2

Een botsing van atmosferische luchtmassa’s zal komende dagen voor sneeuw en regen in Spanje zorgen. Er valt uitzonderlijk veel sneeuw in het centrum, noorden en noordoosten van het land terwijl het zuiden overvloedige regen zal krijgen. Het Spaanse “El Tiempo” spreekt over “muy excepcionales”

  • Bekijk onze succesvolle crowdfunding waarin we reeds meer dan 20.000 euro hebben ingezameld! 🏆

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Oorzaak van het dynamisch weertype

Komende dagen ontwikkelt er zich een luchtdrukconfiguratie die de sleutel zal zijn voor het dynamisch weer in Spanje. Met een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan wordt er vanaf het noorden polaire lucht aangevoerd naar het zuiden. Tegelijk zorgt een lagedrukgebied nabij de Golf van Cadiz voor zachte en vochtige lucht transport vanaf het zuidoosten.

Koude lucht uit het noorden botst met zachte lucht uit het zuidoosten boven Spanje

De twee luchtmassa’s botsen boven Spanje en zorgen daar voor veel neerslag. Cruciaal is dat de polaire lucht en de zachte Atlantische lucht met elkaar zullen interageren. Dit zorgt voor onstabiliteit.

Sneeuw en regen in Spanje

Het dynamische weer begint op 6 januari tijdens de avond in het zuiden (Andalusië). Een warmtefront zal de regio bereiken met zeer intense regens in de Golf van Cádiz en in de provincie Cádiz. Boven ongeveer 1000 meter valt er ook sneeuw. Rekening houdend met de hoogteligging zal er dan enkel in de Sierra Nevada sneeuw van betekenis vallen.

Op 6 januari is het al koud in Spanje. Neerslag wordt dan nog niet verwacht

Tijdens de nacht op 7 januari en de daaropvolgende dagen rukt de vochtige lucht verder op naar het noordoosten en staat de koude lucht dan in interactie met de zachte en vochtige lucht vanaf het zuiden. Bovendien wordt de aangevoerde polaire lucht vanaf het noorden nog een fractie kouder.

Een botsing van verschillende luchtsoorten, precies boven Spanje

Waar gaat het sneeuwen?

De combinatie tussen polaire lucht en het Atlantische zeevocht zal vervolgens leiden tot zware sneeuwval die zeer uitzonderlijk zou kunnen zijn voor het centrum en het binnenland van Spanje. Donderdagvoormiddag zal de regen van het zuiden naar het midden en oosten van Spanje trekken. De regen transformeert daarbij in sneeuw vanaf gemiddeld 400-600 meter hoogte in de zuidelijke en centrale helft van het schiereiland.

Deze sneeuw breidt zich vervolgens uit richting het noorden en oosten, waardoor een groot deel van Spanje oder het witte goud zal gedompeld worden (Castillië-La-Mancha, Madrid, Aragon, Valencia, Murcia, Castillië-y-Leon, Navarra, Catalonië, …). Bij intense neerslag kan de sneeuwgrens zelfs nog een paar honderd meter zakken. Ook in 2018 viel er veel sneeuw in Spanje, maar nu zouden de hoeveelheden nog een pak groter kunnen worden.

Totale sneeuwval tot en met zondag

Vrijdag en ook tijdens het weekend blijft de vochtige lucht in botsing komen met de polaire lucht waardoor de sneeuwkansen aanhouden. Het ziet er naar uit dat het pas na het weekend rustiger wordt. Een eerste prognose voor de geaccumuleerde sneeuwval toont tot maar liefst een halve meter in de hoofdstad Madrid. Het uiterste zuiden komt uiteindelijk hoofdzakelijk in de warme lucht te liggen waardoor de kans op sneeuw hier kleiner is (enkel in de bergen). Het is duidelijk dat er de komende dagen veel sneeuw en regen in Spanje zal vallen. We houden het scherp in de gaten!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen