9 februari 2015 - 4 min. lezen 6 reacties

Ah, over wat moet een mens dezer dagen nog gaan bloggen. De helft van België/Nederland ligt ziek in bed, het weer kleurt monotoon grijs en als klap op de vuurpijl is er ook nog Valentijn. Juist ja, de dag waarop het in menig slaapkamer warmer zal worden dan hetgeen we in 2015 ooit zullen halen.

Doch is de situatie voor de volgende dagen niet slecht te noemen op het gebied van het weer. Een hogedrukgebied ontfermt zich over het westen van Europa en trekt later richting het oosten van Europa. Dat heeft zo zijn positieve gevolgen voor het algemeen weerbeeld in België en Nederland.

Rustig winterweer met geregeld zonneschijn

Dat heb je dan, een website die vooral draait in tijden van onweer, sneeuw en stormweer. Natuurlijk niet zo extreem als zwart en wit, maar toch steeds opmerkelijk. Eigenlijk wel vreemd dat er over een zonnig weerbeeld met relatieve rust en aangename maxima niet zoveel wordt geschreven. Het lijkt wel of de duistere kant van de meteorologie het onderwerp bij uitstek is om zoveel mogelijk info over te spuien.

Volgende dagen blijft het rustig op de Europese weerkaarten door een vrij geblokkeerd luchtdrukpatroon. Een hardnekkig hogedrukgebied nabij de Azoren houdt een zonale straalstroom in stand waardoor blokkades met winterse perikelen ver uit de buurt blijven.

hogedruk nabij Azoren

Op bovenstaande weerkaart die voor ‘leken’ misschien wat een kleurboek lijkt is het probleem nochtans goed te zien. 2 afzonderlijke hogedrukgebieden (H) in de buurt van Europa met in het noorden (bovenkant van de weerkaart) zeer lage diktewaardes. Door deze constante uitstroom van koude lucht in die gebieden kan een hogedrukgebied zich nooit echt gaan manifesteren richting die regio.

Gevolg is dat er van een winterse blokkade op de Atlantische Oceaan niet te spreken valt. Let op het lagedrukgebied (L) dat probeert los te komen van deze zeer koude luchtsoort (tussen IJsland en Groenland). Dit zou wel eens kunnen infiltreren in het bastion van hogedruk en zo richting zuidwesten van Frankrijk duiken.

noordelijke straalstroom

Nog een reden waarom het bij ons vrij zacht wordt voor de tijd van het jaar is de temperatuur op 1499 meter (850 hPa). We zien in onze omgeving veelal temperaturen van 4 tot 7°C op deze hoogte. Tel daar dan nog eens wat zonneschijn bij en je komt in thermometerhut vlot aan 8 tot 9 graden. Kwestie van jullie wat tips te geven om weerkaarten te analyseren.

De grijze pijltjes geven ongeveer de positie aan van de motor van het Europees weerbeeld (de straalstroom). Deze ligt vrij noordelijk waardoor ik de kansen op winterweer voor de eerstvolgende 7 dagen laag inschat.

Koude put in de buurt van België

Na een tijdelijk zachter intermezzo moeten we de situatie rond 13 februari goed opvolgen. Er lijkt een klein maar afzonderlijk lagedrukgebied (klein gebied met blauwe kleuren) af te splitsen van de straalstroom om vervolgens te ‘duiken’ richting het zuiden. Indien de parameters hogerop de troposfeer gunstig zijn, kan dat in de Ardennen opnieuw voor sneeuw zorgen. Details hieromtrent kunnen we helaas nog niet meegeven.

koudeput in buurt van België

Conclusie

Voor wie het graag allemaal nog eens laat bezinken. Komende dagen geen stormweer of heuse sneeuwbuien in aantocht. Op dinsdag en woensdag een wisselend bewolkt weerbeeld met de nodige opklaringen (vooral op woensdag). De temperatuur klimt op beide dagen richting 6 tot lokaal 8 graden. Op donderdag en vrijdag nog meer kans op zonneschijn.

Vooral donderdag lijkt een schot in de roos te worden met zon vanaf de ochtendperiode. In de late namiddag iets meer bewolking in het westen. Op vrijdag nadert een neerslagzone België die volgens het Amerikaans weermodel winters getint zou zijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken