11 december 2014 - 2 min. lezen 6 reacties

Het actueel weerbeeld wordt gedomineerd door een stormdepressie in de buurt van Schotland. 24 uur geleden werden tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk windstoten gemeten van 100, lokaal 130 kilometer per uur. Een grote wateropzet met golven tot 15 meter waren in die regio geen uitzondering (forse storm volgende week). Komende 6 tot 12 uur mogen we ons ook in België en Nederland aan de takken van de bomen vasthouden, want er zijn flinke buien met gemene windstoten op komst.

Flinke windstoten tot lokaal 100 km/h

Op dit moment zijn de meeste buien gereserveerd voor het midden en zuiden van Nederland. Lokaal veroorzaken ze onweer, hagel en forse windstoten. Het is altijd opletten wanneer we te maken hebben met een instroom van gevoelig koudere lucht op enige hoogste gecombineerd met een straffe straalstroom op 10 kilometer. De buien bevinden zich dan als het ware in een ideale cocktail om allerlei randverschijnselen te veroorzaken… Zelfs een windhoos is niet uitgesloten bij dit weerbeeld.

forse buien met onweer

Zuivere Zuidwesterstorm boven de Noordzee

Het slechte weer wordt zoals eerder vermeld veroorzaakt door een grote stormdepressie nabij het UK. Aan de zuidelijke flank van dit systeem wordt een krachtige straalstroom gegenereerd die de ideale voedingsbodem vormt voor depressies. De komende 6 uur kan er zich in deze straalstroom (tot lokaal 280 km/h op 10 kilometer hoogte) een nieuw lagedrukgebied vormen. Het is altijd opletten van wat dat ‘beestje’ gaat doen.

stormdepressie 10 december

Voor meteorologen is het erg moeilijk om de trekrichting en de precieze plaats van het meest intense windveld in te schatten. Zoals het er nu naar uitziet lijkt dit windveld vooral over België en het zuiden van Nederland te trekken. Kortstondig zijn dan windstoten mogelijk tot 100 km/h. Net voor de Belgische en Nederlandse kust kunnen deze flinke windstoten nog iets hoger oplopen, richting 120 km/h. Een flinke zuidwesterstorm dus!

stormfoto keeskuus

Bron foto’s: weerplaza.nl & Kees Kuus

Delen


Verder lezen

Alles bekijken