6 juni 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

We hebben de maand mei alweer achter ons gelaten en de meteorologische zomer is begonnen. Hoog tijd om te bespreken wat er in juni allemaal te zien is aan de nachtelijke hemel. Het meest in het oog springend is toch wel de (gedeeltelijke) zonsverduistering op 10 juni!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Juni 2021

Maanfasen

Op woensdag 26 mei om 13.14u hadden we te maken met een volle maan. Het licht van de maan neemt daarna stelselmatig af tot en met 10 juni. Op 2 juni bereikt de maan het stadium eerste kwartier. Hierbij is op het noordelijk halfrond de linkerhelft van de maan verlicht. Op het zuidelijk halfrond is dit voor een waarnemer de rechterhelft. Een kleine week daarna zien we de schaduwzijde van de maan en is het nieuwe maan.

Vanaf 11 juni om 12.54u neemt het licht van de maan weer toe. Op 18 juni bereikt de maan het eerste kwartier en is de rechterhelft van de maan verlicht. Op 24 juni, om 20.40u, staat de maan weer in volle glorie aan de nachthemel.

De maanfasen in juni.

Zonsverduistering 10 juni 2021

Op donderdag 10 juni 2021 vindt er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, die ook vanuit de Benelux te zien is! De eerste ‘hap’ wordt vanaf 11u15 genomen uit de rechterbovenkant van de zon. Via de bovenkant van de zon beweegt de maan dan naar de linkerkant. Rond 13u30 is de gedeeltelijke zonsverduistering dan voorbij. De timing is afhankelijk van de locatie in de Benelux. We hebben alles samengevat voor drie prikpunten verspreid over de Benelux.

Een zonsverduistering ontstaat als de maan zich precies tussen de zon en de aarde bevindt. De maan blokkeert de inkomende zonnestraling, waardoor wij het een verduistering noemen. Op 10 juni 2020 bereikt 83% van het zonlicht de Aarde (als het helder is uiteraard). 17% wordt dus tegengehouden door de maan. Dit is niet genoeg om het merkbaar donkerder te maken. We kunnen het echter wel gaan terugzien in de zonneopbrengst op donderdag!

Kijk tijdens de zonsverduistering nooit direct in de zon! Er zijn verschillende manieren om op een veilige manier te genieten van de verduistering. Zo zijn er eclipsbrillen te koop, waardoor je veilig richting de zon kan kijken.

Ook kun je een zogenaamde “gaatjescamera” maken. Neem hiervoor een stevig stukje karton van ongeveer 15×10 cm. Prik in het midden een gaatje. Houd het karton in de zon, en laat de geprojecteerde zon op een wit vel papier vallen dat je op ongeveer zestig centimeter achter het karton houdt. Zo zou je de zonsverduistering ook kunnen volgen zonder direct in de zon te kijken!

  • Lees een aantal tips voor het fotograferen van de zonsverduistering in dit artikel!

Weersverwachting zonsverduistering 10 juni 2021

Laten we eens kijken naar de periode van de zonsverduistering. Op dit moment lijkt het erop dat we te maken gaan krijgen met een mix van zon en wolken. Dit zal vooral hoge bewolking zijn. Aangezien de volledige verduistering ruim 2 uur duurt, gaan we ervan uit dat in ieder geval een deel van de verduistering te zien zal zijn in de gehele Benelux, De temperatuur ligt rond of iets onder de zomerse waarde van 25 graden. Ideaal weer om een lunchwandeling te maken! En kijk dan zeker even naar de zon (niet direct, maar via een van bovengenoemde manieren)!

Nachthemel

Dinsdag 8 juni staat de maan in het apogeum van haar baan rond de aarde. De afstand van de aarde tot de maan bedraagt dan 406 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal.

Donderdag 10 juni vindt, zoals eerder aangegeven, een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Tijdens het maximum rond 12:20 uur is ongeveer 30% van de diameter van de zon verduisterd, wat 17% van het oppervlakte betekent.

Op vrijdag 11 juni is de planeet Mercurius in benedenconjunctie. Dit betekent dat de planeet tussen de zon en de Aarde langs beweegt en als bijgevolg onzichtbaar wordt voor ons op Aarde.

Op maandag 21 juni, om 05:32 uur begint de astronomische zomer. De zon staat op dat moment loodrecht boven de Kreeftskeerkring. 21 juni is de langste dag van het jaar (meeste uren zonlicht mogelijk).

Meteoren

Ook tijdens de maand juni zijn er enkele meteorenzwermen actief die voor vallende sterren kunnen zorgen.

In het begin van de maand bereiken de ω-Scorpiiden (omega-Scorpiiden) hun hoogtepunt. De vallende sterren danken hun naam aan het sterrenbeeld waarin ze te zien zijn. Dit is de Schorpioen, ofwel Scorpius in Latijn. Tijdens de piek kunnen bij ideale omstandigheden slechts enkele vallende sterren per uur zichtbaar zijn. De piek wordt bereikt op 2 juni 2021, rond 15u. Het is op dat moment uiteraard nog te licht om vallende sterren waar te kunnen nemen. Kijk dus rond 01u richting het zuiden, niet ver boven de horizon. Ook de nachten daarna kunnen de ω-Scorpiiden zichtbaar zijn. 

Ook de Arietiden bereiken nog relatief vroeg in juni hun hoogtepunt. Dit is een bijzondere meteorenzwerm. Het is namelijk een van de intenste daglicht-meteorenzwermen. Dit betekent echter dat ze niet goed te zien zijn. Wie toch een poging wil wagen om ze te zien, kan het beste op 7 juni 2021 om 04u richting de horizon in het oostnoordoosten kijken.

Aan het einde van de maand bereiken meteorenzwermen τ-Cetiden en τ-Aquariden nog hun hoogtepunt. Maar doordat de maan op 24 juni vol is, zullen alleen de allerfelste meteoren zichtbaar zijn (minder dan 1 per uur). Mocht u toch een gokje willen wagen, kijk dan aan het einde van de nacht richting de zuidoostelijke horizon.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

3 uren geleden - 6 min. lezen
12

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen