8 april 2023 - 4 min. lezen
0 reacties 0

De maand maart is alweer voorbij. Tijdens het begin van de maand kregen we nog een laatste winters offensief. Op woensdag 8 maart kreeg België een sneeuwzone over zich heen, de dag nadien volgde ook Nederland. Op veel plekken werd het tijdelijk wit, met zelfs zo’n 20cm sneeuw in de Ardennen. Hierna kwam de oceaan zich opdringen, met een komen en gaan van regen en wind. Het was dan ook eerder herfst dan lente. Waagt de lente zijn kans in april? Iedere maand krijg je via dit handige overzicht een indruk van wat er allemaal aan de nachthemel te zien valt. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode gunstig is om hemellichamen te spotten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

April 2023

Maanfasen

De maanfasen in april

Op 29 maart zagen we de rechterhelft van de maan, het eerste kwartier. Het licht van de maan neemt verder toe, tot het volle maan is op 6 april. Daarna neemt het licht van de maan opnieuw af, zodat uiteindelijk op donderdag 13 april opnieuw enkel de linkerhelft van de maan verlicht is. Op donderdag 20 april is het terug nieuwe maan en zien we enkel de schaduwzijde van het hemellichaam. Vanaf dan neemt het licht van de maan opnieuw toe, tot op donderdag 27 april opnieuw de rechterhelft van de maan verlicht is.

Nachthemel

Op woensdag 12 april is de planeet Jupiter in conjunctie met onze Zon. Dit betekent dat de Aarde, de Zon en Jupiter zich dan op één lijn bevinden. Vanaf de Aarde gezien beweegt Jupiter zich achter de Zon, waardoor deze even onzichtbaar wordt.

Nog op 12 april bereikt de planeet Mercurius de grootste oostelijke elongatie. Dit klinkt misschien als een moeilijk begrip. Elongatie is de hoek tussen een planeet en de Zon, gezien vanaf de Aarde. Een oostelijke elongatie vindt plaats wanneer een hemellichaam zich ten oosten van de Zon bevindt. Het hemellichaam gaat dan onder als de Zon onder gaat, hetzij 2 uren erna.

De maand april is goed geschikt om sterrenstelsel NGC 4657 waar te nemen. Het sterrenstelsel ligt in het sterrenbeeld Jachthonden en heeft samen met NGC 4656 de vorm van een hockeystick. Er is een behoorlijke telescoop nodig om het sterrenstelsel waar te nemen.

NGC 4657 linksboven en NGC 4656

Op zaterdag 15 april en bij uitbreiding in de hele maand april, is het een goed moment om het sterrenstelsel M51, de Draaikolknevel, te zien. Je vindt het sterrenstelstel terug in het sterrenbeeld van de Jachthonden. Met het blote oog echter moeilijk waarneembaar, een telescoop is aangewezen.

M51
Foto genomen door Hubble. Credits: M51 Hubble remix (S. Beckwith (STScI), Hubble Heritage Team, (STScI/AURA), ESA, NASA Additional Processing: Robert Gendler)

Op zondag 16 april staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 368 duizend kilometer lijkt de maan groter dan normaal. De maan is slechts voor 15% verlicht.

Vrijdag 21 april is de planeet Mercurius stationair in ecliptische lengte. Dit betekent dat de omgekeerde beweging van de planeet ten opzichte van andere sterren/planeten stopt en terug normaal wordt.

Op vrijdag 28 april staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu circa 404 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is voor 50% verlicht.

Meteoren

Tijdens de maand april zijn 3 meteorenzwermen actief die voor vallende sterren kunnen zorgen.

De Lyriden zijn zichtbaar van 14 april tot en met 30 april. Het maximum van de meteorenzwerm valt dit jaar op 23 april. Er zijn dan ongeveer 18 vallende sterren per uur zichtbaar van deze zwerm. De meteoren zijn snel, helder en gaan soms gepaard met echte vuurballen.

Daarnaast zijn er nog de π-Puppiden. Deze zijn zichtbaar van 15 april tot en met 28 april en kennen dit jaar op 24 april hun piek. Op de piek is een variabel aantal meteoren te zien, sommige jaren tot zelfs 40 per uur.

Als laatste zijn er nog de μ-Virginiden die gedurende de maand april zichtbaar zijn. De piek valt dit jaar op 30 april, met zo’n 2 vallende sterren per uur die zichtbaar kunnen zijn van de zwerm.

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen