10

Van lenteweer is er momenteel geen sprake. Invloeden van depressies zorgen voor een toenemende kans op regen en vooral veel wind. In de loop van vrijdag ontwikkelt er zich een depressiekern boven de Britse Eilanden. Aan de zuidelijke flank van dit lagedrukgebied bevindt zich een fel windveld. De windstoten op vrijdagnamiddag kunnen pieken naar 70 tot 90 km/u. De combinatie met veel regen zal zorgen voor een echt herfstgevoel. Temperaturen stagneren rond 9°C.

Lokaal tot 30 mm regen op vrijdag

Regenliefhebbers kunnen op vrijdag opnieuw hun hartje ophalen. Na een kletsnatte maand maart, wellicht veroorzaakt door de SSW in januari 2023, volgt een nieuwe portie regen. De laatste weermodellen berekenen de meeste regen voor het zuiden van Nederland en boven België, Luxemburg. Het is niet uitgesloten dat er tussen 10 en 30 mm regen zal vallen met lokaal gevaar voor wateroverlast.

Het Duits weermodel ICON zorgt voor een drache nationale op vrijdag. Neerslaghoeveelheden kunnen op meerdere plaatsen de grens van 20 mm overschrijden.

Forse windstoten in de namiddag

Naast de totale neerslagsom die tegen vrijdagavond kan pieken, moeten we ook rekening houden met een fors windveld. Er zijn tussen de diverse weermodellen nog enkele verschillen op te merken, maar de grote lijnen wijzen op de meeste wind boven België en Luxemburg.

Zo kunnen de windstoten in de voormiddag pieken naar 60 tot 70 km/u. Later op de dag breidt het windveld zich ook uit naar de andere gebieden in België en zijn windstoten tot 90 km/u niet uitgesloten. De meest hevige windstoten zijn wellicht voorbestemd voor de Belgische kust.

Het Nederlands weermodel HARMONIE berekent op veel plaatsen windstoten tussen 50 en 70 km/u. De westelijke gebieden in België en het zuidwesten van Nederland maken kans op 90 km/u.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken