17 oktober 2020 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Afgelopen dagen en weken viel er regelmatig sneeuw in de Alpen. Het smeltseizoen van 2020 van de gletsjers kwam daarmee definitief ten einde. Komende dagen is Scandinavië aan de beurt en ook in Siberië en in Noord-Amerika valt er sneeuw. Het is nu in volle koers naar de winter. Echter, voor Europa en vooral voor de Alpen dreigt er wel een stevige verzachting met temperaturen tot 0°C op 4000 meter. Wat betekent dit voor de sneeuw? Ligt er al veel sneeuw? Groeit de sneeuwlaag op het noordelijk halfrond aan?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Ligt er al veel sneeuw?

De omvang van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond lag afgelopen weken duidelijk onder normaal. Dat lag vooral aan de hoge temperaturen in Siberië. De afgelopen 7 dagen zagen we wel een snelle uitbreiding dankzij een split in de troposferische polar vortex. Dat leverde zowel sneeuw op in Canada/VS als in Eurazië. Toch is de omvang momenteel nog steeds wat kleiner dan afgelopen jaren rond half oktober.

Ongeveer 15 miljoen vierkante kilometer oppervlakte is bedekt met sneeuw momenteel op het noordelijk halfrond. (NOAA)

Er viel dus wel degelijk al sneeuw, maar (iets) minder dan normaal, vooral in de richting van Europa.

De omvang van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond is iets kleiner dan normaal. (NOAA)
Rode kleuren domineren, zeker in de richting van Europa. Dat betekent dat er minder sneeuw ligt dan normaal. (Rutgers Global Snow Lab).

In de Alpen en ook in de Pyreneeën is de situatie gunstiger. Op veel plaatsen viel er sinds half september al een aantal keer sneeuw, zeker boven 1500-2000 meter. In die mate zelfs dat we momenteel meer sneeuw hebben dan gemiddeld in deze tijd van het jaar, mooi! Gelukkig ook, zo kwam het smeltseizoen van 2020 iets vroeger dan normaal ten einde.

In de Alpen en in de Pyreneeën ligt sneeuw, maar ook in Noord-Europa.

Sinds 25 september ligt er opnieuw sneeuw op de hoogste berg van Duitsland! Er zijn ook al een aantal skigebieden geopend (zeker op de gletsjers).

Er ligt meer dan 60 cm op de Zugspitze. @Wetteronline

Komt er nog veel sneeuw aan?

Komende dagen wordt het geleidelijk zachter in de Alpen. Dat is uiteraard geen goed nieuws voor de sneeuwlaag die onder 2500-3000 meter rake klappen zal krijgen. Boven die hoogte en zeker op de gletsjers zal de sneeuw nog wel stand houden. De weermodellen berekenen nu wel temperaturen tot 0°C op 4000 meter.

We evolueren van koeler weer dan normaal naar duidelijk zachter weer dan normaal in Europa in de loop van de week. (Karstenhaustein)

In Scandinavië en in Siberië ziet de situatie er gunstiger uit. Daar valt er sneeuw bij en zal het sneeuwdek dikker worden en sterk uitbreiden. Vergelijk onderstaande kaart maar met de situatie op 17 oktober …

Vooral in Scandinavië zal het sneeuwdek sterk uitbreiden.

Ook onderstaande lange termijn voorspelling toont een duidelijke uitbreiding van het sneeuwdek.

Sneeuwdek uitbreiding tussen 21 en 25 oktober. (@JudahCohen)

Sneeuwlaag wordt normaler

Na een aantal sneeuwrijke weken in de Alpen lijkt de situatie daar komende dagen te normaliseren met meer smelt in de lagere gebieden. In de traditionele winter brongebieden daarentegen (Scandinavië – Siberië) verwachten we een markante uitbreiding van de sneeuwlaag. Dat is alvast positief nieuws voor alle winterliefhebbers. Hoe kouder daar, hoe kouder het bij ons kan worden!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken