zich richting het NW en kan zich gaan vastpinnen boven IJsland. Aan de oostelijke flank van het systeem stromen bakken arctische lucht naar beneden die daarna op transport worden gezet… Zeer indrukwekkend!

 • Matthias

  Het belangrijkste verschil dat ik kan opmaken, gebeurt zo rond +192. Op onderstaande kaarten zie je de belangrijkste verschillen aangeduid met een zwarte cirkel. Het verschil dat het meest in het oog springt is het laag onder Groenland. Dit laag is sterker aanwezig bij EC, waardoor er dus meer stuwing gaat zijn van warmere lucht op hoogte ( kleine WAA.)( rode pijl). Anderzijds kan het hoog ook niet ZO wegzakken door opkomende lagedruk vanuit het noordoosten. Deze zijn aangeduid met rode pijlen. Aangezien deze twee dingen ontbreken bij gfs, zal het hoog gewoon terug verdwijnen via het ZO en kan de weg opengezet worden voor atlantische depressies. Het zijn dus zeker interessante kaarten! https://uploads.disquscdn.com/images/9ce3b2e70f2fd13457582806a38d67acdc5094149415bc5339dfd012cb914b92.png https://uploads.disquscdn.com/images/2d15edbb031984aadeb8aff36522b40c4f91f59e5897f2d5cc3e696de6711c4a.gif

 • Dries Denolf

  In tegenstelling tot vorige winter, wanneer die straalstroom erg sterk was en van geen wijken wou weten. Met het gekende gevolg

 • Dries Denolf

  Is het brongebied koud genoeg om die NO-stroming toe te laten voor winterse toestanden te zorgen? Want doordat het hoog vanover de oceaan ZO duikt, zorgt die wel voor een transport van “warme” lucht

 • Matthias

  Heb op de verkeerde post geantwoord, excuses Jeroen. Maar is idd waar. Straalstroom zwabbert nogal, wat vorig jaar helemaal niet het geval was, hadden toen vaak een ZW stroming met zachte lucht. Straalstroom is natuurlijk verzwakt wegens de extreem warme noordpool (afwijking van 20 °C). Dat zorgt voor een kleiner contrast tussen de evenaar en de noordpool. Bijgevolg een zwakkere straalstroom, maar ook omwille van de PV, die nu wel zeer zwak is.

 • Dries Denolf

  Ben idd te voorbarig geweest, want inderdaad, die depressie komt pas piepen op +372

 • Jeroen Maes

  Klopt maar ik heb het specifiek over de straalstroom, als die gewoon sterk is dan zit daar ook niet veel verschil in meestal, nu gaat ie alle kanten uit.

 • Matthias

  Dat is ook vrij logisch in de winter. Er moeten maar kleine veranderingen gebeuren op de middellange termijn ( zoals niet genoeg WAA zoals we afgelopen dagen hebben gezien) en dat heeft zijn consequenties op lange termijn. En die stormdepressie was op het einde van de run op +372 al ik mij niet vergis, dus mag je quasi zeker in de vuilbak gooien.

 • Jeroen Maes

  Ik had het over 240+ uur. 😉

 • Dries Denolf

  Sorry, Jeroen, maar bij gfs zie ik die oostenwind niet. Enkel een enorm snel uitdiepende depressie vanuit Groenland. Of hoe 2 weermodellen (EC en gfs) zo’n verschillende resultaten geven. Wel erg extreem vanavond

 • Jeroen Maes

  Haha dit komt vooral door de straalstroom die alle kanten uitgaat volgens mij. 😉

  Zeker op de lange termijn lukt het GFS gewoon niet dit correct te berekenen, elke run ziet die er anders uit.

 • Dries Denolf

  Tja, dat is nu eigen aan die weersite. KMI en KNMI spelen altijd op “zeker”. Hier kun je tenminste zelf interpreteren en de interpretaties van andere winterliefhebbers volgen. Daardoor wordt de risicofactor groter natuurlijk

 • Dries Denolf

  De gfs6 en 12 run bewijzen dat de weercomputers hopeloos in de knoei zitten met het voorspellen van het weer vanaf eind volgende week. Overstappen van licht vriesweer naar een diepe stormdepressie op 6u tijd. Het is niet iedereen gegeven

 • Chris Meire

  In de hoop dat we die +240 nu eens dichterbij knn trekken.want de hele winter op 240 goeie kaarten zien heb ik wel gehad de laatste 3 jaar.ben nu opzettelijk dit in de gaten aan het houden en zie dit nu reeds een week opnieuw gebeuren.hoop doet leven zeker?

 • Jeroen Maes

  Ja idd, wat ook positief is is dat je in elk model wel een oostenwind ziet, als het dan lukt om die kou naar het zuiden te trekken wat EC erg goed doet gaat het hier ongetwijfeld ook koud worden.

 • Stephan Valcke

  wat mij betreft een prima run die bevestiging brengt van deze ochtend.

 • lieven

  EC240 ziet er ook veelbelovend uit !

 • Matthias

  Zoveel verschil zou ik nu ook niet zeggen. Hoge druk ligt op bijna dezelfde positie, alleen is bij gfs het hoog al naar het zuidoosten aan het afzakken, wat bij ec net niet gebeurt en bijgevolg dus een NO stroming geeft. https://uploads.disquscdn.com/images/55f413de8e735ea905d2cad43b632c60f0a5b196a0f85364fba59fc765f4a2d7.gif https://uploads.disquscdn.com/images/affa79f55ac41d682a228eda5203e43ef435313d3c99b4bebf7ad10b6acc0766.png

 • Jeroen Maes

  Het verschil is net niet heel groot, dat is het in grote lijnen kijken wat hier regelmatig wordt aangehaald. 😉

 • Matthias

  Jep, en op +216 komt er zelfs een NO-stroming tot stand.

 • lieven
 • Jeroen Maes

  Alsnog zijn de kaarten wel interessant, GEM, GFS en EC lijken op mekaar en bij GEM ga je bij 240 uur al naar een maximumtemperatuur van nog geen 4 graden. EC komt nog binnen maar is ook al interessant bij +192

 • wesley

  wat is er ? :p

 • Niels2a

  Temperatuur is gezakt naar 2,4°C hier in Zoersel en blijft zelfs nog licht dalen bij brede opklaringen. Mijn grastemperatuurmeter geeft nu al een -0,6°C aan. Hopelijk wordt het niet te gevaarlijk buiten wanneer de temperatuur nog een beetje zal dalen..

 • lieven

  GFS12 toont nu geen enkele vriestemperaturen meer in onze streken, zelfs ’s nachts niet

 • lieven

  EC komt nu veel duidelijker met de koudere oplossingen in vergelijking met GFS

 • Thomas
 • Chris Meire

  Of hoe gfs van winter naar storm gaat in 2 dagen

 • Bedankt Jan voor je weermelding! Je bent toegevoegd aan de whitelist waardoor je reacties live worden neergezet op de site.

 • Even de status van onze Facebookpagina Noodweer Benelux plakken in deze omgeving (waarom kwam het tot sneeuw vanmiddag/vanavond). “Mensen vragen zich wellicht af waarom het vanmiddag/vanavond tot natte sneeuwval kon komen. Het heeft alles te maken met de intensieve neerslag die reeds vanaf de middag over het westen van België kwam te liggen. De koudere lucht op enige hoogte, -3°C op 1499 meter, werd naar beneden getransporteerd waardoor de regen een winters karakter kreeg. Dit proces heten we isothermie in de weerkunde. Komende uren kan er lokaal nog winterse neerslag vallen, de temperatuur blijft normaliter boven het vriespunt waardoor de kansen op gladheid beperkt blijven.”

 • Jeroen Maes

  Op bepaalde plekken in het Verenigd Koninkrijk zou er dan 100 liter regen (of meer) in 24 uur tijd kunnen vallen.

  En een gemiddelde windsnelheid van rond de 100 kilometer per uur is ook niet niks. 😮

 • Kevin Smetryns
 • Kurt DH

  Ben eens benieuwd

 • Nathan

  Die natte sneeuw wad toch niet voorspeld ? Hoe komt het dat het dan toch valt ?

 • Arjan van der Wal

  GFS12 komt binnen 🙂

 • Kurt DH

  Hier blijft het maar hagelen. Temperatuur zakt lichtjes naar 5,2. Maar vooral de pluviometer is goed gevuld. Net de kaap van 28mm overschreden and still counting

 • Paulus Piet

  Natte sneeuwbui in Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen). Temperatuur gedaald van 6,5 naar 2 graden nu. Niet verwacht toch gekregen, heerlijk. Tempratuur in de bovenluchten lijkt sterker gedaald dan eerst gedacht.

 • lieven

  Actuele Temperatuur te Oostende/Koksijde: nog amper 2 °

 • Het gaat inderdaad loco, nu ook in Anzegem/Waregem natte sneeuwvlokken. Op onze Facebookpagina Noodweer Benelux stromen de weerfoto’s binnen! Check https://www.facebook.com/NoodweerBenelux/

 • Stephan Valcke

  Sneeuwvlokken in Kortrijk

 • jurgen

  Natte sneeuw in roeselare , al meer winter dan heel vorig jaar denk ik .

 • Chris Meire

  natte sneeuwklodders tussen de regen in Brugge bij dalend temperatuur tijdens de regen, 4,2 graad

 • Rizky Taufik

  De AO en NAO zouden ook sterk negatief gaan. En begin december zou perfect normaal verlopen. Was vorig jaar anders.

 • lieven
 • Arjan de Weerman

  Ja, als het laag de koude polaire lucht naar beneden kan trekken wel. Een noordelijke stroming in deze tijd van het jaar is echter nog niet koud genoeg voor ijsdagen.

 • Arjan de Weerman

  Niets aan toe te voegen 🙂

 • Stephan Valcke

  Ondertussen ferme bui in West Vlaanderen met 4 gr en klodders natte sneeuw op de voorruit. Bovenluchten koelen af

 • Rizky Taufik

  Opvallend gemiddelde bij EC240. Poolhoog komt op termijn steeds beter uit de verf ook in het moyenne, deze kan het verschil gaan maken door de kou via Scandinavië eventueel richting onze omgeving te laten stromen. Allemaal nog ver maar zeker niet onbelangrijk, en een depressietrein zit er al helemaal niet in.
  In de EC-pluim van deze ochtend is de verkilling ook eenduiding. vanaf eind deze maand en begin december. ’s nachts dicht bij nul en overdag 5/6 graden. We moeten ergens beginnen. Ook belangrijk, na dinsdag terug zo goed als droog en dit tot het einde van de 15-daagse. Maw deze WC wordt geen klassieke en wordt rap de mond gesnoerd. Wat een betere uitganspositie voor de aankomende winter dan de voorgaande 3 jaren hebben we nu, zonder garantie op succes uiterraad.
  Eind deze maand zou de PV gaan splitten en er wordt eind deze maand een serieuze opwarming verwacht hogerop met kansen op een SSW.

 • Arjan de Weerman

  De winterse weerkaarten komen weer terug in de weermodellen. De termijn is echter nog te ver om er conclusies uit te trekken. Wat mij positief stemt is dat er veel regen is gevallen en er ook mogelijk een storm op het programma staat. Een eventuele vorstperiode heeft meer kans na een start met veel regen en onstuimig weer!

 • Stephan Valcke

  Nee. Een kaart zoals het hoort hè. Maar bevestiging is noodzakelijk natuurlijk. Duimen maar

 • lieven

  Toch niet slecht hè die kaart, had die al verwacht naar aanleiding van vorige runs van EC.

 • lieven

  EC blijft vrij consistent, terwijl GFS lijkt bij te draaien naar EC door nu ook een hoog met kern net ten noorden van ons te voorspellen.

 • Paco37

  Zondag mogelijk storm tot zware storm.
  Nog steeds zie ik eind november de omslag met eind 1e week december sneeuw ( Groenland hoog). Ook de verscherping midden december nog vol op in de race met een Scandinavie hoog en wind vanuit Noord Oost.
  Modellen zullen nog wel wat springen van hopeloos naar winter kans. Ik verwacht daarom ook snel weer de kaarten voor een droom scenario.
  Logisch dat het zo springt, we praten immers over fictie tijd ( voor sommigen de glazen bol).
  De strijd gaat na de storm beginnen met opbouw van hogedruk.

  Groetjes paco.

 • Paco37

  In de loop van de 1e week december.

 • Stephan Valcke
 • Stephan Valcke

  EC 00 zet op 240 uur (uiteraard lange termijn ) de deur op een kier mbt winter. Hogedruk boven Scandinavie, depressie met koude lucht boven Rusland en daartussen een op gang komende NO wind richting West Europa. Benieuwd of deze kaart er vanavond nog in zit .

 • Stephan Valcke

  In Kortrijk is er afgelopen nacht 20.4 liter regen gevallen

 • Jeroen Maes

  Dat is straf want die veranderen hun setting elke run als je het hebt over de lange termijn. 😉 CFS is wel erg goed om een tendens te zien en mogelijkheden te zien op lange termijn, zo kon je al weken zien dat eind November begin december een periode was om in de gaten te houden en dat blijkt ook.

 • Bradley Lems

  Allensinds niet bij gfs. Maar als de lagedrukgebieden 100km oostelijker komen zitten we in toch wel aanzienlijkere koudere lucht maar ik heb mijn twijfels of het wel degelijk zal gebeuren. Gfs laat nog steeds lagedrukgebied over de noordzee gaan. https://uploads.disquscdn.com/images/27362fea4d633234fcdeab288a846e7849b8aa41b4ecce225fc178162e279949.png

 • Jens Pinoy Soenens

  Ook hier in Roeselare al een paar uur stortregens, pluviometer zal wss overlopen tegen morgenochtend. Het zwaarste moet nog afkomen zo te zien. volgens waterinfo.be de volgende 36u nog eens 50 tot 75 lm² voor West-Vlaanderen!

 • Dries Denolf

  ondertussen verloopt 18z helemaal anders dan vorige runs met op het einde zelfs ijsdagen en een totaal nieuwe configuratie op 500 hPa

 • Dries Denolf

  Brugge staat onder water

 • Niels2a
 • Nathan

  Idd hier midden West Vlaanderen ook

 • Man man, het is niet te doen trouwens buiten (stortregen Anzegem).

 • Allemaal naar CFS long forecasting 😀

 • Rizky Taufik

  Voila, nu al pessimistisch worden op 17 November wat betreft de winter, vindt ik ver gezocht. We hebben het al een paar keer gezegd, zonder garantie op een goede afloop. Deze maand verloop al totaal anders dan vorig jaar. Een klassieke WC blijft uit en later deze maand gaat de oceaan weer op slot. Zoals Arjan gisteren al zie, je moet naar de grote lijnen kijken eind deze maand. Structureel winterweer is sowieso uitzonderlijk in November. Just stay cool and see what happens.

 • Dries Denolf

  Voldoet de configuratie met een hoog boven Groenland en een diep (975hPa) over onze streken vanaf 27/11 niet aan de voorwaarden om winterse condities te hebben? Graag jouw deskundig advies

 • Laurenz

  Iedereen zit hier altijd maar bezig over ec en gfs,maar cfs heeft mij nog niet teleurgesteld,die hebben het tot nu toe altijd al bij het rechte eind gehad,ook nu weer!En dat model kijkt een maand vooruit ver buiten de betrouwbare termijn,verleden jaar was hun voorspelling ook juist,hoe verklaren jullie dat

 • Dries Denolf

  Die koude lucht is er in elk geval met een HGD boven Moskou van 1055hPa en t° tussen – 25 en -35 (info Wetteronline.de)

 • Arjan de Weerman

  Er is nog tijd zat. Als het eind november niet lukt hebben we nog 3 volle wintermaanden. Met de huidige gunstige parameters gaan we echt wel iets van winterweer zien. Of dat dan speldenprikken blijven of echte serieuze diepvrieskoude weet ik ook niet natuurlijk. Ik hoop op het laatste als liefhebber.

 • Jeroen Maes

  Klopt idd maar de brongebieden gaan eerst opwarmen en pas daarna berekent GFS momenteel dat er opnieuw koude lucht over Europa kan stromen. Dit gebeurt dus pas wanneer de Russische beer zich terugtrekt. Dat ie later deze winter maar eens terugkomt met wat koude lucht.

 • Dries Denolf

  Met de configuratie van gfs12 is Rusland toch het brongebied niet. Met hoge druk boven Groenland en een diepe depressie richting onze streken is de aanvoer toch arctisch (koud en nat)? Mocht de aanvoer van het O komen, zit je inderdaad met een ontbreken van een koud brongebied, maar de kaarten geven toch geen aanvoer van het O?

 • Dries Denolf

  Uiteraard is wat op 27/11 gebeurt niet zeker. Maar daarom de winter begin december afschrijven, vind ik net als jij er een stuk over. Trouwens ook EC12 komt vanaf 23/11 met steeds koudere t°

 • Dries Denolf

  Merk toch dat EC12 ensemble vanaf 23/11 voor steeds koudere t° kiest met nachtvorst. Dat vind ik niet echt een teleurstelling

 • Jeroen Maes

  Tuurlijk, GFS is erg leuk qua koude die over Europa stroomt vanaf ongeveer 27 November maar zeker is het niet en de meeste zijn hier niet graag positief ingesteld dusja… eerst maar ff wachten of er koude mogelijkheden in de modellen blijven zitten de komende dagen.

 • Bradley Lems

  Ik ben niet ontgoocheld?. Zag het al aankomen, daarom dat ik ook maar in de betrouwbare termijn kijk. Ik ben geleerd van de teleurstellingen maar als er echt winterweer komt zal ik het zeker ook posten als ik er vertrouwen in heb.

 • Jeroen Maes

  De russische beer was er wel degelijik maar is juist de oorzaak van het opwarmen in de brongebieden. 😉

 • Dries Denolf

  gfs12 laat de kanaalrat zondag rond de middag over W-België trekken. Dat belooft

 • Dries Denolf

  gfs 12 laat vanaf 26 november een kleine, maar erg diepe depressie (970 hPa) over onze streken trekken. Samen met het hoog boven Groenland moet dat toch voor koude, vochtige lucht zorgen? Of zit het Eurohoog in de weg als spelbreker?

 • kasperd007

  Wat een ontchoogeling
  En zeggen dat er hier al mensen kwamen met verhalen van een russische beer.
  Weer een illussie rijker!
  Misschien later in december meer geluk maar het ziet er niet goed uit.
  Volgens de modellen krijgen we normale temperaturen met af en toe eens wat nachtvorst.
  Van winter in de verste verte geen sprake.

 • Stephan Valcke

  EC00 brengt een zwakke oostelijke tot zuidoostelijke stroming op gang. Er is wel geen koude voor handen en de temperatuur op 850 hpa blijft vrij hoog. Tijdens opklaringen in de nacht kan dat wel zorgen voor een graadje vorst , maar met deze weerkaarten is van winterweer absoluut geen sprake.

 • jurgen

  waar is paco ?

 • Kevin Smetryns

  Mooi exemplaar maar zeker niet ongewoon of spectaculair. Maar de details moeten nog duidelijk worden uiteraard inzake kerndruk en -positionering.

 • Kevin Smetryns

  Ik hou het voorlopig even voor bekeken. In november boeken toe voor iets wat op winter lijkt. Ook begin december twijfelachtig. Pas daarna eventueel veranderingen als gevolg van de situatie hogerop in de stratosfeer. Dat is echter niet volgens CFS het geval want die berekent bijna de hele winter door het ene eurohoog na het andere met voor ons constant zachte zuidwestelijke walmen tijdens de koudste dagen. Komt dat uit dan alweer een ‘horrorzachte’ winter.

 • Paco37

  En zo loopt het dus toch de vertraging op die ik verwacht.
  Loop 1e week december staat nog precies zoals ik verwacht.
  De Russische beer krijgt straks precies de genade klap en word de weg vrij gemaakt voor opbouw hogedruk bij Groenland.
  Dat de kaarten zoekende zijn is dus al vermeld en had ook wel verwacht dat het wat zou tegen spartelen op zijn tijd, iets wat je de afgelopen dag heb gezien.
  Wedden dat de komende dagen 1 of meerdere uitrollen komen met sneeuw en ijs.
  Wordt vervolgd.

 • Rizky Taufik

  Al bij al is GFS beter dan EC, wel minder de laaste 2 runs. Maar telken malen zie je bij GFS vanaf pakweg 25/11 dat de oceaan weer op slot gaat en dus biedt mijn inziens GFS meer perspectief dan EC voor rond de maandwissel en daarna. De stratosfeer ligt op zijn gat alsook hogerop. Het is gewoon wachten tot alles goed valt.

 • kasperd007

  Laat ons hopen

 • Mensen die trouwens een account hebben op YouTube of via Gmail, volg ons even op YouTube. http://www.youtube.com/c/NoodweerBeneluxVIDEO (hartelijk dank)

 • GFS 06:00 oogt minder spectaculair binnen de 192 uur, maar wordt vanaf dan een stuk beter met een ijskoude aanval op Rusland die, in geval het onze kant opkomt, volledig van oost naar westen kan doorschuiven!

 • Paulus Piet

  Klopt. De welbekende kanaalrat.

 • lieven

  En voor de nacht van maandag op dinsdag zou er nog wel eens een 2de kunnen opduiken.

 • Paulus Piet

  Een mooi moment om de winter analyses even te laten voor wat ze zijn en te gaan focussen op as. zondag. De eerste storm van het jaar zou zowaar wel eens even om de hoek kunnen komen kijken. Zoals net al eerder aangegeven, tekent GFS06 de storm wederom in haar kaarten. Zoals de kaarten nu liggen lijkt het zwaartepunt van de storm voor de Nederlandse Westkust te zijn weggelegd. Ik als winterliefhebber, heeft toch wel weer even zin in een storm. 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/afe470daf48d46b6a08db44dd7f61f19799757bd43cc6bf0588f846aef0c4a9c.png https://uploads.disquscdn.com/images/9086887c766ade5a410ebf2d2c68b4910ade775706d80a253613faad6221af9e.png

 • lieven

  GFS06 blijft nog steeds voor een strakke ZW-storm gaan voor de lage landen op zondag.

 • Arjan van der Wal

  Daarom ga ik eind januari naar Lapland. Dat geduld heb ik niet meer haha

 • Chris Meire

  laten we hopen dat dit 1 van de gebruikelijke slechte runs is van de ensembles.Maar laten we vooral hopen dat we niet terug vertrokken zijn voor een wintertje kaarten op +240 die goed zijn maar die nooit uitkomen. Maar t is nog maar november, alles kan nog.

 • lieven

  Volledig eens, maar mijn puur realistische kant ziet ook al de tijd die voorgoed verloren is …. In de goede oude tijd waren er nog novembers waar vorst en ijsdagen schering en inslag waren

 • lieven

  het kan inderdaad samen, maar ik geloof dat in de meeste gevallen een scherpe koude aan de ene kant van de Atlantische Oceaan, het eerder zacht houdt aan de andere kant, wat ook niet onlogisch is. Daarnaast is Cohen ook maar een voorspeller he .. hij kan er zeker ook naast zitten !

 • Arjan de Weerman

  Daarom moeten we gewoon nog even geduld hebben er is nog tijd zat!

 • Arjan de Weerman

  Het hoeft niet altijd alleen in de US te vallen die koude, dat is wel iets van de afgelopen jaren. Er zijn genoeg voorbeelden dat het ook samen kan getuige deze weerkaart https://uploads.disquscdn.com/images/1a9ad61813f8e3b97267dd723c751d4e35455602dd28ec17b723dee3348649ca.png februari 1965. https://uploads.disquscdn.com/images/bac4f9cc5e05b1a18a488720ff129c489baf1a3b7baa62e6961b1260c449b685.png

 • lieven

  Judah Cohen voorspelt dan ook nog dat bij een echte PV split, het eerder de US is die zich aan een koude-inval mogen verwachten (mid-dec). En als het in de US koud is …. remember

 • lieven

  Helemaal mee akkoord. Voorlopig zou ik niet teveel hopen. Alle “koude” oplossingen liggen nog steeds buiten de betrouwbare termijn. Maar wat wel al een feit is de komende dagen, is de serieuze opwarming van de brongebieden. Dat zal ons dus ook al niet helpen als de stroming dan toch zou gaan kantelen naar het oosten/noorden.

 • Rizky Taufik

  Ik heb de indruk dat beide naar ellkaar zijn toegegroeid. Maar GFS00 biedt toch nog altijd meer perspectief dan EC op termijn. Dit is hoe ik het zie.

 • Stephan Valcke

  EC 00 is hem ook niet hoor. Laatste kaart op +240 zet zelfs de deur weer open voor de WC. Nee, her en der werd volgens sommigen de winter al binnen gehaald maar zover is het bijlange nog niet. Wat niet weg neemt dat er nog altijd mogelijkheden zijn.

 • happy godutch

  einde grafiek is 1 dec volgens mij ligt de ao piek dan juist rond de 23-24ste, de nao is wat lastiger, rond 25?

 • Bradley Lems
 • Stephan Valcke

  Ondanks de afwezigheid van het Azorenhoog en een geblokkeerd patroon boven zee, zijn de weerkaarten niet echt winters. De voorraad kou in de brongebieden is ook beperkt. De puzzelstukjes vallen vooralsnog niet goed. Jammer, want het is een unieke kans.

 • GFS 18:00 had in eerste instantie nog een correcte WAA richting Groenland, in de GFS 00:00 van deze ochtend zien we dat de aanpunting richting het noorden sneller afbuigt richting Noorwegen met een soort high over low configuratie maar waarbij de instroom van koudere lucht niet optimaal is. Zou ECMWF het eerder gezien hebben (gisteren)?

 • Rizky Taufik

  De grote vraag blijft, wie gaat het bij het recht einde hebben. GFS of EC? Volg nu ook GFS18 en zie dat het blijft goed gaan vanaf eind volgende week kwa opbouwing setting naar december toe.

 • Arjan de Weerman

  Inderdaad, de hele setting is zelfs op +240 nog bijna hetzelfde als de vorige run. Enige verschil is dat de kou iets noordelijker berekent wordt. Prima run en consistent. Daarom zeg ik ook, in grote lijnen kijken. https://uploads.disquscdn.com/images/99687ad950781a99137bf06b8da39c4e31517276b1f38bc09454c34cbe7420ad.png https://uploads.disquscdn.com/images/6ac902c26c2f4cafa53a8073c90b123a9e2d05736b7837114cad2baf4768ec9f.png

 • Jeroen Maes

  Voor 23 November was GFS12 duidelijk al een misser, wat volgt is belangrijker want dat is niet heel anders.

 • lieven

  Voor de GFS liefhebbers: die tovert elke nieuwe run wat anders uit zijn hoed: 23/11 zou bij de GFS12 nog op 5° blijven steken, in de GFS18 gaan we vlot boven de 10° die dag. In ieder geval blijft GFS18 nog steeds zeer verschillend van de laatste EC run.

 • Robbe Maes

  Gfs voorspelt voor 26/11 in (bijna) heel de Benelux een laagje sneeuw, is maar meteofiction maar zo heel ver is het niet meer weg natuurlijk al kan het er morgen helemaal anders uitzien…En zolang EC niet meegaat met gfs vertrouw ik het zeker niet, al zal het binnen enkele dagen toch moeten gebeuren! https://uploads.disquscdn.com/images/9780f6c5e2cb8772a2f800dff04e51688a960aad7faff334ab060a794e8965a8.gif

 • Matthias

  Het probleem is wel dat gfs er alleen voor staat… Ukmo is overgeschakeld naar ec, waar het gisteren nog gfs volgde… Het wordt gwn afwachten, en normaal zouden de ochtendruns morgen meer duidelijkheid moeten brengen.

 • Matthias

  Deze nao en ao index in deze grafieken worden gegenereerd door het gefs als ik mij niet vergis. Ec heeft dus niets met deze grafieken te maken.

 • Dries Denolf

  vanaf 23/11 is toch ook op de 12z EC run een duidelijke neerwaartse trend van het 15-daags ensemble waar te nemen. Van waar dan die negatieve interpretaties van die run?

 • Laurenz

  Naar mijn gevoel moet je niet rekenen op winterweer tot half december,ik zie zelfs een eurohoog opduiken!

 • Krachtige insteek Thomas die we zeker eens gaan moeten volgen!

 • Arjan de Weerman

  Dat is niet te zeggen, ik denk eerder dat als het weermodel dit eenmaal opgepakt heeft dit ook in de verdere berekeningen er in blijft zitten. Echter ben ik geen expert hoor in deze materie 🙂

 • Thomas

  Kijk toch maar eens naar de bijgevoegde AO- en NAO-kaarten. Dan zie je dat op 26 november AO en NAO al diep negatief zitten.

 • Dries Denolf

  EC12z ensemble laat vanaf maandag al een enorme t° spreiding zien. Het is duidelijk dat EC voorlopig het noorden (en ook andere windstreken) kwijt is

 • Jeroen Maes

  slecht?

 • Jeroen Maes

  Nee ze zouden beide de komende dagen al negatief gaan…

 • kasperd007

  Ziet het er dan opnieuw zo slecht uit.
  Het moet toch wel eens goed komen met zo’n kaarten

 • happy godutch

  Toch wel, ao en nao stijgen tot 3de week om daarna weer kelderen

 • Jeroen Maes

  Hmm… mss drijf ik het nu te ver maar dan zou het goed kunnen dat EC de komende periode er nog vaak naast zal zitten in tegenstelling tot vorig jaar waarbij de Polar Vortex veel sterker was?

 • Arjan de Weerman

  Dat oppakken van het verzwakken van de troposferische Polar Vortex daar lijkt ECMWF het moeilijk mee te hebben. Het lijkt dat GFS dit eerder in de smiezen heeft maar kan natuurlijk ook verder vooruit kijken. Ik geloof de EC-run van vanavond ook niet.

 • Thomas

  Ja maar we hebben het hier over een kleine stormdepressie. De grote patronen zijn al van een stuk eerder te voren zichtbaar.

 • Thomas

  Hmm… Het verhaal dat ECMWF vertelt correspondeert toch niet echt met de AO en NAO. We zien lagedruk boven Groenland, Azorenhogedruk die nog niet volledig weggewerkt is en koude lucht die zich grotendeels beperkt dichtbij de Noordpool. Dat alles terwijl er verwacht wordt dat de troposferische Polar Vortex verzwakt en de luchtdruk boven Groenland zou moeten stijgen… Op basisch van AO en NAO krijgt GFS van mij dus volledig gelijk. Hoe alles zich precies gaat vormen is niet te zeggen. Een blokkade en/of een zeer zuidelijke straalstroom. Wat velen ook vergeten is dat de hogedruk boven Groenland vaak niet de kop mag indrukken van de hogedruk boven de Atlantische Oceaan. Zo wordt er koude lucht vanaf de Noordpool langs het Groenlandhoog de Oceaan gestuurd wat depressievorming triggert (GFS 12z). In het ergste geval zijn die zo krachtig en zitten die zo ver westelijk op de Oceaan dat ze zelfs voor een WAA zorgen… Zelfs al vallen de beginparameters goed, zo’n “dom” luchtdruk verschil kan dus nog (veel) roet in het eten gooien. https://uploads.disquscdn.com/images/156552f34a45b8e8d508b1a42ab7c5041499877c5118cdd69e648adee1069718.png https://uploads.disquscdn.com/images/24079995e1457e1f8a6a3dc3b9ad7895e47d0adbe207d5acd1819dfab23e14a4.gif https://uploads.disquscdn.com/images/b405235fc88e7c56c005ab018bd80acafede42b6a5e9abef79e87cab75a5fd6c.gif

 • Rizky Taufik

  Niks aan toe te voegen en is ook mijn gedacht. Ten tweede, staan we er dees jaar beter voor dan vorig jaar.

 • Bradley Lems

  Daarom dat je ook niet in lange termijn moet kijken wat voor je het weet komt daar een deppresie tevoorschijn.

 • Bradley Lems

  50% kans op kouder weer en 50% kans op warmer weer dus de strijd is nog niet gestreden. Dit is nog maar eens een goed voorbeeld hoe onbetrouwbaar de modellen zijn want dit is nog niet eens aan de 192 uren marge.

 • Thomas

  Maar het is geen rariteit dat modellen het moeilijk hebben met secundaire lagedrukgebieden. Deze bewegen zich zo snel langs de moederkern voort wat een uitdieping van de depressie veroorzaakt. Zoiets kan zelfs op de korte termijn nog met gemak verschijnen.

 • Dries Denolf

  Juist daarom voeren we de discussie op die site en niet op een andere!

 • Dries Denolf

  Vandaar ook mijn reactie op het einde dat ik vermoedde dat het interne problemen waren, die tot de minder diepgaande tekst leidden. Wat die site juist zo boeiend en verschillend van andere weersites maakt, zijn de in-depth interpretaties die je elders nauwelijks terug vindt. Enkel Wetteronline.de vind ik wat vergelijkbaar

 • Jeroen Maes

  Maar de lucht bij GFS gaat van nog noordelijker komen, iets wat EC nog niet toelaat bij +240

 • Dries Denolf

  het koude brongebied ontbreekt toch ook bij gfs? Geen vrieskou boven W-Rusland en bijgevolg Polen

 • Jeroen Maes

  Tja dit gaat gewoon over iets klein, net als dat je een onweersituatie in de zomer niet kan inschatten vooraf… heeft niks te maken met het globale weer, temperatuur gaat er niet hard door verschillen bijvoorbeeld.

 • Arjan de Weerman

  Prima, want er is nu zelfs ondersteuning van de overige leden dus ze bengelen juist niet helemaal alleen. Ik vind het een net ensemble.

 • Dries Denolf

  En dat zijn dan weerkaarten op +72, die de positie van het stormgebied verkeerd ingeschat hebben. Een raar beestje, weersvoorspelling

 • Arjan de Weerman

  Dat zou heel goed kunnen, het blijft toch afwachten hoe het precies evalueert op die termijn. Dat is het leuke van het weer 🙂

 • Dries Denolf

  Vorige winters is gebleken dat EC de wintervoorspelling meestal beter inschat dan gfs, anders dan in de zomer

 • Jeroen Maes

  Bedankt! 🙂

 • Arjan de Weerman

  Hogedrukgebied die niet op positie blijft liggen maar snel doortrekt wordt in de meteorologie een trekrug genoemd 🙂

 • Jeroen Maes

  een trekrug?

 • Jeroen Maes

  Idd ik verwacht ook nog erg veel verschillende runs, in elk geval hoop ik op een koude oplossing. Het zit er zeker in maar het moet er nog uitkomen.

 • Arjan de Weerman

  Dit zou best een koude dag met inversie kunnen opleveren, stilstaande lucht kan, als er opklaringen zijn in de nacht, goed afkoelen. De koude plaklaag genaamd. Of het hoog het kan volhouden op deze kaart is afwachten. Het is geen ideale winterse kaart omdat dit waarschijnlijk een trekrug betreft.

 • lieven

  Anderzijds toont GFS zich de laatste 4-5 runs vanaf dag 8 zeer wispelturig … standvastig allerminst , wat met de huidige configuratie ook niet te verwonderen is. Ik denk dat we rond 25 nov nog iets veel anders zullen zien dan wat zowel GFS als EC momenteel uit hun hoed schudden.

 • Dries Denolf

  Vooral dat laatste verontrust me. Veel elementen voor winterkou zijn aanwezig (hoog boven Groenland, laag boven Scandinavië, Genualaag, maar voor echte winter moeten alle puzzelstukjes juist vallen en met het ontbreken van de kou in westelijk Rusland zou dat wel eens de missing link kunnen zijn. Al bij al nog te vroeg en duimen dat de volgende runs hoop blijven geven

 • Sven

  Voor de tijd van het jaar zijn de kaarten zo slecht nog niet, we zijn nog maar november en als de trend van de laatste jaren zich voortzet en de seizoenen schuiven wat op al zeker niet. Nadeel is dan da een witte kerst nagenoeg onbestaand zal worden want dan is het nog steeds herfst. En dat de smulkaarten zich op het einde laten zien is ook een trend die we vorig jaar ook zagen, alleen die kaarten kwamen nooit uit. Hopelijk nu eens wel. Dus kort samen gevat we zijn nog MAAR november.

 • Bradley Lems

  Gfs en control bengelen weer onderaan voor de echte koude en we weten wat er gebeurde de vorige keer dat ze alleen stonden. https://uploads.disquscdn.com/images/2ca21289c8af581561728e9ea1d6152a9e2f5268202c625531842c09ead840db.gif

 • Arjan de Weerman

  Dat is een te snel genomen en te letterlijke conclusie. Eerst maar eens die inzettende koude stroming afwachten. Alles op die termijn moet je echt heel erg in hoofdlijnen zien. Ik ben van mening dat EC bij gaat draaien naar GFS in de volgende runs. Ik heb de kaarten goed opgevolgd en de vorige keer zat GFS er ook in eerste instantie beter op met de eerste koude!

 • Jeroen Maes

  Jep ben ik het helemaal mee eens, ik denk dat deze reactie beter tegen een aantal andere werd gedaan maar waarom ik hier meteofictie aanhaalde is omdat het erg goede/koude in de run van GFS genegeerd werd omdat het allerlaatste slecht is, dan heeft wat ervoor komt nog meer kans op uitkomen. (en dat is in deze tijd al zware onzekerheid)

 • Dries Denolf

  Iedereen op die site is er zich van bewust dat voor een deel aan meteofictie wordt gedaan. Maar dat maakt juist die site zo interessant en onderscheidt die van andere, waar enkel aan pseudo exacte wetenschap wordt gedaan

 • Bradley Lems

  Nee? Net zoals de verzachting die ik een week geleden al voorspelde? Ik volg de run tot 192 uur en daarna is het fictie voor mij. De volgende run ligt alles toch weer anders. Winterweer op de kaarten is heel wat anders dan zomerweer. Ik zag 2 maanden dezelfde kaarten in de zomer wat ik tot nu toe niet van de herfst kan zeggen.

 • Bradley Lems

  Inderdaad, ikzelf zou het maar betrouwen de dag voordien. 100 km zuidelijker of noordelijker en je hebt veel wind of juist niks van wind nu of zelfs donderdag is nog te vroeg om exacte voorspelling te doen daarrond.

 • Jeroen Maes

  Ik zeg dan ook nooit dat die echt gaan uitkomen.

  Ik zeg er bijna altijd de nuance bij dat het veel te ver is maar waarom de opties niet tonen? Hoop doet leven zeggen ze niet voor niks maar iedereen is anders. 😉

  En dat ik dan hoog oploop klopt deels wel… zelfs als je me zegt dat het 20 februari overdag -5 wordt zal ik erg blij zijn!

 • Bradley Lems

  Inderdaad meteofictie, maar als er winter op 300+ uur komt dan heb je het wel hoog op… Blijf bij de feiten en zeg gewoon dat er niks klopt aan kaarten boven de 240 uur ( zelfs al boven 192 uur). Maandagavond was die deppresie nog niet eens te zien die we zondag te verwerken krijgen en dat is niet eens boven 192 uur. Ik blijf erbij kom met winterkaarten aan 72 uur en ik ga watertanden. na 3 dagen zakt de betrouwbaarheid enorm en zeker in de winter.

 • lieven

  Jongens … niet zo snel typen, ik kan niet meer volgen !

 • Jeroen Maes

  Maar daar vertrekt het hoog drukgebied dat ons die noordoostenwind oplevert wel van het noorden en dat neemt de kou dus mee, of maakt dat niet echt veel uit? maar als EC uitkomt hoop ik zeker dat je gelijk hebt! 🙂

 • lieven

  Daar heb je gelijk 🙂

 • lieven

  Bij GFS blijven we langer in de lage druk hangen, temperatuur op hoogte is dan wel lager (ok winterse buien mogelijk) maar de temp op ooghoogte zou wel hoger kunnen uitkomen dan in het EC verhaal, waar je inversie krijgt en een koude onderlaag die vanuit oostelijke gebieden wordt aangevoerd. Laat dan nog de wind wegvallen en mistig weer, en je zit amper aan een paar graden boven nul.

 • Nathan

  Vanavond 1 van de interessantste discusies tot nu toe vind ik persoonlijk.

 • lieven

  Ok, die depressie boven de middenlandse zee is dan nog niet sterk genoeg, maar wel al ideaal geplaatst. Ik blijf erbij dat EC meer perspectief biedt op langere termijn in vergelijking met de laatste GFS run. Niet te vergeten dat ook in het GFS verhaal de brongebieden een serieuse opwarming te verwerken krijgen.

 • Nathan

  Ik ben het helemaal met je eens 😉

 • Ik wil toch ook eens namens het volledige team van NWBNLX iedereen bedanken voor de expertise die hier wordt gedeeld. Werkelijk magnifiek om van elkaar te leren!

 • Rizky Taufik

  Conclusie van de avond en de reacties kort samengevat: Nog uiterst onzeker wat het gaat worden richting eind November/begin December, maar wel uiterst interessante discussie hier.

 • Jeroen Maes

  De discussie vind ik interessant maar hier wil ik even op reageren, het allerlaatste is uiteraard ook het meeste meteofictie. Het is al een complexe situatie bij GFS die net wel of net niet goed valt (nu net wel) dus om het einde erbij te betrekken…

 • Een trekpaard aka genuslaag dat voor mij persoonlijk niet sterk genoeg is om de koude op transport te zetten. Er moet trouwens in de brongebieden (Rusland) na dit verhaal van ECMWF forse koude geïnjecteerd worden om een aangenaam vervolg voor West-Europa te creëren. Merk ook op dat de GEO’s nabij Groenland negatief zijn om een retrograde beweging mogelijk te maken. Ik zie dit hogedrukgebied dan ook ‘inkakken’ met een droog en koeler weertype tot gevolg (stralingskou). Verder dan dat zie ik geen opties. Interessante discussie Lieven!

 • Rizky Taufik

  En toch zie je veel warmere lucht op hoogte bij EC dan bij GFS hoor. Bon, bij EC weten we niet hoe het uitdraait daarna en is voor speculatie vatbaar, daar EC maar tot 240 gaat.

 • lieven

  GFS zet op het einde de westelijke poort weer helemaal open: buiten een paar dagen kans op wat winterse setting zit er ook niet meer in.

 • Rizky Taufik

  Bij GFS zie je een groenlandhoog en dat is ook niet slecht hoor. December 2010 vergeten zekers alsook Maart 2013. Was toen te danken aan groenlandhogen. Het valt natuurlijk te zien wat je als winterliefhebber verwacht. Hou je van schaatsen, zie le liever een oostelijke stroming, hou je van sneeuw, dan kan een HGD boven groenland veel pret opleveren.

 • lieven

  Dit is geen echt eurohoog, daarvoor ligt het te noordelijk. Zolang die kern van hoge druk ten noorden van ons ligt en blijft, zitten we goed.

 • Rizky Taufik

  Wil je onvervalst winterweer moet je ofwel een hogedrukgebied hebben boven Scandinavie of een HDG boven Groenland en het laatste voor een sneeuwrijke periode. Dit zijn de hoofd kenmerken voor onvervalst winterweer. En natuurlijk koude in de brongebieden. We hebben de afgelopen winter gezien wat het HGD op jouw getoonde kaart ons leverde en dit een ganse winter lang. Eurohogen kunnen heel honkvast zijn hoor. Getuige W15/16.

 • lieven

  Wat zie je op die kaart:
  – een oostelijke onderstroming wat al zeker nachtvorst met zich zal meebrengen
  – goede setting op een latere uitbreiding van de hoge druk naar het noorden toe waardoor een meer noord-oostelijke stroming op gang kan komen (nog kouder)
  – een trekpaard in making dat ideaal gelegen is (Italië)

  Sorry, maar de GFS was nog slechter dan dit.

 • Rizky Taufik

  Volledig mee akkoord. EC is gewoon weer waardeloos op termijn, daar waar GFS veel beter is op termijn. Koude nachten, met algemene nachtvorst en overdag amper boven nul volgens GFS. Vraag van de dag: Wie heeft het deze keer bij het rechte eind?

 • Helemaal akkoord. GFS laat ook een retrograde bewegingen toe met een omgekeerd verloop van lagedrukgebieden. Dit zijn cases die we willen zien, geen opbouw tot Eurohoog.

 • Jeroen Maes

  daarmee zit er niks koude bij ons hoor… (tenminste op 850 hpa) wel oostenwind maar is er kou aanwezig vanwaar we de wind krijgen?

 • Rizky Taufik

  Maar heb je al gezien wat voor warmte er bovenin zit. GFS is kouder op termijn, EC eerder zacht tegen het einde. Nee, geef mij maar GFS vandaag. Veel betere kaarten.

 • lieven

  Ik vind dan juist dat EC meer perspectief geeft (op lange termijn) dan GFS ….. tja

 • Wat vind je hier eigenlijk zo goed aan? Er wordt niks van deftige transportkoude richting de Benelux gestuwd. Ik ben alleen blij dat ECMWF nog steeds WAA voorspelt op de Atlantische Oceaan, voor de rest kan deze run de prullenbak in. Nog belangrijk om mee te geven. Deze noordelijke straalstroom maakt komaf met de koude brongebieden in westen van Rusland en projecteert netjes zachte lucht in de brongebieden.

 • lieven
 • Rizky Taufik

  Na het bekijken van de avondkaarten, zien we toch een groot verschil tussen EC en GFS. Vraag is wie gaat er gelijk krijgen. GFS is in mijn ogen kwa setting op termijn veel interessanter, dan EC. UKMO kunnen we nog niet echt op voort bouwen, daar dit model maar gaat 144+. Vindt GFS goed en EC minder tot slecht.

 • ECMWF al gezien, weermodel berekent lagedrukgebied oostelijk waardoor het stormveld niet voor de Benelux is. Afwachten tot donderdagavond. We proberen er dan een update rond te schrijven.

 • Niels2a
 • lieven

  ECMWF 12:00 rond mooi af, met een strakke oostenstroming

 • Nathan

  Ok bedankt 😉

 • lieven

  Voorlopig voorspellen de modellen rukwinden tot zo’n 100 km/u tegen zondagmiddag

 • Ik ben absoluut geen fan van die setting want de rug op de Atlantische Oceaan wordt omver geworpen waardoor er tijdelijk NO stroming mogelijk is, maar van waar wil je de koude halen? Een niet te vergelijken setting met GFS.

 • Dag Nathan, voorlopig is dat nog te vroeg. We komen met het stormtopic ten vroegste op donderdagavond. Wie daar nu al over schrijft is toekomst aan het voorspellen en laat dat nu net iets zijn dat de mensen die meteorologie bestuderen sterk schade berokkent.

 • Nathan

  Ik weet dat jullie nu misschien meer bezig zijn met de winterkaarten (ik ook hoor) maar zouden jullie al iets meer weten over die mogelijke storm op zondag ?

 • lieven

  216u: Zou het Azorenhoog dan toch op vakantie gaan naar scandinavië ?

 • lieven

  192u ziet er dan toch weer beter uit …

 • Klopt, WAA wordt fors afgeblokt richting Groenland. Wel duikende laagjes maar enorm veel koude lucht die de WAA steeds afbreekt. Ik vind ECMWF op dit moment beter en solide dan GFS.

 • Rizky Taufik

  En wie had deze zachte periode juist? GFS. Waarmee ik niet wil zeggen dat GFS het nu terug bij het recht eind heeft. EC strubbelde lange tijd tegen voor het ook de zachte toer opging wat deze week betreft?

 • lieven

  ECMWF 12:00 laat het Azorenhoog steeds boven de 1030 Hpa uitkomen, ook een groot verschil met GFS

 • lieven

  In ieder geval al op vrij verschillend van de GFS run vanaf dag 6

 • Nathan

  Moest dit uitkomen dat zou zalig zijn haha

 • Jeroen Maes

  Wat wel duidelijk is is dat GFS gewoon compleet alleen staat voor rond 23 November… GFS gaat er voor amper 7 graden maar is de laagste van alle ensembles en ook de andere modellen gaan niet mee.

 • lieven

  ik zie het niet goedkomen : kaart op 168u ziet er al weinig belovend uit.

 • ECMWF 12:00 komt binnen. Tot op +120 uur vrij solide met diepe depressie die richting Portugal duikt. Hopen dat de WAA op de Atlantische Oceaan voldoende sterk is om een hogedrukgebied nabij Groenland te triggeren.

 • Jeroen Maes
 • Belangrijk nieuwtje op onze website, jullie kunnen binnenkort gemakkelijk browser op jullie smartphone in onze artikels. We hebben de optie AMP geactiveerd op onze noodweer.be. Wat een hoeveelheid reacties trouwens!

 • kasperd007

  Weet wel dat een sneeuwlaag de koude nog kan verscherpen.
  Zowiezo lange termijn dus nog niks is zeker…

 • Jeroen Maes

  Liever niet, ik wil die paar dagen sneeuw wel. 😉 het laatste mag je vergeten maar de rest wil ik wel

 • lieven

  En op het einde trekt het Eurohoog de westcirculatie terug op gang …. een run om vlug te vergeten.

 • lieven

  rest is pure fictie ….

 • Jeroen Maes
 • lieven

  Koude komt in deze run binnenvallen vanaf 27/11 … dus nog buiten de “betrouwbare” termijn.

 • Matthias

  Het enige waar ik mij zorgen over maak is het feit dat gisteren UKMO gfs wel volgde met die sterke WAA, maar die laat het nu afweten. Als ec vanavond zelfde kant opgaat als UKMO, dan staat gfs waarschijnlijk op zijn eentje.

 • Jeroen Maes

  Idd maar vooral dan wordt het ook in deze run weer interessant, op 25-26 November krijgen we lucht uit Sandinavië en daar zit dan toch wel vrij koud lucht op 850 hpa dus als die kan afzakken naar ons…

 • Jeroen Maes

  Zelfs eerder 6-7 graden volgende week dinsdag en woensdag, dat is uiteraard niet bijzonder koud maar daarvoor waren het temperaturen richting 14-15 graden. Het moet zich alleen nog doorzetten… wat lang niet zeker is natuurlijk.

 • lieven

  Tot en met 25/11 alvast vrij normale temperaturen.

 • lieven

  Zo mogen zich op de Spaanse hoogvlakten aan een pak sneeuw verwachten in de loop van volgende week

 • lieven

  Alvast ook positief: het Azorenhoog lijkt nog meer dan voorzien in kracht af te nemen

 • GFS 12:00… Dit is toch echt wel indrukwekkend te noemen. We moeten met beide voeten op de grond blijven staan, maar met zo’n WAA richting Groenland ga ik echt watertanden… +156 uur en de depressie uit het noorden kan afzakken richting het zuiden. Vervolgens moet het hogedrukgebied boven Rusland connectie zoeken met de WAA op Groenland… En dan zijn we volgens mij vertrokken voor een zeer boeiend slot van november 2016. https://uploads.disquscdn.com/images/51e063b95539029543248db5cdd3ab70a6f0ba93c85ed554a848955ddc4cf044.png

 • lieven

  De min of meer betrouwbare termijn ligt op amper 6 dagen vooruit, daarna lijkt het er weer vrij anders uit te zien

 • lieven

  … maar met rond de 8° nog steeds ‘normaal’ zijn

 • Arjan van der Wal

  Klopt. Brengt aardig wat zachte lucht richting Scandinavie. En laat dat nou éen van de brongebieden voor de kou zijn

 • Rizky Taufik

  Maar wel intressante ontwikkelingen boven Groenland. Als sneeuwliefhebber heb ik liever een groenlandblokkade als die goed valt.

 • Kurt DH

  (Voorlopig) Niet goed dus

 • Jeroen Maes

  Ligging lagedrukgebied volgende week dinsdag is wel wat anders waardoor de temperaturen gemakkelijk 4 graden koeler zijn.

 • Arjan van der Wal

  Het zelfde

 • lieven

  Zo te zien blijft het alvast tot en met dinsdag zeer onstuimig met regelmatig veel regen.

 • Kurt DH

  En de ligging?

 • lieven

  Djeez: die Rusissche beer gaat naar 1065 Hpa vanaf 20/11 !!!

 • Chris Meire

  Fingers crossed.let us know

 • Jeroen Maes

  Nog maar 16 November en we kunnen al vol spanning op de uitkomst van de runs wachten. Vooral leuk dat het over erg lange termijn gaat dus een slechte uitkomst is nog niet meteen erg. 🙂

 • Jeroen Maes

  Ik volg zeker je theorie om iets meer tijd te geven dan wat de modellen voorlopig speculeren maar zolang GFS stelselmatig voor ongeveer 27 November kiest doe ik dat ook. 😉 Maar het uitstellen van weersituaties gebeurt vaak dus daarom snap ik jouw visie zeker.

 • GFS 12:00 is opnieuw begonnen! We gaan het volgen.

 • Dat klopt helemaal, wij bekijken het vanuit het standpunt van NWBNLX eerder voorzichtig om uitspraken te doen.

 • Notor!ousG

  Voorspellingen doen voor 1e week december is totaal nutteloos.

  En dan opnieuw iedereen teleurgesteld.

 • Paco37

  Iets te vroeg denk ik.
  Kost wat energie om de beer op zijn plaats te zetten. De beer is behoorlijk sterk nu. Daarbij komt dat de kou tijdelijk wat wordt terug gedrongen.
  Tel er een weekje bij Op, loop 1e week december.
  Komt het eerder is het meegenomen.

 • Jeroen Maes

  GFS 06Z is heel koud vanaf 26 November, iedere dag nachtvorst en maximumtemperaturen tussen 0 en 5. Dit is duidelijk dankzij een oostenwind want de koude lucht (op 850 hpa) stroomt pas helemaal op het einde van de run Europa in. 27 November blijft een goede richtdatum voorlopig.

 • We houden dat sterk in de gaten komende dagen en weken! Bedankt voor de reactie!

 • We hebben je toegevoegd aan de white list 😉

 • Paco37

  Hou ik je aan. De kans dat je ze kan gaan kopen neemt fors toe

 • Rizky Taufik

  Sneeuwsituatie’s zoals we in December 2010 en in de 2de winterhelf van W12/13 mochten meemaken is ook onvervalst winterweer hoor. Dat is mijn persoonlijke mening/beleving. Maar een schaatsliefhebber ziet graag een andere situatie.

 • Rizky Taufik

  Ook GFS06 blijft met intressante kaarten komen vanaf 25/11 met later in de termijn kansen op winterweer. En onder onvervalst winterweer versta ik ook situatie zoals December 2010 en Maart 2013. Geen tijd om meer duidelijkheid te geven, maar ik kom terug uit mijn winterslaap nu we de 15de zijn gepasseerd.

 • lieven

  Gelijk heb je .. ik was die semi-wintersituaties even uit het oog verloren 🙂

 • Arjan de Weerman

  Klopt! Dit is de ultieme vorm met vaak droge vorst en als alles klopt een Elfstedentocht. Er zijn ook situaties van koud kwakkelen met sneeuw en kortere vorstperiodes. Denk aan een noordstroming met polaire of zelfs aanvoer van arcastische luchtmassa’s. Daarvoor heb je wel een zuidelijke straalstroom nodig. Ook kun je nog een inversiewintertje krijgen onder een “warmbloedig” hogedrukgebied als een koude plaklaag zich kan handhaven. Maar echt winter is alleen in de situatie die jij beschrijft en komt helaas weinig voor in ons (huidige) klimaat.

 • lieven

  Draai het of keer het hoe je wil, enkel een noordelijk gelegen Russische beer, of een Scandihoog kan ons echt winterweer bezorgen … en dan nog liefst in combinatie met een diepe depressie boven Italië.

 • Arjan de Weerman
 • Arjan de Weerman

  Ensembles luchtdruk boven de Azoren (GFS 00) Oper en control gaan voor lagedruk. Dit met verwachting van drukstijgingen boven IJsland zorgt voor een negatieve NAO-index. Dat hebben we weer nodig voor een geblokkeerd stromingspatroon . We zien later deze week al polaire lucht uitvloeien over een gedeelte van de UK. Daar komt het zeker in de hoger gelegen gebieden al tot sneeuw. Ons nadeel is dat de Russische beer (kerndruk oplopend tot 1060mb!) zachte lucht Europa in pompt. Eerst moet dus dat reuze bastion gesloopt worden! Lag de Russische beer er nu niet dan hadden we nu al met winterse perikelen te maken. Zo zie je dat de Russische beer niet altijd winterweer verzorgt in onze contreien. Bovendien ligt haar ligging nu te zuidelijk. Er is zeker hoop op verandering, veel parameters, eigenlijk bijna alle staan op groen. Het lijkt een kwestie van afwachten. De verwachting van Paco kan dus zeker uitkomen alhoewel dit natuurlijk kijken is in een glazenbol. Vorig jaar stonden er maar enkele parameters op groen dus qua kans op winterweer is het nu gewoon hoger en dat is een feit!

 • geert duym

  ik denk dat dit gewoon altijd is dat je na 7-10 DAGEN alles speculatief moet bekijken. Kijk maar naar de stormkans voor zondag , die is al minder zeker doordat achter de eerste depressie al een tweede secundaire kern zit waardoor de drukverschillen al minder zijn. De koudere oplossingen na deze zachte periode (ondanks de frissere fase vrijdag en zaterdag) worden ook telkens naar achteren geschoven……

 • lieven

  Verschil tussen 1 run: van een ijsdag in GFS18 naar +12° in GFS00 op 1 dec … in huidige configuratie zou ik niet verder kijken dan 7-10 dagen. Alles wat erna komt is hoogst speculatief !

 • Arjan van der Wal

  ik stuur jou een bos bloemen op als dit uit komt 😛

 • Dreten Vogelteten

  De laatste voorspellingen duiden maar op kouder weer vanaf de maandwisseling. Dat is nog ver af en zo te zien verandert het weerbeeld wel nog eens. Het zal afwachten blijven denk ik.

 • Dreten Vogelteten

  zo te zien is die voorspelling al teruggedraaid

 • Arjan de Weerman

  Iets genuanceerder bekijken we de kansen op kouder weer met eventueel echt winterweer. Vergeet niet dat we met een gematigd zeeklimaat te maken hebben waarbij de zachte winters overheersen. We moeten het echt hebben van de kans die er geboden wordt. Momenteel laten de weerkaarten op termijn een geblokkeerd stromingspatroon zien met een flink meanderende straalstroom. Het vervelende is dat de voorgeschiedenis nu niet goed ligt voor meteen winterweer. De puzzelstukjes vallen wederom net verkeerd. De configuratie is echter wel goed en dat is wat we in de gaten moeten houden!

 • kasperd007

  Ja, iedereen voorspelt hier volop winterweer maar ik zou toch nog even wachten met de langetermijn voorspellingen dat het hier weer niet op een sisser uitdraait

 • Paco37

  Gewaagd he.

 • happy godutch

  even vandaag afwachten

 • jurgen

  Toch wel heel ver vooruit jou voorspelling

 • Nathan

  Eindelijk daar hebben we lang op gewacht 😉

 • GFS 00:00, een echte rotzooi in de kaartenbak vanaf 192 uur waardoor er geen enkele prognose betrouwbaar is na die termijn. De warming in de stratosfeer eind oktober begint nu haar effect te krijgen op de troposfeer met alle gevolgen. Aan Dries Denolf, dit artikel werd geschreven door Mathias waardoor de in-depth analyse van de stratosfeer niet aan de orde is gekomen. Daarvoor moet je nog even wachten op mijn schrijfsels, maar het is bijzonder druk de laatste weken met NWBNLX waardoor ik nog niet meteen de tijd heb gevonden. Excuses!

 • Paco37

  Voorspelling van gisteren ligt op koers.
  Mogelijk zet de Russische beer de deur al wat eerder open.
  Zelf ga ik nog steeds uit van eind eerste week december voor we daadwerkelijk de droge sneeuw gaan verwelkomen in geheel de benelux die dan ook kan blijven liggen met een noordoost stroming.
  Voor deze periode, dus rond eind november vooral guur weer met kans op natte sneeuw en het uiterste oosten kansen op een eerste sneeuw laag.
  Daarna en compleet blokkade patroon die de kou laat verscherpen half december.
  Het zou wel eens een zeer koude maand kunnen gaan worden met alles er op en aan.

 • lieven
 • Niels2a
 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  666?Is dat niet den duivel? Dat beloofd voor winter.

 • Jeroen Maes

  haha gemiddeld he. 😉

  Kan ook 1200 jaar geleden zijn en over 5 jaar nog eens gebeuren. 🙂

 • Dries Denolf

  Ik herinner mij toen het de laatste keer voorkwam, 666 jaar geleden. Verschrikkelijk koud. En nu ernstig, ik leer weer iets bij, zeer interessant

 • happy godutch

  Geen idee wat het gaat opleveren maar 99.7 van alle data ligt binnen 3 standaard deviaties dit (zulke sterke oostelijk winden in de stratosfeer, normaal is westerlijk) komt dus maar gemiddeld eens per 666 jaar voor

 • wesley

  goede vraag ik lees graag mee.

 • jurgen

  En dat betekend ?

 • Dries Denolf

  En als het weer uit het noorden komt, dus van over zee (en zeker in het begin van het winterseizoen als het zeewaternog onvoldoende is afgekoeld), dan heb je inderdaad veel kans op vieze koude nattigheid

 • Dries Denolf

  Iet of wat ontgoocheld door het artikel. Lijkt me meer een Sabine Haaghdooren weerbericht. Alleen staat er niet in dat het mooi wandel- en fietsweer wordt. Gewoonlijk wagen jullie zich aan ondersteunde voorspellingen op middellange termijn. Is er iets dat ik niet zie op de weerkaarten die zo’n voorspelling voorlopig onmogelijk maken? Of komt zo’n artikel nog eens alles in orde met de server?

 • Rizky Taufik

  Ik wil direct teken voor een herhaling van December 201O of Maart 2013, wat waren dat heerlijke sneeuwmaanden. Maar ik wacht nog af voor ik enthousiast begin te worden en volledig uit mijn winterslaap kom.

 • T61

  ik bezie ’t eerder hier als een ‘comedy capers’ forum hier…ieder jaar weeral ’t zelfde….(the Paco’s en andere… mensen) lokken mensen naar een forum met voorspellingen , die achteraf gewoon nonsens zijn
  !

 • happy godutch

  Ik weet niet wat korrelsneeuw maakt maar ik heb echt een hekel aan aanvriezende regen, natte sneeuw en hagel die heb je niet bij vorst

 • Jeroen Maes

  Dat het dan ook maar uitkomt. 😉

 • happy godutch

  Dit is echt heel erg indrukwekkend, een 3 sd afwijking naar beneden, dat zie je minder dan eens per half millennium

  http://www.atmos.albany.edu/student/hattard/realtime/u_65N_10hpa.png

 • Dries Denolf

  Met alle respect, maar zonder t° < 0 toch geen korrelsneeuw?

 • happy godutch

  nee bij echte kou <0C is er geen nattigheid, hoe kouder hoe beter, als het echt lekker koud is smelt de sneeuw ook niet meer op je jas maar valt eraf en blijf je lekker droog

 • Jeroen Maes

  GFS gaat dan al wel een aantal runs op rij voor bijna 15 graden rond 22-23 November, gemiddelde ensembles zit op 10 graden wat de onzekerheid wel hard verraadt.
  https://uploads.disquscdn.com/images/4dc334693467b67bfcde8cb805a98752b80bcae7074d97fda4aa331b753df55e.gif

 • Paco37

  Mooi optijd dus. Dank jullie

 • Dries Denolf

  In de configuratie eind deze maand kan het toch? Hoge druk boven Groenland en lage druk boven Scandinavië (op500 hPa bedoel ik natuurlijk). Dat betekent toch aanvoer van koude, vochtige lucht? Ik weet ook wel dat andere factoren meespelen (lage druk ten S van W-Europa (het Genua-effect), koele bovenluchten (850hPa,…))

 • happy godutch

  Kou en nattigheid gaan niet samen. Als het goed koud is, is het per definitie droog. Echte kou voelt ook veel warmer dan waterkoude.

  Koop een goede donsjas met minimaal 800 cuin dons en het is alsof je vrijwel niets aan hebt en je bent toch lekker warm

 • We gaan net op tijd onze voorzorgen genomen hebben. Afgelopen dagen wat downtime gehad vanwege migratie van servers en extra beveiliging voor jullie comfort. 😀

 • Willem

  Dan hoop ik dat je de volgende 3 maanden in het zuiden van Spanje of onder de evenaar gaat vertoeven want warmte zal je hier niet vinden.

 • Esther Van der Wal

  nou ik hoop dat vadertje winter heel ver weg blijft ik vind kou, sneeuw en nattigheid helemaal niks. Hoop dat het weer weg blijft…..

 • Paco37

  De site gaat ontploffen straks.
  3 jaar moeten wachten op serieus winterweer en nu zou het maar zo eens waar kunnen worden.
  Eerst volgende week een stormpje, heerlijk effe door waaien.
  Leuk om te lezen trouwens dat er al volop gespeculeerd wordt over sneeuw, ijsdagen, of zelfs niets van dit alles.
  Voorlopig staat rond de maand wisseling de omschakeling naar guur en kouder weer.
  5 dagen later, dus eind eerste week december moet het gaan gebeuren.
  De modellen zullen zeker nog wisselen en zoekende zijn naar de juiste setting.
  De kansen op daadwerkelijk winter weer neemt dus toe en maakt tegelijk ook kans op een verscherping richting half december o.l.v de SSW die dan zijn uitwerking krijgt.
  Daarom ga ik voor een langere periode van echt winterweer die het wel eens een hele poos kan gaan volhouden.
  Alles is anders dan afgelopen jaren.
  Houd trouwens de komende dagen even de mogelijke storm in de gaten, deze kan flink gaan uitpakken Tot mogelijk zware storm aan de kust.