Zacht weertype van tijdelijke duur

Na het korte winterse intermezzo van vorige week schakelen we deze week over op een klassieke westcirculatie. Dit zorgt voor een nat maar zacht weertype voor de volgende dagen. De ene na de andere regenzone bereikt de Benelux van over zee. Het hogedrukgebied boven de Azoren heeft een connectie gemaakt met het hogedrukgebied boven Rusland. Hierdoor hebben we een strakke westcirculatie die de hele week zal aanhouden. De westcirculatie zorgt ervoor dat we zachte maar vochtige zeelucht krijgen. De maxima klimmen deze week plaatselijk richting 15°C.

 • Vergeet ons zeker niet te volgen op Instagram
hogedruk-europa-dinsdag

We zien duidelijk dat de verbinding tussen het hogedrukgebied boven de Azoren en dat van Rusland ons een strakke westcirculatie bezorgt. Hierdoor kunnen stroringen van over zee de Benelux makkelijk bereiken.

Tijdelijk een zacht weertype

Vannacht een uiterst zachte nacht

Een voordeel van de huidige westcirculatie is dat we zachte zeelucht aangevoerd krijgen. De minima zullen dus vannacht niet laag liggen. Ze worden vreemd genoeg op dit moment al bereikt. In de loop van de nacht bereikt nog zachtere lucht de Benelux. Tegen morgenvroeg liggen te temperaturen rond een aangename 14°C. De motregen moeten we er wel bijnemen. Vooral in het zuidelijke deel van de Benelux zal het nog de hele avond en nacht licht regenen.

Woensdag, de warmste dag van de week

Woensdag kunnen we genieten van aangename maxima. Plaatselijk kan 15°C gehaald worden. Jammer genoeg zal de zon niet te zien zijn en moeten we afrekenen met nog perioden van lichte regen. In het zuidelijke deel van de Benelux kan de neerslag iets intenser zijn voor de middag. Na de middag wordt het geleidelijk droger vanaf het westen. Maar in de loop van de avond kan het alweer over de hele Benelux motregenen. De nacht van woensdag op donderdag wordt opnieuw een erg zachte nacht met minima tussen 6°C in het noorden van de Benelux en 10°C in het zuiden van de Benelux.

maxima-woensdag-ochtend

Morgenochtend worden de maximumtemperaturen al vroeg bereikt. De ochtend verloopt dus erg zacht met plaatselijk temperaturen tot 15°C!

Donderdag opnieuw regenachtig

Ook op donderdag moeten we afrekenen met een regenzone. Deze regenzone is een actieve regenzone die vooral in het zuidelijke deel van de Benelux veel neerslag met zich mee zal brengen. We verwachten neerslaghoeveelheden tussen de 10 en 15 mm. De temperaturen halen opnieuw erg zachte waarden met maxima tussen 10 en 12°C. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag regent het nog op veel plaatsen in de Benelux. De minima liggen tussen 5 en 8°C.

regenzone-donderdag

Donderdag moeten we rekening houden met een actieve regenzone die plaatselijk tot 15 mm regen achterlaat.

Vrijdag overwegend droog

Vrijdag kunnen we genieten van een overwegend droge dag. Vooral in het noorden en het westen van de Benelux is nog wat lichte regen mogelijk. Elders kan men genieten van enkele brede opklaringen. De temperaturen lopen ondanks de zonneschijn niet erg hoog op. De maxima liggen tussen 7 en 9°C. Daarmee is het einde van het zacht weertype aangebroken. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag kan het kwik dankzij de opklaringen nog eens flink wegzakken richting het vriespunt.

Verloopt het weekend stormachtig?

mogelijke-storm-zondag

We zien dat het zondag wel eens erg onstuimig weer kan worden. De details en de timing van deze mogelijke storm kunnen we momenteel nog niet meegeven.

Het weekend is nog ver weg maar enkele weermodellen geven aan dat we de eerste najaarsstorm kunnen verwachten. Details hierover zijn nog moeilijk om te geven maar het zou wel eens onstuimig weer kunnen worden gedurende het weekend. Stevige rukwinden en veel neerslag behoren tot de mogelijkheden. Volg daarom zeker onze weerupdates op onze Facebookpagina.


Lees ook eens:

 • lieven
  • Dreten Vogelteten

   zo te zien is die voorspelling al teruggedraaid

 • Niels2a
 • happy godutch

  Dit is echt heel erg indrukwekkend, een 3 sd afwijking naar beneden, dat zie je minder dan eens per half millennium

  http://www.atmos.albany.edu/student/hattard/realtime/u_65N_10hpa.png

  • Jeroen Maes

   Dat het dan ook maar uitkomt. 😉

   • happy godutch

    even vandaag afwachten

  • jurgen

   En dat betekend ?

   • wesley

    goede vraag ik lees graag mee.

   • happy godutch

    Geen idee wat het gaat opleveren maar 99.7 van alle data ligt binnen 3 standaard deviaties dit (zulke sterke oostelijk winden in de stratosfeer, normaal is westerlijk) komt dus maar gemiddeld eens per 666 jaar voor

    • Dries Denolf

     Ik herinner mij toen het de laatste keer voorkwam, 666 jaar geleden. Verschrikkelijk koud. En nu ernstig, ik leer weer iets bij, zeer interessant

     • Jeroen Maes

      haha gemiddeld he. 😉

      Kan ook 1200 jaar geleden zijn en over 5 jaar nog eens gebeuren. 🙂

    • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

     666?Is dat niet den duivel? Dat beloofd voor winter.

 • Jeroen Maes

  GFS gaat dan al wel een aantal runs op rij voor bijna 15 graden rond 22-23 November, gemiddelde ensembles zit op 10 graden wat de onzekerheid wel hard verraadt.
  https://uploads.disquscdn.com/images/4dc334693467b67bfcde8cb805a98752b80bcae7074d97fda4aa331b753df55e.gif

 • Paco37

  De site gaat ontploffen straks.
  3 jaar moeten wachten op serieus winterweer en nu zou het maar zo eens waar kunnen worden.
  Eerst volgende week een stormpje, heerlijk effe door waaien.
  Leuk om te lezen trouwens dat er al volop gespeculeerd wordt over sneeuw, ijsdagen, of zelfs niets van dit alles.
  Voorlopig staat rond de maand wisseling de omschakeling naar guur en kouder weer.
  5 dagen later, dus eind eerste week december moet het gaan gebeuren.
  De modellen zullen zeker nog wisselen en zoekende zijn naar de juiste setting.
  De kansen op daadwerkelijk winter weer neemt dus toe en maakt tegelijk ook kans op een verscherping richting half december o.l.v de SSW die dan zijn uitwerking krijgt.
  Daarom ga ik voor een langere periode van echt winterweer die het wel eens een hele poos kan gaan volhouden.
  Alles is anders dan afgelopen jaren.
  Houd trouwens de komende dagen even de mogelijke storm in de gaten, deze kan flink gaan uitpakken Tot mogelijk zware storm aan de kust.

  • Esther Van der Wal

   nou ik hoop dat vadertje winter heel ver weg blijft ik vind kou, sneeuw en nattigheid helemaal niks. Hoop dat het weer weg blijft…..

   • Willem

    Dan hoop ik dat je de volgende 3 maanden in het zuiden van Spanje of onder de evenaar gaat vertoeven want warmte zal je hier niet vinden.

   • happy godutch

    Kou en nattigheid gaan niet samen. Als het goed koud is, is het per definitie droog. Echte kou voelt ook veel warmer dan waterkoude.

    Koop een goede donsjas met minimaal 800 cuin dons en het is alsof je vrijwel niets aan hebt en je bent toch lekker warm

    • Dries Denolf

     In de configuratie eind deze maand kan het toch? Hoge druk boven Groenland en lage druk boven Scandinavië (op500 hPa bedoel ik natuurlijk). Dat betekent toch aanvoer van koude, vochtige lucht? Ik weet ook wel dat andere factoren meespelen (lage druk ten S van W-Europa (het Genua-effect), koele bovenluchten (850hPa,…))

     • happy godutch

      nee bij echte kou <0C is er geen nattigheid, hoe kouder hoe beter, als het echt lekker koud is smelt de sneeuw ook niet meer op je jas maar valt eraf en blijf je lekker droog

     • Dries Denolf

      Met alle respect, maar zonder t° < 0 toch geen korrelsneeuw?

     • happy godutch

      Ik weet niet wat korrelsneeuw maakt maar ik heb echt een hekel aan aanvriezende regen, natte sneeuw en hagel die heb je niet bij vorst

     • Dries Denolf

      En als het weer uit het noorden komt, dus van over zee (en zeker in het begin van het winterseizoen als het zeewaternog onvoldoende is afgekoeld), dan heb je inderdaad veel kans op vieze koude nattigheid

     • T61

      ik bezie ’t eerder hier als een ‘comedy capers’ forum hier…ieder jaar weeral ’t zelfde….(the Paco’s en andere… mensen) lokken mensen naar een forum met voorspellingen , die achteraf gewoon nonsens zijn
      !

  • We gaan net op tijd onze voorzorgen genomen hebben. Afgelopen dagen wat downtime gehad vanwege migratie van servers en extra beveiliging voor jullie comfort. 😀

   • Paco37

    Mooi optijd dus. Dank jullie

   • Dries Denolf

    Iet of wat ontgoocheld door het artikel. Lijkt me meer een Sabine Haaghdooren weerbericht. Alleen staat er niet in dat het mooi wandel- en fietsweer wordt. Gewoonlijk wagen jullie zich aan ondersteunde voorspellingen op middellange termijn. Is er iets dat ik niet zie op de weerkaarten die zo’n voorspelling voorlopig onmogelijk maken? Of komt zo’n artikel nog eens alles in orde met de server?

  • Rizky Taufik

   Ik wil direct teken voor een herhaling van December 201O of Maart 2013, wat waren dat heerlijke sneeuwmaanden. Maar ik wacht nog af voor ik enthousiast begin te worden en volledig uit mijn winterslaap kom.