224

Het weer in juni ging snel op en neer met (kortstondige) opstoten van warme lucht en passages van regen- en onweersbuien met een markante afkoeling. Komende dagen schuift het Azorenhoog dichterbij en krijgen we droog en aangenaam zomerweer. Voor volgende week tonen de weermodellen een verdere opbouw van zomerweer vanaf het zuiden van Europa. Is de Benelux daarna aan de beurt?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Stabilisatie vanaf vrijdag

Juni verveelde absoluut niet. We kregen meermaals te maken met een opstoot van zomerse/tropische lucht. Die lucht werd dan (meestal) verdreven naar het oosten en op de overgang ontstonden, soms pittige, (onweers)buien.

Na de passage van een koufront op donderdag stabiliseert het weer op vrijdag. Dat komt door een hogedrukrug die zich vanaf het westen boven West-Europa uitstrekt. Hogedruk – dalende luchtbeweging – en dus stabieler. In de loop van dag kunnen de stapelwolken lokaal nog wel het buienstadium bereiken.

Dankzij een hogedrukrug stabiliseert het weer op vrijdag.

Lange stabiele periode dankzij Azorenhoog?

Dit weekend en zeker begin volgende week zien we het krachtige Azorenhoog meer opschuiven richting het oosten. Het blijft (voorlopig) wel ten westen van Europa trappelen waardoor de aangevoerde lucht in onze contreien dominerend noordwestelijk is. We moeten daardoor niet meteen 25-30°C verwachten, maar eerder zon, wolkenvelden en 21-24°C. Ideaal zomerweer?

Het Azorenhoog schuift de komende dagen dichterbij.

Zuid-Europa stroomt vol met hete lucht

Terwijl de aangevoerde lucht in de Benelux een noordelijke component heeft zien we boven Zuid-Europa volgende week de opbouw van een enorm bastion van hete lucht. Dat komt door de vorming en de aanwezigheid van verschillende thermische lagen die kurkdroge en warme Afrikaanse lucht naar het noorden pompen.

Het zuiden van Europa stroomt vol met zeer warme lucht.

De Afrikaanse lucht krijgt weinig tegenwerking dankzij de blokkerende kracht van het Azorenhoog. Het ziet er dan ook naar uit dat Spanje, Italië, Griekenland en ook het zuiden van Frankrijk een zeer warme periode tegemoet gaan waarbij temperaturen tot 40-45°C geen uitzondering zullen zijn.

Komt de warmte nadien ook naar de Benelux?

Sommige weermodellen tonen al enkele dagen dat het Azorenhoog tegen 10 juli en daarna de neiging heeft om naar het oosten op te schuiven. Als dat gebeurt, en het hoog geraakt ver genoeg naar het oosten, kan de enorme voorraad warme lucht zeer snel worden aangewend en getransporteerd naar de Benelux, waardoor ook wij met tropische temperaturen kunnen te maken krijgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken