12 juni 2022 - 4 min. lezen
45 reacties 45

De komende dagen zorgt een hogedrukgebied voor stabiel en droog zomerweer. In eerste instantie lopen de temperaturen niet al te hoog op, doordat de aangevoerde lucht nog polair is van oorsprong, maar later in de week draait de luchtstroming naar het oosten en later zelfs naar het zuiden en lijkt warme (sub)tropische lucht ons te kunnen bereiken. Maandag en dinsdag zijn er regionaal nog meer wolkenvelden, maar naarmate de week vordert krijgt de zon steeds meer ruimte.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Maandagochtend trekt een hoogtetrog over onze streken, gevolgd door een opbouwende rug van hogedruk. Aan het oppervlak zal een uitloper van het Azorenhoog ons weerbeeld gunstig gaan beïnvloeden. We vertoeven echter nog in een noordwestelijke polaire luchtsoort, waardoor de temperaturen niet al te hoog oplopen. Dinsdag ontwikkelt een hogedrukgebied zich boven onze streken en krijgen we rustig weer, met stilaan een meer noordoostelijke luchtstroming die op gang komt. Naar woensdag toe wordt dat een oost-noordoostelijke luchtstroming. De aangevoerde lucht wordt dan stilaan droger. In het tweede deel van de week komen we aan de westelijke flank van het hoog en dan kan van oorsprong (sub)tropische lucht ons bereiken.

Evolutie van de drukgebieden tussen maandag en woensdag.

Eerst gematigde temperaturen, later zomers warm

Wisselend bewolkt en vrij koele maandag

Maandag vertoeven we nog in licht onstabiele polaire lucht. De hoogtetrog schuift in de ochtend naar het oosten, maar het is nog licht onstabiel over het noorden en oosten van Nederland. Daar is er nog een bui mogelijk. Elders is het droger. Het weerbeeld op maandag zal voorts wisselend bewolkt verlopen met zonneschijn, maar ook stapelwolken, vooral in het binnenland. Aan de kust zal er meer zon zijn. Tegen de avond komt er stilaan meer zon vanaf het westen, maar bereikt ons ook wat hoge bewolking met het binnenschuiven van het staartje van een inactief en zeer zwak warmtefront. De temperaturen scheren geen al te hoge toppen met zo’n 16 tot 21°C. Er staat daarbij ook een goed voelbare wind uit noordwestelijke richtingen.

Stilaan wat zachter op dinsdag

Dinsdag krijgen we vrij aangenaam en gematigd zomerweer met temperaturen tussen 19 en 23°C in het binnenland. Op de wadden is het wat frisser. Er is veel ruimte voor de zon, vooral in het zuiden en in België. Over delen van Nederland kan de (Noordzee)bewolking soms nog wat hardnekkiger zijn. De wind is meestal zwak tot matig uit veranderlijke richting, door de aanwezigheid van de kern van hogedruk. In het zuiden zal de wind veeleer noordoostelijk zijn, terwijl over het noorden de wind eerder westelijk is. Aan zee ontstaat er in de loop van de dag een zeebries uit noord-noordoost.

Zomers warm vanaf woensdag

Vanaf woensdag komen we meer en meer onder aanvoer van drogere landlucht uit het oosten tot zuidoosten. Daarmee kan ons ook warmere lucht bereiken en komt er meer ruimte voor de zon. De temperaturen krijgen dan stilaan meer en meer zomerse allures met op veel plaatsen temperaturen die vlot naar en boven 25 graden zullen klimmen. In het noorden en noordwesten is het telkens wat minder warm. Ook aan de kust zal het in de loop van de dag meestal wat afkoelen door de ontwikkeling van een zeebries.

Tropisch tegen het eind van de week?

De weermodellen alluderen er al enkele dagen op… Het zou tegen het eind van de week wel eens tropisch warm kunnen worden op veel plaatsen. De warme lucht die momenteel boven Spanje zit zou ons dan via Frankrijk kunnen bereiken. Hoe warm het wordt is nog afwachten, maar er zijn al verschillende scenario’s geweest met temperaturen ergens tussen 30 en 35°C richting vrijdag en zaterdag. Naar begin volgende week toe zouden we dan opnieuw onder invloed kunnen komen van gevoelig frissere polaire zeelucht. Of de clash tussen de warme en koudere lucht ook gepaard zal gaan met onweders en het nodige klank- en lichtspel is nog even afwachten. De temperatuurpluimen van het Amerikaanse (hieronder getoond) en het Europese model liggen echter wel grotendeels op één lijn wat de temperatuurevolutie betreft.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

5 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen