6 maart 2023 - 5 min. lezen
160 reacties 160

Het roer gaat om in Europa. Komende dagen maken lagedrukgebieden hun opwachting, richt de straalstroom zich op West-Europa, en mogen we veel neerslag verwachten. Veel regen, maar ook sneeuw, en niet alleen in de Ardennen. Ook in de Alpen worden significante neerslaghoeveelheden verwacht. Mogelijk overvloedig, en met regen tot 2000 m. We krijgen sowieso een zeer dynamische week.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Sudden Stratospheric Warming

De Sudden Stratospheric Warming van de tweede helft van februari heeft nu zijn effecten op het weer op het Noordelijk Halfrond. Op onderstaande plot is te zien hoe de anomalie van de tweede SSW ongeveer 2/3 weken later nu is doorgesijpeld tot de lagere luchtlagen.

Doorsijpeling van de Sudden Stratospheric Warming.

Het effect van de SSW zien we op de 500 hPa hoogte anomalie. Die is duidelijk positief bij/rond Groenland. Dat betekent zachtere lucht, en ook hogere luchtdruk (niet getoond) hier. Rond de Noordpool is een ketting van lagere geopotentiaal hoogtes te zien, met dus meer koudere lucht en lagere luchtdruk op de lagere breedtegraden. De zonale winden zijn daardoor meer O->W georiënteerd dan normaal. De overgang tussen deze meer O->W orientatie en de normale W->O orientatie ligt de komende week ongeveer over West-Europa. Dat is meteen ook de reden van de onzekerheid en dynamiek in ons weer. Krijgen we sneeuw? Of toch regen? Het hangt allemaal af van de precieze koers en positie van de straalstroom en de lagedrukgebieden. Voor echt winterweer in de Benelux ligt de circulatie niet zuidelijk genoeg.

Afwijking van het 500 hPa geopotentiaal vlak met bijhorende circulatie-effecten.

Wisselvallig en dynamisch weer

De komende periode krijgen we een opeenvolging van neerslagzones, windvelden en lagedrukgebieden. Concreet betekent dat dat we het droge en stabiele weer wel even achter ons gaan laten. We beginnen er aan tijdens de nacht op dinsdag met een koufront dat van WNW naar OZO overtrekt. Cumulatief kan hierbij 10-20 mm vallen.

Lagedrukgebieden schuiven dichterbij en gaan ons weerbeeld bepalen. (Wetterzentrale)

In de Ardennen is het koud genoeg voor sneeuw, met een sneeuwgrens die rond 400 m zal hangen. Tegen woensdag kan er daardoor lokaal 20 cm sneeuw liggen op de hoogste toppen van de Ardennen.

Maximale sneeuwlaag op dinsdag 7 maart.

Woensdag ook sneeuw in laag en midden Benelux?

Dinsdagavond en woensdag koelt de instromende lucht verder af en neemt ook de kans op sneeuw in laag en midden Benelux toe. Algemeen geldt: hoe meer naar het zuiden, hoe groter de kans op sneeuw woensdag. Regionaal zou het dus zeker wit kunnen worden, ook buiten de Ardennen.

Richting het weekend begint de aangevoerde lucht dan op te warmen door het ruimen van de wind naar ZW en W. Geen kans op sneeuw meer dan, maar doodgewone regen. We moeten daarnaast ook rekening gaan houden met een fors windveld op vrijdag/zaterdag met rukwinden die wel eens boven 80 km/u zouden kunnen uitkomen, vooral aan zee.

Natte maand maart

Maart lijkt op deze manier een zeer natte maand te gaan worden. Huidige berekenen van de weermodellen tonen dat we halverwege de maand al een normale maandhoeveelheid in de pluviometers kunnen meten. En, droge weerkaarten dienen zich nadien niet meteen aan. Dat is uiteraard wel positief nieuws voor de grondwatervoorraden die zo aan de voorzijde van de lente goed worden aangevuld.

Grote kans dat we nog voor half maart de normale maandhoeveelheid neerslag voor maart (60 mm) zullen krijgen. (Meteociel)

Sneeuw en regen in de Alpen

De afgelopen meteorologische winter viel er in de Alpen record weinig sneeuw. Niet persé omdat het te zacht was, maar vooral ook omdat het erg droog was. De komende dagen komt ook hier verandering in.

De straalstroom richt zich W-NW op de Alpen en zal voor gigantische hoeveelheden neerslag zorgen. Cumulatief kan er 200-300 mm vallen in het west-noordwesten en lokaal nog meer. Boven 2000-2500 m valt de meeste neerslag al sneeuw, maar daaronder valt ook veel regen. Betekent dit het einde van het wintersportseizoen voor de lage gebieden? Dit soort regenhoeveelheden zijn namelijk nefast voor het nog aanwezig, dunne, sneeuwdek. Voor de hoog gelegen wintersportgebieden, en zeker voor de gletsjers, kan de komende periode wel eens de redding van het jaar zijn. Als er effectief 1-2 meter sneeuw valt op het ijs, zal het begin van het ijs-smeltseizoen verschillende weken uitgesteld worden.

Overvloedige neerslagsommen aan de west- en noordkant van de Alpen.

In het door een uitzonderlijke droogte getroffen Italië blijft het droger. Dat komt door de oriëntatie van de straalstroom en de koers van de lagedrukgebieden. Gelegen in de schaduw van de Alpen zal er in Italië veel minder neerslag vallen.

Zomerse temperaturen in Spanje

Komend weekend draaiend de wind meer naar het zuidwesten en wordt de aangevoerde lucht merkbaar zachter (subtropisch). Langs de oostkust van Spanje kan dat zelfs zomerse temperaturen opleveren, tot 25-30°C.

In Spanje warmt het al fors op.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen