5 juni 2021 - 5 min. lezen
3 reacties 3

Door het zonnige zomerweer in het begin van juni 2021 zou u misschien al bijna vergeten zijn dat we ervoor langdurig te maken hadden met een wisselvallig en somber weertype. De maand april verliep reeds zeer koud ten opzichte van normaal. Ook in mei zette het koude weertype zich voort. In tegenstelling tot april kwam het in mei juist vrijwel elke dag ergens in de Benelux tot neerslag. De vele buien en neerslagzones zorgden ervoor dat mei 2021 nat verliep en dat er tegelijkertijd niet al te veel ruimte was voor zonneschijn.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koele lucht beïnvloedde ons ook in mei 2021

In april 2021 kreeg de Benelux vrijwel continu te maken met een hardnekkige noordelijke stroming. Daarmee kon koude, arctische lucht vanuit het noordpoolgebied ons gemakkelijk bereiken en dat zorgde voor temperaturen die flink onder het gemiddelde uitkwamen. Ook de eerste dagen van mei 2021 zette dit patroon zich voort. Onder invloed van hogedruk bij het Verenigd Koninkrijk was het wel vaak droog en vrij zonnig. In de nachten kwam het in het binnenland nog gemakkelijk tot lichte vorst. Lokaal werden er deze maand zelfs 4 vorstdagen geregistreerd. Op 3 mei werd het in Ell (NL) -2,0°C en -5,1°C in Elsenborn (BE), de laagste temperatuur deze maand.

Op 4 mei trok een actieve depressie ten noorden van de Benelux langs. Het werd die dag erg onstuimig, met herfstachtig weer en windstoten tot 90 km/u. De dagen hierna kwamen we terecht in een noordwestelijke stroming met relatief lage temperaturen en een aantal buien. Op 7 mei werd het in Noord-Brabant nog wit met een dun sneeuwdek, iets dat vrij uitzonderlijk is voor de maand mei.

Op 8 mei naderde opnieuw een lagedrukgebied vanuit het westen, maar deze keer kwamen we in de warme sector terecht. Dat zorgde ervoor dat het op moederdag (9 mei) een stuk warmer werd dan we gewend waren, met zomerse temperaturen in een groot deel van de Benelux. De 28,3°C, gemeten in Koersel (BE), is de hoogste temperatuur van mei 2021. De setting met onstabiele lucht op die zondag was gunstig voor de vorming van onweersbuien. Soms ging het al behoorlijk tekeer.

Vanaf 10 mei 2021 evolueerden we naar een wisselvallig weerbeeld, waarbij de temperaturen opnieuw daalden tot enkele graden onder normaal. De zogenaamde ‘popcornbuien’ ontstonden snel en trokken maar langzaam weg, waardoor ze veel regenwater op één plek loslieten. Als gevolg hiervan ontstond lokaal wateroverlast. Dit weertype hield de gehele tweede decade van mei (11 t/m 20 mei) aan. De natste dag was 13 mei, met op verschillende plekken neerslaghoeveelheden van rond of iets boven 30 L/m² op 24 uur tijd.

Eerste officiële meistorm sinds 2001

Op 20 mei 2021 naderde er opnieuw een omvangrijke depressie vanuit het zuidwesten. De kern bewoog zich over de Benelux en veroorzaakte een onstuimige 21 mei. Die avond werd er in IJmuiden zelfs twee uur lang een uurgemiddelde windkracht 9 gemeten. We mogen dus spreken van een officiële storm. De laatste keer dat dit in de maand mei gebeurde was op 17 mei 2001. Het Pinksterweekend van 2021 werd vervolgens gekenmerkt door onstuimig weer met buien en ook zeer zware windstoten tot 100 km/u.

Zonnig en droog einde van mei 2021

Ook na het Pinksterweekend was het nog enkele dagen fris weer, met relatief weinig zon en elke dag buien. Dit duurde tot en met de 27e, toen de laatste buien overtrokken. Vanaf de 28e werd het overal zonnig en bleef het droog. Uiteindelijk liep de temperatuur de laatste dagen van de maand mei nog op tot boven 20 graden.

Koudste mei sinds 2010

Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in zowel De Bilt (NL) als Ukkel (BE) ver onder het klimatologisch gemiddelde uit. Met 11,2°C in De Bilt en 11,6°C in Ukkel tegen de normalen van respectievelijk 13,4 en 13,9°C was mei 2021 de koudste meimaand sinds 2010. Het aantal zomerse dagen lag ook flink onder normaal. In De Bilt werd geen enkele keer de 25°C gehaald en in Ukkel één keer, tegen vier dagen gemiddeld.

Qua neerslag was mei 2021 dan juist wel een bovengemiddelde maand. Het weer werd gekenmerkt door invloed van lagedrukgebieden. Die zorgden regelmatig voor buien die de hele Benelux af en toe van neerslag voorzagen. Van 1 tot en met 27 mei viel er elke dag wel ergens in de Benelux neerslag. In Ukkel regende het deze maand op 22 dagen, een evenaring van het record uit 2007. Vooral in het noorden van Nederland en in de Ardennen was het zeer nat met regionaal meer dan 100 mm neerslag. In De Bilt viel 104,4 mm en in Ukkel 85,8 mm. Gemiddeld valt er in mei zo’n 60 mm op beide locaties.

In De Bilt was het afgelopen maand zeer nat, in tegenstelling tot mei 2020.

De zon liet zich in de afgelopen maand duidelijk minder dan gemiddeld zien, op de laatste dagen na. Enkel in het zuidwesten kwam de zonduur in de buurt van de norm. In De Bilt scheen ze 189 uren tegen 227 gemiddeld. In Ukkel werden 171 zonuren geregistreerd (normaal: 198). Desondanks werden zonloze dagen op beide hoofdstations niet waargenomen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken