15 november 2016 - 3 min. lezen 657 reacties

Na het korte winterse intermezzo van vorige week schakelen we deze week over op een klassieke westcirculatie. Dit zorgt voor een nat maar zacht weertype voor de volgende dagen. De ene na de andere regenzone bereikt de Benelux van over zee. Het hogedrukgebied boven de Azoren heeft een connectie gemaakt met het hogedrukgebied boven Rusland. Hierdoor hebben we een strakke westcirculatie die de hele week zal aanhouden. De westcirculatie zorgt ervoor dat we zachte maar vochtige zeelucht krijgen. De maxima klimmen deze week plaatselijk richting 15°C.

  • Vergeet ons zeker niet te volgen op Instagram
hogedruk-europa-dinsdag
We zien duidelijk dat de verbinding tussen het hogedrukgebied boven de Azoren en dat van Rusland ons een strakke westcirculatie bezorgt. Hierdoor kunnen stroringen van over zee de Benelux makkelijk bereiken.

Tijdelijk een zacht weertype

Vannacht een uiterst zachte nacht

Een voordeel van de huidige westcirculatie is dat we zachte zeelucht aangevoerd krijgen. De minima zullen dus vannacht niet laag liggen. Ze worden vreemd genoeg op dit moment al bereikt. In de loop van de nacht bereikt nog zachtere lucht de Benelux. Tegen morgenvroeg liggen te temperaturen rond een aangename 14°C. De motregen moeten we er wel bijnemen. Vooral in het zuidelijke deel van de Benelux zal het nog de hele avond en nacht licht regenen.

Woensdag, de warmste dag van de week

Woensdag kunnen we genieten van aangename maxima. Plaatselijk kan 15°C gehaald worden. Jammer genoeg zal de zon niet te zien zijn en moeten we afrekenen met nog perioden van lichte regen. In het zuidelijke deel van de Benelux kan de neerslag iets intenser zijn voor de middag. Na de middag wordt het geleidelijk droger vanaf het westen.

In de loop van de avond kan het alweer over de hele Benelux motregenen. De nacht van woensdag op donderdag wordt opnieuw een erg zachte nacht met minima tussen 6°C in het noorden van de Benelux en 10°C in het zuiden van de Benelux.

maxima-woensdag-ochtend
Morgenochtend worden de maximumtemperaturen al vroeg bereikt. De ochtend verloopt dus erg zacht met plaatselijk temperaturen tot 15°C!

Donderdag opnieuw regenachtig

Ook op donderdag moeten we afrekenen met een regenzone. Deze regenzone is een actieve regenzone die vooral in het zuidelijke deel van de Benelux veel neerslag met zich mee zal brengen. We verwachten neerslaghoeveelheden tussen de 10 en 15 mm. De temperaturen halen opnieuw erg zachte waarden met maxima tussen 10 en 12°C. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag regent het nog op veel plaatsen in de Benelux. De minima liggen tussen 5 en 8°C.

regenzone-donderdag
Donderdag moeten we rekening houden met een actieve regenzone die plaatselijk tot 15 mm regen achterlaat.

Vrijdag overwegend droog

Vrijdag kunnen we genieten van een overwegend droge dag. Vooral in het noorden en het westen van de Benelux is nog wat lichte regen mogelijk. Elders kan men genieten van enkele brede opklaringen. De temperaturen lopen ondanks de zonneschijn niet erg hoog op. De maxima liggen tussen 7 en 9°C. Daarmee is het einde van het zacht weertype aangebroken. Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag kan het kwik dankzij de opklaringen nog eens flink wegzakken richting het vriespunt.

Verloopt het weekend stormachtig?

mogelijke-storm-zondag
We zien dat het zondag wel eens erg onstuimig weer kan worden. De details en de timing van deze mogelijke storm kunnen we momenteel nog niet meegeven.

Het weekend is nog ver weg maar enkele weermodellen geven aan dat we de eerste najaarsstorm kunnen verwachten. Details hierover zijn nog moeilijk om te geven maar het zou wel eens onstuimig weer kunnen worden gedurende het weekend. Stevige rukwinden en veel neerslag behoren tot de mogelijkheden. Volg daarom zeker onze weerupdates op onze Facebookpagina.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen