16 oktober 2020 - 4 min. lezen
138 reacties 138

Het is momenteel koel weer voor de tijd van het jaar met maxima rond 10-13°C. Dat is het resultaat van een gure, meestal matige noordoostenwind. Komende dagen blijft het nog fris maar volgende week staat zachter weer in de steigers. Ook de kans op neerslag zou dan weer toenemen. Evolueren we naar deel 2 van het natte herfstweer?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koel weer voor de tijd van het jaar

Hogedruk heeft zich afgelopen dagen duidelijk gevestigd nabij Groenland en vormt een stevige blokkade. De troposferische polar vortex is gesplitst in twee delen met kernen boven Noord-Amerika en boven Siberië. Een ideale situatie voor winterweer in Europa, maar dan twee maanden te vroeg.

Het is koel weer momenteel in de Benelux dankzij een noordelijke tot noordoostelijke luchtstroming die ons polaire lucht aanvoert. (Wetterzentrale)

Het resultaat van de huidige drukconfiguratie is koel weer voor de tijd van het jaar. De temperaturen liggen dagelijks onder het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar. Op 850 hPa schommelen de temperaturen rond het vriespunt.

In 2018 haalden we nog 25-26°C als maximumtemperatuur op 16 oktober. Dat is 15 graden meer dan in 2020, indrukwekkend!

Sneeuwval treft Europa

De polaire lucht zorgt verspreid in Europa voor sneeuwval van betekenis. Eerst waren de Alpen aan de beurt, nadien de Pyreneeën en nu gaat het ook sneeuwen in Scandinavië. Een consistente sneeuwlaag op hoogte (in de bergen) en in het noorden (grotere breedtegraad) lijkt zich te vormen.

Het sneeuwdek in Europa breidt komende week sterk uit.

Ook in de Europese middelgebergtes (Centraal-Massief, …) kon het een keer wit worden. Voor de winterliefhebbers onder ons levert dat alvast fantastische beelden op…

Volgende week zachter

Het koele weer blijft niet duren. Al enige tijd sturen de weermodellen aan op een duidelijke verzachting voor volgende week. Een hoogtetrog komt te liggen ten westen van Europa waardoor de EU zich in de warme opwaartse tak van de straalstroom bevindt (met Warm Air Advection – WAA). Een “west-based negative NAO-index” verhaal.

Volgende week vormt zich een trog boven de Atlantische Oceaan. In de opwaartse tak aan de oostkant wordt zachtere lucht Europa ingepompt. (Wetterzentrale)

Bovendien lijkt de polar vortex (zowel de stratosferische als de troposferische) aan te sterken. Dat luidt meestal een verhoogde depressie-activiteit in de hand en verlaagt de kans op blokkades. Evolueren we stilaan richting een west-circulatie? We gaan het zien!

Na een duidelijke dip lijkt de kans op een krachtige aanwakkering van de Polar Vortex volgende week reëel. (University of Albany)
De kans op een versterking van de Polar Vortex is groot. Meer dan 60% van de ensemble leden tonen een duidelijke aanwakkering, terwijl we nu in een zwakke fase zitten. Bron: Simon Lee

Het luchtdrukpatroon reageert sterk op de aanwakkering met de evolutie van naar een positieve NAO-index. Daardoor verlaagt de kans op vroeg winterweer en lijkt te leiden tot meer wisselvalligheid en hogere temperaturen. De signalen staan op groen voor een evolutie naar natter herfstweer!

Bijgevolg valt de verzachting op de weerpluim van het Europese weermodel volgende week duidelijk op. We evolueren van koeler weer dan normaal naar zachter weer met maxima rond 15°C. De neerslagpieken onderaan wijzen op de wisselvalligheid die met zekerheid zal toenemen. Die neerslag kunnen we zeker nog gebruiken om de lage grondwatertafels na de zomer van 2020 aan te vullen.

De weerpluim vertoont een duidelijke verzachting volgende week met meer wisselvalligheid.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken