0

Exact 70 jaar geleden werd de Benelux getroffen door een zware storm met wind uit het noordwesten. Deze ‘februaristorm’ ging in de nacht van 31 januari op 1 februari gepaard met flinke windsnelheden en springtij. Deze combinatie werd voor de streek rond Zeeland dramatisch. Heel wat mensen (+1500) en dieren lieten het leven. Ook in de omringende landen was het kommer en kwel met in België schade aan de kust (Oostende) en ook Antwerpen.

In Engeland werd de hele synoptische situatie als een grote verrassing bekeken. Daar werden zeedijken grenzend aan de Noordzee ernstig beschadigd. Als antwoord op ‘Moeder Natuur‘ werden deze structuren verstevigd zodat de mensheid het geen tweede keer hoefde mee te maken.

Storm van 1953 in beeld

overstroming nederland

Dit kaartje toont links de bijzonder kritieke situatie van het waterpeil. De golven sloegen met een hoogte van meer dan 2 m neer op de toen nog verzwakte dijken van de Benelux. Noodweer in de hoogste categorie als u het mij vraagt. De foto aan de rechterzijde geeft een kleine impressie.

En terwijl de depressie lelijk huis hield met algemene overstromingen in het laagland van de Benelux werd het in de Ardennen ronduit winters met een flinke sneeuwlaag! Dat kwam doordat het systeem polaire lucht tot zelfs arctische lucht van de Polen aanvoerde richting het zuiden. Boven 400 m resulteerde dat algauw in droge sneeuw met een flink contrast tot gevolg in de weersituatie!

Gebruikte bronnen: wikipedia.nl ~ climate4you.com

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
2

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

20 uren geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen