4 februari 2018 - 3 min. lezen 0 reacties

Je zou het niet zo snel verwachten, maar het is toch waar. Er is opnieuw sneeuw gevallen in Spanje, sterker nog, niet alleen op het Spaanse vasteland is er wit goud gevallen. Ook op Mallorca konden inwoners en toeristen genieten van de winterse pracht.

Sneeuw in Alicante

Voor de Spaanse provincie Alicante werd een weeralarm ingesteld die van kracht was tussen 18u op donderdagavond en 12u vrijdagmiddag. De Spaanse weerdienst Aemet gaf code geel voor sneeuwval, vooral in de hoger gelegen gebieden van de provincie. De sneeuwgrens daalde naar 500 à 600 meter, waardoor de kans op een wit tapijt(je) ook op het strand toenam. In januari 2017 viel er op uitgebreide schaal sneeuw in Spanje. Zelfs heel wat kuststeden konden van het winterweer genieten.

Ook Mallorca valt in de prijzen

Het gebeurt wel vaker dat er wat sneeuw valt op Mallorca, maar nu is het toch op een wat grotere schaal tot sneeuwvlokken gekomen. Sommige wegen zijn gesloten en enkele dorpen zijn moeilijk bereikbaar door de sneeuw.

Ook andere Spaanse eilanden kregen ervan langs. Gran Canaria en Tenerife staan erom bekend als een zonnige bestemming, ook in de winter. De laatste dagen was dat even anders. Ook hier viel er wat sneeuw uit de lucht. Weliswaar niet over het hele eiland. Vooral de hogere gelegen delen. Enkele wegen waren wel tijdelijk onbereikbaar. Op de stranden was het wel vaak zonnig.

Ook Tenerife kreeg ervan langs. Op de Teide bijvoorbeeld (de hoogste berg van Spanje) is het normaal dat er af en toe sneeuw ligt. Maar nu lag er wel een vrij grote hoeveelheid. Toeristen genoeg trouwens op deze zonnige bestemmingen. Velen gingen wandelen in de sneeuw en hier en daar kon men een langlaufer spotten.

Nog sneeuw in aantocht?

Vandaag is code geel of oranje van kracht in bijna alle oostelijke provincies van Spanje. Zelfs in Barcelona en Málaga is code geel van kracht door gladheid wegens winterse neerslag. De komende dagen blijft er van oorsprong vrij koude lucht stromen naar het Iberisch Schiereiland. Vooral de centrale delen mogen nog wat sneeuw verwachten en daar blijft het dan ook vrij koud. De kustgebieden houden het dankzij het warme zeewater iets zachter. Daar gaat het veelal om regen met temperaturen rond een graad of 10.

sneeuwbedekking volgens GFS
GFS voorspelt vooral over de oostelijke provincies een laagje sneeuw. Op hoger gelegen plekken kan lokaal meer dan 10 centimeter vallen. Ook op in sommige Noord-Afrikaanse gebieden wordt er een dun laagje sneeuw verwacht.

Ook in het noorden van Afrika stijgen de sneeuwkansen opnieuw. In Marokko mogen de gebieden rond het Atlasgebergte zich opmaken voor wat sneeuw. De grote hoeveelheden lijken echter uit te blijven. Ook de afgelopen dagen viel er al wat sneeuw in Marokko. In sommige zuidelijke gebieden konden ze voor het eerst in 30 jaar opnieuw van het witte goud genieten.

Bronnen: spanjevandaag.com, aemet.es

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen