25 december 2020 - 5 min. lezen
1064 reacties 1064

Op winterweer van betekenis moeten we voorlopig nog even wachten. De komende dagen krijgen we een typisch winterweertje voor de Lage Landen, met wisselvalligheid en ook een stevige wind. Vooral op zondag moeten we rekening houden met veel regen en ook een stevig windveld. In de Ardennen is het koud genoeg voor sneeuw en daar zal dan ook een dik sneeuwtapijt komen te liggen. In de loop van de volgende week wordt het rustiger op de weerkaarten met overdag licht positieve temperaturen en ‘s nachts opnieuw een toenemende kans op lichte vorst. Op de lange termijn ogen de weerkaarten zeer gunstig, met een toenemende kans op structureel winterweer van betekenis!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Kansen op winterweer van betekenis nemen toe

Algemeen weerbeeld komende dagen

Een hoogterug ligt vandaag en morgen nog in onze buurt. Deze rug zal de komende dagen verder doorschuiven naar het oosten en een diepe trog zal ons weerbeeld meer en meer gaan beïnvloeden. Een krachtige straalstroom zal bovendien ook zorgen voor een stevig windveld boven de Benelux. Vooral zondag lijkt een onstuimige dag te worden met veel regen en wind. In de Ardennen is het koud genoeg voor een dik pak verse sneeuw.

Onstuimig weekend

Zaterdag starten we, dankzij de mobiele hogedrukrug, de dag nog droog op vele plaatsen, met in het oosten nog opklaringen. Later neemt de bewolking toe vanaf het westen en gaat het af en toe wat licht regenen. De maxima liggen gemiddeld rond een graad of 4-5. In de Ardennen liggen de temperaturen rond het vriespunt en valt de neerslag onder de vorm van sneeuw. De wind wakkert aan in de loop van de dag en waait matig tot vrij krachtig. De rukwinden kunnen tegen de avondperiode al oplopen tot 70 km/u.

Zondag wordt een rasechte herfstdag met veel regen en wind. Een frontaal systeem trekt dan doorheen de Benelux en de wind spant aan tot krachtig. Er zijn rukwinden mogelijk tot 80-100 km/u, in de kustgebieden zelfs mogelijk nog wat meer. De temperaturen schommelen tussen 5 en 7°C in de lage landen, en liggen rond het vriespunt op de hoogste toppen van de Ardennen. Daar valt de neerslag onder de vorm van sneeuw en kan er een mooi sneeuwtapijt ontstaan, dat de komende dagen verder zal aandikken.

Een frontaal systeem trekt op zondag over de Benelux.
Windstoten op zondag volgens GFS.

Wist u dat u deze weerkaarten ook zelf kan raadplegen op onze site?

Mooi sneeuwtapijt op de Hoge Venen

Ook op maandag en dinsdag blijft het nog wisselvallig met regelmatig periodes van regen of buien. Dat kunnen stilaan ook winterse buien worden, aangezien de temperaturen stilaan wat zullen dalen, zeker tijdens de nacht en in de ochtend- en avonduren. In de Ardennen valt de neerslag steevast onder de vorm van sneeuw. Daar kan er tegen dinsdag een mooi sneeuwtapijt ontstaan tot zelfs 20cm of meer.

Lange termijn toont een groeiende kans op winterweer van betekenis

Op de middellange en lange termijn zien we stilaan meer en meer signalen optreden voor winterweer van betekenis. De temperatuurpluim voor de komende week oogt licht winters, met overdag licht positieve temperaturen en ‘s nachts opnieuw een toenemende kans op nachtvorst. Begin januari zijn er steeds meer clusters die voor een meer winters weertype kiezen. De neerslagkansen lijken eerder beperkt te blijven. Zulke pluimen hebben we de laatste jaren niet vaak gezien!

Heeft u een mooie weerfoto? Stuur hem dan zeker op!

Temperaturen onder normaal begin januari

De temperatuurkaarten van het Europese weermodel volgen de winterse trend in de pluimen en laten begin januari de temperaturen alvast onder de normaal liggen. Het windpatroon lijkt ook overwegend noordelijk tot oostelijk te worden, en vanuit die hoek kan koudere lucht de Benelux bereiken vanuit de brongebieden.

Toenemende kans op een omkering van de zonale winden

Ook hogerop in de stratosfeer duiken er steeds meer gunstige signalen op voor winterweer van betekenis. Zowel GEFS als ECMWF zinspelen op een omkering van de zonale winden op 10 hPa tegen begin januari. Dat betekent dat de poolwervel verzwakt en als er dan ook een koppeling ontstaat met de troposfeer zou koning winter wel eens kunnen binnenvallen! Of we daarbij ook winterweer mogen verwachten met stevige vrieskou valt nog af te wachten. Het zijn alleszins interessante kaarten voor de winterliefhebbers onder ons!

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken

Zomerverwachting 2024: heet en onstabiel?

2 dagen geleden - 5 min. lezen
2

Nieuwe versie HARMONIE-weermodel gelanceerd

3 dagen geleden - 5 min. lezen