14 juni 2022 - 3 min. lezen
153 reacties 153

In Spanje en Portugal is het al enkele extreem warm met temperaturen tot 43°C. Komende dagen breidt de warme lucht zich uit naar het noorden en krijgt Frankrijk te maken maxima tot 40°C. Vanaf vrijdag kunnen ook in de Benelux tropische temperaturen gehaald worden. De opstoot van de warme lucht is wel van korte aard. Zondag/maandag volgt een forse afkoeling, mogelijk met onweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hitte in Spanje en Portugal tot 43°C

In Spanje en Portugal is het momenteel extreem warm. Met een constante aanvoer van warme, Afrikaanse, lucht vanaf het zuiden stijgen de temperaturen dagelijks tot boven 40°C. Vooral in Andalusië steeg het kwik ook nog enkele graden hoger tot lokaal 43-44°C.

In veel regio’s kan het 40°C worden.

Warme lucht stoot door naar Frankrijk

Komende dagen rukt de warme lucht ook op naar het noorden waardoor Frankrijk te maken krijgt met de tropische temperaturen. Vooral het westen en het zuidwesten lijken er gloeiend bij te liggen met vrijdag en zaterdag maxima tot 44°C. Dat is ongezien bij onze zuiderburen, zeker in deze tijd van het jaar.

Zaterdag kent de hitte in Frankrijk een maximum met dan tot 44°C in het westen van het land.

Vanaf vrijdag ook tropisch in de Benelux

Op woensdag en donderdag is het aangenaam zomerweer met maxima rond 23-25°C. Aan de kust en in het noorden van Nederland is het dankzij de nabijheid van de Noordzee wel enkele graden koeler.

Vrijdag en zaterdag alvast krijgen we dan kortstondig te maken met een zuidelijke luchtstroming. Die voert de tropische lucht van over Spanje – Frankrijk aan waardoor ook wij in de Benelux met tropische temperaturen zullen te maken krijgen.

Zeer warme lucht bereikt de Benelux op vrijdag en zaterdag.

Zaterdag zeer warm

Zaterdag passeren bijzonder warme luchtmassa’s over de Benelux met dank aan een Spanish plume. Op 850 hPa gaan de temperaturen omhoog tot 18-22°C. Bij helder weer mogen we daar 13-15°C bijdoen om de temperaturen op 2m te vinden.

Een zeer warme zaterdag.

Volgende week koeler

Zondag schuift een lagedrukgebied vanaf het noordwesten dichterbij. De wind draait dan naar het noorden waardoor de aangevoerde lucht duidelijk koeler wordt. Op de overgangszone is regen en eventueel onweer mogelijk. Voorlopig is het nog te ver om in detail te gaan omtrent de eventuele onweersbuien.

Zondag neemt de kans op onweer sterk toe.
Elke dag warmer deze week. Zondag volgt dan een forse afkoeling.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken