8 februari 2020 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Op 9 februari 2021 werd een zware storm verwacht. Dit betekent dat er her en der een windkracht 10 komt te staan door storm Ciara. Hoe vaak komen dergelijke zware stormen sinds de eeuwwisseling voor? Wat waren de meest memorabele stormen in de 21e eeuw?

Aantal stormen in de 21e eeuw

Sinds 2000 is het op KNMI-stations in Nederland 13 keer tot een zware storm gekomen. Dat komt neer op gemiddeld eens in het anderhalf jaar. Als maatstaf voor een zware storm wordt een uurgemiddelde van minimaal 10 Beaufort (89 km/uur) gebruikt.

Voor België zijn er minder nauwgezet overzichten van de stormen weergegeven. Vermoedelijk ligt het aantal zware stormen langs de Belgische kust iets lager dan in Nederland, omdat de hoogste windsnelheden vaak in het gebied van de Waddeneilanden voorkomen. Daar is de Noordzee breder en kan de wind dus verder aanwakkeren. Uitzondering hierop vormt de zogenaamde Kanaalrat, een tamelijk kleine randstoring die via het Kanaal de Benelux binnendringt.

28 mei 2000

Een voorbeeld van zo’n Kanaalrat is de zware storm van 28 mei 2000. De betreffende stormdepressie ontstond op 27 mei als gevolg van rapid cyclogenesis (snelle uitdieping van lagedruk) recht onder de straalstroom in de Golf van Biskaje. In de loop van 28 mei trok het windveld bij Knokke de Benelux binnen. Vervolgens verplaatste het zich van zuidwest naar noordoost over België en Nederland. In IJmuiden en op Vlieland piekte het uurgemiddelde op 10 Beaufort en werden windstoten tot 126 km/uur gemeten.

De storm kostte in Nederland drie mensen het leven. Het is één van de weinige zware stormen die in de maanden mei t/m augustus optrad. Dit is normaliter de periode met de minste kans op harde wind. De temperatuurverschillen tussen evenaar en de pool zijn dan namelijk het kleinst, waardoor depressies minder snel uitdiepen.

stormen in de 21e eeuw 28 mei 2000
Weerkaart 28 mei 2000

18 januari 2007

Begin 2007 vond er een volgende memorabele storm plaats. Onder een strakke westcirculatie ontstond een randstoring met een zeer sterk windveld. Door de Duitse meteorologen kreeg de storm de naam Kyrill toegewezen. Ook deze storm kende als hoogste windsnelheid 10 Beaufort en weer lag het hoogtepunt in IJmuiden.

De windstoten waren vergelijkbaar met de meistorm in 2000. Er werd een weeralarm afgegeven en het treinverkeer werd in Nederland compleet stilgelegd. In Europa werden vooral Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zwaar getroffen. Daar traden in de bergen windstoten tot 200 km/uur op, wat leidde tot enorm veel schade in de bossen.

stormen in de 21e eeuw 18 januari 2007
Weerkaart 18 januari 2007

28 oktober 2013

De meest actieve storm van deze prille eeuw is die van 28 oktober 2013. Deze storm werd sterk geactiveerd door een ex-tropische storm ter hoogte van Newfoundland. Daarna activeerde het systeem sterk onder de straalstroom. Op Vlieland werd een uurgemiddelde van 11 Beaufort (zeer zware storm) gehaald. De windstoten liepen op tot 150 km/uur, de hoogste waarden van de 21e eeuw tot nu toe.

Vooral in Nederland manifesteerde de storm zich. In de bossen trad een ravage op en er was veel materiële en helaas ook immateriële schade. Er vielen drie doden, allemaal in Nederland. In België was de wind veel minder sterk. Daar viel de overlast dan ook mee.

stormen in de 21e eeuw 28 oktober 2013
Weerkaart 28 oktober 2013

18 januari 2018

De meest recente storm was er ook één van grote proporties. In de Hoek van Holland kwam het tot een zeer zware storm. Wel waren de windstoten minder zwaar dan in 2013. De hoogste windstoot bedroeg 143 km/h en werd in de ochtend gemeten in de Hoek van Holland. De schade was dan ook minder groot dan in 2013. Wel werden het treinverkeer en het vliegverkeer compleet stilgelegd en was er veel materiële schade. In België kwam een vrouw om het leven toen een boom op haar auto terechtkwam.

stormen in de 21e eeuw 18 januari 2018
Weerkaart 18 januari 2018

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken