9 november 2021 - 4 min. lezen
573 reacties 573

Zoals aangekondigd zorgde een hogedrukgebied de afgelopen dagen voor rustig novemberweer. Dit krijgt de komende dagen nog een verlengstuk. Volgend weekend passeert een klein lagedrukgebied met meer kans op regen. Volgende week, op de lange termijn, liggen alle opties nog open. Van een vroege koudeprik tot een (zuid)westcirculatie. De onzekerheid is dus nog groot! Hoog tijd voor een analyse van de recente weerkaarten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedrukgebieden zwaaien de plak

Hogedruk domineert het weerbeeld in West- en Centraal-Europa. Dat maakt onderstaande kaart wel heel duidelijk. Het is daarom rustig weer. De straalstroom met bijhorende lagedrukgebieden en neerslagzones ligt ver ten noordwesten en voert het slechte weer om rond het Europese vasteland (m.u.v. Scandinavië). Boven de westelijke Middellandse Zee ligt wel een afgesnoerd laag dat blijft rondtollen en voor zeer nat en winderig weer zorgt. De Italiaanse Alpenboog houdt dit gebied best ook in de gaten.

Hogedruk domineert in West-Europa. (KNMI)

Scherpe grens

Bovenstaande kaart toont een langgerekt warmtefront dat vanaf de Atlantische Oceaan via het zuiden van Engeland en het noorden van Nederland naar Scandinavië reikt. Dit front beïnvloedt het weer in de Benelux met veel bewolking langs de kust en in het noorden van Nederland. Daar waar de wolken dik genoeg zijn, kan ook wat gemiezer vallen. Hoe meer naar het oosten, hoe meer de subsidentie van de hogedruk bepalend is met daardoor volop zon Een scherpe grens dus!

Frisse nachten

Onder de brede opklaringen ten oosten van de bewolking koelt het goed af. Brede opklaringen + weinig wind + november? Da’s kans op (grond)vorst.

Volgend weekend passage lagedrukgebied

Vanaf vrijdag/zaterdag komt er wat meer actie in het weer. Een klein lagedrukgebied snoert zich af uit een trog, trekt vrijdag over Groot-Brittannië en passeert vervolgens zaterdag over de Benelux. Door drukstijgingen tussen Scandinavië en Oost-Europa wordt dit laag vervolgens naar het zuiden geduwd waar het zich nog wat zal moeien met het weer in de Alpen.

Een lagedrukgebied koerst over de Benelux naar het oosten.

Wat regen mogelijk

De weermodellen berekenen vrijdagavond al een beetje regen in het westen en noordwesten van de Benelux. Op zaterdag trekt er vervolgens een meer actieve regenzone over die de hele Benelux zal treffen. Voorlopig mogen we toch uitgaan van 5-10 mm en wat minder in het zuidwesten van België.

Old school Retour d’Est in de Alpen

In de Alpen zorgt de lagedruk (die migreert naar de Middellandse Zee) voor een old school “Retour d’Est”. Dat is een fenomeen waarbij de wind uit het oosten komt ten zuiden van de alpenhoofdkam. Bijgevolg ontstaat er neerslagstuwing/orografische neerslag tegen de Italiaanse binnenboog in het westen. Dorpen zoals Sestrière krijgen dan een forse portie neerslag. De sneeuwgrens zou terecht komen rond 1500-2000 m. Ook het zuiden van Zwitserland (Zermatt, Zinal, Livigno, …) profiteert mee.

Een Retour d’Est zal in de zuidwestelijke Alpen voor veel sneeuw zorgen. (Sneeuwhoogte.nl)

Onzekere evolutie volgende week

Op de lange termijn toveren de weermodellen de laatste dagen soms echt winterse kaarten uit de computer. De meerderheid kiest momenteel voor een variant met veel hogedruk. De aanvoer van landelijke lucht kan ervoor zorgen dat het soms goed kan afkoelen met relatief koude nachten. Echte winterse opties lijken in de minderheid, maar zo ook een krachtige (zuid)westcirculatie. Wellicht zal de realiteit ergens tussen beide liggen. De onzekerheid is momenteel nog erg groot om iets objectief te kunnen zeggen, al neigen de laatste weerkaarten toch meer naar de zachtere variant… Hopelijk kan weerman Samuel zaterdag met meer zekerheid naar volgende week kijken!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken