6 februari 2020 - 3 min. lezen 233 reacties

Het staat al enkele dagen in de weerkaarten: zondag 9 februari 2020 moeten we ons hoogstwaarschijnlijk opmaken voor een onstuimige dag. Alle grote weermodellen komen ondertussen met die optie, waardoor het toch uitkijken wordt voor schade en is het zeker opletten voor wie die dag buitenactiviteiten plant. Bovendien trekt een flink neerslaggebied over de Benelux later op zondag en in de nacht naar maandag.

In dit artikel bekijken we hoe sterk de windstoten zullen zijn en wanneer we het hoogtepunt van de stormachtige episode mogen verwachten. Uiteraard volgen onderaan dit artikel updates.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Stormsituatie op zondag

Een sterk windveld, verbonden aan een depressie met kern net ten noorden van Schotland zal zondag en deels ook nog maandag en dinsdag over onze regio trekken. Op onderstaand kaartje is de depressie goed te zien. We zien dat de zwarte lijntjes (isobaren) erg dicht tegen elkaar liggen, wat erop duidt dat er een sterke wind zal waaien. Het laag diept daarbij uit tot drukwaarden rond 945 hPa onder invloed van bovendivergentie aan de linkeruitgang van de jet (straalstroom).

De synoptische situatie op zondag. Een sterk windveld verbonden aan een depressie ‘Ciara’ trekt in de loop van zondag door onze regio

Te verwachten windstoten

In de loop van zondag zal de wind steeds verder in kracht toenemen. Tijdens de ochtendperiode staat er al een goed voelbare wind in het binnenland (60-70 km/u), met aan de kust reeds mogelijke windstoten tot 90 of 100 km/u. Het hoogtepunt van de storm wordt bereikt in de loop van zondagavond, wanneer er in het binnenland windstoten mogelijk zijn tot 90-100 km/u met uitschieters boven 100 km/u.

Nabij de Nederlandse kusten zijn dan zelfs windvlagen tot 120-130 km/u te verwachten. Bovendien trekt in de loop van zondag ook een flink neerslaggebied doorheen onze regio, waardoor het stormachtige karakter compleet wordt. Ook tijdens de nacht naar maandag blijven de windstoten krachtig: tussen 70 en 90 km/u, mogelijk nog richting 100 km/u.

De windstoten in km/h volgens het Amerikaanse weermodel GFS op zondagavond.
De windstoten in km/h volgens het Europese weermodel ECMWF op zondagavond.
De windstoten in km/h volgens het Duitse weermodel ICON op zondagavond.
De windstoten in km/h volgens het Franse weermodel ARPEGE op zondagavond.

Na het weekend blijft het onstuimig met kans op winterse buien

Ook maandag en deels ook dinsdag blijft het nog flink winderig. De hoogste windstoten zijn voor de kustregio’s, waar uitschieters richting 100 km/u mogelijk blijven. In het binnenland zal het eerder gaan om windstoten tussen 70-90 km/u met de hoogste waarden op maandag. Bovendien zal een volgende neerslagzone doorheen onze regio trekken. In de loop van dinsdag wordt het geleidelijk aan rustiger en droger.

De pluimverwachting van windstoten en neerslag voor Nederland.

Conclusie is dat het dus opletten geblazen is voor flinke windstoten, die ook in het binnenland mogelijk pieken tot boven 100 km/u. De hoogste windstoten zijn voor de Nederlandse kust, waar waarden rond 130 km/u tot de mogelijkheden behoren. Bovendien trekt een neerslaggebied door onze regio. Ook tijdens de nacht naar maandag en maandag overdag blijft het regelmatig nat en flink winderig, in de loop van dinsdag wordt het droger en rustiger. Bij meer duidelijkheid mag je ook in dit artikel onze waarschuwingskaart voor stormweer verwachten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen